Bygg en räddnings fallskärm. Workshops och COVID-19 maraton.

Denna vecka i Frankfurt - tidigt på sommaren väder solen. Himlen är fortfarande misstänkt tom, knappast är ett plan på väg mot Rhein-Main Airport. Det ser annorlunda ut på marken. På Saab Service Frankfurt verkstaden och gården är full. Saab bredvid Saab, det är tätt. Man kan nästan glömma att vi lever i Corona-tider.

Anna på banan. Babenhausen flygfält.
Anna på banan. Babenhausen flygfält.

Men bara nästan. För mycket är annorlunda. När du accepterar beställningar håller kundgjorda, transparenta vägg kunder på avstånd. Skydd för anställda som är i daglig kontakt med många människor. En besökare sitter i väntrummet. Han bär en munskydd, föredömlig. Jag föredrar att vara utomhus, som 3-4 andra kunder. På avstånd från varandra fungerar allt mycket bra. Nästan som om det alltid hade varit så.

Blir det redan vant vid det? Jag är inte säker. Jag ser bara att vi lär oss att leva med COVID-19. Bilar desinficeras före överlämning, vilket eliminerar risken. Årstiden och det faktum att vi oftast är utomhus gör det lättare att hantera situationen. Vi kan bara inte bli för kaxiga nu!

För vi är på maraton.

Det har precis börjat. Nästa höst och vinter kommer det troligen att komma. Om aktiviteterna flyttas till stängda rum ökar risken för infektion igen. En andra våg hotar, som kan bli mer intensiv än vad som ligger bakom oss. Endast disciplin och försiktighet kan hjälpa.

Veckans goda nyheter? Saabs verkstäder går bra. Bättre än förväntat rapporterar många hela orderböcker. Saab är en svensk sten i kris. Det är bra vem som har litat på varumärket de senaste åren. Han går anticykliskt; Reparation och renovering görs alltid i youngtimers och klassiska bilar.

En annan bransch har dock svårt. Det är inte fokus för rapportering, har inget räddningspaket, men är inte mindre viktigt. Jag pratar om media och det påverkar både tryckt och online. Annonsintäkterna bryts dramatiskt, förlusten blir svår att kompensera. Vår lokala tidning höjer nu abonnemangspriserna avsevärt. Tidningen, tunnare än någonsin, blir dyrare än någonsin. Jag stöder detta eftersom jag vill uppskatta och säkra mediet. Det är min lilla privata räddningsfond för min lokala tidning.

Bygg själv en liten reserv!

Problemen drabbar en bransch som inte har varit bortskämd på flera år. GDPR svepte många mindre sidor av marknaden, mediemångfalden fortsätter att minska. EN Amerikansk finansiell investerare flyttade in hos Springer Verlag, vilket på lång sikt inte tyder på något bra. Der Spiegel, en annan tungviktare på scenen, behåller sitt oberoende men måste betala 20 miljoner euro i år minska.

Mediemångfald berör oss alla. Portaler, tidskrifter, bloggar - som har försvunnit kommer sällan tillbaka. Risken för att finansiella investerare kommer att kasta medielandskapet finns alltid, och i krisstider är det större än någonsin. Naturligtvis vill knappast någon i Tyskland betala för en online-tidning eller nyhetsportal. Smarta kommentarer om detta ämne finns över hela webben. Det är det som oroar dem. Men då måste du vara redo för konsekvenserna. En dag kan mediamiljön vara väldigt enhetlig.

Kan du göra något? Bygg en liten reserv! Prenumerera på de sidor som du läser varje dag och som du värderar. Med bara några euro i månaden säkerställer män och kvinnor medias mångfald och oberoende. En privat, liten reserv för en färgstark, intressant framtid.

Och nästa vecka på Saabblog?

Förhandsgranskningen av vad som kommer. Och det kommer inte att vara mysigt. Volvo i ett dubbelpaket? Det kommer att bli en utmaning för läsarna som kommer att ha svårt med mig de närmaste dagarna. Eftersom veckan börjar allt annat än bekvämt. Inte dricka espresso, sitta i fåtöljen och läsa Saabs berättelser.

Tvärtom! Jag ber om samarbete. Vi får se vad som händer.

Var förnuftig och håll dig frisk!

20 tankar om “Bygg en räddnings fallskärm. Workshops och COVID-19 maraton."

 • blank

  Tyvärr har jag också det som är skyldigt andra sidor med en mycket mer aggressiv annonsstrategi.
  Men jag överförde i december.

