Mycket coolare än en Tesla. En unik Saab 96 Electric.

Inget behov av en Toyota Prius eller ett Nissan Leaf? En Tesla skulle inte vara cool nog heller? Sedan hjälper en titt på en Saab 96 Electric. Det förmedlar mycket individualitet och stil. Det kan vara en retrobil från Trollhättan om Saab fortfarande tillverkade bilar. Eller kanske en elbil från NEVS, om de hade modet att prova något ovanligt. Men det finns förmodligen mindre möjlighet.

Saab 96 Electric
Saab 96 Electric

Saab 96 Electric är baserad på en förbränningsmotor från 1969. Omvandlingen till elbilen ägde rum 2009 och sättet det gjorde skiljer 96 Electric från många andra omvandlingar. Det ursprungliga gallret stängdes; det fanns inget kvar som behövde kylas. Som ett resultat ser fronten ut som den kunde ha varit från fabriken. 60-talet - elektrisk och cool.

Så här kunde en Saab 96 Electric ha sett ut

Instrumentet reduceras till vad som är nödvändigt. Hastighetsmätaren kompletteras med en batterinivåindikator och en voltmeter - till stor del i stil med de år då 96 rullade av produktionslinjen i Trollhättan. Med en fin titt på originaliteten - och hur det kunde ha varit. Det faktum att ombyggnaderna konsekvent har undvikit skärmar och andra inkonsekvenser i stil är värt att nämna.

I det tidigare motorrummet och i det bakre sittbänken, som inte längre finns, finns det 10 Trojan T-1275 Batterier distribuerade. Tillsammans med elmotorn 203-06-4001 från Advanced DC Motors Inc. når Saab 96 Electric en maximal hastighet på 100 km / h. Räckvidden är också 100 kilometer.

Med renoveringen blev 96 en tvåsitsig och en idealisk bil för staden eller ett fritidshus i Algarve. Eller för alla semesterorter i världen, där stränderna är fantastiska och oändliga. 96 Electric finns för närvarande på en välkänd plattform auktion. Hans tillstånd beskrivs som bra. Det som kan förbättras är detaljer. En massa bar plåt kan ses i det inre, den skräddarsydda beklädnaden för dörrarna och området till det tidigare bakre bänkstolen saknas. En bra sadelare kunde göra resten av arbetet, stylingen av Saab skulle då vara nästan perfekt.

Du behöver inte säga så mycket om stil och individualitet. Ja, denna världs Teslas och blad är snabbare. Du fortsätter att köra. Men mot 96 Electric är de bara bilar utanför hyllan. Tråkigt och kompatibelt.

Bilder: Ebay (6)

9 tankar om “Mycket coolare än en Tesla. En unik Saab 96 Electric."

 • blank

  Hej Capri 73,

  "Gäller endast (...)" Jag ser samma sak som du gör. Därav min predikan om järnvägens tillbakadragande från landsbygden, från godstransporter etc. ...

  Det är politiskt billigt att rikta vägtrafiken under sådana förhållanden.

  Så länge järnvägarna genererar prestigeprojekt främst som ett alternativ till inrikesflyg, koncentrerar sig på det väsentliga inom godstransporter, har de lite att motsätta sig vägtransporter, deras bidrag till miljöskydd är fortfarande marginellt ...

 • blank

  Hej herr Hürsch, du förstod inte mig rätt. Du hade redan dina idéer på DB. I september 1995 togs de sista DB-batteridrivna järnvägarna tillbaka. Det fanns över 200 exempel på den mycket kraftfulla 515-serien (ETA 150). Batterierna (22 ton) installerades under bilgolvet och underhålls av VARTA. Detta gjorde dessa fordon mycket tillförlitliga i över 35 år!
  DB hade också lämplig laddinfrastruktur!
  Jag rekommenderar filmen av järnvägskurer: batteri blixt och cigarr
  DB var inte längre intresserad av nya fordon med modern teknik.
  Miljöskydd gäller endast för den lilla medborgaren, inte för staten så fort det kostar pengar!
  Allt talet om elbilen är hyckleri!
  Det är därför jag fortsätter att köra diesel, precis som vår DB gör.

