Mer än en dröm? Saab presenterar den nya 9-5 för pressen.

Ett internationellt Saab-evenemang! Vi skriver tidigt på sommaren 2010. Bandet körs igen. Saab visar den nya 9-5 sedan till den internationella pressen. Den nyuppståndna biltillverkaren sparar ingen kostnad. Journalister från hela världen flyger till Göteborg. Framför flygplatsen vinkar Saab-flaggorna i vinden, 9-5 limousiner lyser i den svenska solen.

Den nya Saab 9-5 sedan. Det kommer att presenteras för pressen sommaren 2010.
Den nya Saab 9-5 sedan. Det kommer att presenteras för pressen sommaren 2010.

Från Landvetter flygplats går tåget till Trollhättan 9-5. Rutten leder över E45 med sin gamla, attraktiva rutt. Målet för de internationella journalisterna är Saabs huvudkontor, där en samling fordonshistorik redan väntar på pressrepresentanterna. Modeller från museets inventering är uppradade på fabriken. Som fortfarande tillhör tillverkaren då, är i offentliga händer idag. De historiska fordonen kan flyttas, en nedsänkning i varumärkets förflutna är önskvärd.

Den sista stora presentationen i Sverige

En 9-5 limousin finns i presscentret, frågor besvaras och informationsmaterial distribueras. Saab försöker hårt ta reda på vad företaget och regionen har att erbjuda. Middag äger rum i Albert Kök och Konferens istället för. Stadens bästa restaurang - drivs av tidigare anställda hos biltillverkaren. Förutom det utmärkta köket erbjuder det en fantastisk utsikt över Göta Älv. Den vackraste miljön för att avsluta en spännande dag. Hotell och restaurang är fortfarande värt en rekommendation idag. Under ett besök i Trollhättan i framtiden, bättre tider.

Morgonen efter startar med en lika vacker soluppgång. En rundtur i Saab-fabriken och sedan den nya 9-5 väntar redan på testspåret. Saab Performance Team finns på plats. Den visar vad du kan göra med en Saab om du förbereder den lite.

Den nya 9-5 sedan presenterar sig utan modifieringar av denna typ. Det visar på ett imponerande sätt hur dynamiskt mer än 5 meter Saab kan vara på väg. HiPerStrut-chassi och fyrhjulsdrift är de magiska orden. Den smidiga upphängningen gör det nästan glömt att det finns ett mycket stort, representativt fordon på vägen.

Men även den vackraste dagen har en slutsats. Det internationella evenemanget avslutas efter evenemanget på banan. Journalisterna lämnar Sverige via Landvetter. Vid den tiden misstänker mycket få av dem att de deltog i den senaste stora presentationen av Saab. Phoenix har stigit upp från asken, men den flyger inte. Bara några månader senare stannar tejpen. Och när produktionen av 9-4x startar kommer den att brinna i alla hörn.

Heal Saab världen. Då. Åtminstone till utsidan. En inspelning av händelsen gjordes tillgänglig för media i juni 2010. Videon utstrålar optimism, berättelsen är fantastisk. Mediernas svar är förvånansvärt positivt för en bil som har tagits i produktion i en hast. Kanske för att Saab i hemlighet åtnjuter mycket sympati bland media.

10 tankar om “Mer än en dröm? Saab presenterar den nya 9-5 för pressen."

 • @ Hans S.,

  Jag kändes som du med din dotter. Jag skulle ha tagit en 9-5 NG SC för mig själv, men det övergripande modellutbudet var för litet och luckorna var definitivt för stora.

  En 9-1 kunde ha realiserats med kortare överhäng på plattformen till 9-3. Det kan ha varit den bästa lilla bilen i sin tid.

  En ny och något större 9-3 kunde och borde ha fyllt klyftan mellan 9-1 och 9-5 NG. Då kunde det ha visat sig vara något ...

  Som det var i slutändan fanns det i princip bara en cabriolet, en ganska kompakt kombi (som är för liten för mig) och en ganska stor sedan. Och det från en exotisk ...

  Du missade definitivt ett hållbart utbud av modeller. Tyvärr ...

  3
  2
 • Tror folk i Trollhättan verkligen att de kan rädda det sjunkande fartyget från att sjunka med en 5 meter limousine i 45000,00 XNUMX euro plus räckvidden och de "premium hyped" tyska bilarna som konkurrenter?

  9-5NG är utan tvekan en riktigt bra bil (jag hade en i sju år), men i ett område där luften bara blir tunnare. Vad Saab har saknats i flera år är en mindre startnivåmodell, så att säga 9-1. Det skulle ha tagit lite pengar i kassan och uppmuntrat nybörjare att köra Saab. Hur gärna skulle jag ha köpt min dotter för Saab för 9-1 år, ja, det blev en DS3

  Och en annan historia. I samband med IntSaab 2010 i Schweiz kunde jag ta hand om en stor Saab-representant i några timmar. Det fanns också två nya 9-5s för testkörning. Jag förklarade bilen för människor och gav dem nyckeln till resan. Tillbaka igen bad jag alla om deras intryck, slutsats: bra form, lite stor, lite slarvigt bearbetad, ganska tätt samordnad. På frågan om de skulle köpa en svarade de flesta snarare inte, det är för stort och för dyrt för mig.

  Tyvärr känner vi alla resten.

 • ... Franken Troll, du har rätt och inget att lägga till ... ... period!

 • Jag hoppas att jag också kan få en bra 9-5NG egen.

 • Ja, det var min sista Saab-presentation i Trollhättan - tyvärr - men ingen kan ta bort de stora minnena ... Tack

 • Videon visar (för mig) en bra marknadsföringsnärvaro. Fantastiskt när man tänker på hur "tight" det var bakom kulisserna ...
  Jag vågar tvivla på om SAAB skulle ha använt ett snabbare e-utseende. Det är tydligt dessa dagar att El. för konsumenter är ...
  Ändå är det synd hur det kom till.
  9-5 NG är fortfarande en fest för ögonen när du får se den.
  Värmande video, tack.

  11
 • Har du funnits igen i 10 år? Man, hur tiden flyger. Jag måste säga att Saab har förstört mig ordentligt för alla andra märken. Det är bara ett transportmedel, men Saab var väldigt speciell. Det är därför jag är glad varje dag jag kan köra en Saab.

  21
 • Nyckelfras

  Jag menar den sista om den hemliga symfonin.

  Det är bara synd att motorjournalister inte kunde och inte fick leva dem mer öppet i tid. Svanens sång och dödsannonser av varumärket läser, ser och hör sig själva för det mesta förvånansvärt positiva, även ur de hårdhårda Saab-entusiasterna ...

  Å andra sidan fanns det knappast ett enda (jämförande) test av en aktuell modell vid den tiden som tydligt visade denna sympati eller åtminstone var rättvis ...

  Jag slits till vem jag ska tacka eller skylla på något - speciellt eftersom mediarepresentanter i personlig union har bytt från karaktärsmord till nekrolog, från va till beundran ...

  14
 • Tack för rapporten ...
  Videon får dig att drömma om något ...
  Det kunde ha varit så vackert ...
  Jag är glad att kunna flytta och njuta av en av dessa fortfarande inspirerande och designmässigt framgångsrika 9-5nG ...
  En speciell bil ...

  20

Kommentarer är stängda.