Antikvariska och dyra. Saab 9-5 - en personlig historia.

Egentligen var Saab 9-5 och inte 900 II den första bilen som konstruerades under påverkan av GM. Det är en insikt när du läser Anders Tunbergs böcker. I boken "Saab 900 - en svensk berättelse”Kommer genom mycket uppror och självständighet. Vid den tiden drogs en välbehövlig plattform från GM-hyllan i Trollhättan. Resten av tiden görs dock bättre av dig själv. Med alla kända effekter.

En personlig berättelse om Saab 9-5

Vid 9-5 var GM-påverkan lite större. Du kan gissa när du läser mellan raderna. En balansakt för designers. De var tvungna att trylla fram en bra bil från amerikanska önskemål och samtidigt en övertygande Saab. Utan tvekan lyckades det.

Vad boken berättar om 9-5

9000 blev gammal och blev ett problem. Han hade ett starkt efterföljande i de angelsaksiska länderna, men det räckte inte. I USA tappade japanerna, den rädda motståndaren kallades Lexus. GM letade efter rätt lösning på denna utmaning. Trollhättan ska leverera.

Saab 9-5 byggdes inom cirka tre år och svenskarna hade äntligen etablerat sig i den övre medelklassen när den dök upp 1997. För projektledare Olle Granlund var kvalitet, säkerhet och ”all turbo” överst på listan. Dessutom fanns det mycket god ergonomi och de mest övertygande bilstolarna i världen. Med de nya 9-5 introducerade Saab de första ventilerade sätena i bilar, som med sina aktiva nackstöd var de bästa som kunde köpas för pengar. Operationen lyckades.

9-5 med asymmetrisk V6 var också världen först och förblir unik till denna dag. Medan de "gamla" Saab-fansen aldrig riktigt blev varm med sexcylindern, så garanterade denna kraftfulla komfortdrivning många erövringar under de första försäljningsåren. Med avbrottet av V6 flera år senare förlorade Saab dessa kunder igen och när 9-5 II dök upp saknade grunden för framgång. Men det är en helt annan sak.

Vad tilltalar den personliga historien!

Det handlar mycket om att perfekta ergonomi, du kan bokstavligen känna Toyotas andetag på halsen. Men det handlar också om att ett Saab-chassi måste vara som det är. Enligt varumärkets egenbild bör föraren kunna "känna" vägytans tillstånd pålitligt och alltid få feedback. Du lär dig att 9-5 är den första Saab som någonsin har en delad bakaxel. Ett annat fokus är kvalitet. Ett löfte om att de första 9-5 exemplarna, som nu är över 20 år, fortfarande håller.

I boken, för första gången i en Saab-läsning, visas detta icke-ord som kallas "Premium". Ett ord som Saab kommer att lägga mer och mer i munnen de närmaste åren. Också, och särskilt i en tid då vissa saker inte längre var premium. Du kan dölja de här premiumsakerna och koncentrera dig på fakta. Eftersom boken kan leverera mycket. Det lär sig också att bli förvånad. Förvånad över hur ett litet företag med ett mycket hanterbart team sätter en fantastisk bil på hjulen som kan konkurrera med de stora varumärkena.

Men inte så personlig?

Jämfört med Tunbergs första Saab-verk, andas "Saab 9-5 A Personal Story" mindre anda. Varför är det? Inte skådespelarna i Trollhättan. Det är företagskulturen som kunde ha förändrats under de fyra åren som ligger mellan de två anläggningarna. Projekt 4, Saab 104, ägde rum i en öppen arbetsmiljö. Författaren verkar ha haft mer frihet under denna tid.

Boken om Project 640 återspeglar mer inflytande genom marknadsföring och brist på personliga berättelser. Historien om Saab 9-5 är fortfarande en bok för fans. Det är en historia som bara gör det värt att samla in. Det är bara tillgängligt antikvariskt och som många saker runt Saab har blivit dyra de senaste åren. Vissa begagnade bokhandlar debiterar upp till 100,00 euro för olästa kopior. De som tycker att ett välbevarat stycke är billigare bör inte tveka.

Information om boken:

Titel: Saab 9-5 En personlig historia

Författare: Anders Tunberg

Utgivare: Norden Publishing House Ltd.

Publicerad: 1997

Omslag: antik

8 tankar också "Antikvariska och dyra. Saab 9-5 - en personlig historia."

 • Bug djävulen

  Länken ska vara: Saab 900 - en svensk berättelse ...

  Annars, tack för de två litteraturtips.
  Alltid fascinerande hur intensivt trollarna med GM kämpade för bra bilar ...

