Den eviga drömbilen från Sverige. Saab Aero X 2006.

Även efter 14 år är det fortfarande en drömbil. Saab Aero X. En sportbil som föddes 2006 som en studie. En teknikbärare som förutsåg Saabs omstart. Många av hans designelement hittades senare i nya modeller.

Saab Aero X.
Saab Aero X.

Året 2006. Svåra tider låg bakom Saab. Minskning, kostnadsminskning. Desorientering. Allt borde bli bättre nu. Carl Peter Forster körde omstarten av varumärket och ett av de mest imponerande skyltarna var studien av Aero X. Designad av Anthony Lo, presenterad på Geneva Motor Show 2006.

Fyrhjulsdrift som Turbo X, med en laddad 2.8 liters V6 under huven. Den enda skillnaden är att Aero X levererar 400 HP och inte 280 som i Turbo X. Detta kräver dock etanol i tanken och inget fossilt bränsle. Höjdpunkten på Aero X, förutom sin kolfiberkropp, är den helt lyftande cockpiten. Inga normala dörrar. Inga vingdörrar som några supersportbilar rensar också in i interiören. Nej, liksom planet, går hela cockpitcockpiten upp.

Saab Aero X. Född från Jets.

Isblå strålkastare blev senare en designfunktion hos Saab. Rätt före slutet. Framtidens inre var redan synlig 2006. Instrumentationen och mittkonsolen visade vägen till den nya 9-5 generationen och 9-4x. Också efterträdaren till 9-3-serien. Om det hade varit lite mer tid skulle interiören från Saab-generationen från 2010 ha fått den futuristiska touch av Aero X. Ett drama som inte gav någon chans.

Idag finns Aero X i museet i Trollhättan. Man kan säga att det är en av höjdpunkterna i den historiska Saab-samlingen. Hans fascination har förblivit obruten även efter 14 år och kommer att fortsätta vara så. Som en tröst finns det antydan att Koenigsegg i allt högre grad spelar med Saabs designcitationstecken.

den nya Gemera har endast dubbeldörrar, ingen cockpit reser sig elegant. Men dess passagerarutrymme är mer en cockpit än en del av en jordbunden form av transport. Saabs designspråk är inte död, har hittat en nisch här. Detta kan förena fansen med nuet.

12 tankar om “Den eviga drömbilen från Sverige. Saab Aero X 2006."

 • För det skulle jag klara mig utan många andra saker. För mig var det en evig dröm och samtidigt beviset att vår lilla smedja från Trollhättan kunde ha uppnått stora saker. Så mycket av det att GM skulle ha fått en gyllene näsa. Det är synd om dålig förvaltning ger bort så mycket potential!

 • Då hade det varit min bil som jag skulle ha accepterat skulder för mina öron och skulle ha hållit den under hela mitt liv.

 • Tack för AW, Tom.

  Då måste jag ha sett det fascinerande unika stycket och titta på gamla semesterfoton.

  Saab-konstruktioner som kontrakterades med GM?
  Hur sorgligt är det?

  VM hade uppenbarligen lite utrymme och utrymme för design. Jag skulle vara oerhört intresserad av en ny intervju med honom. Ännu bättre skrev han en hel bok och skrev allt från sin själ. Skulle vara spännande och informativ.

  Under sitt räddningsförsök tvingades han antagligen göra ett bra ansikte vid ett dåligt spel. Optimism var hans jobb och Saabs sista chans ...
  Eftersom han hade lite utrymme, tid eller nerver att kritisera GM.

  Jag skulle hitta den retrospektiva realismen, fakta och interna fördömmar spännande. Även om du redan kan föreställa dig att det skulle resultera i mycket kritik av GM. Jag skulle fortfarande vilja läsa dem.

  6
  1
 • Aero X finns i Saab Museum - definitivt och teoretiskt redo att köra. Muller övervägde inte tillverkning. Tidens design tillhörde inte längre Saab själv utan de parkerades vid GM. Så: ingen chans.

 • Jag misstänker att vi missade förbeställningsfasen. Tyvärr går drömmar inte i uppfyllelse, åtminstone inte.

 • Aero X är ytterligare bevis på att Saab kan leverera tidlös design till perfektion. Det hela peprade med innovativ teknik. Om Koenigsegg utvecklats tillsammans med Polestar, skulle steget för en annan tillverkare, låt oss kalla det Saab, inte vara för långt borta 😉

 • Bilen är bara en dröm, harmonisk runt, bra design. Speciellt den kontinuerliga ljusremsan på baksidan kopieras av många tillverkare idag. Jag är stolt över mina AeroX-modeller i 1:18 och 1:43 såväl som de personliga fotona från museet. Bara tråkigt vad som hände då.

 • Vet du om VM någonsin har övervägt tillverkning?

  En sådan sportbil måste ha bränt som eld under naglarna med sin bakgrund, eller hur?

  Som en studie av det framtida ansiktet (grill, strålkastare och så vidare) passade X också perfekt med NG, 9-4X & Co., skulle ha passat bra i broschyrerna och modellutbudet.

  Jag var inte ens medveten om att det fanns en körbar och fullt funktionell prototyp. Kan det vara så att det här unika ovärderliga värdet inte finns i museet alls?

  Jag var där och kom ihåg det så mycket att jag bara skulle ha sett en modell, en designstudie men inte en fungerande bil. Har jag fel?

  2
  2
 • Med den här riktiga SAAB-historien i bakgrunden:
  hur måste motorjournalisterna som deltog i denna presentation i Genève 2006 känna sig idag ???
  Stolt, cool, glad eller bara “var en normal arbetsdag” ...
  Att denna AERO X blev en körbar verklighet är en av de mest imponerande prestationerna för SAAB-invånarna! Jag har aldrig sett eller upplevt en sådan studie (!). Denna studie skulle ha varit en omedelbar (!) Hit i återförsäljarnas utställningsrum om ...
  Nästa gång jag besöker Sverige är museet i Trollhättan på listan: titta på AERO X. 🙂
  Tack för den här känslomässiga rapporten inklusive en film.

 • Tom,

  Jag måste ha förbisett informationen. Var kan jag beställa / köpa / hämta?

  Drömbil? Varför kan vissa drömmar inte förverkligas?

  Denna bil med e-enhet idag kan gå 1: 1 i en utställningslokal som en ny bil och inte som en 14-årig konstruktion.

  Så ... VAR är showroom. Nej, museet räknas inte

 • Wow,
  fortfarande ett blickfång. Ett extremt coolt utropstecken från varumärket. Du börjar drömma! Vad skulle ha varit möjligt ...
  Mina två sista åldern är nu 31 och tyvärr skiljer vi oss från åtminstone en av de två som återstår i vår lilla samling. Det verkar som om en evighet med SAAB tar slut. När jag ser sådana bilder gör det ont, hur jag skulle ha älskat att ha en nyare SAAB på andra sidan Atlanten! Men kanske kommer vi att hålla en sista. Jag kommer definitivt att hålla mig trogen till bloggen, med eller utan SAAB.

  Med vänliga hälsningar från Erik

  10
 • Endast ett ord:
  Definitivt…

Kommentarer är stängda.