Trollens skratt. Den kusliga karriären hos Saab 9-5 NG.

Livet tar ibland konstiga vägar. En liten, svensk tillverkare försvinner från marknaden. Som ett resultat ges de sista fordonen mer eller mindre bort. Och vad händer då? År 2020, åtta år senare, är dessa bilar värda mer än 8. De är förvånansvärt stabila i värde, om inte ökar i värde.

Önskade bland fansen. En investering?
Önskade bland fansen. En investering?

Det var inte förutsägbart. Företagsbilar från Saab Tyskland fanns tillgängliga på viloplatsen för små mängder under 2012. Stämningen och prognoserna för framtiden var dåliga. Reservdelar, efterfrågan, allt på marken. Men vinden vände snabbt, mycket snabbt. Den sista stora Saab, det blev en myt! Och bara månader efter Saab Automobile AB: s konkurs var mer populär än någonsin.

Trollens skratt

Vad skulle ha hänt om Saab hade fortsatt att bygga bilar? Sedan 9-5 och den stationära vagnen så idag i dag skulle ha haft utomstående chanser i bästa fall. Generösa rabatter och subventionerade leasingpriser kunde ha hjälpt. Under den andra halvan av modellcykeln skulle det ha varit riktigt tätt. Effekten av den försvunna nyheten, den lilla gruppen av märke fans tillräckligt med nya bilar. 9-5 begagnade bilar skulle ha blivit ett specialerbjudande på grusplanerna; det hade inte varit någon chans mot de stora spelarna med sina kraftfulla säljorganisationer.

Inte ens stationvagnen skulle ha vänt tidvattnet. En enorm bil, med otroligt lite utrymme. En konstigt liten bagageutrymme, inte typiskt Saab, tänkte knappt ut. För att hålla med sanningen - för Saab själv var 9-5 NG högst en tillfällig lösning. Medel till ett mål som säkerställer överlevnad. Att överbrygga klyftan tills nästa generation rullade av transportbandet på sin egen plattform.

Vad du inte kan ha - du vill ha det

Saabs försvinnande förändrade allt! Få bilar, en het historia i bakgrunden. Ett drama! Men det var inte ensamt. För om dessa ingredienser var tillräckligt skulle märken som Rover fortfarande vara i diskussion. Men så undviker Rover 75, den sista stora representanten för hans familj, på marknaden för begagnade bilar. Förutom kanske den sällsynta V8, som har en speciell position. Men även han kan inte matcha priserna på begagnade bilar för en Saab 9-5 NG.

Designen är cool

Det är där hemligheten ligger. Denna otroliga linjehastighetsmätare, som är unik för denna dag och simulerar den konstgjorda horisonten för en jaktflygplan. De blå strålkastarna, LED-lampan bak. Båtens aktern, som påminner om en elegant yacht. Generellt sett är hela paketet rätt!

Saab förväntade sig olika trender med en enda bil. De stora premiumvarumärkena tog 5, 6, 7 år att integrera enskilda funktioner. En generation senare är de där Saab 2010 var. LED-lampan är populär idag i Volkswagen-konglomeratet. Det passerar långsamt till de lägre fordonsklasserna.

Blå strålkastare finns nu i vissa elbilar, hittills har ingen vågat använda linjens hastighetsmätare ensam. Det skulle bara fungera om du hade ett trovärdigt flygplan-DNA. Subaru skulle ha det, kanske BMW också. Men båda kommer inte att våga göra det. För speciellt, för modigt.

Naturligtvis finns det mycket mer i bakgrunden som driver den otäcka karriären för den mest stabila Saab genom tiderna. Workshops som bryr sig, entusiaster som håller kulturen vid liv.

Den otroliga karriären kommer att fortsätta

Få bilar, en fantastisk design, en otrolig historia. En myt på fyra hjul som lyser desto mer eftertryckligt ju längre det har varit sedan varumärkets slut. De bästa grunden för att fortsätta din karriär. Trenden mot digitalisering, som försämrar framtidens bil till ett rent transportmedel, intensifierar denna utveckling. Det kommer inte att finnas något för hjärtat eller fantasin i framtiden. Elbilar är så fruktansvärt faktiska.

För att sätta det i ett nötskal, är Saab 9-5 NG den sista stora historien från Trollhättan, trollens sista skratt. För om du är helt ärlig kan bara de komma med den här historien.

