Saab attacker. Vårens offensiv med Bob Sinclair.

Bob Sinclair! Yngre läsare kommer knappast att associera något med namnet. De äldre får lysande ögon. Bob Sinclair är en Saab-legende. En personlighet som inte bara förde Saab till toppresultat och bästa resultat på den amerikanska marknaden. Upptagen, full av idéer och på uppdrag. Ibland mycket obehagligt för svenskarna.

Saab 9000 mot resten av världen
Saab 9000 mot resten av världen

I dag skulle Robert J. Sinclair, hans fulla namn, beskrivas som ett marknadsföringsgeni. När han blev president i Saab Nordamerika var varumärket nere. Det var 1979. Bara fyra år senare hade han multiplicerat försäljningen och Saab sålde mer än 4 25.000 fordon per år i USA. Sinclair hade en vision. Han trimmade varumärket för lyx och exklusivitet. Trä och läder i Saab, kraftfulla turbomotorer. Han såg Saab överst och långt framåt.

Ett exklusivt europeiskt varumärke. Han älskade det och han irriterade svenskarna tills de äntligen levererade vad han och amerikanerna ville ha. När Sverige presenterade honom den smala, svagt motoriserade, två-dörriga versionen av 900, ingångsmodellen för den skandinaviska marknaden, gillade han det inte alls. Han ville beställa, sa han. Men som en turbo, med läder och utan fast tak. Detta resulterade i 900 Cabriolet. Det var den största Saab-framgången någonsin.

Våren stötande. Saab attackerar!

Sinclair var angelägen om detaljer. Han definierade inte bara förhållandet med återförsäljarna. Saab-förare blev också förvånade efter att ha köpt en ny bil. Kunderna fick ett brev från presidenten för Saab Nordamerika med en av de legendariska nyckelfordrarna som kunde återlämnas till Saabs huvudkontor om de förlorades. Och därifrån skulle de ha hittat vägen tillbaka till ägaren.

Sedan med två veckors mellanrum, ett paket med en bok om varumärket och frågan om allt var i orden. Brev 3 följde en tid senare och innehöll Sinclairs visitkort. Om det är något fel med din Saab eller om det finns problem - ring mig!

Sinclair var inte rädd att hämta telefonen själv. Klagomål behandlades och problem löstes. Hej, det här är presidenten för Saab Nordamerika, vad kan jag göra för dig? Så var det i landet med de tidigare obegränsade möjligheterna och med Saab. Framgångsrik kundlojalitet på 80-talet.

Andra marknader antog konceptet och fortsatte det under termen ”Startprogram” (TOF) fram till långt fram till 90-talet. För modellåret 1989 attackerade Bob Sinclair igen. Med sofistikerad krigsretorik ville han hindra kunder från att köpa fel bil. Vilket är bara möjligt om du landar i ett Saab-Scania försäljningsrum.

Idag låter det lite dumt, kanske till och med pinsamt. Definitivt inte politiskt korrekt. Men det var 80-talet, och språkjargon träffar tidens anda. Vem 1987 Michael Douglas som en lysande Gordon Gekko i wallstreet beundrad som förstår.

Sverige mot Japan och Tyskland

Några av de bästa och mest framgångsrika kampanjerna i Saabs historia är Robert J. Sinclairs arbete. 1991 lämnade han svenskarna, men fortsatte att blanda sig från pensioneringen. Om det hade varit upp till honom skulle märket ha placerats högre och mer lyxigt. En attityd som kontrasterade med GM och de ibland förtvivlade cheferna i Trollhättan - men som troligen skulle ha garanterat överlevnad.

Den visionära och generalen Robert J. Sinclair dog den 10 maj 2009. Han är oförglömlig. Vi hyllar filmen där han förbinder organisationen till sin kampanj. Det blåser för att bekämpa de japanska bilmärkena som gav Saab enorm huvudvärk på 80-talet - och därefter. Och naturligtvis mot tyskarna, som alltmer var på väg till framgång med Mercedes, BMW och även Audi.

8 tankar också "Saab attacker. Vårens offensiv med Bob Sinclair."

 • Jag gillar den här drivkraften & andan. Vart tog han vägen

  Det måste dock sägas vara rättvist att Volvo har kört liknande kampanjer i USA under många år. Reklam och tryck. Allt kokade alltid för att köpa fel bil om det inte var en Volvo.

  En slogan var "Slå systemet genom att köra en Volvo"

  Det finns ett antal historiska reklamfilmer på DuR-röret, där Volvo helt demonterar och skämmar den amerikanska samtida konkurrensen. Gatekryssare vaggar där tills de gnister gnistor och avgaserna tårar. Stora gods med stora överhäng kraschar in i varandra och gungar när de parkerar framför en stormarknad.
  Och det finns alltid en Volvo (det är en 145 framför mataffären) som hanterar samma situation utan problem och utan skador.

  Kort sagt, Saab-kampanjen har föregångare och förebilder. Honor till vilken ära beror. Och Øre till vilken Øre beror ...

  Svara
 • ´´Saabs strategi som marknadsföringskoncept´ ... Omni-directional implementerad av ´Mr. Sinclair´ för USA-marknaden´´

  ´´Mina tankar om denna fantastiska rapport´ uppstår från bakgrunden ... att jag har arbetat med försäljning i över 30 år ... och i denna position fick jag arbeta för olika tyska flaggskeppsföretag´´ !!

  "Jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt" att Mr.Sinclair (praktiskt taget på egen hand) genomförde en idé på ett sådant sätt "att i USA kunde konsumenter inte undvika att ledas till SAAB-varumärket"! det är långt från idén till de önskade resultaten som ska uppnås ... ALLA som introducerar ett koncept som skiljer sig väsentligt från de andra konkurrenterna vet att! '' Därför måste man beundra visionärernas långsiktiga mod eftersom du sällan vet i förväg om dessa koncept kommer att bli applåderade av slutkunden !!