 • blank

  @ Anna Maria,

  ja, de har det svårt. Men den viktigaste kritiken - såvitt jag kan se - är inte att ÖR skulle drabbas av brist på format, lufttid och kanaler.

  Kritiken som ÖR borde behaga, och snarare tvärtom, göra det lättare för sig själv, fokusera och koncentrera sig starkare, verkar för mig vara ytlig och kapabel till majoritet ...

  Vart ska det gå om du först vill gräva vattnet från privata och nu också streamingtjänster?

  Kvalitet inte mängd. Fokusera på det väsentliga. Men där med mer bredd och djup. Det finns inget annat sätt ...

  Det kan inte vara ÖR: s mening och syfte att också finansiera den "bättre" YouTube -kanalen via GEZ nu.

 • blank

  ÖR har svårt. Jämfört med andra europeiska länder måste du verkligen skydda dem. De levererar vanligtvis (inte alltid) en bra nivå. Ibland är allt lite för svårt, eftersom de måste byta efter målgruppen. Men kvinna (man) måste kunna göra det.

  Ingen kan göra det rätt, som du tydligt kan se här.

 • blank

  @ Sprott,

  Jag frågar dig. Du skriver om bashing och mycket uttryckligen om en outlier på Saab-bloggen och vill nu inte mena någon, kritisera någon och tvärtom bara berömma den höga nivån?

  Vet du exakt vad du skrev, kan du läsa det annars och ska jag förklara det nu?

  Varför är det så?

  På tal om vad jag ska förklara. Varför skulle du förklara ÖR: s funktion och demokratiska sociala status för oss om du inte hade några tvivel om läsarna och du inte vill att någon ska adresseras?

  Det var vad jag menade med regeringen och det federala ordförandeskapet.

  Annars överväger jag AERO-9-3.

  ÖR behöver inte alltid göra allt och alltid. En viss koncentration skulle göra honom bra och höja sin nivå. Han skulle också kunna finansiellt kunna fördjupa sitt samarbete med fria medier och oberoende journalister, bredda utbudet av forskning och åsikter och i samband med detta också att ekonomiskt främja mångfalden i media och åsikter samt oberoende journalister och media.

  Det är vad artikeln handlar om.

  Om ÖR hade gett mina barn en upprepning av Pupsburgs ögonlåda, skulle de ha haft några få öre för det.

  Men nej, istället för en lugn och analog ö med två berg, måste en jämförelsevis hysterisk remake komma från datorn. Uh huo hu huo he ho, Jim Button ång! ! !

  ADHD, GEZ & ÖR - Jag önskar först och främst den mediekompetens du nämnde från ÖR. Det är verkligen tråkigt när de statligt sponsrade yrkesverksamma här, rycker på axlarna, hänvisar till föräldrar och barn vars pengar de lever på ...

 • blank

  @ Herbert Hürsch

  Innehållet och den språkliga formen för din sista kommentar förvånade mig lite. Om du till exempel skriver ovan:

  Citatens början: "Och om det finns något av relevans i de oberoende medierna efter allmän nåd, så vänder ÖR helt enkelt tabellerna och rapporterar vad journalister forskade från X eller vad Y sa till Z i en intervju ...

  Under sådana ramförhållanden - om den väl och säkert finansierade ÖR också ”driver andra människors piss kahn” gratis - kan oberoende medier inte använda sina egna tjänster ekonomiskt. ”Citatets slut

  då frågar jag mig allvarligt, var ska dessa uttalanden innehålla den "intressanta och betydande informationen" som kan berika SAAB-bloggen? I den här formen är det du skriver en filt, obevisad kritik av ensidig kritik av public service media.

  Inte heller skrev jag att någon från kommentatorgruppen hade kommit in i förvirringen av offentliga medier och statliga medier. Tvärtom, jag har gjort ett positivt uttalande om nivån här på SAAB-bloggen och saknar inte någon möjlighet att betona denna inställning om och om igen. Det är inte klart för mig vad - som du skriver - ska vara "under bältet", men jag skulle gärna förklara det för mig.

  Jag kan inte heller förstå din anklagelse om oärlighet, att jag anklagar mig för något sådant, är en stark bit som jag inte kan lämna oöverträffad och som knappast är förenlig med stämningen här på bloggen. Termerna "statligt stödande och federalt presidentval" är också bisarra. Jag tror att min antagning aldrig är presumptuous eller cocky, på något sätt är det inte menat.

