Underdrivande trollet. Saab 9000 CSE 2.3 Turbo 16 1993.

En Saab styrka? Svenskarna byggde underdrivna bilar. För det mesta kunde du inte säga hur snabba de var. Turbomotorer med en rik hästkrafter slumrade under huven. En typisk representant för denna art är denna Saab 9000 CSE 2.3 Turbo 16 från 1993. En kommande klassiker som en lekman inte skulle ta bort från 200 hk. Det är det sista fordonet på den nuvarande Sverigeauktionen som jag valde för läsarna. Kanske den coolaste.

Saab kommer i en subtil, dämpad grå färg. Du märker Turbo-bokstäverna på grillen, men inte på allvar. 9000 CSE ser mycket ut som en klassiker med sin svarta, omålade spoiler och de gula riktningsindikatorerna. Under huven väntar emellertid den fantastiska 2.3-liters turbo med 200 hk på honom att starta sprint. Samspelet mellan den lätta kroppen och den trevligt växlingsbara 5-växlad växellådan garanterar övertygande prestanda som du inte kan förvänta dig av denna bil.

Saab 9000 2.3 Turbo 16 - en underdrift

Ren underdrift, och intrycket fortsätter i interiören. Inget trä och plysch i stället för läder. Lyxen var föremål för en tilläggsavgift till den första ägaren. Saab poängsätter med en kontinuerlig checkbok som slutar strax under den aktuella körsträckan. 9000 CSE är en snygg garage. En pensionärsbil med mindre än 110.000 3 kilometer och få tecken på användning. En grävling på den bakre fendern, en ommålad passagerardörr, några fler små repor från vardagsbruk. Förutom radioen är den underbart autentisk. Även lådan med Saab-Scania leveransprogram sparades av tre ägare och ligger på baksätet.

Nackdelar? Kanske ja. Endast en minimal begränsning, faktiskt. 9000 är en kraftfull modell med dragkontroll TCS, Det är inte så populärt bland fans och kan orsaka problem. Men en expertverkstad i bakgrunden tar skräcken ur TCS.

Dessa bilar har blivit sällsynta, även i Sverige. 9000-tal användes, bara ett fåtal hade turen att kunna åldras i garage med värdighet. Så vad ska man göra? I princip kan du köpa denna 9000 och sedan köra, köra, köra. Åtminstone under de kommande 20 åren, tills brännaren inte längre är tillåtna eller tills oljan går torr. En 9000 är robust, oförstörbar och den är helt indragen. Hur som helst, som ny bilköpare skulle du vara i drift i årtionden.

Eller så kan du köpa den, ta bort sina små defekter, ta hand om och förstöra den och ta den till H-märket. Det skulle förmodligen vara värt det och med lite underhåll skulle det bli roligt under många år.

Vad kan 9000 CSE kosta?

auktionsförrättare Bilweb ser Saab 9000 CSE 2.3 16 i ett prisintervall motsvarande 3.700 5.100 till XNUMX XNUMX euro. Små pengar för mycket körkul och en långsiktig bil som verkar i gott skick. Om han var lite yngre i jubileumsjubileumet, skulle det kosta mer. Det är orättvist. Eftersom attraktionen av detta troll ligger i dess underdrift.

Bilder: Bilweb (12)

Man tänkte på “Underdrivande trollet. Saab 9000 CSE 2.3 Turbo 16 1993."

  • Hösten 1992 led min Saab / passion började. Jag fick "bygga" det första Saab Centre Erfurt med - en spännande u. spännande tid - allt verkade / var möjligt !?
    En av våra första Vfw. - en eukalyptusgrön 9000CS 2.3 turbo, växla med 200 hk !! Jag minns fortfarande min första bilresa med det svenska tekniska underverket - jag kommer aldrig att glömma denna känsla / rena gåshud - en känsla av absolut överlägsenhet mot vad som annars försökte köra till vänster på A4. Sedan dess visste jag vad som menades när du pratade om får i vargs kläder ...
    Idag tittar jag fortfarande på varje (sällsynt) 9000-spelare med absolut respekt, beundran och melankoli.
    Endast mina "minnen" av olika TCS-problem fördunklar bilden av denna Super Saab - men bara väldigt lite ....

Kommentarer är stängda.