Aldrig producerad. Saab Midsommar Edition modellår 2012.

De existerar. De bilar du aldrig har. Ibland var de för dyra, ibland passade de inte in i livet. Eftersom en stationvagn måste vara i stället för en kupé. Eller så tillverkades de helt enkelt aldrig. Eftersom varumärket stängs. Då kan det vara så att berättelsen släpar efter länge. Som jag, saken med Saab Midsommar specialutgåva år 2012. Ett drama som inte har bearbetats än.

Modellår 2012 - aldrig byggd. Saab Midsommar Edition.
Modellår 2012 - aldrig byggd. Saab Midsommar Edition.

Jag har en mjuk plats för speciella bilfärger. Allt som gult driver utlöser därför en viss reflex. När Saab lanserade Independence Cabriolets i den fantastiska nyansen Amber Orange 2011, kände jag på samma sätt. Eller som det här Entreprenörsvägen 9 dök upp på scenen med en bärnsten orange färg för teständamål. Hans räddning gick fel, han demonterades och pressades i små, praktiska metallförpackningar av hjärtlösa svenskar. Men troligen var min handling dömd från början.

Mina utsikter till en Saab i röd orange sommaren 2011 var ganska specifika. I Trollhättan planerade de att demokratisera färgen. Inte bara den onda dyra Independence Cabriolet borde ha det. Nej, vanliga Griffin-modeller skulle också ha bär Amber Orange.

Litet misstag på sidan? Kassetten stannade.

Det har gått några månader, men det var fortfarande optimism. Några miljoner, det var tal om 30, och det värsta skulle vara över och det skulle finnas nya bilar. Beräkningen fungerade inte men planer gjordes för modellåret 2012. Saab planerade en specialutgåva för Midsommar för att driva efterfrågan på den reviderade, men inte längre färska, 9-3. Baserat på designen av Griffin-modellerna skulle det plötsligt ha blivit färgglada. Cabriolet, limousine och stationvagn i fet röd orange. Ganska i den gamla Saab-traditionen, när det fanns fria färger att beställa.

Saab Midsommar Edition
Saab Midsommar Edition

Slagpriserna planerades för utgåvan. En nästan fullt utrustad stationvagn för cirka € 30.000, en cabriolet för € 34.000. Exklusiv och individuell - och inte dyr. Det kunde ha fungerat. Definitivt för mig. För jag skulle ha beställt en av dessa stationvagnar. Med BioPower-motor och etanol i tanken.

Saab Midsommar Edition kom aldrig

Produktionen bör börja efter sommaren 2011. Det gjorde du aldrig. Solen i Midsommar Edition gick ner innan dess strålar kunde nå köparna. Det som återstod i slutändan var nästan ingenting. I slutändan var det bara ett utkast Prospekt för Saab Midsommar Edition. Inte färdigställd, med svagheter i grafik och detaljer. Vid någon tidpunkt blev det tydligt att problemen var djupare och att det handlade om en överlevnad. Ingen upplagsmodell kom från monteringslinjen, broschyren förblev som den var.

Beklaglig. Huvudsakligen för att den innehöll det mod som saknades många år tidigare. Färg som skiljer sig från den grå massan av bilens enhetlighet. Ge något för ögat och hjärtat, men förblir prisvärd. Svensk avantgarde. Saab saknas fortfarande idag. Midsommar Edition skulle ha passat bra.

17 tankar om “Aldrig producerad. Saab Midsommar Edition modellår 2012."

 • blank

  GM representerade inte (eller sällan, om någonsin) SAAB: s tidigare filosofi; även om vissa inte ville ha det, eftersom de på något sätt påverkades annorlunda eller måste vara professionellt! För om det var upp till den svenska Saab-traditionen skulle överordnade ha reagerat annorlunda, men deras händer var vanligtvis bundna.
  Efter nästan tio års produktionsslut tar jag mig friheten att bekräfta några små saker angående Saab-beteende då:
  Fabriken producerade oavbruten produktion från måndag morgon till fredag ​​eftermiddag. Den officiella produktionen avbröts på fredagseftermiddagen, men specialproduktioner gjordes så att så kallad "hemlig forskning" (eller kanske kallad professionell hemlighet) kunde utföras på produktionslinjen.
  Under 80- och 90-talet (när jag fortfarande var aktiv) arbetade en liten grupp utvalda interna anställda från olika sektorer på test- eller testfordon varje fredag ​​eftermiddag så att nyheter, förändringar, förbättringar och mer kunde produceras, vare sig det var för teständamål eller för det framtida säljprogrammet. Bland annat utvecklades ofta nya kroppsfärger också, i samarbete och på uppdrag av respektive färgtillverkare eller, om det handlar om annan utrustning eller utrustning, med motsvarande produkttillverkare eller leverantörer eller leverantörer.
  För att stanna kvar i vårt speciella kroppsfärgtema fick de respektive testfärgerna vanligtvis färgnumret Body-199 (eftersom det vanligtvis inte var det slutgiltiga färgschemat), såvida inte ett officiellt internt färgnummer redan var känt, dvs. och det helt färdiga fordonet skulle då erhålla ett officiellt karossnummer i följd och skulle således i teorin ha tillverkats klart för försäljning! Om det var en specialbeställning, kunde den levereras i tid. Men detta var inte alltid fallet, eftersom interna testfordon därför kontrollerades under en viss tid för internt förtydligande ändamål tills ett slutligt beslut fanns tillgängligt. För att täcka kostnader såldes många av dessa fordon rimligt internt (anställda, importörer eller till och med direkt till återförsäljare) vid en viss tidpunkt; ja, vid den tiden var det fortfarande en typisk Saab-strategi. Annars enligt interna bestämmelser av säkerhetsskäl som dessa fordon faktiskt skrotas; det var kravet.