  Förresten, jag har alltid antagit att vi har att göra med kommentarer i bloggkommentarfunktionen. Kommentarer ger alltid ett yttrande. Inga utredningsunderlag förväntas här.

  5
  1
 • blank

  Många, särskilt Tom, kommer inte att tycka om det här, men jag blev till stor del av medien långt innan Corona. Jag kunde bara inte stå ut med denna dagliga galenskap, nonsens, katastrofer, ... upprepade till kräkningen. Det satte bara dessa killar som Trump, Orban, turkarna och andra galna (demokratiskt valda) runt oss, eller t.ex. den bayerska truppen (transportministrar, inrikesministrar, ...) framför oss från morgon till sent på kvällen - och nästa morgon samma nonsens igen i tidningen. NEJ!

  När jag avbröt tidningen var jag verkligen ledsen, för det var inte folket och tidningen själv. Nyheter på TV minskade till ett absolut homeopatiskt minimum. I allmänhet letar jag bara efter program från mediebiblioteket om det finns tid och det inte finns något bättre att göra. Annars förblir rutan borta, ibland i flera dagar 😉

  Jag pratar inte så mycket om det, men när ämnet kommer upp, tycker jag att förvånansvärt många människor runt mig känner på samma sätt och hanterar det på samma sätt.

  12
  1
  • blank

   Naturligtvis inte som. Vi har turen att bo i ett land med fria medier som finns (fortfarande) tillgängliga. Ett privilegium. Jag tycker att vi borde använda det här också.

   Men: Jag medger att du inte är ensam. Det finns också människor runt mig som tänker på liknande sätt och har dragit samma slutsatser.

 • blank

  @ Sprott,

  var och med vem ser du bashing / outlier?
  Jag misstänker att du menar min kommentar?

  Om du hade förstått detsamma, skulle du också ha läst att ÖR är av sådan godhet (men också dominans) att det gör det svårt för de oberoende medierna.

  Var är problemet snälla?

  Du beskriver det statliga och samtidigt neutrala mandatet för itselfR själv som ett som också bör täcka minoriteternas intressen ...

  Var finns det en motsägelse till min avhandling att ett sådant allomfattande uppdrag lämnar fria medier lite utrymme för egna och ekonomiskt användbara tjänster?

  Passar som en knytnäve i ögat. Tänk på det.

  Kanske hittar du också en bra förklaring vid detta tillfälle till vilken ”bekymrad medborgare” borde ha sagt när och hur, i den meningen att ÖR kom från kansliet ...

  Ingen sa någonsin att här och din kommentar - med en antydning till politiskt ifrågasatta attityder - är mycket tydligt under bältet.

  Från en media som är känslig till en annan, bör en ärlig dialog vara möjlig åtminstone på en Saab-blogg. Och de som kommenterar här är skyldiga bloggaren och samhället ett minimum av ärlighet.

  Det är mycket, mycket synd att du hellre skulle skapa dig själv som stats- och federalt president än att öppet och ärligt berika oss läsare med intressant och viktig information med din erfarenhet och praxis ...

  Men är en modell för framgång.
  Håll det uppe och allt går bra.

  Det har alltid varit konformistiska stoiker som har säkerställt framsteg politiskt, tekniskt och socialt. Stoics & progress, det är helt logiskt ur en rent språklig synvinkel ...

  5
  6
 • blank

  Jag instämmer helt. Folkmusikprogram, gissningar i prime time, den 27: e repetitionen av brottsplatsen nr Xxx - Jag tror att det kan vara missnöje.

  "Sanningen" kan inte existera, världen är färgglad. Färgrester i rapporter och kommentarer finns naturligtvis överallt. Att främja mediekunskap är nyckelordet. Fråga vad vi har sett, hört och läst tar oss vidare. Inte den upprörda, ibland miljoner gånger omfördelningen av "nyheter" av tvivelaktigt ursprung.

  Det är bra att vi har SAAB-bloggen, en oas i den dagliga stormen av information.

 • blank

  Tack!!! 🙂

 • blank

  @ Sprott
  Citat:
  Privata medieföretag använder "information" och "underhållning" för att optimera avkastningen. Jag tror att det är mycket vågat att förvänta sig verkliga bidrag till sådan mångfald från sådana företag.

