Denna Saab 900 Turbo. Kör kul utan assistenter.

Saab 900 Turbo är parkerad framför dörren. Tändningsnyckeln finns på skrivbordet. Kan jag tåla länge på kontoret? Jag gör vad som är nödvändigt, tar tag i nyckeln och mumlar något om det faktum att jag måste åka till Frankfurt. Och jag är borta! Det var nödvändigt eftersom denna Saab 900 Turbo väntar på parkeringsplatsen.

Åh, den här Saab 900 Turbo!
Åh, den här Saab 900 Turbo!

Kvällen före ... Jag kämpar genom Frankfurts trafik efter arbetet. Att köra 900 är arkaiskt. Listan över tillgängliga hjälpsystem ombord är begränsad till servostyrning och en bromsförstärkare. Annars finns det ingenting, inget ABS, inget ESP och verkligen ingen körfält eller kaffedricksassistenter. Luftkonditioneringen fungerar inte, du behöver den inte heller! Inte i Saab 900 Turbo. Öppet bakruta, taklucka öppet. Detta fungerar ganska bra så länge lasten rullar. När det står blir det varmt.

900 har en 3-växlad automatisk. Inte illa i rusningstrafiken. En sekund av minnesdagen, sedan börjar den. 1 - 2 - 3 och mer är inte möjligt. Fungerar bra, bättre än väntat. 900 rör sig mot Frankfurter Kreuz. Det blir bara knepigt när ett av dessa datorassisterade fordon bryter in i klyftan mellan Saab och fordonet framför ett frimärksavstånd. Sedan skjuter blodtrycket upp. 900 är bara lånad och ingen verkar ha någon respekt för H-registreringsskylten.

På motorvägen

Turboen bör nå 180 som topphastighet. Jag tror det, lämna det på en bekväm 120 till 130 km / h. Det är högt ombord. Öppna fönster, öppet taklucka, mekanikern lämnar inget tvivel om deras iver för arbete. Det är inte irriterande. Detta är original körning, något för alla sinnen. 900 Turbo är suverän. För att beskriva det konkret är det tillräckligt motoriserat. Om du måste gå snabbare, är 160 snabbt på hastighetsmätaren! Han gör det lugnt och förmedlar känslan av att alltid ha tillräckligt med reserver. Precis som en av de stora V8-motorerna, som kunde skaka sin prestanda slumpmässigt från motorn.

Gå av motorvägen. På landsvägen.

Då jag anländer till Bayern lämnar jag A3. Det fortsätter på landsvägen och på min husväg. 900 känns sportig i en snabb S-kurva. Som, som vyn på hastighetsmätaren visar, är mer känsla än faktum. Mer moderna bilar är snabbare, men förmedlar inte känslan. Landningsutrustningen är värt att notera. En kort axelavstånd, styv axel bak, spolfjädrar framtill. Låter inte så imponerande till en början. Men det är väl gjort.

900 Turbo förmedlar fortfarande god körkomfort och bra, säkert väghållning. Samordningen av den kraftfulla framhjulsdrivningen förde inte andra bilföretag, inte ens 10 eller 20 år senare, liksom folket på Saab. Respekt och önskan efter elektroniska assistenter uppstår inte i denna bil.

900 är parkerad bredvid 9000 i carporten. I direkt jämförelse ser den massiv och representativ ut. Också mycket modernt, även om det redan är en klassiker.

Nästa dag

Jag sitter på kontoret. Bilnyckeln är på bordet. Tankar kretsar kring 900. Jag kan se Ymos-bokstäverna på hans nyckel. Det var något! Ymos, en gång en av de största tyska leverantörerna till bilindustrin. Ett företag som är historia idag. Det finns en gammal Ymos-anläggning nära mig.

Delar till Saab 900 tillverkades också där. En omväg till en historisk plats. Framför porten 3 poserar den röda Saab för ett foto. Idag tillhör webbplatsen en kinesisk investerare och har ett annat namn. Som många större företag i regionen. Tiderna är olika, men inte bättre.

Tillbaka till Frankfurt

Ett ord till om automatik! Denna känsliga, eleganta stilk som sticker ut i interiören skulle också se bra ut i en Daimler eller Rolls-Royce. Det ser aristokratiskt ut och passar denna bil bättre 2020 än 1987. Det står: "Skynda mig inte genom området, vi kommer att nå vår destination lugnt!" 900 blir en följeslagare på resan. Han är inte en idrottsman, även om han kunde.

