Bygg en räddnings fallskärm. Workshops och COVID-19 maraton.

Den här veckan i Frankfurt - tidigt på sommaren väder solen. Himlen är fortfarande misstänkt tom, knappast är ett plan på väg mot Rhein-Main Airport. Det ser annorlunda ut på marken. På Saab Service Frankfurt verkstaden och gården är full. Saab bredvid Saab, det är tätt. Man kan nästan glömma att vi lever i Corona-tider.

Anna på banan. Babenhausen flygfält.
Anna på banan. Babenhausen flygfält.

Men bara nästan. För mycket är annorlunda. När du accepterar beställningar, håller självgjorda, transparenta vägg kunder på avstånd. Skydd för anställda som är i daglig kontakt med många människor. En besökare sitter i väntrummet. Han bär en munskydd, föredömlig. Jag föredrar att vara utomhus, som 3-4 andra kunder. På avstånd från varandra fungerar allt mycket bra. Nästan som om det alltid hade varit så.

Blir du van vid? Jag är inte säker. Jag ser bara att vi lär oss att leva med COVID-19. Bilar desinficeras före överlämning, alla risker är uteslutna. Tid på året och det faktum att vi mestadels är utomhus gör det lättare att hantera situationen. Vi kan bara inte bli cocky nu!

För vi är på maraton.

Det har precis börjat. Nästa höst och vinter kommer det troligen att komma. Om aktiviteterna flyttas till stängda rum ökar risken för infektion igen. En andra våg hotar, som kan bli mer intensiv än vad som ligger bakom oss. Endast disciplin och försiktighet kan hjälpa.

Veckans goda nyheter? Saabs verkstäder går bra. Bättre än väntat rapporterar många fullständiga orderböcker. Saab är en svensk rock i kris. Det är bra vem som har förlitat sig på varumärket de senaste åren. Han är på en motcyklisk basis; Reparationer och renoveringar utförs alltid i de klassiska och klassiska bilarna.

En annan bransch har dock svårt. Det är inte fokus för rapportering, har inget räddningspaket, men är inte mindre viktigt. Jag pratar om media och det påverkar både tryckt och online. Annonsintäkterna bryts dramatiskt, förlusten blir svår att kompensera. Vår lokala tidning höjer nu abonnemangspriserna avsevärt. Tidningen, tunnare än någonsin, blir dyrare än någonsin. Jag stöder detta eftersom jag vill uppskatta och säkra mediet. Det är min lilla privata räddningsfond för min lokala tidning.

Bygg själv en liten reserv!

Problemen drabbar en bransch som inte har varit bortskämd på flera år. GDPR svepte många mindre sidor av marknaden, mediemångfalden fortsätter att minska. EN Amerikansk finansiell investerare flyttade in på Springer Verlag, som i det långa loppet inte lovar bra. Der Spiegel, en annan tungvikt i scenen, behåller sin oberoende, men kommer att behöva spendera 20 miljoner euro i år minska.

Mediemångfalden berör oss alla. Portaler, tidskrifter, bloggar - som försvunnit kommer sällan tillbaka. Risken för att finansiella investerare jämnar medielandskapet är alltid där och större än någonsin i krisen. Naturligtvis är det knappast någon i Tyskland som vill betala för en onlinemagasin eller en nyhetsportal. Intelligenta kommentarer om detta ämne finns överallt på Internet. De är, det är den mest oroande, majoritetsförmåga. Men då måste du vara redo för konsekvensen. En dag kan mediemiljön vara mycket enhetlig.

Kan du göra något? Bygg en liten reserv! Prenumerera på de sidor som du läser varje dag och som du värderar. Med bara några euro i månaden säkerställer män och kvinnor medias mångfald och oberoende. En privat, liten reserv för en färgstark, intressant framtid.

Och nästa vecka på Saabblog?

Förhandsgranskningen av vad som kommer. Och det kommer inte att vara mysigt. Volvo i ett dubbelpaket? Detta kommer att vara en utmaning för läsarna som kommer att ha det svårt med mig de närmaste dagarna. Eftersom veckan börjar allt annat än mysigt. Varför inte dricka espresso, sitta i en fåtölj och läsa Saab-berättelser.

Tvärtom! Jag inbjuder dig att samarbeta. Vi får se vad som händer.

Var förnuftig och håll dig frisk!

20 tankar också "Bygg en räddnings fallskärm. Workshops och COVID-19 maraton."

