Nytt ur ladan! En Saab 9000 Turbo 16.

Den mest kritiska veckodagen i vardagen för de manliga företrädarna för släktet Homo sapiens? Definitivt söndag! Du kopplar av i soffan, är i gott humör och surfar på den digitala vågen. Världen är rund. Upptäckte en ladugård i en klassad annonsportal. En Saab, naturligtvis. Alert Du måste dra den på land, rädda den och det är ögonblicket då faran hotar. För bank- och tidskonto. Och den bästa fruen av alla.

Ladugård - Saab 9000 Turbo 16 1988
Ladugård - Saab 9000 Turbo 16 1988

En ladugård. Man läser ofta om det, men för det mesta kommer det inte från en ladugård utan snarare beskriver skräp som försvunnit i hörn i vissa hörn i flera år och nu ska försilvas. De verkliga, verkliga fynden är sällsynta. Men ja, de finns. Och om du hittar dem är det coolt.

Gilla den här Saab 9000 Turbo 16

1988 antogs han och hade antagligen tre ägare som behandlade honom mer eller mindre bra. En av dem måste ha varit en flygare, kanske en pilot. Det skulle inte överraska, för affiniteten mellan en Saab och medlemmar i flygindustrin var alltid där. 3 fördes han bort. Varför är fortfarande oklart, och den svenska överklassen parkerade sedan i en ladugård i 2003 år!

Ladan är nu en rivningsfastighet och tidigare måste den rensas. Ägaren återupptäckte Saab och tyckte det var för bra för skrotpressen. Utan en nyckel, men med papper, annonserade han 9000. Och sedan, på en viss söndag eftermiddag, upptäckte Gerard Ratzmann turbo på Internet. Odoardo grå, i ett odefinierbart men tydligen fullständigt skick. Står drygt 200.000 9000 kilometer på hastighetsmätaren, som kommer nära riddaren i en ny bil på XNUMX-talet.

Saab måste sparas!

Räddningen organiserades snabbt och en transportör anlitades för att ta Saab från någon hessisk ladugård till Frankfurt. Han kom dit tre dagar senare. I ett tillstånd som ser ut som bilar efter 3 år i en naturlig miljö. Man kan gissa den odoardo-grå färgen, små araknider bor i interiören och har lämnat spår där - ett skylt som rankats väl av bilarkeologer. För var som spindlar bygger är det torrt och inte fuktigt. Rust spelar bara en underordnad roll.

Det som saknas är nyckeln

Naturligtvis saknas nyckeln för att få Saab till liv. Byt ut vätskor, nya batterier, inga problem. Nyckelnumret hittas snabbt och sedan börjar sökningen. vid Saab Service Frankfurt lagrar en bra del av artefakter som har lämnat flera växtgrenar i större Frankfurt-området. Det är användbart om du aldrig kasserar någonting eftersom du kan använda det någon gång. Precis som den förhistoriska nyckelsamlingen från Berner Strasse, som innehåller nyckelnumret du letar efter.

Och kör 9000 Turbo 16?

Det är det avgörande ögonblicket i livet för alla jagare i ladugården. Det viktigaste ögonblicket, så att säga. Startar det, eller har en motor- och transmissionsskada förts till gården? Oroliga sekunder känner de att de är långa. Sedan gör han det. Efter 17 år är turboen igång. Andas lätt i Frankfurt!

Nästa mål? Vrid det första varvet med Saab, kör det i en evighet. Mycket måste göras för att göra detta. Den första inspelningen av skadan: Kopplingen är i ett oförklarat skick. Bromsarna är fast. Senare kommer det när det gäller affärer. Grundlig rengöring, absorption av rostskador. De är där, men verkar inte så allvarliga. Men det är en sak för den stora restaureringen.

De goda nyheterna: Saab 9000 Turbo 16 är 99% fullständig, den klipps inte med. Ingen förnedrade honom med hål i instrumentpanelen och vilda fästen. Det är så som det släpptes 2003 som en gammal bil med normala tecken på slitage. En tidskapsel som har bevarat ett konstruktionsår som nu är ganska sällsynt.

Vi kommer att följa återfödelsen av 88 Saab 9000 Turbo. Projektet kan pågå under lång tid, det är spännande. I slutändan kan det finnas ett fascinerande fordon. En Odoardo-grå Saab 9000 Turbo 16, en pionjär som gjorde turbodrivning och -minskning för mer än 30 år sedan acceptabel i lyxbilsklass. Idag är mer än någonsin ett exempel på svenskt kulturarv som är värt att bevara.

6 tankar också "Nytt ur ladan! En Saab 9000 Turbo 16."

 • Det är bara bra att det finns dessa saker och framför allt människor med ett hjärta för en teknikhistoria.

  Ha kul och framgång med restaureringen.

  Med varmt hälsning från dagens soliga Sparta

  James

  Svara
 • Kräftor i Saab

  Läckra skriven. Jag gillade särskilt passagen med de vattengena spindlarna (släktingar till räkor & Co). Och lärde sig något igen ...

  Född från Jets - Godkänd av Spiderman

  Ladugård, nyckelsökning. Projektet börjar bra. Lycka till och ha kul med denna coola låda.

  11
  Svara
 • Mycket spännande. Ser fram emot uppföljaren och bilderna före och efter.

  Svara
 • Fantastisk historia! Jag är nyfiken på att se hur denna SAAB visar sig efter ”uppståndelsen” ...
  PAUL gjorde några "tikar" efteråt, om jag minns rätt. Så: får lyckans ögonblick fortsätta!
  Och naturligtvis grattis till ordspelet med de viktigaste ögonblicken! Underbart! Tack för att du uppdaterar gamla biologiska färdigheter som snabbt glömts bort i vardagen: spindlar gillar det torrt. Det är därför dessa crawlers alltid kommer in i huset på senhösten ...
  Alla dessa godisar gör förresten bloggen så läsbar och älskvärd!

  10
  Svara
 • Även utan det centrala ögonblicket är historien stor. Men att rätt del har hittats på Berner Strasse i Frankfurt är Oberhammer.
  Vill du höra mer om det.

  Svara
 • Bättre än någon thriller !!!! Och det finns fortfarande en hel del historier. Jag ser redan fram emot det. Dessa söndagsmoment är verkligen extremt farliga. Jag har också frestats några gånger. Och kom alltid med riktigt "dumma" idéer. Med fyra sabrar nu och förnuftiga vänner runt mig, hittills utan ytterligare orimliga handlingar. Men att drömma är vackert .....

  Hälsningar till samhället

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.