Denna Saab 900 Turbo. Kör kul utan assistenter.

Saab 900 Turbo är parkerad framför dörren. Tändningsnyckeln finns på skrivbordet. Kan jag hålla länge på kontoret? Jag gör vad som är nödvändigt, tar tag i nyckeln och mumlar något om att behöva åka till Frankfurt ett tag. Och jag är borta! Det var nödvändigt eftersom denna Saab 900 Turbo väntar på parkeringen.

Åh, den här Saab 900 Turbo!
Åh, den här Saab 900 Turbo!

Kvällen innan ... kämpar jag mig genom Frankfurts rusningstrafik. Att köra 900 är arkaiskt. Listan över hjälpsystem ombord är begränsad till servostyrning och bromsförstärkare. Annars finns det inget, inget ABS, inget ESP och säkert ingen körfält eller kaffeassistenter. Luftkonditioneringen fungerar inte, du behöver inte heller! Inte i Saab 900 Turbo. Bakre popup-fönster öppnat, taklucka öppet. Det fungerar ganska bra så länge lasten rullar. Om det står blir det varmt.

900 har en 3-växlad automatisk. Inte illa i rusningstrafiken. En sekund av minnesdagen, sedan börjar den. 1 - 2 - 3 och mer är inte möjligt. Fungerar bra, bättre än väntat. 900 rör sig mot Frankfurter Kreuz. Det blir bara knepigt när ett av dessa datorassisterade fordon bryter in i klyftan mellan Saab och fordonet på frimärksavståndet. Sedan skjuter blodtrycket upp. 900 är bara lånad och ingen verkar ha någon respekt för H-märket.

På motorvägen

Turboen ska nå 180 som maximal hastighet. Jag tror på honom, lämna den med 120 till 130 km / h. Det är högt ombord. Öppna fönster, öppet taklucka, mekanikerna lämnar inget tvivel om deras arbetsintensitet. Det är inte irriterande. Detta är original körning, något för alla sinnen. 900 Turbo är suverän. För att uttrycka det konkret är det tillräckligt motoriserat. Om det måste gå snabbare, visar hastighetsmätaren snabbt 160! Han gör det lugnt och ger en känsla av att han alltid har tillräckligt med reserver. Precis som en av de stora V8-motorerna som tillfälligt kunde skaka sin kraft ur förskjutning.

Gå av motorvägen. På landsvägen.

Sedan, när jag anländer till Bayern, lämnar jag A3. Det fortsätter på landsvägen och på min hemväg. 900 känns sportig i en snabb S-kurva. Som, som en blick på hastighetsmätaren visar, är mer en känsla än ett faktum. Mer moderna bilar är snabbare men förmedlar inte känslan. Landningsstället är värt en anmärkning. En kort hjulbas, styv axel bak, spiralfjädrar fram. Låter inte så imponerande först. Men det är bra gjort.

900 Turbo ger fortfarande bra körkomfort och bra, säkert väghållning idag. Avstämningen av den starka framhjulsdriften gav inte andra bilföretag, inte ens tio eller tjugo år senare, liksom folket på Saab. Respekt och önskan om elektroniska assistenter uppstår inte i den här bilen.

900 är parkerad bredvid 9000 i carporten. I direkt jämförelse ser den massiv och representativ ut. Också mycket modernt, även om det redan är en klassiker.

Nästa dag

Jag sitter på kontoret. Bilnyckeln är på bordet. Tankar kretsar kring 900. Jag kan se Ymos-bokstäverna på hans nyckel. Det var något! Ymos, en gång en av de största tyska leverantörerna till bilindustrin. Ett företag som är historia idag. Det finns en gammal Ymos-anläggning nära mig.

Delar till Saab 900 tillverkades också där. En omväg till en historisk plats. Framför porten 3 poserar den röda Saab för ett foto. Idag tillhör webbplatsen en kinesisk investerare och har ett annat namn. Som många större företag i regionen. Tiderna är olika, men inte bättre.

Tillbaka till Frankfurt

Ett ord till om automatiken! Denna filigran, eleganta stam som sticker ut i interiören skulle också se bra ut i en Daimler eller Rolls-Royce. Det ser aristokratiskt ut och passar den här bilen bättre 2020 än 1987. Det står: "Skynda mig inte genom området, vi når vårt mål med lugn!" 900 blir en följeslagare på resan. Han är inte en idrottsman, även om han kunde.