 • blank

  @ Capri 73,

  charmig tanke. Kanske bara den rätta lösningen för att avkolla shuntningsoperationer, återaktivera förbrukade rutter med liten ansträngning och täcka mindre frekventerade kostnader för att täcka kostnader?

  Batterierna kunde transporteras i anbud, så att järnvägsvagnar eller shuntlokaler själva inte skulle behöva anslutas till nätverket och kunde användas dygnet runt utan laddning.

  Tyskland är fullt av tidigare rutter och tidigare stationsbyggnader. Även om mycket har rivits, byggts om och byggts om, har järnvägstransport länge varit ett problem för historiker och arkeologer ...

  Järnvägen var en gång i många år väldigt kreativ för att ansluta till och med små platser och att hantera låga frakt- och passagerarkostnader för att täcka kostnaderna.
  Lätta bussar användes i en nödsituation.

  Idag kan batteridrift med fördel fylla detta gap och eventuellt göra vägar lukrativa för vilka en luftledning måste tillhandahållas, underhållas och inte lönar sig?

  Förbindelsen mellan post och tåg var ibland så intim att postkontoret ofta var beläget direkt i stationsbyggnaden i mindre städer.

  I dag berättar vi om (energieffektivitet) och miljöskydd och drömmer om att Amazone flyger varje paket individuellt med en elektrisk drönare från en bas i ingenstans direkt till ytterdörren, medan vi sitter i ICE eller en Tesla och surfar på internet och beställer dem Rädda världen …

  Något verkar inte riktigt för mig om denna vision. Ju högre ansträngning (och konsumtion), desto mer miljöskydd?

  Jag hoppas att webben läser här. Kanske kan du tänka på några förnuftiga alternativ till EV: er, drönare, ICE och Co?

  4
  2
 • blank

  Vid Deutsche Bundesbahn fungerade det ganska bra med batteridrevet. Men på DB var de inte längre intresserade av batteridrivenheter ... de var tillbaka på diesel.
  Jag tror att du kan använda batteridrivna mycket bättre i ett tåg än på en bil.

 • blank

  Tillbaka i framtiden?

  Jag tycker att det är coolt och framgångsrikt. Men jag tycker också att det ser bakåt snarare än framåt ...

  Elmotorn är nästan 60 år äldre än förbränningsmotorn. Faktum är att elektriska vagnar med blyackumulatorer var i majoriteten fram till andra världskriget, åtminstone i tyska städer.

  Avfallssamling, mjölkare, postkontor, bryggerier, spårvagnen och många fler förlitar sig på el-vagnar eller elektriska enheter med bly eller kraftledningar efter hästen.

  96 här, med alla sina minskningar jämfört med originalet (säten, toppfart, räckvidd), är den perfekta utföringsformen av varför då (från 1920-talet) pendeln långsamt svängde mot de motoriserade vagnarna ...

  Med all eufori för elektriska begrepp bör man också hålla ett öga på den historiska bakgrunden - det är slående hur problemen (utrymme, vikt, räckvidd, laddningstider, resurser) liknar nutiden och det förflutna ...

  PS
  Det passar också att hybriden är över 100 år gammal. Varje militär ubåt sedan första världskriget är exakt det - antingen en hybrid eller senare också kärnkraftsdriven ...

  7
  3
 • blank

  Jag gillar inte sådana omvandlingar av klassiska bilar, men här måste du erkänna att det genomfördes väldigt elegant.

 • blank

  En bra idé och ett blickfång skulle alltid vara på laddstationer om en laddkabel är ansluten till Saab

 • blank

  Jag har ytterligare ett pressfoto med mig, med ett foto av en Saab 95 från oktober 1969 med elektrisk enhet från dess!

 • blank

  Bra ide. Något annat. Särskilt framsidan.

  Tekniskt nog förmodligen inte lika bra som 96 från AmpRevolt (www.amprevolt.com) och en bra bas för dig som gillar elbilar.

Kommentarer är stängda.