Saab-verkstäder och reservdelar levereras i Corona-tider

Corona har en enorm inverkan på ekonomin. Vad sägs om Saab-verkstäder och utbudet av reservdelar under dessa tider? Allt fungerar, hur stabilt är systemet? Saab-företag bör faktiskt prövas och testas i en kris. Ingen anledning att oroa sig? Jag ringde från nordost till väster och längre söderut.

Underhåll i Saab-verkstäder

Saab Center Rostock, H & B Automobile GmbH

Kustregionen har drabbats hårt av krisen. Turism, en av de viktigaste grenarna i ekonomin, bryter helt bort. Hur går det i Rostock? H&B-bilar på Kadammsweg känner jag fortfarande från 2011 och återförsäljarturnén. Ett av de små, hängivna företagen som håller Saab-flaggan uppe. Jag ringer, det kommer att bli ett långt telefonsamtal. Utbrottet av Corona-krisen drabbade företaget hårt under de första två veckorna. Nästan några order kvar, en märkbar motvilja från kundernas sida. Handeln med ägda bilar har sjunkit. En anställd var tvungen att gå till korttidsarbete - för en hanterbar fas, som du hoppas.

Situationen förbättras nu vecka för vecka. Verkstaden blir mer full, serviceverksamheten tar sig igen. Du kör på sikte, men med optimism. Saab-kunder är lojala och mycket görs i Rostock för att behålla dem. Vackra, välskötta fordon köps landsomfattande för att göra kunder på kusten lyckliga.

För Rostock-regionen beror mycket på hur turismen kommer att utvecklas i år. Är säsongen slut ännu? Det skulle vara extremt svårt! Från nordost fortsätter jag att ringa västerut. I den tysk-nederländska gränsområdet till Emmerich.

Bilhandlare Franz Schmitz, Emmerich am Rhein

Bilhandlaren Franz Schmitz är ett 3: e generationens familjeföretag. Saab har funnits sedan 1975 och gör det fortfarande idag. Jag är intresserad av situationen vid gränsen. Vad har blivit av gränsöverskridande trafik, kommer kunder från Nederländerna eller har Europa sänkt hinder också här? Christian Schmitz lugnar mig. Europa är fortfarande genomträngligt, åtminstone på Niederrinen. Saab-kunder från Nederländerna kommer också, liksom de tyska kunderna. Ja, precis som Rostock, korona chocken var märkbar i två veckor.

Korttidsarbete är inte en fråga. Verkstadsverksamheten har tagit sig upp igen, men början av säsongen 2020 är inte lika hektisk som tidigare år. Verksamheten sprids bättre och sträcker sig in i maj. Kunderna kan vara lite mer avslappnade, tror jag. Emmerich har förberett sig för krisen. Hämtningstjänst för de kunder som inte vill ha personlig kontakt nu, vanliga säkerhetsåtgärder. Det svåraste, berättar Christian Schmitz, är att hålla vissa kunder på ett minimumavstånd. Ja, svårt om Saab är något som en familj.

Situationen på Niederrhen verkar bättre än i nordost, vilket också beror på den ekonomiska styrkan i regionen. Men hur är utbudet av reservdelar? Kanske måste vi oroa oss för att leveranskedjorna går sönder och lagren är tomma? Jag ringer till Harz-bergen till Skandix AG.

Skandix AG

Skandix AG handlar med reservdelar och tillverkar dem också. Finns det en minskning av order eller kortvarigt arbete i Lutter am Barenberge? Inget problem, försäkrar Mario Schütrumpf mig. Tvärtom! Trenden är mer mot en bättre än en sämre ordningssituation. Privatkunder har nu extra tid för sina projekt, och vissa använder krisen för att äntligen ta med sig sin klassiska Saab eller Volvo på vägen.

