Stora och små drama i bilindustrin. Hur glömska vi är.

Jag publicerade en här för ungefär ett år sedan bidrag med rubriken ”Bilindustri. Den perfekta stormen kommer ”. När jag tittade tillbaka hade jag fel. Corona hade ingen på radaren sommaren 2019. Ingen storm kommer, men ett stort, svårt att uppskatta drama. Koronakrisen liknar ett isberg. Du kan bara se den minsta delen av honom. Den större förblir dold under vattnet.

Trollhättan 2010. Drama för 10 år sedan.
Trollhättan 2010. Drama för 10 år sedan.

De stora dramorna kommer.

Det blir gradvis klart vad som driver mot bilindustrin. Den ekonomiska nedgången når dem vid en oöverträffad tid och i slutändan kommer det att vara arbetarna som betalar räkningen. Det är fortfarande relativt tyst i Tyskland. Nödhjälp dämpar problemen. Men de kommer inte heller att flyta för evigt, och om våra grannar har en eld i takkonstruktionen kommer förr eller senare påverkan på hela det europeiska huset.

Exempel Spanien. Nissan stänger växten i Barcelona. 3.000 20.000 jobb går förlorade, ytterligare 15.000 XNUMX i närheten av fabriken. Eller Frankrike. Renault kommer att ha upp till XNUMX XNUMX jobb Streichen. Jobb hos leverantörer, som också kommer att påverkas, ingår inte. Den tyska ZF-gruppen har mellan 12.000 15.000 och XNUMX XNUMX jobb i krisen och omvandlingen av branschen abbauen. Hälften av detta är i Tyskland, och det är möjligt att anställda kommer att förlora löner under året. Det är relativt måttligt München till. 6.000 jobb hos BMW ska elimineras på den mjuka turnén på ett socialt ansvarsfullt sätt och genom fluktuationer.

Rapporterna är ett litet tvärsnitt från 48 timmar förra veckan. Mer skulle vara möjligt, men du behöver inte förstå allvarligheten i situationen. Med dagens stora drama, glömmer man nästan de förflutna mindre.

För 10 år sedan i Trollhättan.

På försommaren 2010 verkade verkligen ett mirakel hända. Bandet startade igen vid Saab-anläggningen. Trots all motgang i förväg hände något som ingen allvarligt hade förväntat sig. Det var faktiskt ett mirakel i ett dubbelpaket. Eftersom Victor Muller och Saab-teamet inte bara lyckades återuppliva anläggningen efter månader av driftstopp. De kunde också producera den nya Saab 9-5-generationen.

Tyvärr var det som hände i Trollhättan bara en utopi. En av världens minsta tillverkare vågar starta om. Helt ensam utan en potent partner i bakgrunden. Med kontrakt som inte var rättvisa och skulle dra Saab som en kvarnsten. Men med stora ambitioner. Elbil, hybrid - planerna för den fanns inte bara i lådan. En Saab-erfarenhetsvärld på det gröna fältet framför fabriken, utvecklingsarbete för andra tillverkare.

Idéerna verkade för fantastiska för att vara sanna.

Vi glömmer snabbt. Knappt någon kommer ihåg vad som hände på Göta Älv 2010. Samtida drama är för viktiga för det. De lägger över allt. Var kommer vi vara om 10 år från och med nu, 2030? Och hur ska vi döma?

Trollhättan och vad som hände 2010 kommer att ockupera oss under de kommande månaderna. En dos Saab-folklore, garnerad med lite hopp och känslighet. En omvärdering, för du lär dig av kriser.

Håll dig frisk!

7 tankar också "Stora och små drama i bilindustrin. Hur glömska vi är."

 • Jag ser fram emot detta retrospektiv.

  På tal om glädje, positiv biverkning av Corona:

  Under normala tider följer min Saabenziner broschyrdetaljerna för stadskonsumtion, även i rusningstrafik - vilket jag tycker är mycket ärligt med tanke på att bilar från andra och nuvarande tillverkare vill godkänna 20 till 50% mer än lovat ...