  Och det är sant, 9-5 ger mycket känsla för vägen. Knappen mot assistenten är också bredvid den för nattpanelen. Det är redan väl gjort.

  Svara
 • Utseendet på 9-5I i slutet av mina studier har hållbart ökat mina känslor för SAAB. Under mina studier var jag tvungen att stänga av min 900 EMS, det var för många reparationer. Hösten 1997 tog jag en av de första UNI-kurserna i webbforskning. Och där var det, SAAB-webbplatsen med den magiskt blinkande 9-5I. En fantastisk upplevelse och även följande broschyrmaterial, den första provkörningen övertygade mig sedan 9-5. Det skulle ta åtta år innan jag fick mitt första (företag 8-9 SC). 5 Diesel, du vet, den med bussningarna. Fortfarande en otroligt bra bil. Senare hade jag en som limousin igen, alltid övertygande. Jag är fortfarande fascinerad av formen, Mr. Hareide hittade en perfekt Saab-stil utan att se retro ut. Och instrumentpanelen är fortfarande en godbit idag. Ja, 3.0-9 var den första SAAB under GM. Men för mig har det mycket fler SAAB-attribut än 5 när det gäller stil. Enligt min erfarenhet var 9000 av mycket hög kvalitet. 9000-9 kunde förmedla det direkt. Om jag någonsin hittar ett välbevarat exemplar kommer jag förmodligen att bli svag.

  Vänliga hälsningar från Eric

  15
  Svara
 • Åh ja, 9-5. (suck)
  Fram till för två år sedan körde jag 9-5 (EZ 1999, 150 PS). Egentligen en ren bröd-och-smör bil, inget aero, inget bra - och jag älskade det. En sådan underbar lugn bil, allt du behöver och alltid gör vad den ska göra. Färdiga. Efter mer än 400.000 XNUMX km och kort före TÜV såg så många defekter upp på kort tid att en reparation skulle ha överskridit värdet många gånger över. Nu är han i min trädgård och kör inte längre.
  Och nu har jag en icke-SAAB för den grova och olika 901/902 eller 9000 CC / CD. Och även om jag faktiskt överlevereras av bilen, släpper inte 9-5 mig. Kanske man måste inkluderas igen .......

  10
  Svara
 • Jag måste på något sätt komma till boken, för mina 2 21-åriga 9-5 limousiner förtjänar en litterär ”uppskattning”!

  Som nämnts flera gånger är det 3.0 t bensinmotorn, varav en (som fortfarande är otroligt rostfri) går året runt och den andra kör genom området efter två antiroståtgärder som ett halvårsgodkännande. Trots den något avancerade åldern är jag fortfarande bekväm och till vardagen. Min fru besöker sin äldre mamma en gång i veckan med en övernattning och rullar (1 km varje väg) säkert och bekvämt dit och tillbaka. Din ruttprofil består av 350% federal väg och 60% AB. Perfekt för denna bil och ingen bränslesnurrande rutt. Rimligt som det är, det håller bilen cirka 40 l / 8,5 km i förbrukning. Jag besökte den andra killen i hans garage idag. Motorn startade, däcktrycket ökade lite, vätskorna kontrollerades och sedan ytterligare 100 minuter med tejp med soltaket öppet. Från oktober kommer det att användas som ersättning för cabriolet. Allt fungerar också för honom, utom luftkonditioneringskompressorn, även om han säkert kommer att behöva nya bromsar inom överskådlig framtid. Detta är slitage och kommer till nästan alla ägare som använder sina fordon längre. Båda borde definitivt gå tillbaka till nästa HU och jag tror att det också är möjligt med rimlig ansträngning.

  Nu en fråga till Tom. På min plats finns en andra SAAB-förare och jag funderar på att starta vad som antagligen är den minsta SAAB-klubben i Tyskland. År 2 kunde du tänka på ett SAAB-möte i vår lilla Hansestad. För detta kan jag behöva lite råd / support.

  Svara
 • Jag känner mig som många här. Jag tycker också att den första generationen 95 I sedan är bra. Så bra att jag fick en till. Byggd 1999 med bara 85000 km på hastighetsmätaren och fullservice vid Saab. Och att det är en 3.0t V6 är inte grundläggande fel, det är verkligen lysande.
  95 har en så bra substans, det är värt att lägga några dollar till och ta upp det till en trevlig stativ. Så mycket kan sägas, det kommer snart att lysa i himmelblått metalliskt!

  Svara
 • Hej Hans,

  ändå bli "svag" igen? 🙂 Mycket förståeligt! Och himmelblått är en så lysande färg - jag hoppas att den nya skönheten kommer att presenteras på bloggen efter avslutad? !!

  Vänliga hälsningar från norr!

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.