Många Saabs i familjen. Ett e-postmeddelande från Max.

Karakteristiskt för Saab-passionen verkar det faktum att en Saab knappt stannar ensam. För några dagar sedan kom ett längre e-postmeddelande från läsaren Max i min brevlåda. Han beskriver hur det hela började och hur entusiasmen för varumärket Trollhättan spridit sig genom hans familj. Under tiden anses familjen vara ganska välskött. Max skriver följande:

Många Saabs
Många Saabs

Jag tror att det nu är nödvändigt att berätta något om mig så att du kan lära känna mig lite och få en inblick i min Saab-värld. Jag heter Max Heckert och vid 28 års ålder är jag en något yngre representant i denna värld. Ändå har min kärlek till Saab funnits sedan 2012, året då jag fick mitt svensk fordon och bytte från en Opel-avtalspartner till en Saab-servicepartner.

Kärleken började lite trä eftersom Saabs värld var helt ny för mig och inte så färgglad och skingrande som Opel. Efter de första resorna med olika Saab, kände jag en ökande känsla av tillgivenhet för dessa fordon. Parallellt med mitt heltidsjobb i verkstaden skapade jag först min servicetekniker och sedan min masterbilmekaniker, som jag fick 2017 vid 25 års ålder. Tillhörigheten till Saab Service Partner slutade tyvärr också 2017, vilket ledde mig till en VW, Audi, Skoda, Seat Partner. Detta fördjupade min fascination för våra Saabs ännu mer eftersom jag nu kunde se hur tråkiga bilar kan vara.

Redan 2013 var min far den första i familjen som köpte en Saab. Det var en 9-5 Aero stationvagn som byggdes 2004 i silver med full utrustning eftersom han fortfarande älskar och kör varje dag. Då var det min tur sommaren 2013. Jag köpte också en 9-5 Aero stationvagn, dock byggd 2006 i stålgrå metall. I över ett år har jag letat efter en kombination av den yttre färgen och de vackra läderstolarna i två färger. Jag hittade den första handen i Holland.

Det tog inte lång tid innan min syster behövde en pendlarbil, vad blev det? Naturligtvis en Saab 9-5 stationvagn den här gången, men en 2005 2.2 TID i svart som en linjär, robust och billig. Det tog lite tid och vi fick hand om en 902 cabriolet byggd 1994 i bensingrön som 2.3i. Tja, det blev inte kärlek, men det kan stanna.

När min mors Zafira gav upp i september 2017 och måste exporteras med nästan 400.000 9 km, var jag tvungen att köpa en ny bil. Vad köper då den frekventa föraren? Ja en Saab 5-2002, sökte hittade en 9 5-2.3 Kombi 185 XNUMXPS i svart med liten körsträcka. Tanken var att installera ett LPG-gassystem, som jag redan har gjort med många Saab på min tid hos servicepartnern och också drivit det själv.

Tyvärr inträffade antagligen en laglig förändring i oktober 2017 när det gäller avgasrapporten. Tyvärr gjorde det det omöjligt att konvertera denna Saab och att fortsätta köra eftersom den helt enkelt var för dyr. Efter rikligt fram och tillbaka köpte jag en 2003 9-5 Aero stationvagn med gassystem också i stålgrå metall. Jag kommer inte att gå in på bilens skick här, det ska sägas att det verkligen var mycket arbete. När den var klar sålde vi den svarta 9-5. Nu kör mamma vackert med 250PS genom världshistorien.

Den flitiga bevakaren kanske har lagt märke till att vi nu har 5 Saabs i familjen. Vad är 5 Saabs, tänkte min systers vän. På den hetaste dagen sommaren 2019 köpte han en 2007 9-5 Vector Kombi 1,9 TID Hirsch i safirblå metall i ett hisnande bra optiskt skick. Med tvåfärgade lädersäten ombord med inlägg av blått läder och präglade "SAAB" -bokstäver. Så det är nummer 6 i familjen.

