Saab-verkstäder och reservdelar levereras i Corona-tider

Corona har en enorm inverkan på ekonomin. Vad sägs om Saab-verkstäder och utbudet av reservdelar under dessa tider? Allt fungerar, hur stabilt är systemet? Saab-företag bör faktiskt prövas och testas i en kris. Ingen anledning att oroa sig? Jag ringde från nordost till väster och längre söderut.

Underhåll i Saab-verkstäder

Saab Center Rostock, H & B Automobile GmbH

Kustregionen har drabbats hårt av krisen. Turism, en av de viktigaste grenarna i ekonomin, bryter helt bort. Hur går det i Rostock? H & B-bilar Jag känner fortfarande Kadammsweg från 2011 och återförsäljarresan. Ett av de små, dedikerade företagen som håller upp Saabs flagga. Jag ringer, det blir ett långt telefonsamtal. Utbrottet av Coronakrisen drabbade företaget hårt under de första två veckorna. Knappast några beställningar, en märkbar motvilja hos kunderna. Handeln med begagnade bilar har kollapsat. En anställd var tvungen att gå på korttidsarbete - för en hanterbar fas, som man hoppas.

Situationen förbättras nu från vecka till vecka. Verkstaden blir fullare, serviceverksamheten tar fart igen. Du kör i sikte, men med optimism. Saabs kunder är lojala och mycket görs i Rostock för att behålla dem. Vackra fordon i gott skick köps rikstäckande för att göra kunderna längs kusten nöjda.

För Rostock-regionen beror mycket på hur turismen kommer att utvecklas i år. Är säsongen slut ännu? Det skulle vara extremt svårt! Från nordost fortsätter jag att ringa västerut. I den tysk-nederländska gränsområdet till Emmerich.

Bilhandlare Franz Schmitz, Emmerich am Rhein

Bilhandlaren Franz Schmitz är ett familjeföretag i tredje generationen. Saab sedan 3 och fram till idag. Jag är intresserad av situationen vid gränsen. Vad har blivit av gränsöverskridande trafik, kommer kunder över från Nederländerna eller har Europa sänkt ribban här också? Christian Schmitz lugnar mig. Europa är fortfarande permeabelt, åtminstone i Nedre Rhen. Saab-kunder från Nederländerna kommer förbi, liksom tyska kunder. Ja, liksom Rostock märktes koronechocken i två veckor.

Korttidsarbete är inte ett problem. Verkstadsbranschen har tagit fart igen, men början på säsongen 2020 är inte riktigt lika hektisk som tidigare år. Verksamheten sprids bättre och sträcker sig till maj. Kunderna är kanske lite mer avslappnade, tänker jag för mig själv. Emmerich har förberett sig för krisen. Upphämtningstjänst för de kunder som inte vill ha personlig kontakt nu, de vanliga säkerhetsåtgärderna. Men det svåraste, berättar Christian Schmitz, är att hålla vissa kunder på ett minimum. Ja, svårt när Saab är en familj.

Situationen på Niederrhen verkar bättre än i nordost, vilket också beror på den ekonomiska styrkan i regionen. Men hur är utbudet av reservdelar? Kanske måste vi oroa oss för att leveranskedjorna går sönder och lagren är tomma? Jag ringer till Harz-bergen till Skandix AG.

Skandix AG

Skandix AG handlar med reservdelar och tillverkar dem också. Finns det en minskning av order eller korttidsarbete i Lutter am Barenberge? Inte en fråga, försäkrar Mario Schütrumpf mig. Men tvärtom! Trenden går mer mot en bättre än en sämre ordningssituation. Privatkunder har nu ytterligare tid för sina projekt, och vissa använder krisen för att äntligen få sin Saab- eller Volvo-klassiker på väg.

Lägren är välfylld, som alltid i början av säsongen. Utbudet av reservdelar är inget problem, Skandix AG förlitar sig på ett europeiskt dominerat försörjningsnät. Det lönar sig nu. Om något är förseningarna från tillverkaren till lagret i Harz-regionen försenade med några dagar på grund av speditörernas situation.

Koronaspecifikt har hygienreglerna ökat i företaget. Minsta möjliga avstånd så långt det är möjligt plus ansiktsmask i de svårare avsnitten. De anställda bör hålla sig friska och för deras skydd har insamling av reservdelar på plats tillfälligt begränsats. I slutet av konversationen finns det fortfarande goda nyheter i telefon för läsarna. Det finns andra efterproduktioner i programmet. Sidofönstren länkar och rechts för den klassiska Saab Cabriolet finns äntligen tillgängliga, och det Differentialbussningar för 9000, 900, 9-3 finns också tillgängliga igen.

Avslappnad i Harz-bergen, hur är det med söder? I synnerhet Övre Bayern är en korona hotspot, skidområdena i Österrike skickar sina hälsningar. Bad Tölz ligger 60 kilometer från COVID-19: s Rosenheim-fokus. På 90-talet blev jag förvånad när jag passerade genom Saab-densiteten i den lilla staden. Idag vet jag orsaken.

Bilhandlare Taubenberger, Bad Tölz

Det är familjen Taubenbergerdet gör Saab så stark i denna region. 100 fordon från Trollhättan kunde säljas varje år i bättre tider, ett imponerande antal i en lantlig miljö. Det tar sedan ett tag innan jag får ett samtal från Taubenberger Senior - det finns bara för mycket att göra. Verkstaden är helt full, säsongens start är inom räckhåll i Bad Tölz. Corona märks inte av tjänsten, beläggningsgraden är som alltid bra.