 • Medielandskap

  Nu känner jag mig lite skyldig. Å andra sidan är det inte så lätt att hitta något i dagspressen, veckotidningar och tidskrifter som jag ville läsa regelbundet och skulle vilja stödja ...

  De välgjorda publikationerna med djup och sofistikerad är ofta monotematiska och / eller följer en agenda.

  Under många år har innehållsrelaterade, universella publikationer praktiserat nästan ingen personal och journalistisk ansträngning som skulle kunna lägga till nya aspekter och information till tenoren i den uppblåsta och samfinansierade offentliga rätten.

  Och om det finns något av relevans i de oberoende medierna efter allmän nåd, så vänder ÖR bara tabellerna och rapporterar vad X-journalister har forskat eller vad Y har sagt till Z i en intervju ...

  Under sådana förhållanden - om den väl och säkert finansierade ÖR också ”driver andra människors piss kahn” gratis - kan oberoende medier inte använda sina egna tjänster ekonomiskt.

  För mig finns det ett problem här, oavsett Covid, som har funnits i många år - om inte det.

  Och för att äntligen bygga en bro till Saab (BioPower) lyckas hela det tyska medielandskapet hålla den tyska allmänheten från att dölja den franska modellen med E85 och andra biodrivmedel. Frankrike, en vän och granne, ett viktigt EU-land, en bok med 7 sälar när det gäller transport och miljöpolitik ...

  Det kan inte och borde inte vara sant.
  Men det är …

  10
  4
  Svara
 • Hur bra det fungerar med att betala för läsning har du sett här flera gånger. Den minsta delen av läsarna är redo för det. Jag tycker att inställningen är fri att läsa nyheter, rapporter (min nu inte bloggen) och förväntar mig oberoende. Resultatet är ett ibland konstigt medielandskap och rapportering.

  10
  1
  Svara
  • Tyvärr verkligheten. Smarta människor har naturligtvis också aktiverat en annonsblockerare. Så att inte en enda cent kvar på de besökta sidorna. De firar förmodligen för att ta information och underhållning gratis.

   Vid någon tidpunkt kommer det bara att finnas betalningsbarriärer, som en nödvändig konsekvens. Corona kan stimulera utvecklingen.

   Svara
 • Oberoende och neutralitet är nyckelorden.

  Det förväntas av programföretaget (utgivare, ÖR, etc.) att den information som lämnas accepteras glatt, men detta händer bara för människor som bara tänker på att bära glasögon.

  När jag kommenterar nyheter - vad som händer med mig på en välkänd nyhetssajt igen och igen - utan att kommentera vad som ska vara fel med det (klicka på att kommentaren inte visas eller välja ett urval med ett klick varför den inte visas är en identisk ansträngning) att inte publiceras utan att bryta mot stadgarna skapar intrycket av censur.

  Och ärligt talat, varje cent är för mycket för mig.

  Och ja, naturligtvis meddelade jag denna information som ett förslag till förbättring, men den ignoreras självsamt och reagerar inte. Tvärtom, det finns alltid kommentarer om att prenumerationer avbryts på grund av denna konstiga hantering.

  Så jag letar efter alternativ där jag inte känner mig som "informationsmanipulation".

  Intressant nog är de alla utanför Tyskland. Naturligtvis är det inte vad Saab-bloggen handlar om.

  Jag skulle vara glad över bra förslag till neutral rapportering, utan en politisk agenda i Tyskland.

  4
  1
  Svara
 • @ Old Swede,

  om det var så enkelt.

  Det är alltid bekvämt att skylla på en viss mentalitet (snålhet är cool) och de dumma människorna för vissa fenomen.

  Politik och media har fel medborgare och mottagare och om du tror på det så gör medborgarna sig ansvariga för alla slags saker ...

  Men hur är det med höns och ägg när det gäller media? ? ?

  För ett kvart århundrade sedan finansierades de flesta "oberoende" medier genom reklam. Och med det menar jag inte de privata sändarna med sina permanenta och genomträngande avbrott, utan faktiskt tryckta media och etablerad press ...

  Ja, det här har också finansierats genom reklam för mer än 30% under minst 50 år. Och du kan känna och läsa det också. Om till exempel en ”känd” dagstidning vill testa bilar på lördagar, men alla foton och texten är uppenbarligen PR för tillverkaren.

  Ja, vad är "snålhet (eller pengar) är cool" och vem föll för denna mentalitet först?