Som tur skulle ha det, föll 2019 2006-9 Vector Kombi 5 TID med motorproblem i mina händer i slutet av 1,9. Jag reparerade den och gjorde en optisk beredning för att sälja denna stålgrå metalliska 9-5-serie. Där kom önskan att få barn och möjligheten att sälja min flickvän Corsa inom familjen. Nu kör min flickvän Saab, hon ville aldrig ha den, men det föll henne så. Hon gillar nu sin stationvagn. En nyfiken syn när det finns 2 9-5-tal från samma år och i samma färg på uppfarten.

Det är inte slutet på Saab nummer 7. För att hålla hela Saab igång köpte jag en strid 9-5 med min far, en något skadad limousin från Griffin 2009T 2.3 som RHD (Saab No.8).

Eftersom jag har bedrivit min heltidsekonom HWO sedan början av året och kursoperationen stannade på grund av Corona-krisen, hade jag funnit tid att börja slakta. Jag har installerat alla funktioner som kännetecknar Griffin i min 2006 Aero, vilket gör den helt unik. All den extra utrustning som jag har installerat under åren gör 9-5 till något mycket speciellt. Efterföljande förbättringar inkluderar: LPG-gassystem, extra uppvärmning, komma / lämna hemmet, helt integrerad Android-radio, baksätets uppvärmning, lädertäckt mittkonsol och dörrhandtag, pedalgummi från Insignia OPC, DO88 intercooler, 314 mm broms framtill, Maptun Stage1 och så vidare för mycket att räkna upp.

Dessutom äger och driver jag en Opel Calibra V6 från 1996 i sitt ursprungliga skick, som kommer från Uusikaupunki, mer exakt tillverkades i Valmet-fabriken bredvid Saab 900 CV. En fin sidofråga.

Nu har jag redan berättat nästan hela min livshistoria och skapat också ett helt inlägg för bloggen. På tal om blogg, jag driver också en Instagram Saab-blogg där jag delar mycket om vår Saab-familj och deras underhåll etc. till världen. Jag har just letat upp Saabs blogg är redan en följare av min blogg. Hela saken finns på Instagram under “saab_heckert” och är ett projekt från min sida.

Text och foton: Max Heckert

7 tankar om “Många Saabs i familjen. Ett e-postmeddelande från Max."

 • blank

  Tack för de fantastiska kommentarerna. Pappa besökte vår cabriolet på helgen och när jag tittade på den i solen fick jag en viss känsla för färgen och bilen. Jag tror att det kommer att ta ett år eller två tills jag helt älskat det.

 • blank

  väldigt trevlig samling, en annan Max tror 7 Saabs rätt?

  • blank

   Det gjorde han. Under tiden har han minskat det till bara ett fordon.

 • blank

  Herbert - konvertibel

  Det stämmer - och en extravagant färg också!

 • blank

  Fantastisk historia. Tack

  Jag undrar bara vad som är fel med cabriolet? Det är en trevlig bil med en bra motor. Mitt i alla 9-5 SC, finns det en välkommen förändring?

 • blank

  Hej Max
  Intressant historia om hur SAAB-viruset (här, för en förändring, positivt drabbat) "smittade" dig och din familj. Fantastisk samling av 9-5s! Jag är särskilt glad när unga människor får tillgång till SAAB! För utan avkomma och följaktligen "åldrande"
  (Jag är över 50) kommer det att bli svårt i framtiden ....
  Fortsätt Saabing, Daniel

 • blank

  Wow, också här blir du yr framför så många Saabs! En mycket charmig rapport från en ung, under 30 år gammal Saab "veteran"! Det ger mod och gör hjärtat lyckligt. Tack så mycket!

  PS Om jag besöker en del av min familj i Grafschaft Bentheim med en av mina två Saabs, kommer jag att hålla ett öga - och jag är säker på att jag hittar den i Saab-densiteten! 😉

Kommentarer är stängda.