8 tankar om “Trollens skratt. Den kusliga karriären hos Saab 9-5 NG."

 • blank

  Jag tror att det finns väldigt få bilar som utlöser fler önskemål efter 10 än vid marknadslansering. För tio år sedan var du glad att det äntligen var den nya 10-9, men du blev besviken på vissa ställen hur det gjordes. I dag kan du se allt detta och är glada över att få en 5-9NG

 • blank

  Och jag tänkte att det borde vara "håll dem trollande". Men vissa djuphavsfiskare kommer att säga att det inte fungerar alls 🙂.

 • blank

  Mycket välskriven! NG är fortfarande ett iögonfallande och trots alla smeknamn (lightbar, 3: e bromsljus och andra små kvalitetsfel) en fantastisk bil! Designen är utmärkt och tidlös, köregenskaperna fantastiska och säkra. Du måste vårda och ta hand om - som alla gamla Saabs ... hålla dem rullande

 • blank

  Jag tror att teamet som Saab hade då hade haft många svar för idag. När det gäller design, drivteknologi och framför allt kundorientering. 9-5 NG skulle förmodligen ta en baksäte som alla lyxiga sedans. Och ur dagens perspektiv skulle jag vilja säga att konkurrenterna, kanske inte Angs, åtminstone hade respekt för det och Saab föredrog att se dem dö och inte slå dem. GM, säkert ansvarig för den största biten, men Saabs död hade många fäder. Åtminstone är det så jag tror att det är.

  17
 • blank

  Bra artikel

  Jag klättrar nu alltid in i min 9-5 NG med de skrattande trollen i bakhuvudet

  13
 • blank

  9-5 var cool från början. Det är bara synd att det tog GM nästan 20 år att investera i Saab och implementera detta fordon. I slutändan var det för sent. Amerikanerna fick kvittot. Det finns inget globalt och ledande längre.

  16
  1
 • blank

  Om den rätta "stora killen" hade fått tillgång till SAAB (som vi vet förhindrades detta på ett smart sätt av GM-truppens beteende), hade fordonen verkligen inte kommit in i en slags outsiderroll. Än idag är den sista serien av 9-5-byggda inte sämre än nuvarande jämförande modeller från Audi & Co. (se även kommentar från Chris).

  Det är dags för Evergrande att sätta något av samma värde på sina hjul - finns det redan datum för presentationen av de nya bilarna ”tillverkade i Trollhättan av Trolls”?

  11
  1
 • blank

  Kan bara skriva under de flesta punkterna, designfunktionerna var långt före sin tid. Rostfria avgasremsor från Aero i samma design har nu (19/20) anlänt till Volvo, den redan nämnda LED-ljusstången från Porsche via Audi och Seat är oumbärlig. Den färgkontrasterande A-pelaren, vindrutan i flygplans cockpitdesign, backspeglarna är optiskt "upp", men inte ännu en gång på dörren och inte i spegeltriangeln som de flesta av de nya modellerna.
  Det enda jag inte helt kan förstå är bristen på utrymme. Naturligtvis är limousinen, som vanligt med en limousin, oerhört laddad och en 5-dörr skulle ha varit den perfekta designen för det, men om jag använde 9-5 med till exempel. jämfört med en Audi A6 (2011-2018) undrar jag vart lagringsutrymmet i A6 har gått. Längre axelavstånd, till och med lite mer ytterlängd än Saab, men betydligt mindre utrymme i det inre än i 9-5. Beror förmodligen på den longitudinella motorarkitekturen i Audi, men det finns, känslomässigt, världar mellan de båda bilarna.
  Sammantaget är bilen verkligen stabil i värde, prisnivån är ganska bra och mycket bättre än med andra märken och deras 0815-modeller, åtminstone här i Österrike är vi långt ifrån att hålla prisnivån.
  Välutrustade 9-5 NG får du (redan med NoVA som ska betalas av oss) för ~ 20-22k.
  Jag är fortfarande stolt över 9-5. En prototyp som har gjort det på vägen och som alltid väcker uppmärksamhet, inte ett blickfång som en Porsche eller Ferrari för den unga publiken, men det märks alltid på olika platser och i olika situationer!
  Tack för artikeln & LG från Wien

  28

Kommentarer är stängda.