  Ändrade läsarna verkligen från en kritisk press eller kritiska läsare från pressen? Vad är det höna och vad är ägget ...

  4
  3
  Svara
 • Att majoriteten anser att allt på Internet är gratis är bara toppen av ett isberg. Det grundläggande bullret i samhället är: Jag vill ha allt nu. Jag vill ha bra gator, eleganta skolor, tillräckligt med polis - men skatter är ful, bara politikerna sätter i fickorna.

  Lyckligtvis är nivån här på SAAB-bloggen annorlunda. I det avseendet anser jag att bashantering av public service-medier är en mindre outlier. Mitt jobb ligger i medielandskapet och jag måste ta reda på varje dag de åtstramningar som dikteras av offentlig lag - här inte för att generera så rika utdelningar som möjligt, utan att nöja sig med de pengar som togs med kraft.

  Privatfinansierade medier är företag. Liksom alla företag i marknadsekonomin måste de generera vinster. Detta är bara möjligt om du erbjuder produkter som människor vill konsumera och hålla kostnaderna så låga som möjligt. Privata medieföretag använder "information" och "underhållning" för att optimera avkastningen. Jag tror att det är mycket vågat att förvänta sig verkliga bidrag till sådan mångfald från sådana företag.

  Offentliga medier är inte statliga medier. De hanteras på lika villkor och har ett mycket varierande mandat att sprida information, underhållning och kultur, och inte bara de som majoriteten av människor vill konsumera. De har inte mandat att spola finansiella investerare med maximal avkastning. De är ett uttryck för vårt demokratiska samhälle, en värdefull tillgång.

  Men det är sant att vilken information som släpps till allmänheten och i vilket format kan diskuteras mycket bra. Naturligtvis görs detta också i redaktionskontor i alla media. I bästa fall tror "bekymrade medborgare" att kanske kanslern bestämmer vad som distribueras i media.

  11
  1
  Svara
 • Media Practice (PS)

  Förresten, jag själv skrev ofta "oberoende journalistiska" artiklar eftersom jag hade bokat annonser för kunder.

  Boka en kvart sida och det finns en "redaktionell" hel sida gratis. Förlag och redaktion sparar tid och personal och (reklam) kunden får exakt vad han vill ...

  Läsaren och abonnenten förrådas och säljs. Eftersom jag känner till denna praxis från bra priser, högglansmagasiner.

  Senare för att förklara varför jag tycker att ämnet är så öppet. Och när jag tänker på det ...

  Hönan och ägget verkar mycket tydligt för mig här. Långt innan Covid, Internet eller vad som helst, lämnade höna vägen för dygd ...

  Ändå eller precis på grund av detta tycker jag Toms samtal och artikel är mycket värdefull. Vi bör alla grundligt och kritiskt leta efter sätt att främja och stödja en oberoende press - även om det för länge sedan betyder att hitta nålen i höstacken ...

  3
  1
  Svara
 • GDPR ...
  Avbryt "bokstavsraden" ...
  Tack.

  Svara
 • @ Sprott
  Citat:
  Privata medieföretag använder "information" och "underhållning" för att optimera avkastningen. Jag tror att det är mycket vågat att förvänta sig verkliga bidrag till sådan mångfald från sådana företag.

  Offentliga medier är inte statliga medier. De hanteras på lika villkor och har ett mycket varierande mandat att sprida information, underhållning och kultur, och inte bara de som majoriteten av människor vill konsumera. De har inte mandat att spola finansiella investerare med maximal avkastning. De är ett uttryck för vårt demokratiska samhälle, en värdefull tillgång.
  Kortfattat och kortfattat beskrivet av Sprott.
  Det betyder för mig som medborgare att från de privata medierna kan / bör jag bara förvänta mig intressebaserad information ...,
  Följaktligen bör ÖR-media inte ha någon intressebaserad information och inte ha en partipolitisk inriktning. Och allt detta med fast / konstant € -bidrag. Jag skulle kalla det svårt ...
  Jag skulle vilja se ÖR-media, som är engagerade i vetenskap, erbjuder mångfacetterade ämnen och upprätthåller en nära dialog med användare. Bearbeta och publicera obekväma ämnen faktiskt. Arbeta med viktiga ämnen under 1/4 år (t.ex.).
  Åtminstone klarar jag mig utan dagliga brottsserier etc. vid högsta tiden efter kl.

