Luftkonditionering läcker? Service för Saab 9-3 Aero.

Nästan varje år när sommaren kommer, samma spel. En av mina gamla svenskar vägrar svalna. År 2018 var det 9000. En ny luftkonditioneringskompressor behövdes. Och i år? Saab 9-3 Aero spelar sitt spel med mig. Temperaturen stiger - inom och utanför. Kyl? Det finns inga. Det här går inte bra.

9-3 Aero vid klimatservicen i Frankfurt
9-3 Aero vid klimatservicen i Frankfurt

Det irriterar mig och det är ett av ögonblicken när en ny bil kommer till minnet. Lyckligtvis håller idéerna inte länge - de försvinner så snabbt som de blossar upp. Naturligtvis kunde jag nu gå till Bosch-tjänst eller ATU. Båda är mindre än 5 minuter från mig. Men som en lojal Saab-kund flyttar jag naturligtvis med 9-3 Frankfurt. Cirka 60 kilometer där, 60 tillbaka. Vad man inte ska göra för märket! Särskilt i Corona-tider.

Inget miljöskräde snälla!

Luftkonditioneringssystem i äldre fordon är ett hett ämne. Deras ämnen är skadliga för klimatet, du måste vara försiktig med dem. Naturligtvis avdunstar kylvätskan om Saab har varit i en samling i flera år och bara flyttas sporadiskt. Men det är mer undantaget, inte regeln.

Det som gör mig arg, är dock andra saker. I försäljningsannonser, inte bara på Saab, kan du läsa "Luftkonditionering måste fyllas". Självklart måste det. Och lika naturligt flyr köldmediet snabbt ut i atmosfären och skadar det. Läckande luftkonditioneringsapparater i klassiker och klassiska bilar är underhållssäkerhet och defekter som inte kan tolereras. Den som måste fylla på nytt vartannat år uppför sig helt enkelt ansvarslöst.

Vi kommer till botten av bristen

Saab Service Frankfurt agerar på ett exemplifierande sätt utan att behöva gå in i ämnet och dess explosiva. Det som är säkert är att bristen måste undersökas. Kontrastmedium hälls in och jag rullar av gården igen. Några dagar senare har kontrastmediet spridit sig i hela systemet, och det söker efter läckan. Sökningen är snabb, bristen hittas snabbt. En luftkonditioneringslinje är korroderad, inte oväntad efter 20 års daglig användning.

Ersättning finns i Sverige, den nya delen kommer snabbt till Frankfurt. Utbytet är inte så stort, den efterföljande sökningen avslöjar inga ytterligare fel. Luftkonditioneringen läcker inte längre, sommaren kan komma. I 9-3 Aero, med sina ganska stora fönsterområden, är det ett måste. Saab borde inte bli en rörlig bastu utan den.

Det är viktigt, inte bara i miljöens intresse, att göra en allmän kontroll när köldmediet går förlorat. Att helt enkelt fylla på är inte ett alternativ. Gamla bilar är hållbarhet. Men de får inte bli en klimatstörning.

10 tankar om “Luftkonditionering läcker? Service för Saab 9-3 Aero."

 • blank

  Tack för tipset. Jag ska berätta för Saabs förtroende 🙂

 • blank

  Så för en stor luftkonditioneringsservice togs alla delar bort och städades för mig. Bilen var också tvungen att stanna hos återförsäljaren i två dagar. Jag vet inte om standarden är, men efter det var luften och kylningen perfekt igen.

 • blank

  Om vi ​​pratar om luftkonditionering / ventilation, en annan fråga. Vad sägs om ventilationskanalerna i en 20 år gammal bil? Mycket har samlats, eller ingenting tack vare filtret? Kanske en dum fråga, men det var bara i mitt huvud när jag läste.

 • blank

  Så vitt jag vet är läckagedetektering med kontrastmedium faktiskt inte längre den senaste tekniken. Å ena sidan tar det tid, å andra sidan flyter köldmediet tillsammans med kontrastmediet (och det bör inte släppas ut i miljön om möjligt) och på olika sätt läser man att föroreningen av kompressorolja med kontrastmediet kan vara problematisk.

  Den nuvarande standarden bör vara tryck- eller läckagetest med bildande gas (kväve-väte-blandning) under systemtryck och en elektronisk läckagedetektor (vätedetektor).
  Men det är förmodligen en investering som verkstäder som utför klimatservice på sidan tenderar att hålla sig undan.

  Det hela skulle i alla fall vara ett mindre problem om fyllning av gamla luftkonditioneringssystem med en anpassad propan / isobutanblandning skulle vara laglig.
  Men verkliga miljövänliga lösningar verkar inte vara riktigt önskade. Det är därför som nya bilkunder vanligtvis säljs ett köldmedium som genererar fluorvätesyra vid brand ...

 • blank

  Vänta inte för länge, med den gradvisa förlusten av köldmedium går en del av oljan alltid förlorad, vilket kan leda till stora kompressorskador ... Om du är otur kommer det också att finnas flis i förångaren, kondensorn osv ... Då blir det riktigt dyrt

 • blank

  Jag måste titta på min ... det fungerar, men ganska svagt. Om bilen står i solen når den bara aldrig den inställda temperaturen och det tar ett tag tills lite kall luft kommer ut ur munstyckena. När allt kommer omkring när jag parkerade i skuggan lyckas hon hålla temperaturen i bilen

  • blank

   En tydlig indikation på att det är dags för tjänsten 😉

 • blank

  I grund och botten är den som fyller ett luftkonditioneringssystem utan att reparera några läckor åtminstone ett brott i Schweiz ...

  • blank

   Hitta mitt absoluta godkännande!

 • blank

  Mycket intressant rapport och miljövänliga råd, tack! Hittills kände jag bara kontrastmedel från min farbrorläkare, inte från bilbehandling! Vad finns ... 🙂

Kommentarer är stängda.