Jag har ingen aning om hur många av de 145 hk som aldrig kommer att försvinna i maskinen. Det spelar ingen roll heller. 900 Turbo är kul. Det är smalt, det är högt. Det är otroligt snyggt. Varje kilometer är ett nöje. Du registrerar mängden upplevelser och intryck som moderna bilar stjäl från oss.

addendum

Gerard Ratzmann har sina 900 igen. Jag sitter i min 9-3 aero. Luftkonditionerad, 4-växlad automat, redan 20 år gammal. Resan genom tiden är ännu inte slut. Jag känner mig som 1993 när jag för första gången körde en 900-sekunders turbo. Och var förvånad över hur tyst och bekväm den här bilen är.

8 tankar om "Denna Saab 900 Turbo. Kör kul utan assistenter."

 • Egentligen ville jag inte skriva någonting om YMOS AG, det är bara en sidnot i artikeln och, om alls, i bästa fall av lokal betydelse.

  Men omtalen fick mig att undra hur det slutade? Sedan 2000 var det "bara" ett förvaltningsföretag för fabrikslokalerna och några av de investeringar som gick i konkurs 2009 då det inte längre kunde betala företagets pensioner. Och då?

  I vilket fall som helst är webbplatsen fortfarande online, även om ingen aktuell information finns på den. Uppenbarligen är aktierna fortfarande noterade på börsen och blossar upp då och då när en omorganisations- och utvecklingsplan för fabrikslokalerna går igenom pressen.
  Utan att äntligen ha undersökt det ser det ut som om företaget har varit i konkurs i 11 år nu. Så du kan fråga dig själv hur det är möjligt?

  Och här, åtminstone för mig, stänger cirkeln till Saab igen och jag frågar mig själv, vad gör faktiskt Saab Automobile: s insolvensförfarande?
  Visst inte det mest underhållande ämnet, men kanske kan bloggteamet gå in på det igen i artiklarna om Trollhättan som tillkännagavs efter de stora och små dramorna inom bilindustrin, för jag är på något sätt intresserad.

 • ... Och om du använder det som mig som en "daglig förare" känner du till och med synd med alla andra som inte känner till denna körkänsla och förmodligen aldrig kommer att lära känna den. Dessa mobila kassasystem (det finns ett pipljud överallt ...) är ett helt annat sätt att köra bil!

  6
  2
 • Den kaffe-dricka-spår-att hålla-vad assistenten sitter mellan mina öron.

 • Kaffe spårning hjälp

  Väldigt vacker ! ! !

 • Dessa tankar kommer oundvikligen när du kör 900 Turbo. Behöver du? Nej. Vill du? Ja. En snygg bil, med eller utan automatisk. Lyckligtvis har jag redan en ny (ny) sinnessjukhet igång, så 900 Turbo är inte så farlig.

 • Hej,

  Automatisk i 900 I, jag tycker fortfarande att det är väldigt speciellt. Om du håller dig under 100 km / h är bakgrundsbruset trevligt. Vid medelhög hastighet är hastighetsnivån redan för hög och tar lite att vänja sig vid. Endast från 160 km / h och uppåt blandas vind och motorbrus till en trevligare blandning. Jag gillar fortfarande att köra min automat och föredrar att vara lite mer bekväm på vägen. Om man antar att maskinen introducerades på SAAB vid en tidpunkt då den inhemska marknaden användes som ett riktmärke, dvs maximal hastighet 110 km / h, är denna något bisarra utseende automatisk / motor-kombination mer förståelig. Eftersom jag fick min maskin gratis uppskattar jag den som den är. Jag skulle fortfarande köpa en switch.

  Hälsningar från Erik

 • Mycket trevlig rapport - skriven med engagemang och hjärta!
  Det ger tillbaka länge tankar: Behöver jag, utöver Saab 9-3 II och Trabant P601, en tredje bil, en Saab 900 Turbo?
  Ju mer jag läser här, desto mer avancerade blir mina tankar ...

 • Den delikata, eleganta stilken ... Aristokratiska ... Vem kommer upp med något liknande, naturligtvis utom Tom? Plötsligt ser du automatiken med helt andra ögon. Helt enkelt läckra!

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.