Saab 18 eller griffin? En fråga om design!

Saab-fansen står inför ett svårt beslut idag. Du kan rösta i vilken design du vill återutge vår Skylthållare att önska. Eftersom den populära versionen "Made in Trollhättan by Trolls" är slutsåld. Innan vi beställer den nya produktionen nästa måndag, kan vi komma överens.

Saab nummerplåthållare. Vilken design är önskad?
Saab nummerplåthållare. Vilken design är önskad?

Flygplanets logotyp har varit med oss ​​i många år. En stiliserad Saab 18 som kunde ses på hastighetsmätare och andra platser i klassiska fordon. Hennes stora comeback skulle ha kommit med modellåret 2012. En liten flygplanssymbol kunde ha hittats i Saab 9-5: s hastighetsmätare. Saab 18!

Saab 18 - ett stycke av svensk historia

Saab 18 är en tvåmotorsbombare som introducerades 1942. Den utvecklades av den då unga svenska flygindustrin - med amerikanskt stöd. Från 18 ersatte Saab 1944 Junkers Ju 86, som Saab tillverkade i litet antal under tysk licens.

Bilder: Saab AB (5)

Projekt nummer 600 var nästan 18 kilometer i timmen ett av dess snabbaste plan. Totalt 242 exemplar (eller 245, beroende på källa) byggdes i olika varianter och tjänade det svenska försvaret. Från slutet av 50-talet ersattes Saab 18 av Saab 32 (Lansen) ersatt. Endast en Saab 18 har överlevt till denna dag. Det har återställts och kan användas i Flyvape Museum besökas. När museet öppnar igen efter Corona.

För oss uppstår den avgörande frågan. En ny utgåva, som hålls i stil med flygetraditionen, med det historiska planet? Eller skulle du föredra en något nyare design med en liten griffin som nu är historia. Saab Automobile förbjöd fågeln mer och mer från 2010, på kort tid skulle det också ha varit en saga historia.

Vad vill läsarna ha? Flygplan eller griffin? Du har valet. Rösta!

B18 eller griffin? Hur ska registreringsskyltinnehavaren se ut?

 • Griffin (54%, 157-röster)
 • B18 (46%, 132-röster)

Totala omröstare: 289

Laddar ... Laddar ...

15 tankar om “Saab 18 eller griffin? En fråga om design!"

 • Tack för förklaringen och den fantastiska informationen om att skönheten har överlevt! Då kan jag sova och lugna ... 😉

 • PS: Hade alla 9-5 NG denna digitala hastighetsmätare från början? Det ser redan väldigt elegant ut på bilden, men jag måste ta en testkörning live för att få en uppfattning om det. 🙂

  • Alltid. Vid lanseringen av modellen fanns en cool teaser med linjens hastighetsmätare, vilket orsakade en rörelse. En riktigt trevlig pryl.

 • Tack för länken! Jag tycker att bilderna är mycket bra eller helt tillräckliga. Nu kan jag föreställa mig något liknande. Det är helt enkelt magiskt hur denna lilla, forntida men perfekt designade logotyp integrerades i dessa toppmoderna instrument som ett citat från Saabs långa historia! Även i head-up-displayen! Bra! Hur som helst, har alla (pre-series) SportCombis logotypen? Och förstår jag rätt att det aldrig fanns i limousinen?

  Förresten, det här är en väldigt sorglig artikel på bloggen från början av 2012. Jag trodde att människor vid den tidpunkten fortfarande hoppades ... I efterhand var allt bevisat ändå - det är och kommer att fortsätta att gråta och håra och kommer bara inte bli bättre, trots allt åren inte. 🙁

  Hur som helst, var nyheterna om LGT 271 för tidiga? Har den resonansande gnistan av hopp kanske gått i uppfyllelse och är juvelen "fortfarande vid liv" ???

  • Den goda nyheten: LGT 271 lever! Jag träffade till och med honom igen under tiden. Det är i svenska händer idag, men ligger utanför Sverige i ett sydeuropeiskt land.
   Alla 2012-talet har det lilla planet, inklusive limousinerna, av vilka det fanns några.

 • Finns det faktiskt en bild av hur den lilla flygplanssymbolen skulle ha sett ut under modellåret 2012 för 9-5 NG? Jag skulle vara väldigt intresserad!

  • Det finns bilder, tyvärr inte så bra Här.

   3
   1
 • Jag tror att flygplanssymbolen är genomsyrad av historia och också mycket vacker, men som en yngre förare av yngre Saabs kan jag göra mycket mer med Griffin personligen. Eftersom jag tycker att ordspråket med de söta trollen är så fantastiskt, skulle jag vara väldigt glad om det snart kombinerades med griffin. Kanske kan griffin vara lite större och i färg? Jag har för närvarande på cabriolet (hittades för en tid sedan på nätet) registreringsskylt innehavare med silver original SAAB bokstäver i mitten inramade av griffinsymboler i originalfärgerna. Mycket trevligt - men tyvärr är skrotet billigare. Det är därför jag har planerat att ersätta detta med kommentarerna från bloggen under lång tid.

  Hittills kunde jag helt enkelt inte välja mellan ordens vackra alternativ. Viktigast av allt tycker jag att det rätta ordet i ryggen, för det är där det läses mest. Så naturligtvis skulle en hänvisning till bloggen och en tydlig (stolt :-)) som framhäver varumärket SAAB faktiskt vara bättre - om trollslogan inte var så underbart ...

  Kanske en kompromiss:

  SAAB - Tillverkad i Trollhättan av Trolls
  och en griffin till vänster och höger om den

  Eller skulle det vara för mycket och för fullt? Och då finns det fortfarande ingen hänvisning till bloggen - Herrjemineh !! 🙁

 • Det är synd, men så är det.

 • Vad jag skulle vilja är ordspråket ”Defenitiv Saab”, som jag kunde se på några registreringsskylthållare.

 • "Maskin att döda" eller maskin för att skydda människor?
  Om de allierade inte hade byggt ”maskiner för att döda” under Saab 18-dagarna hade vi förmodligen upplevt ett enat Europa, precis under en annan flagga ...
  Med tanke på Sveriges fredliga riktning under förra seklet borde svaret angående Saab 18 vara uppenbart.

  15
  1
 • Jag respekterar din åsikt och höga moral Mr. Pennings. Endast: Kan du driva ett företag med denna inställning som i princip har sina rötter i produktionen av beväpningar?
  För övrigt ser jag Saab-flygplanen, som är föremål för strikta exportbegränsningar, som ett försvarsmedel för vår fria värld. Sverige är ett neutralt land. Länder som använder Saab-flygplan är vanligtvis fredliga och ser Saab som ett alternativ till USA: s ordning och det därmed beroende.

  19
 • B 18 har utvecklats som en maskin för att döda människor. Jag skulle aldrig frivilligt fästa en sådan sak till min bil.

  3
  8
 • Kommer det också att finnas ett "Rör ditt sinne"?

  • Vi har tänkt på det flera gånger. Så att det ser bra ut och skulle vara historiskt korrekt, måste vi använda Saabs nuvarande bokstäver. Och det kan vi inte.

Kommentarer är stängda.