Nytt ur ladan! En Saab 9000 Turbo 16.

Den mest kritiska veckodagen i vardagen för de manliga företrädarna för släktet Homo sapiens? Definitivt söndag! Du kopplar av i soffan, är i gott humör och surfar på den digitala vågen. Världen är rund. Upptäckte en ladugård i en klassad annonsportal. En Saab, naturligtvis. Alert Du måste dra den på land, rädda den och det är ögonblicket då faran hotar. För bank- och tidskonto. Och den bästa fruen av alla.

Ladugård - Saab 9000 Turbo 16 1988
Ladugård - Saab 9000 Turbo 16 1988

En ladugård. Du läser ofta om det, men oftast kommer det inte från en ladugård utan beskriver skräp som försvann i hörn i flera år obemärkt och nu ska försilvras. De verkliga, sanna fynden är sällsynta. Men ja det finns det. Och när du hittar dem är det coolt.

Gilla den här Saab 9000 Turbo 16

Det godkändes 1988, hade förmodligen 3 ägare som behandlade det mer eller mindre bra. En av dem måste ha varit en ivrig flygare, kanske en pilot. Det skulle inte vara förvånande, för affiniteten mellan en Saab och medlemmar i flygindustrin har alltid funnits. 2003 släpptes den för tillfället. Varför är fortfarande oklart, och den svenska överklassen parkerade sedan i en ladugård i 17 år!

Ladan är nu en rivningsplats och tidigare måste den evakueras. Ägaren återupptäckte Saab och tyckte att den var för bra för skrotpressen. Utan en nyckel, men med papper, annonserade han 9000. Och sedan, en viss söndagseftermiddag, upptäckte Gerard Ratzmann turbo på Internet. Odoardo grå, i ett obestämbart men tydligen fullständigt tillstånd. Lite över 200.000 9000 kilometer på hastighetsmätaren, som för XNUMX cirklar kommer nära utmärkelsen för en ny bil.

Saab måste sparas!

Räddningen organiserades snabbt och ett transportföretag anställdes för att ta Saab från någon hessisk ladugård till Frankfurt. Han kom dit tre dagar senare. I ett tillstånd som bilar ser ut efter 3 år i en naturlig miljö. Du kan gissa den Odoardo-grå färgen, små arachnids bor i interiören och har lämnat spår där - ett tecken på att bilarkeologer betygsatt som bra. För överallt där spindlar bygger är det torrt och inte fuktigt. Rost spelar bara en underordnad roll.

Det som saknas är nyckeln

Naturligtvis saknas nyckeln för att få Saab till liv. Byt ut vätskor, nya batterier, inga problem. Nyckelnumret hittas snabbt och sedan börjar sökningen. vid Saab Service Frankfurt lagrar en bra del av artefakter som har lämnat flera växtgrenar i större Frankfurt-området. Det är användbart om du aldrig kasserar någonting eftersom du kan använda det någon gång. Precis som den förhistoriska nyckelsamlingen från Berner Strasse, som innehåller nyckelnumret du letar efter.

Och kör 9000 Turbo 16?

Det är det avgörande ögonblicket i livet för alla jagare i ladugården. Det viktigaste ögonblicket, så att säga. Startar det, eller har en motor- och transmissionsskada förts till gården? Oroliga sekunder känner de att de är långa. Sedan gör han det. Efter 17 år är turboen igång. Andas lätt i Frankfurt!

Nästa mål? Vrid det första varvet med Saab, kör det i en evighet. Mycket måste göras för att göra detta. Den första inspelningen av skadan: Kopplingen är i ett oförklarat skick. Bromsarna är fast. Senare kommer det när det gäller affärer. Grundlig rengöring, absorption av rostskador. De är där, men verkar inte så allvarliga. Men det är en sak för den stora restaureringen.

De goda nyheterna: Saab 9000 Turbo 16 är 99% komplett, den är inte fuskad med. Ingen förödmjukade honom med hål i instrumentbrädan och vilda redskap. Det är precis som det släpptes 2003 som en gammal bil med normala tecken på användning. En tidskapsel som nu har bevarats under ett mycket sällsynt byggår.

Vi kommer att följa återfödelsen av 88 Saab 9000 Turbo. Projektet kan pågå under lång tid, det är spännande. I slutändan kan det finnas ett fascinerande fordon. En Odoardo-grå Saab 9000 Turbo 16, en pionjär som gjorde turbodrivning och -minskning för mer än 30 år sedan acceptabel i lyxbilsklass. Idag är mer än någonsin ett exempel på svenskt kulturarv som är värt att bevara.

6 tankar om “Nytt ur ladan! En Saab 9000 Turbo 16."

 • blank

  Bättre än någon thriller !!!! Och det finns fortfarande många historier. Jag ser redan fram emot det. Dessa söndagsmoment är verkligen extremt farliga. Jag har också frestats några gånger. Och fortsätt komma med riktigt “dumma” idéer. Med nu fyra frön och förnuftiga vänner runt mig, hittills utan ytterligare orimliga handlingar. Men att drömma faktiskt kostar vackert ... ..

  Hälsningar till samhället

 • blank

  Även utan det centrala ögonblicket är historien stor. Men att rätt del har hittats på Berner Strasse i Frankfurt är Oberhammer.
  Vill du höra mer om det.

 • blank

  Bra berättelse! Jag är nyfiken på hur denna SAAB visar sig efter "uppståndelsen" ...
  PAUL gjorde några "tikar" efteråt, om jag inte minns rätt. Så: må stunderna av lycka fortsätta!
  Och naturligtvis gratulerar till att du spelar med de viktigaste ögonblicken! Underbar! Tack för att du har uppfriskat gammal biologikunskap som snabbt glömms bort i vardagen: spindlar gillar faktiskt den. Det är en annan anledning till att dessa sökrobotar alltid kommer in i huset på senhösten ...
  Alla dessa godisar gör förresten bloggen så läsbar och älskvärd!

  10
 • blank

  Mycket spännande. Ser fram emot uppföljaren och bilderna före och efter.

 • blank

  Kräftor i Saab

  Läckert skrivet. Jag gillade särskilt passagen med de vattenska spindlarna (släktingar till räkor & Co). Och lärde mig något igen ...

  Född från Jets - Godkänd av Spiderman

  Barnfynd, nyckelfynd. Projektet går bra. Vi önskar dig fortsatt framgång & kul med denna coolbox.

  11
 • blank

  Det är bara bra att det finns dessa saker och framför allt människor med ett hjärta för en teknikhistoria.

  Ha kul och framgång med restaureringen.

  Med varmt hälsning från dagens soliga Sparta

  James

Kommentarer är stängda.