  Offentliga medier är inte statliga medier. De hanteras på lika villkor och har ett mycket varierande mandat att sprida information, underhållning och kultur, och inte bara de som majoriteten av människor vill konsumera. De har inte mandat att spola finansiella investerare med maximal avkastning. De är ett uttryck för vårt demokratiska samhälle, en värdefull tillgång.
  Kortfattat och kortfattat beskrivet av Sprott.
  Det vill säga för mig som medborgare, från privata medier kan jag / borde jag bara förvänta mig information baserad på intressen ...,
  ÖR-medier bör därför inte använda någon intressebaserad information och inte heller ha någon partipolitisk inriktning. Och allt detta med fasta / konstanta € bidrag. Jag skulle kalla det svårt ...
  Jag skulle vilja se ÖR-media, som är engagerade i vetenskap, erbjuder mångfacetterade ämnen och upprätthåller en nära dialog med användare. Bearbeta och publicera obekväma ämnen faktiskt. Arbeta med viktiga ämnen under 1/4 år (t.ex.).
  Åtminstone klarar jag mig utan dagliga brottsserier etc. vid högsta tiden efter kl.

  Om Spinger -förlaget / -företaget "spökades" av amerikanska investerare kan inget riktigt förväntas ...
  Konsekvensen för mig: köp inga Springer -medieprodukter. Men denna "konsumtionspunkt" har aldrig varit svår för mig med detta företag ...

  5
  2
 • blank

  GDPR ...
  Lös "raden med bokstäver" ...
  Tack.

 • blank

  Media Practice (PS)

  För övrigt skrev jag ofta ”oberoende journalistiska” artiklar själv eftersom jag hade bokat annonser för kunder.

  Boka en kvartssida så finns det en "redaktionell" sida utan kostnad. Förlag och redaktion sparar tid och personal och (reklam) kunden får precis vad han vill ...

  Läsaren och abonnenten förrådas och säljs. Eftersom jag känner till denna praxis från bra priser, högglansmagasiner.

  Det i efterhand för att förklara varför ämnet sticker ut för mig så. Och när jag tänker på det ...

  Höna och ägg verkar mycket tydliga för mig här. Långt innan Covid, Internet eller vad som helst, lämnade hönan dygdens väg ...

  Trots detta, eller kanske på grund av det, tycker jag Toms överklagande och artikel är mycket värdefull. Vi borde alla leta noga och kritiskt efter sätt att främja och stödja en oberoende press - även om det tyvärr sedan länge har inneburit att vi letade efter en nål i en höstack ...

  3
  1
 • blank

  Det faktum att det finns en majoritetsuppfattning att allt på Internet är gratis är bara toppen av isberget. Det grundläggande bullret i samhället är: Jag vill ha allt, nu. Jag vill ha bra vägar, eleganta skolor, tillräckligt med polis - men skatter är fula, bara politikerna lägger dem i fickorna.

  Lyckligtvis är nivån här på SAAB-bloggen annorlunda. I det avseendet anser jag att bashantering av public service-medier är en mindre outlier. Mitt jobb ligger i medielandskapet och jag måste ta reda på varje dag de åtstramningar som dikteras av offentlig lag - här inte för att generera så rika utdelningar som möjligt, utan att nöja sig med de pengar som togs med kraft.

  Privatfinansierade medier är företag. Liksom alla företag i en marknadsekonomi måste de vara lönsamma. Detta är bara möjligt om du erbjuder produkter som människor vill konsumera och håller kostnaderna så låga som möjligt. Privata medieföretag använder produkterna "information" och "underhållning" för att optimera avkastningen. Jag tycker att det är väldigt vågat att förvänta sig att sådana företag verkligen bidrar till mångfalden av information.

  Offentliga medier är inte statliga medier. De hanteras på lika villkor och har ett mycket varierande mandat att sprida information, underhållning och kultur, och inte bara de som majoriteten av människor vill konsumera. De har inte mandat att spola finansiella investerare med maximal avkastning. De är ett uttryck för vårt demokratiska samhälle, en värdefull tillgång.

  Men det är sant att vilken information som släpps till allmänheten och i vilket format kan diskuteras mycket bra. Naturligtvis görs detta också i redaktionskontor i alla media. I bästa fall tror "bekymrade medborgare" att kanske kanslern bestämmer vad som distribueras i media.

  11
  1
 • blank

  @ Old Swede,

  om det var så enkelt.

  Det är alltid bekvämt att skylla på en viss mentalitet (snålhet är cool) och de dumma människorna för vissa fenomen.