Taubenbergers arbetar rikstäckande och lägger stort värde på service. Upphämtning och leverans, rikstäckande köp av bra fordon. Återförsäljaren är ett familjeföretag, vilket är typiskt för Saabs verkstäder. Två generationer arbetar tillsammans, det är en styrka i dessa tider. Situationen, inte långt från koronafokus, är bättre än förväntat.

Lojalitet inte som en envägsgata

Familjestrukturer, långsiktiga partnerskap, koncentrerad expertis. Visst har Saab serviceföretag mött många utmaningar de senaste åren. De som fortfarande håller flaggan har sina inkomster även under krisen. De har det bättre med smala, beprövade strukturer än sina kollegor som sitter i glaspalatser och måste oroa sig för deras ekonomiska överlevnad.

Reservdelar levererar i det gröna området, var platserna för verkstäderna trevligare än väntat. Historien är att lojalitet till varumärket bara lönar sig om vi kunder uppskattar det. Det får inte bli en envägsgata. Numera är det viktigare än någonsin att Saab-förare medvetet väljer sitt serviceföretag. Det bästa stället att bo på är där griffin har blåst i vinden länge.

9 tankar om “Saab-verkstäder och reservdelar levereras i Corona-tider"

 • Hej, H&B i Rostock är en liten bastion för alla som kör en SAAB eller vill dyka in i SAAB-världen.

  Jag har tävlat med flera familj SAAB sedan 2003. Ögonen lyser fortfarande när det gäller detta märke. De försöker alltid hitta en lösning och det finns ett riktigt tack här.

  Även när jag hade lite problem med tanken i det stora Jämtland i SAABs hemland kunde jag fortsätta njuta av min semester med ditt tips via telefon.

  Håll dig levande och bra och håll elden igång för detta märke i norr och inte gå under.

  Jag förblir lojal mot denna grupp. Det behöver inte alltid vara en högblank AH för att få bra service.

  Ahoy från Östersjökusten!

 • Ja, Rostockers - Jag köpte min vackra Griffin cabriolet där för ungefär två år sedan, efter att vi till och med hade kört till Sverige för att hitta det yngsta möjliga byggåret. Och hittade äntligen här, nästan precis utanför dörren (Hamburg). Naturligtvis kan jag inte säga något om verkstaden, men inköpsförhandlingarna och allt som gick med dem (rådjur etc.) var jättekul. Herr B och Herr H är helt enkelt unika föremål - det märker du omedelbart när du går in i den rustika butiken. Vi skämtade och skrattade mycket!

  När vi var i Rostock igen förra året släppte vi in ​​spontant - det var väldigt trevligt.

  Och för de intresserade: i Rostock har du ofta vackra, sällsynta Saab-klassiker i hallen.

 • Så för mig finns det för närvarande ingen anledning att klaga. På plats har jag ett icke-märkesföretag med en ägare och mästare som alltid är redo att hantera SAAB-specifikationer. Om hans kompetens inte räcker, säger han det öppet och jag vänder mig sedan till “Rostocker”. Du har ett stort lager av delar, särskilt för äldre 9-5-tal. Förresten vet båda företagen att jag inte har allt gjort hemma och inte allt i Rostock.

  Om vi ​​har en rekommenderad tid i Rostock, kombinerar vi den alltid med en shoppingresa eller en kort resa till Warnemünde.

 • Ämne och forskning

  Jag tycker att det är fantastiskt det och hur den här artikeln kom till. Läser bra och känns bra om det fortsätter med Saab trots Corona och ibland även efterlängtade delar blir tillgängliga igen.

  Det förbättrar mitt humör. Tack

  PS
  I efterhand irriterar det mig ändå att min försäkring (försäkringsbrev) inte förde mig till Rostock för några år sedan när jag var strax före kusten och ville åka dit. Saab finns inte i nordost, sa de.

  Synd jag skulle ha velat lära känna Rostock och började min semester i tid. Så det gick hem med 3 fordon. Saab, bogsering och hyrbil. Synd för försäkringsbolaget. Var definitivt dyrare än det bättre alternativet.

 • Företagen lever genom oss och våra bilar genom dem.
  Jag har gått till H&B i Rostock i nästan 20 år, även om det tar en halv arbetsdag att ta en bil dit eller att hämta den. Det har alltid varit värt det för mig.

  8
  1
 • Ja, det är grunderna som räknas (nu och i alla fall)!
  Vänlighet, bra arbete, rimliga priser, tillförlitlighet.
  Beställningen är också en personlig ”rating”.
  Jag inkluderar medvetet inte "Glaspalatset". Jag klarar säkert utan chi chi / varmluft etc.
  Lojalitet till SAAB-återförsäljaren räknas.
  Ha en bra vårresa, håll dig frisk!

 • ... Jag skulle vilja stödja "min vän" just nu, men tyvärr har jag väntat förgäves på en vindruta till exempel sedan omkring december .. ;-(

 • Stor sammanfattning, som inte har en apokalyptisk karaktär att kommunicera någon annanstans. Inte allt är normalt som det var, men det finns ett bakgrundsljud som gör etablerade workshops live. Jag kan bara överklaga igen på andra sidan ... se också till att verkstäderna lever. För när det är borta är gnällen jättebra. I början av april körde jag 550 km norrut (Kiel, men var inte med i rapporten) bara för en inspektion. Varför hittills? Väldigt enkelt. Lita på arbetet, tillförlitlighet och nu mer än personlig kontakt. Detta är viktigare för mig än att leta efter någon i närheten och eventuellt irritera mig efteråt.

  10
  1

Kommentarer är stängda.