Svensk alfabil. Saab 9-3 Viggen 2.3 T 1999.

I Sverige börjar auktionen för kollektorfordon den 6 maj. Jag har valt de mest intressanta erbjudandena. Dessa behöver inte vara exklusivt från Saab, andra märken erbjuder också spännande föremål. Jag börjar idag med Alpha Auto i 9-3 I-serien. Viggen var den kraftfulla high-flyer i slutet av 90-talet. Även i dag är det värt mer än bara en frestelse och en nära titt.

Framifrån, de extra strålkastarna är irriterande
Framifrån, de extra strålkastarna är irriterande

Saab får sitt namn från JA 37 Viggen. Ett legendariskt kämpe- och attackflygplan från 70-talet som användes av svenska flygvapnet. Det erbjudna fordonet har den specifika färgen Ligthing Blue, som också finns på sätesinsatserna i interiören. Denna Viggen är fullt utrustad. Från soltaket till de multi-elektriskt justerbara sätena, det har allt som var möjligt vid den tiden. Serien producerades inte i Trollhättan utan på Valmet i Uusikaupunki, Finland. Deras bearbetning anses vara bättre än de svenska saaberna, känsligheten för rost är mindre.

Kraftfulla alfabilar är önskvärda

Viggen producerar 230 hk, de produceras i ett 2.3-liters turbokraftverk. Den relativt kompakta Saab var på väg som en sportbil i slutet av 90-talet. Till och med idag kan dess körprestanda övertyga, starten på den stora fyrcylindern är anmärkningsvärd. En Viggen är på nivå med liknande idrottare i sin tid. Men det är mycket mer socialt acceptabelt och individuellt och aldrig pinsamt.

Kopian som erbjuds på Bilweb-auktionen har en körsträcka på nästan 200.000 XNUMX kilometer. Inte för mycket, men försiktiga köpare bör planera en möjlig motoröversyn. Fem-dörrshatten visar tecken på slitage, tillståndet på underkroppen verkar perfekt. De många fotona visar spår av förebyggande av rost. Man kan ha hopp om att resten av kroppen är lika bra.

Men de extra strålkastarna under stötfångarna har en störande effekt, annars verkar ämnet original. Kraftfulla alfabilar på slutet av 90-talet är önskvärda, en Viggen är inget undantag. I flera år har priser bara känt ett sätt som pekar uppåt. Den korta produktionsperioden och den låga tillgängligheten för Alpha Auto gör 9-3 Viggen till en investering utan förlust av värde.

Vad kan Viggen kosta?

Dagarna då inträde i Viggen-klassen med fyra siffror var möjliga är över. Bilweb uppskattningar fordonet till ett pris mellan 13.000 15.000 och 9 3 euro. En realistisk bedömning som också krävs i Tyskland för jämförbara fordon. XNUMX-XNUMX Viggen erbjuder mycket körglädje, är lämplig för vardagsbruk och med sin kombi kan den också användas som en snabb transportör.

Men det är inte på något sätt ett fynd som skulle kunna viskas söderut från Sverige till ett särskilt överkomligt pris. Men det finns alltid hopp. Det är helt tänkbart att Corona-krisen har dämpat intresset och att ett billigare pris under det uppskattade värdet är möjligt i efterförsäljningen.

Bilder: Bilweb (14)

3 tankar om “Svensk alfabil. Saab 9-3 Viggen 2.3 T 1999."

  • blank

    Tack för den här fantastiska bloggen. Det var väldigt intressant att läsa.

  • blank

    Åh fan, jag är fortfarande irriterad över svart idag, för för ungefär sju år sedan kanske jag hade haft möjlighet att köpa en svart 7-9 Viggen-cabriolet. Jag är övertygad om att det fortfarande kör någonstans och förhoppningsvis ger piloten mycket nöje.

  • blank

    Åh, jag skulle ta det direkt! Tyvärr är Sverige för närvarande utom räckhåll för mig. En sådan 5-dörrs Viggen i blått är på något sätt min drömbil. En gång hade jag en i silver, jag sålde den och jag ångrar fortfarande det idag!

Kommentarer är stängda.