En svensk från Graz. Saab 9-3 Cabriolet-produktion på Magna.

Saab Cabriolets kommer från norr. Från Finland, inte från Sverige. 900 byggdes där, efterträdarna fram till 9-3 jag. Förändringen till söder kom med 9-3 II. Från 2003 blev den öppna Saab en cabriolet från Österrike. Ett beslut som är svårt att förstå. För medan produktionen flyttades till Alperna, kämpade huvudanläggningen i Sverige för varje jobb.

En svensk från Graz
En svensk från Graz

Beslutet till förmån för Magna-produktionen fattades av Peter Augustsson. En chef som kom från konkurrenten Volvo och under sin mandatperiod satt kursen i tvivelaktig riktning. Detta inkluderade tilldelning av produktionen av den nya cabriolet till Magna Steyr. Istället för att bättre utnyttja anläggningen i Trollhättan producerades den högst avkastande Saab-modellen fortfarande på kontrakt. I Sverige minskades arbetstillfällena i stor skala och företaget beordrades att genomföra ett strikt kostnadsminskningsprogram.

Graz istället för Uusikaupunki

Videon visar produktionen i Graz Magna-fabriken. Filmen producerades för Saabs partners försäljningsrum. Högtalaren i bakgrunden använder tomma fraser som marknadsavdelningarna kom med i början av 2000-talet. Premium är nyckelordet, från sängmattor till tandborstar, varje produkt ville vara just det. Självklart också Saab, och idag är termen så förbrukad att du inte vill höra den längre.

Ett problem med detta: Saab 9-3 Cabriolet var inte premium. Åtminstone inte i början av sin produktion, som knappast berodde på Magna Steyr. Materialen var inte av den vanliga Saab-kvaliteten. Vissa komponenter i interiören, till exempel instrumentpanelen, var helt enkelt uteslutna vad gäller utseende och känsla. Den enda åtgärden var ett besök hos Saab-återförsäljaren, som förde inredningen till önskad standard för flera anteckningar med delar från Hirsch Performance.

Med det sagt har kvaliteten förbättrats under produktions- och ansiktslyftningen och Cabriolet 9-3 hade aldrig varit en dålig bil i alla fall. Att köra det är mycket roligt, oavsett vilken motorvariant du väljer. I början av hans karriär var det till och med tillgängligt med 3 växellådor. Manuell med antingen 5 eller 6 växlar eller automatisk växellåda. Den manuella 6-växlad växellådan levererades av Opel, varianten med 5-växlad kom från Saab. Ingen fråga vilken som var bättre att byta.

5 stjärnor för Saab 9-3 Cabriolet

Sverige var oerhört stolt över de 5 stjärnorna som cabrioleten fick i NCAP-krasktestet. Alla Saab-fordon hade således den högsta säkerhetsstandarden, en viktig försäljningsplats. Produktionen av den nya Saab 9-3 Cabriolet på Magna Steyr gick tills GM lämnade företaget och Spyker tog över företaget.

Victor Muller förde sedan produktionen hem till Sverige, även om inte många fordon byggdes under hans ledning. På Magna blir du inte så ledsen av det. Sammanfattningen är att produktionen för Saab aldrig har varit stor. Det handlade mycket mer om bildförstärkningen. Magna ville bygga konvertibler för ett traditionellt europeiskt varumärke.

15 tankar om “En svensk från Graz. Saab 9-3 Cabriolet-produktion på Magna."

 • blank

  Ur min synvinkel (11/2004 - Aero Cabrio - 101.000 km) gjorde jag allt rätt. 2 gånger en spring break längst fram till vänster, när batteriet var urladdat, en xenonlampa, lyckligtvis har jag inte haft några fler problem. Och bilen är fortfarande jättekul!

 • blank

  Jag har just stött på detta betänkande, en antydning om ödet?

  Jag behöver en ny bil snart och efter den goda upplevelsen med min 900/2 - 2.3L (1997) cabriolet och helt enkelt vill köra en SAAB igen tänker jag på en sådan bil. Byggår 2005, 160.000 1,8 KM XNUMX ton - med checkhäfte. Det finns alltid måndagsbilar, men kan du i princip göra något fel med bilen? Tyvärr skiljer sig åsikterna mycket på andra plattformar, men vad tycker du?

 • blank

  Vår Saabine är tillverkad av 09, samma motor, samma färg, samma läder, också hjortar, även fjäderben.
  Jag kan bara bekräfta det bra valet 🙂

 • blank

  Så eftersom jag bara känner till 6-växlad växellåda, måste jag fråga vad som inte är så bra med 6-växlad växellåda? Skulle hellre ha tänkt att de alltid är att föredra framför 5 växlar eftersom mindre konsumtion och mindre hastighet

  • blank

   Skiftar mer exakt, har kortare kopplingsavstånd. Det är bara bekvämare att köra.

 • blank

  5-växlad automatisk i min cabriolet 2004 är bra. 175 hk och växlade med skiftpaddlarna, körbar cabriolet smidigt och smidigt. Omkopplingen är nästan inte märkbar.
  Cabriolet och automatisk, det passar bara rätt?

 • blank

  Så jag är väldigt nöjd med min österrikiska, bara 6-växlad växellåda är faktiskt mer sopor.

 • blank

  Mänsklig

  Jag tycker att industrirobotarna är fascinerande. De har alla 5 fingrar på varje hand, bär svetsglasögon, optiska eller inga, håret kort eller långt, örhänge eller inte, ser autentiskt ut som man eller kvinna, är till och med klädd individuellt ...

  Du kan nästan få en idé om att du kan bygga mänskliga tillverkade bilar i hjärtat av Europa.

  På allvar är varje Saab-cabriolet en skatt, byggd med en hög hantverksnivå. Tyvärr har jag inte en. Inte än? Ta hand om dina skatter. Alla Saabrios alltid en bra resa.

  5
  1
 • blank

  Espressosvart och beige klädsel, vilken drömkombination! Det finns bara en sak, rör dig ofta och behålla för alltid, en extraordinär konvertibel till kärlek.

  Mine är kalkmetalliskt och grått klädsel med svarta inlägg, också mycket trevligt och att älska!

  Ha alltid en bra resa och ha kul med den vackra cabrioleten

 • blank

  Bra video! Efter ansiktslyftningen på Innenraun med den nya instrumenthållaren eliminerades emellertid ”bristen”. Om du följer allt detta måste du säga att logiska beslut inte alltid fattades i TH. Saab har faktiskt funnits länge för detta. Var och beror tydligen på köparens och ägarens kärlek!

 • blank

  Tack Tom, väldigt intressant. Glömdes redan att vår cabriolet byggdes på Magna Styer.
  Fortfarande en av de vackraste konvertiblerna som skulle byggas.

 • blank

  Min konvertibla en 9-3 1.8t Vector (MY 2005) hade märket Made in Austria! Kan till och med vara det i filmen! 🙂
  Espresso svart metallic med ljusbeige inredning i handskarläderkvalitet. Jag älskar det väldigt mycket och efter 15 år. Efter rådjurinställning (PS 195) och extra fjäderben varje gång ett nöje att köra.

 • blank

  Nej, Griffin-konvertibler byggdes inte uteslutande i THN.

 • blank

  Bra video, det ger dig en riktig inblick. Det är bara Griffin-cabrioleten som byggdes igen i Sverige är det inte? ´Har frågade på Facebook tidigare, men kanske finns det någon här som vet det. Klistermärket Made in Austria som du kunde hitta på några cabrioleter i Österrike var en idé från Magna eller Saab?

 • blank

  Tack för den intressanta videon!

Kommentarer är stängda.