Jag har ingen aning om hur många av de 145 hk i maskinen som försvinner för att aldrig ses igen. Det spelar ingen roll heller. 900 Turbo är kul. Det är tätt, det är högt. Han är otroligt snygg. Varje kilometer är ett nöje. Du registrerar mängden upplevelser och intryck som moderna bilar stjäl från oss.

addendum

Gerard Ratzmann har sina 900 igen. Jag sitter i min 9-3 aero. Luftkonditionerad, 4-växlad automat, redan 20 år gammal. Resan genom tiden är ännu inte slut. Jag känner mig som 1993 när jag för första gången körde en 900-sekunders turbo. Och var förvånad över hur tyst och bekväm den här bilen är.

8 tankar om “Denna Saab 900 Turbo. Kör kul utan assistenter."

 • blank

  Egentligen ville jag inte skriva någonting om YMOS AG, det är bara en sidnot i artikeln och, om alls, i bästa fall av lokal betydelse.

  Men omnämnandet fick mig att undra hur hon hamnade? Sedan 2000 har det bara funnits ett förvaltningsföretag för fabrikslokalerna och några investeringar som gick i konkurs 2009 då de inte längre kunde betala sina företagspensioner. Och då?

  I vilket fall som helst är webbplatsen fortfarande online, även om ingen aktuell information finns på den. Uppenbarligen är aktierna fortfarande noterade på börsen och blossar upp då och då när en omorganisations- och utvecklingsplan för fabrikslokalerna går igenom pressen.
  Utan att äntligen ha undersökt det ser det ut som om företaget har varit i konkurs i 11 år nu. Så du kan fråga dig själv hur det är möjligt?

  Och här, åtminstone för mig, stänger cirkeln till Saab igen och jag frågar mig själv, vad gör faktiskt Saab Automobile: s insolvensförfarande?
  Visst inte det mest underhållande ämnet, men kanske kan bloggteamet gå in på det igen i artiklarna om Trollhättan som tillkännagavs efter de stora och små dramorna inom bilindustrin, för jag är på något sätt intresserad.

 • blank

  ... och om du använder det som en "daglig förare" som jag, tycker du till och med synd om alla andra som inte känner till denna körupplevelse och förmodligen aldrig kommer att lära känna den. Dessa mobila kassasystem (det piper överallt ...) är ett helt annat sätt att köra bil!

  7
  2
 • blank

  Den kaffe-dricka-spår-att hålla-vad assistenten sitter mellan mina öron.

 • blank

  Kaffe spårning hjälp

  Väldigt vacker ! ! !

  1
  1
 • blank

  Hej,

  Automatisk i 900 I, jag tycker fortfarande att det är väldigt speciellt. Om du håller dig under 100 km / h är bakgrundsbruset trevligt. Vid medelhög hastighet är hastighetsnivån redan för hög och tar lite att vänja sig vid. Endast från 160 km / h och uppåt blandas vind och motorbrus till en trevligare blandning. Jag gillar fortfarande att köra min automat och föredrar att vara lite mer bekväm på vägen. Om man antar att maskinen introducerades på SAAB vid en tidpunkt då den inhemska marknaden användes som ett riktmärke, dvs maximal hastighet 110 km / h, är denna något bisarra utseende automatisk / motor-kombination mer förståelig. Eftersom jag fick min maskin gratis uppskattar jag den som den är. Jag skulle fortfarande köpa en switch.

  Hälsningar från Erik

 • blank

  Mycket trevlig rapport - skriven med passion och engagemang!
  Det ger tillbaka länge tankar: Behöver jag, utöver Saab 9-3 II och Trabant P601, en tredje bil, en Saab 900 Turbo?
  Ju mer jag läser här, desto mer avancerade blir mina tankar ...

  • blank

   Dessa tankar kommer oundvikligen när du kör 900 Turbo. Behöver du? Nej. Vill du? Ja. En snygg bil, med eller utan automatisk. Lyckligtvis har jag redan en ny (ny) sinnessjukhet igång, så 900 Turbo är inte så farlig.

 • blank

  Den filigran, eleganta stammen .... Aristokatisk ... Vem kommer på något sådant förutom Tom, förstås? Plötsligt ser du automaten med helt andra ögon. Helt enkelt utsökt!

Kommentarer är stängda.