  '' Tyvärr är det i försäljningen mest så att det finns ett huvud som leder sina ämnen i koppel '... men det här huvudet skulle vilja ha mest framgång framför honom' (innebär att försäljningen med adresser är de av callcenter eller på annat sätt ( Internet etc.) kom till ´ detta chef är inte rädd för att distribuera dessa adresser som han gillar (huvud 50% / GL´s 54% HV: s 6%) och dessa procentsatser endast när de accepterats kan vara högre eller lägre ... beroende på hur stark EGO är i huvudet´´ !!

  ´´Det finns också företag som behandlar sina ämnen som du vill behandlas ... nämligen i samarbete med samma rättigheter och skyldigheter´´ !!

  ´´Om Saab hade förstått det bättre på 70-80-talet 90-tal 2000-talet och 2010-talet 'att flytta de intresserade människorna till fordonen för en provkörning (skulle också ha varit en provkörning i 1 dagar via WE) SAAB skulle fortfarande ha GM: s stöd på marknaden idag bestå

  "Tyvärr dödades SAAB-organisationen till döds och oberoende avlivades vid någon tidpunkt" för att få ekonomisk säkerhet som ALDRIG inträffade ”!

  "Förflutna är över" - - myten kvar "- samhället håller Saab vid liv" "!!

  7
  1
  Svara
 • Herbert - Vovo Commercials

  Kan det vara så att Sinclair var vice ordförande för Volvo i USA precis innan det? (Jag tittade inte på filmerna, men om de är från innan jag flyttade till Saab ....?) Heder som förtjänar kredit! 🙂

  Svara
 • Fokuserad och okomplicerad. Han blinkar inte ens när han tittar på kameran.

  Svara
 • @ Ebasil,

  det skulle passa perfekt och förklarar det. Jag visste inte att det kom från Volvo. Jag måste titta närmare på vita och jämföra den med gamla annonser och modellår.

  Som sagt är stilen påfallande lik. I båda svenskarna positionerade någon med mycket energi, vidd och engagemang sig mot tävlingen.

  Volvo från 1960-talet och senare Saab med nya och bättre modeller. Det var underbara decennier i den amerikanska reklambranschen. De delvis aggressiva kampanjerna skulle inte ha varit möjliga i D, bara för att jämförande reklam var förbjudet. Synd, för det är ett insiktsfullt nöje, kryddat med en liten nypa svensk glädje. Tidens annonser och platser är bra.

  Svara
 • Herbert - Volvo Vice President Marketing

  Ja, det låter mycket troligt. Bara kontrollerat igen - han var vice chef för MARKETING på Volvo USA fram till 1978 och sedan president för Saab USA från 1979. Mycket bra karriärsteg! Ömsesidigt! 🙂

  Jag måste titta på Volvo-filmerna ibland, tack för tipset!

  https://www.nytimes.com/2009/05/17/business/17sinclair.html

  Svara
 • ”Jag gillar den här drivkraften & andan. Vart tog han vägen? "

  Denna "Drive & Spirit" har aldrig försvunnit, den har bara blivit perfekt med noggrann noggrannhet. Med resultatet att marknadsförslagen verkar ännu mer subtila, medvetslösa och kanske bara "bättre". Jag saknar definitivt inte den aggressiva marknadsföringsandan (varför den fortfarande finns där). Om detta på något sätt alltid påminner mig om C. Maschmeyer och säljkonsortier, har reklamkrigsretoriken också en obekväm, själv avslöjande närhet till moderföretagets beväpningsverksamhet (elefanten i Saab / Scania-showrummet, som jag själv för det mesta) bortse från vård).

  I vilket fall som helst påminner inte den här videon mig om vad jag uppskattar med Saabs nuvarande körning. Som i sin tur också visar hur Saab-körning kan frikopplas från den ekonomiska tillväxten och försäljningstrycket i en tid då fordonen fortfarande måste föras till män och kvinnor som en del av ett försäljningsorienterat och vapenproducerande företag.

  I den meningen är videon lämplig som ett förstklassigt historiskt vittnesbörd och identifierar våra Saabs som ständigt rörliga meningsbärare. Det är därför - köp inte fel bil (blinka smiley!).

  Svara
 • @ Emil Elch,

  De ignorerar det faktum att svenskarna (först Volvo och senare Saab) såg ut som livbåtar på den amerikanska marknaden och att köpare var vana vid slagfartyg ...

  Med undantag av brittiska och tyska lyxsedans mötte nästan alla tillverkare utmaningen att självförtroende marknadsföra sina relativt små bilar, som var svaga när det gäller förskjutning och cylindrar, som mirakel när det gäller körning.

  Hängningarna var ofta kampspännande, för annars skulle du inte ha kunnat hitta en hörsel och skulle ha drunknat i babeln till V8 och Big Block ...

  I slutändan uppgår emellertid alla reklam och annonser i underkontekst eller i "liten text" (löpande text) till att erbjudandena från Sverige på många sätt (ekologiskt, ekonomiskt, vardags användbarhet, säkerhet och hållbarhet) är mer fredliga och tillfredsställande än köpet av nästa amerikanska slagskepp.

  Vi vill inte glömma den förflyttning som Saab & Volvo har erövrat en marknad där en V8 med 5,4 liter kallades Small Block. Mycket har gjorts mycket bra inom marknadsföring.

  Jag kan inte se att den svenska försvarsindustrin är den verkliga mottagaren ...

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.