  Om Spinger-förlaget / gruppen har "hemsökt" av amerikanska investerare, är det verkligen inte bra att förvänta sig ...
  Konsekvens för mig: köp inte Springer-medieprodukter. Men denna "konsumtionspunkt" var aldrig svår för detta företag ...

  5
  2
  Svara
 • Jag instämmer helt. Folkmusikprogram, gissningar i prime time, den 27: e repetitionen av brottsplatsen nr Xxx - Jag tror att det kan vara missnöje.

  "Sanningen" kan inte existera, världen är färgglad. Färgrester i rapporter och kommentarer finns naturligtvis överallt. Att främja mediekunskap är nyckelordet. Fråga vad vi har sett, hört och läst tar oss vidare. Inte den upprörda, ibland miljoner gånger omfördelningen av "nyheter" av tvivelaktigt ursprung.

  Det är bra att vi har SAAB-bloggen, en oas i den dagliga stormen av information.

  Svara
 • @ Sprott,

  var och med vem ser du bashing / outlier?
  Jag misstänker att du menar min kommentar?

  Om du hade förstått detsamma, skulle du också ha läst att ÖR är av sådan godhet (men också dominans) att det gör det svårt för de oberoende medierna.

  Var är problemet snälla?

  Du beskriver det statligt stödda och samtidigt neutrala mandatet för själva ÔR som ett som också bör täcka minoriteternas intressen ...

  Var finns det en motsägelse till min avhandling att ett sådant allomfattande uppdrag lämnar fria medier lite utrymme för egna och ekonomiskt användbara tjänster?

  Passar som en knytnäve i ögat. Tänk på det.

  Kanske hittar du också en bra förklaring vid tillfället, vilken "berörd medborgare" borde ha sagt här när och hur i den meningen att ÖR kom från kansleriet ...

  Ingen sa någonsin att här och din kommentar - med en antydning till politiskt ifrågasatta attityder - är mycket tydligt under bältet.

  Från en media som är känslig till en annan, bör en ärlig dialog vara möjlig åtminstone på en Saab-blogg. Och de som kommenterar här är skyldiga bloggaren och samhället ett minimum av ärlighet.

  Det är synd att du föredrar att generera dig själv här på ett statligt stöd och federalt presidentval sätt än att öppet och ärligt berika oss läsare med din erfarenhet och praktik med intressant och viktig information ...

  Men är en modell för framgång.
  Håll det uppe och allt går bra.

  Det har alltid varit eftergivna stoiker som har gjort framsteg politiskt, tekniskt och socialt. Stoik och framsteg, det är språkligt logiskt ...

  5
  6
  Svara
 • Många och särskilt Tom kommer inte att gilla det här, men jag avskaffade till stor del medierna långt innan Corona. Jag kunde bara inte tåla denna dagliga galenskap, idioti, katastrof, ... upprepade gånger tills jag kräkade. Det gjorde mig bara i dåligt humör att ha dessa killar som Trump, Orban, turkarna och andra galningar (demokratiskt valda) runt omkring oss, eller att få det bayerska teamet (transportminister, inrikesminister, ...) från morgon till sent på kvällen - och nästa morgon samma nonsens igen i tidningen. NEJ!

  När jag avbröt tidningen var jag verkligen ledsen, för det var inte folket och tidningen själv. Nyheter på TV minskade till ett absolut homeopatiskt minimum. I allmänhet letar jag bara efter program från mediebiblioteket om det finns tid och det inte finns något bättre att göra. Annars förblir rutan borta, ibland i flera dagar 😉

  Jag pratar inte så mycket om det, men när ämnet kommer upp, tycker jag att förvånansvärt många människor runt mig känner på samma sätt och hanterar det på samma sätt.

  12
  1
  Svara
  • Naturligtvis inte som. Vi har turen att bo i ett land med fria medier som finns (fortfarande) tillgängliga. Ett privilegium. Jag tycker att vi borde använda det här också.

   Men: Jag medger att du inte är ensam. Det finns också människor runt mig som tänker på liknande sätt och har dragit samma slutsatser.

   Svara
 • @ Herbert Hürsch

  Innehållet och den språkliga formen för din sista kommentar förvånade mig lite. Om du till exempel skriver ovan:

  Citatens början: "Och om det finns något av relevans i de oberoende medierna efter allmän nåd, så vänder ÖR helt enkelt tabellerna och rapporterar vad journalister forskade från X eller vad Y sa till Z i en intervju ...

