Drömmens tid. Saab tillkännager lanseringen av den nya 9-5 generationen.

Trollhättan för 10 år sedan. Bälten i Saab-fabriken är igång igen och de nya 9-5 kan transporteras till kunder. Saab är hoppfull, publicerar ett pressmeddelande och släpper en video för media. Det föregicks av ett pokerspel om varumärkets framtid. Att den nya Saab gick i produktion var allt annat än en självklarhet. Hans öde hängde i en tråd.

Vid testning - 9-5 NG
Vid testning - 9-5 NG

Egentligen borde den nya 9-5 generationen ha varit en tysk bil. Produktionen i Rüsselsheim tillsammans med den likaledes nya Insignia var en överenskommen sak. Precis som det fattades ett beslut av GM att bygga 9-3-efterträdaren i Opel och inte i Trollhättan.

Frågan om vad som skulle ha blivit av produktionsanläggningarna i Sverige är välkommen att ställas.

Produktion i Trollhättan istället för Rüsselsheim

Ur ett Opel-perspektiv var efterfrågan på mer kapacitet förståelig. Också ur de som ansvarar för produktionen. Insignia och 9-5 delade samma plattform, även om Saab var tekniskt mer krävande och eftersom flaggskeppet hade de mer aktuella systemen ombord. Insignierna skulle ha fångat upp den första ansiktslyftningen, medan den stora Saab i gengäld skulle ha fått några nya funktioner för att säkerställa dess pris och bildgap. Planen fungerade inte för någon av sidorna, GM delade företaget med Saab.

Pressverktygen från Opel karosseri laddades för transport till Sverige. Det var först när de kom till platsen att visionen skulle bli verklighet. I filmen står Victor Muller framför glasrutan i Saab-presscentret som skiljer produktion och media. Muller är optimistisk. Ordningssituationen utvecklas väl, och pressen själv följer till stor del Saabs uppståndelse med välvillighet. En bra berättelse för media som inte upplever något sådant varje dag.

Den svåra vägen till självständighet

Den senaste Saab 9-5-generationen får inte odelat applåder. Stämningen av chassit är ännu inte bra och inte heller utförandet, och till och med interiören motsvarar inte prisklassen i många detaljer. Det är priset för en hastig produktionsstart, med en besättning som inte kunde träna monteringen av fordonet i månader.

Verket i sig är improviserat, men bara insiders vet detta.

Veteraner tas tillbaka och sätter tillbaka gamla system i drift. Beroenden av GM varierar från inköp till produktionslinjen. Simning fritt blir svårt. Det finns faktiskt inget rättvist snitt som skiljer de två världarna, och det kommer aldrig att bli. Men Saab-anställda visar mod och stridsanda. De placerade de nya 9-5 på vägen under svåra förhållanden. Du drömmer om en liten, oberoende tillverkare. Som Victor Muller, som tror att Saab 9-4x och sportdräkten redan är i startblocken. Och han tror att Saab kommer att vara lönsam om två år.

5 tankar om “Drömmens tid. Saab tillkännager lanseringen av den nya 9-5 generationen."

 • BergSaab säger det: "Tack Victor Muller att vi fick köpa och köra en SAAB 9-5NG!"
  Det är helt korrekt och sanningen.
  Själv kunde jag fortfarande köpa 9-5 NG i dieselversion från min Saab-återförsäljare. Med denna fantastiska bil körs mer än 120.000 KM utan problem. Sedan i Holland köpte en ”ny” 9-5 Aero-bensin som kom från KVD-auktionen. Det var mitt favoritfordon och jag körde det igen utan problem fram till slutet av 2018.
  Tack vare VM att du åtminstone gjorde detta försök, gynnade jag maximalt av det.

 • Även om det inte räckte för att överleva, var det åtminstone ett väldigt elegant sätt att stiga av bilbranschen. Utan V. Muller skulle jag inte ha den här vackra limosinen i garaget. tack

  14
 • Fortfarande "hattar" eller idag tummen upp för Victor Muller!
  Han hade mod och en idé upp till visionen för SAAB. Jag skulle ha gett honom framgång. Enligt min mening var modellerna lovande! Även om jag genast noterar en bil över 5 m lång skulle jag aldrig (!) Komma till gården. Jag associerar VM med SAAB mer än spyker.

 • Spännande. Jag ser fram emot uppföljaren och det är sant, du glömmer så snabbt ...

  Dramat om produktionsplatsen och levererade verktyg, skärning och stickning mellan Teutons och Vikings, som borde och spelades mot varandra som marionetter av en tredje part - allt kommer upp igen nu ...

  Död i värdighet och hemma lånar från grekiska tragedier - men har i alla fall vad som krävs för att vara en sann och original nordisk saga.

  Trots all entusiasm för mod och ande, men för några år sedan skulle jag ha föredragit historien.

  Jag skulle ha älskat att driva 9-5 NG SC som en 2.0T. Men kanske gjorde han det knappt på Odins bord istället för på gatan och i säljrummen? Jag hoppas att han har det bra. VILA I FRID

  12
 • Tack Victor Muller för att vi fick köpa och köra en SAAB 9-5NG!

  17
  1

Kommentarer är stängda.