Saab 900 Turbo på flygplanet. Var annars?

Saab och flygplanen. Vanliga rötter. Ibland till och med vanliga fäder fram till långt på 90-talet. Gränserna mellan avdelningarna var flytande tills GM äntligen höjde murar. 1997 var de fortfarande genomträngliga. Så vilken idé var mer uppenbar än att placera Saab 900 Turbo på ett flygbolag för en kort reklam?

Saab 900 Turbo på flygplanet
Saab 900 Turbo på flygplanet

185 turbo hästkrafter från en förskjutning på 2 liter låter inte längre spektakulära idag. För att vara ärlig var de inte heller 1997. Datablad är en sak, körupplevelsen är en helt annan. Det är inte för ingenting att 900 Turbo var toppmodellen i sin serie. Bra att börja med, men särskilt full när du spurtar på landsvägar. Paradisciplinen för Saab, 900 kunde göra full poäng.

900 Turbo flygplanet

I reklamen tar 900 Turbo hissen från flygbolagets mage till flygdäcket. Det börjar dramatiskt, kameran växlar mellan bärarens radarrum och cockpiten på 900 i snabb följd. Röstet meddelar från bakgrunden från 6.5 till 0 km / h på 96 sekunder. Tillbaka till 0 men mycket snabbare. Människorna från Zuffenhausen, som iscensatte något liknande år senare, kunde också ha skjutit platsen.

Den korta PR-shooten för den nordamerikanska marknaden går definitivt bra. Stygg iscensatt, vackert iscensatt. Något som fastnar hos potentiella kunder. Är det fortfarande en fråga om filmen verkligen har tagits på ett flygplan? Flygbolag är sällsynta i sig själva, svenskarna har och hade ingen. De är också dyra att använda och det är känt från den amerikanska marinen att det bara visar ett öppet sinne när du får lite av en toppkänsla.

Så vände Saab Nordamerika på ett flygfartyg till orimliga kostnader? Eller tyckte du till billig hjälp från datalaboratoriet? Det senare kommer förmodligen att vara fallet. Skjutningen är fortfarande bra.

11 tankar också "Saab 900 Turbo på flygplanet. Var annars?"

 • Bara fantastiskt! Kunde (och borde) ha blivit lika kult som Audi Quattro på hopp! Om jag förstår det akustiskt korrekt gjorde 900 Turbo det från 0 till nästan 100 km / h (= från 0 till 60 mph) på 6,95 sekunder. Inte dåligt! 🙂

  Svara
 • Hej!
  Flygplanet är förmodligen USS Lexington (CV-16). 1997 var hon inte längre i tjänst hos den amerikanska marinen. Hon har varit ett museumsskepp sedan 1992. Så det kan mycket väl vara att platsen sköts där.
  https://de.wikipedia.org/wiki/USS_Lexington_(CV-16)
  Emellertid roteras inte accelerationsscenen på fartyget eftersom markeringen inte passar.

  11
  Svara
 • Åh kära, den här gången tittade jag på videon (igen mellan dörr och gångjärn) (titeln gjorde mig extremt nyfiken), men jag läste inte texten. Hur pinsamt! 🙁 Allt finns där, som jag också kände igen när jag lyssnade igen, det var till och med 6,5 sekunder från 0 till 96. Mycket imponerande och 1.000 XNUMX tack för denna fantastiska plats till Tom, vars rapporter jag lovar att läsa mer noggrant i framtiden - innan jag tror att jag måste bidra med min senap av spontan entusiasm! 😉

  Svara
 • Trevlig! ! !

  Men ingenting filmades på portören eller ens till sjöss. Han har inte ens en vaken ...

  Saab startas inte heller. Kameran går bara ner.

  Gjort intelligent. Billigt skott, förmodligen lite material från arkivet för Navy + Postproduktion och välskuren = wow-effekt.

  Körprestandan kan fortfarande ses idag. Om du gräver igenom aktuella datablad och broschyrer hittar du otaliga modeller som överträffar 900 Turbo.

  Sedan på gatan frågar du dig själv, vart har de gått?

  Många bilar med små motorer köps och det finns inte bara nya bilar på vägen. Saab (oavsett vilken) spelar fortfarande och simmar med honom.

  6
  1
  Svara
 • Ja, då lurades ännu bättre än jag trodde. Men fartyget identifierades fortfarande korrekt.

  Svara
 • @ Snövit,

  När det gäller mig är din första kommentar överallt. De identifierade inte bara fartyget, de påpekade också att accelerationsresan inleddes någon annanstans. Perfekt. Tack.

  Svara
 • Stor plats! Jag minns också en från mina studentdagar i Plymouth 84, när en 900 Turbo närmade sig kameran på en bana och en SAAB-jaktflygplan kom bakifrån - fantastisk!

  Prestandadata för de 900 Turbo som visas här är numeriskt inte enastående, men i praktiken har detta tagits i perspektiv fram till idag. Jag har den här typen som en kupé, som har en tom vikt på 1300 kg. Dagens bilar i denna liga väger ett halvt ton mer och det är där kulan börjar. Talladega Edition-utseendet tillåter inte några slutsatser om motoriseringen.
  Han är riktigt bra på Spurts på motorvägen i högre hastigheter 😉 Förarna av de nya bilarna som finns kvar tar det mycket personligt, ibland ...

  Svara
 • @ GP362,

  Du gör mig riktigt svartsjuk just nu. Jag känner till spelet med de nya bilarna på samma sätt med min Saab (EZ 2007) och en 160 PS Volvo (EZ 1970), men jag saknar en lätt turbo från åren däremellan ...

  ... och väcker mig väldigt mycket.

  Och det är sant att kraft-till-vikt-förhållandet knappast har förändrats under åren och är ännu mycket högre för några av de "gamla" än för den genomsnittliga nya bilen.

  Till och med gäller mina två.

  Om 9-5 2.0t inte hade fungerat skulle 50 (!) Åriga 164E ha både högre prestanda (absolut) och överlägset bättre kraft-till-vikt-förhållande.

  Men hur som helst, det bästa effekt-till-vikt-förhållandet för dessa tre skulle vara en 900 Turbo om jag hade en. Det var definitivt en ganska cool socka ...

  Hög avundsfaktor.

  Svara
 • Som tidigare copywriter för Volvo (men jag körde alltid Saab eller sedan Alfa) och jag kan säga med säkerhet om platsen att det inte skjutits på flygplanet. Men på ett normalt flygfält. Och det slutliga skottet kopieras in via datorn.

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.