  Hur detta fortsatte senare under Aera GM, kan antagligen bara bekräfta de som var närvarande vid rätt tidpunkt. Hur som helst är arbetssättet verkligen inte jämförbart med det för 30-40 år sedan. Vilka homologeringsrättigheter saknas förmodligen för att få dessa testfordon i omlopp korrekt, eftersom många var synliga under öppen himmel, antagligen i stängda partier, men fortfarande kunde ses eller fotograferas på något sätt, annars skulle de säkert ha varit osynliga för allmänheten i stängda inomhushallar . Åtminstone var det så det brukade vara, mestadels förnuftigt, logiskt och användbart; Eftersom tiderna förändras är det möjligt att förfarandet är annorlunda idag, snarare kommersiellt, praktiskt eller till och med snabbverkande för att utplåna spår.

 • blank

  Jag var också i startblocken för att byta ut min svarta cabriolet vid tiden efter att ha hört talas om det för första gången.

 • blank

  Ytterligare ett fantastiskt bidrag!
  Det är verkligen synd hur SAAB helt enkelt svält, bromsades och sparades i flera år när det äntligen var dags att ta med något nytt eller ta med det i små mängder, det var bara för sent 🙁

 • blank

  Tom uttryckte det i ett nötskal: "Saab saknas till denna dag". Det är smärtsamt ...

 • blank

  Det är inte bara målningen av ett kroppsskal i önskad färg, utan också hållbart
  Livslängd åtgärd: Du skulle ha en Saab framför din dörr i 30 år längre.
  Jag tycker att det är en bra idé!
  Och om många skulle göra det skulle Saab-varumärket inte vara där de kommande 30 åren
  Försvinner från vår gatuscen.
  Men i slutändan är det bara de bilar som samlarna är förseglade i folie kvar
  Ha.

 • blank

  Innan jag byter kaross på min bil, frågade jag med Cardip (eller en annan sprayfilm) om de kan spraya film / doppa i min önskade färg.
  Om du var för entusiastisk eller om smaken förändras kan du ta bort den sprayade filmen och ersätta den med en ny sprayfilm om originalfärgen fortfarande inte matchar den nya färgen.

 • blank

  Köp kroppsskal (om det finns några) och måla dem efter önskemål och resten av en
  Skruva godkänt fordon och stämpla gammalt karosseri (på grund av Fg-numret.)

 • blank

  Jag kommer att skapa en liten rapport och göra den tillgänglig för bloggen.
  Byggnadsåret 9-5 1999 är nu hos målaren. Jag var där igår och kunde övertyga mig själv om det absoluta rostfria tillståndet. Alla fönsterbrädor borta, de inre plastfönderna borta, allt rent och rostfritt! Och förväntan på himmelsblå är stor!

  10
  1
 • blank

  Fråga om en nixögd person i dessa frågor ....
  Varför skrotas fordon, särskilt när ett märke dör? Vad är poängen? "Företagshemligheter" för testfordon borde vara irrelevanta, eller hur?
  Jag tycker alltid att det är synd! Varje entusiast skulle ha offrat för att ta hand om en sådan bil, men istället: Om jag inte kan ha den, kan ingen ha den! ) -:

  • blank

   GM innehade de immateriella rättigheterna till fordonen, eller ett företag som ägs av GM. Eftersom dessa var pre-serier och opublicerade modellår var de konsekventa och låtde beståndet som kunde gripas skrotas.

 • blank

  Åh, det hade varit 100% för mig! Jag skulle ha gått riktigt brant! (-:

  Bör jag nu vara glad att jag åtminstone kan ha den (inte realiserbara) drömmen eller ledsen att det bara skulle vara en dröm och aldrig verklighet?
  Jag funderar sorgligt och drömmer om Amber Orange ...

 • blank

  Hans S.

  Bra!! Himmelblå och kosmosblå metallic av 9-3 Ì (tyvärr mycket sällsynt i Tyskland, jag såg det ofta i Storbritannien då) är också mina absoluta favoritfärger! 🙂

  Jag hoppas att det kommer att finnas bilder av smycket på bloggen!?! Snälla snälla! 🙂

 • blank

  Fantastisk färg, intressant rapport, som - återigen naturligtvis - tyvärr lämnar ett sorgligt humör! Och intressanta länkar till tidigare inlägg, tack så mycket!

  Kort fråga om de länkade äldre rapporterna om 9-5 NG i Amber Orange: De var två olika bilar, eller hur? Den nyare artikeln handlade om den - fruktansvärt skrotade - med testmålning i matt och blank, vars räddning misslyckades. Och i den tidigare rapporten från januari 2013 om en Vector MY 2013 med enhetlig lackering, eller hur? Vad hände med honom ?? !! Förhoppningsvis lever han fortfarande "!" 🙂

  • blank

   Alla fordon skrotades. Tyvärr.

 • blank

  Jag skulle ha tagit en 130PS TTID i Combi om jag kunde.

 • blank

  För denna stora cabriolet skulle jag ha öppnat min skattkista vidöppen igen och grävat djupt! Vilket utmärkt utseende. Så synd, den gula orange är bara vacker. Precis som den himmelblå metallfärgen, som inte heller användes så ofta. Jag har för närvarande en 9-5 limousin byggd 1999 förberedd och den är målad i himmelblå.

  Det fanns också en 95NG som målades i en rik mörkgrön färg. Det såg så elegant ut! Skrotades det också? Synd.

  11
  2
  • blank

   Var pre-serien, det gröna kom från Opel. Tyvärr skrotades det.

Kommentarer är stängda.