  Sedan Corona har han underkastat broschyren med 2 till 3 liter. Och det till de nuvarande bränslepriserna. Kopplingen och bromsarna är också skyddade. Så dum, ledsen och skrämmande är krisen ur social, ekonomisk och medicinsk synvinkel, men jag tycker verkligen om min Saab ...

  10
  2
  Svara
 • Snart nyheter från Trollhättan, underbart! Jag är upphetsad med förväntan ...
  Det sägs att "du" lär dig av kriser. Ibland tvivlar jag på om det verkligen är. Om den eventuella tyska bilräddningsskärmskärmen innebär att dumpningarna töms med ”gamla” bilar och sedan massor av ”gammal” teknik kommer ut på gatorna, då god natt, inget förstått i Berlin. Jag hoppas fortfarande på en bättre, renare och hälsosammare framtid.
  Att den tyska fordonsindustrin är en viktig arbetsgivare (med tvivelaktiga produkter) nämns ofta som ett mantra. För närvarande nästan lika många som är anställda i hela (!) energibranschen ignoreras. Det faktum att tiotusentals arbetstillfällen redan har gått förlorade inom sol- och vindkraftsektorn förbises ofta. Ett liknande antal personer är också anställda inom skogsindustrin och träindustrin och inom bearbetade branscher.
  Så det finns andra branscher som är relevanta !!!
  Andra branscher kommer att växa och fler människor kommer att behövas. Bilar är inte det industriella navet i världen ...
  I detta avseende en bra ny vecka!

  12
  Svara
 • Passagen med energibranschen verkar lite för hög för mig.
  En kort utredning ger följande resultat:
  I slutet av 2019 arbetade drygt 250.000 832.000 personer inom energibranschen, men cirka XNUMX XNUMX arbetade inom bilindustrin - antalet inom fordonssektorn kommer säkert att bli annorlunda i slutet av året när det gäller hur energibranschen kommer att utvecklas.

  Svara
 • BERLIN (@ Areo-9-3)

  Komplett avtal. Den federala regeringen säger 5.000 XNUMX miljoner euro för nya bilar och landet vill ha färre bilar ...

  Corona har gett Berlin ett antal nya (pop-up) cykelvägar som borde vara kvar. Parkeringsplatser och körfält tas systematiskt bort och redigeras.

  Kriser är också möjligheter. Om den federala regeringen också vill ha morgonens lugna och rena (inre) stad, måste den säga adjö till 4 miljoner nya registreringar varje år.

  När det gäller graden av förstoppning spelar det ingen roll vem som råder i mataffären. Det är sig gruppen EV-supportrar eller gruppen som vill se 5.000 XNUMX miljoner euro fördelade över nya brännare.

  Det skulle verkligen vara bra för miljön att fortsätta köra de bilar vi redan har och mindre i framtiden.

  Och jag är också skeptisk till effekterna på arbetsmarknaden. Kriser är också möjligheter. Till exempel för service och verkstäder, tandläkare och målare. Inte alla jobb i branschen beror på den nya bilen ...

  Tvärtom, förhållandet mellan material-, energi- och personalutgifter för service, reparation, underhåll och reparation verkar för mig vara mer positivt för människor och miljö än för produktion.

  Naturligtvis ser investerare det annorlunda. Det finns ingen listad saddler- eller Saab-tjänst.

  Svara
 • Tack Tom, en bra men mycket pinsamt artikel. Det är synd att det fungerar i vår värld. Också synd att bara mycket stora företag kan överleva. Om Saab inte tappade kampen för att överleva 2010, kan vi fortfarande ha kunnat köpa Saabs eftersom de kunde fortsätta att tillverka små volymer med fantastiska bilar.
  Naturligtvis var priset högre än dessa bilar som producerats av världsgiganterna, men mannen var tvungen att acceptera det.
  Nu kommer det att bli ett riktigt drama för dessa stora tillverkare och därför för de anställda som förlorar sina jobb.
  Saab var inte stort i antal men säger inte man; "Liten är vacker"?

  Svara
 • ”... Var ska vi vara om 10 år, 2030? ... ”
  Förhoppningsvis kan vi fortfarande läsa bloggen då ... 😉

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.