  Under sådana ramförhållanden - om den väl och säkert finansierade ÖR också ”driver andra människors piss kahn” gratis - kan oberoende medier inte använda sina egna tjänster ekonomiskt. ”Citatets slut

  då frågar jag mig allvarligt, var ska dessa uttalanden innehålla den "intressanta och betydande informationen" som kan berika SAAB-bloggen? I den här formen är det du skriver en filt, obevisad kritik av ensidig kritik av public service media.

  Inte heller skrev jag att någon från kommentatorgruppen hade kommit in i förvirringen av offentliga medier och statliga medier. Tvärtom, jag har gjort ett positivt uttalande om nivån här på SAAB-bloggen och saknar inte någon möjlighet att betona denna inställning om och om igen. Det är inte klart för mig vad - som du skriver - ska vara "under bältet", men jag skulle gärna förklara det för mig.

  Jag kan inte heller förstå din anklagelse om oärlighet, att jag anklagar mig för något sådant, är en stark bit som jag inte kan lämna oöverträffad och som knappast är förenlig med stämningen här på bloggen. Termerna "statligt stödande och federalt presidentval" är också bisarra. Jag tror att min antagning aldrig är presumptuous eller cocky, på något sätt är det inte menat.

  Förresten, jag har alltid antagit att vi har att göra med kommentarer i bloggkommentarfunktionen. Kommentarer ger alltid ett yttrande. Inga utredningsunderlag förväntas här.

  5
  1
  Svara
 • @ Sprott,

  Jag frågar dig. Du skriver om bashing och mycket uttryckligen om en outlier på Saab-bloggen och vill nu inte mena någon, kritisera någon och tvärtom bara berömma den höga nivån?

  Vet du exakt vad du skrev, kan du läsa det annars och ska jag förklara det nu?

  Varför är det så?

  På tal om vad jag ska förklara. Varför skulle du förklara ÖR: s funktion och demokratiska sociala status för oss om du inte hade några tvivel om läsarna och du inte vill att någon ska adresseras?

  Det var vad jag menade med regeringen och det federala ordförandeskapet.

  Annars överväger jag AERO-9-3.

  ÖR behöver inte alltid göra allt och alltid. En viss koncentration skulle göra honom bra och höja sin nivå. Han skulle också kunna finansiellt kunna fördjupa sitt samarbete med fria medier och oberoende journalister, bredda utbudet av forskning och åsikter och i samband med detta också att ekonomiskt främja mångfalden i media och åsikter samt oberoende journalister och media.

  Det är vad artikeln handlar om.

  Om ÖR hade gett mina barn en upprepning av Pupsburgs ögonlåda, skulle de ha haft några få öre för det.

  Men nej, istället för en lugn och analog ö med två berg, måste en jämförelsevis hysterisk remake komma från datorn. Uh huo hu huo he ho, Jim Button ång! ! !

  ADHD, GEZ & ÖR - för det första skulle jag vilja ha den mediekompetens som du nämnde från ÖR. Det är sorgligt när de statliga stödjande yrkesverksamma rycker på axlarna på föräldrarna och barn vars pengar de lever på ...

  Svara
 • ÖR har svårt. Jämfört med andra europeiska länder måste du verkligen skydda dem. De levererar vanligtvis (inte alltid) en bra nivå. Ibland är allt lite för svårt, eftersom de måste byta efter målgruppen. Men kvinna (man) måste kunna göra det.

  Ingen kan göra det rätt, som du tydligt kan se här.

  Svara
 • @ Anna Maria,

  ja, de har det svårt. Men den viktigaste kritiken - såvitt jag kan se - är inte att ÖR skulle drabbas av brist på format, lufttid och kanaler.

  Kritiken verkar ytlig och kan ha majoritet, att ÖR ska underlätta för sig själv och tvärtom, bör fokusera och koncentrera sig mer ...

  Vart ska det gå om du först vill gräva vattnet från privata och nu också streamingtjänster?

  Kvalitet inte mängd. Fokusera på det väsentliga. Men där med mer bredd och djup. Det finns inget annat sätt ...

  Det kan inte vara syftet med ÖR att finansiera den ”bättre” YouTube-kanalen via GEZ nu.

  Svara
 • Tyvärr har jag också det som är skyldigt andra sidor med en mycket mer aggressiv annonsstrategi.
  Men jag överförde i december.

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.