  Politik och media har fel medborgare och mottagare och om du tror det så gör medborgarna sig ansvariga för allt möjligt ...

  Men hur är det med höns och ägg när det gäller media? ? ?

  För ett kvarts sekel sedan sponsrades de flesta "oberoende" medierna av reklam. Och med det menar jag inte de privata programföretagen med sina permanenta och genomträngande avbrott, utan faktiskt tryckta medier och etablerad press ...

  Ja, detta har också varit mer än 30% finansierat av reklam i minst 50 år. Och du kan känna och läsa det också. Till exempel när en ”välkänd” dagstidning vill testa bilar på lördagar, men alla foton och texten är uppenbarligen tillverkarens PR.

  Ja, vad är "girighet (eller pengar) är coolt" och vem blev offer för denna mentalitet först?

  Har läsarna verkligen bytt från en kritisk press, eller har kritiska läsare bytt från pressen? Vad är höna och vad är ägget ...

  4
  3
 • blank

  Oberoende och neutralitet är nyckelorden.

  Det förväntas av programföretaget (utgivare, ÖR, etc.) att den information som lämnas accepteras glatt, men detta händer bara för människor som bara tänker på att bära glasögon.

  När jag kommenterar nyheter - vad som händer med mig på en välkänd nyhetssajt igen och igen - utan att kommentera vad som ska vara fel med det (klicka på att kommentaren inte visas eller välja ett urval med ett klick varför den inte visas är en identisk ansträngning) att inte publiceras utan att bryta mot stadgarna skapar intrycket av censur.

  Och ärligt talat, varje cent är för mycket för mig.

  Och ja, naturligtvis meddelade jag denna information som ett förslag till förbättring, men den ignoreras självsamt och reagerar inte. Tvärtom, det finns alltid kommentarer om att prenumerationer avbryts på grund av denna konstiga hantering.

  Så jag letar efter alternativ där jag inte har känslan av ”informationsmanipulation”.

  Intressant nog är de alla utanför Tyskland. Naturligtvis är det inte vad Saab-bloggen handlar om.

  Jag skulle vara glad över bra förslag till neutral rapportering, utan en politisk agenda i Tyskland.

  4
  1
 • blank

  Hur bra det fungerar med att betala för läsning har du sett här flera gånger. Den minsta delen av läsarna är redo för det. Jag tycker att inställningen är fri att läsa nyheter, rapporter (min nu inte bloggen) och förväntar mig oberoende. Resultatet är ett ibland konstigt medielandskap och rapportering.

  10
  1
  • blank

   Tyvärr verkligheten. Smarta människor har naturligtvis också aktiverat en annonsblockerare. Så att inte en enda cent kvar på de besökta sidorna. De firar förmodligen för att ta information och underhållning gratis.

   Vid någon tidpunkt kommer det bara att finnas betalningsbarriärer, som en nödvändig konsekvens. Corona kan stimulera utvecklingen.

 • blank

  Medielandskap

  Nu känner jag mig lite skyldig. Å andra sidan är det inte så lätt att hitta något i dagstidningen, veckotidningar och tidskrifter som jag skulle läsa regelbundet och skulle vilja stödja ...

  De välgjorda publikationerna med djup och sofistikerad är ofta monotematiska och / eller följer en agenda.

  Under många år har innehållsrelaterade, universella publikationer praktiserat nästan ingen personal och journalistisk ansträngning som skulle kunna lägga till nya aspekter och information till tenoren i den uppblåsta och samfinansierade offentliga rätten.

  Och om det finns något som är relevant för allmänhetens nåd i de oberoende medierna, vänder ÖR helt enkelt borden och rapporterar vad journalister från X undersökte eller vad Y sa till Z i en intervju ...

  Under sådana ramvillkor - om det väl och säkert finansierade ÖR också "driver andras pissbåt" gratis - kan oberoende medier inte utnyttja sina egna prestationer ekonomiskt.

  För mig är detta ett problem, om inte Covid-problemet, och har varit det i många år.

  Och slutligen för att bygga en bro till Saab (BioPower) lyckas hela det tyska medielandskapet behålla den franska modellen med E85 och annat biobränsle från den tyska allmänheten. Frankrike, en vän och granne, ett viktigt EU-land, en bok med 7 sälar när det gäller transport- och miljöpolitik ...

  Det kan inte och borde inte vara sant.
  Men det är …

  10
  4

Kommentarer är stängda.