Lägren är välfylld, som alltid i början av säsongen. Utbudet av reservdelar är inget problem, Skandix AG förlitar sig på ett europeiskt dominerat försörjningsnät. Det lönar sig nu. Om något är förseningarna från tillverkaren till lagret i Harz-regionen försenade med några dagar på grund av speditörernas situation.

Corona-specifika, hygienreglerna har ökat i företaget. Minsta avstånd där så är möjligt, ytterligare munskydd i de svårare delarna. Anställda bör hålla sig friska, och för att skydda dem har insamlingen av reservdelar på plats tillfälligt begränsats. I slutet av konversationen finns det fortfarande goda nyheter för läsarna på telefonen. Det finns nya postproduktioner i programmet. Sidofönstren länkar och rechts för den klassiska Saab Cabriolet finns äntligen tillgängliga, och det Differentialbussningar för 9000, 900, 9-3 finns också tillgängliga igen.

Avslappnad i Harz-bergen, hur är det med söder? I synnerhet Övre Bayern är en korona hotspot, skidområdena i Österrike skickar sina hälsningar. Bad Tölz ligger 60 kilometer från COVID-19: s Rosenheim-fokus. På 90-talet blev jag förvånad när jag passerade genom Saab-densiteten i den lilla staden. Idag vet jag orsaken.

Bilhandlare Taubenberger, Bad Tölz

Det är familjen Taubenbergerdet gör Saab så stark i denna region. 100 bilar från Trollhättan kunde säljas under bättre tider per år, ett imponerande antal i en lantlig miljö. Det tar också ett tag innan jag ringer tillbaka från Taubenberger Senior - det finns helt enkelt för mycket att göra. Verkstaden är helt full, säsongens början är inom räckhåll i Bad Tölz. Det finns inga tecken på Corona i tjänsten, beläggningen är bra som alltid.

Taubenbergers arbetar över hela landet och lägger stor vikt vid service. Hämtning och leverans, det landsomfattande köpet av bra fordon. Bilhandlare är ett familjeföretag, vilket är typiskt för Saab-verkstäderna. Två generationer arbetar tillsammans, vilket är en styrka i dessa tider. Situationen, inte långt från ett Corona-fokus, är bättre än väntat.

Lojalitet inte som en envägsgata

Familjestrukturer, långsiktiga partnerskap, koncentrerad expertis. Visst har Saab serviceföretag mött många utmaningar de senaste åren. De som fortfarande håller flaggan har sina inkomster även under krisen. De har det bättre med smala, beprövade strukturer än sina kollegor som sitter i glaspalatser och måste oroa sig för deras ekonomiska överlevnad.

Reservdelar levererar i det gröna området, var platserna för verkstäderna trevligare än väntat. Historien är att lojalitet till varumärket bara lönar sig om vi kunder uppskattar det. Det får inte bli en envägsgata. Numera är det viktigare än någonsin att Saab-förare medvetet väljer sitt serviceföretag. Det bästa stället att bo på är där griffin har blåst i vinden länge.

9 tankar om "Saab-verkstäder och reservdelar levereras i Corona-tider"

 • Hej, H&B i Rostock är en liten bastion för alla som driver en SAAB eller vill dyka in i SAAB-världen.

  Jag har tävlat med flera familj SAAB sedan 2003. Ögonen lyser fortfarande när det gäller detta märke. De försöker alltid hitta en lösning och det finns ett riktigt tack här.

  Även när jag hade lite problem med tanken i det stora Jämtland i SAABs hemland kunde jag fortsätta njuta av min semester med ditt tips via telefon.

  Håll dig levande och bra och håll elden igång för detta märke i norr och inte gå under.

  Jag förblir lojal mot denna grupp. Det behöver inte alltid vara en högblank AH för att få bra service.

  Ahoy från Östersjökusten!

 • Ja, Rostockers - Jag köpte min vackra Griffin-cabriolet där för ungefär två år sedan, efter att vi till och med hade åkt hela vägen till Sverige för att hitta ett så ungt år som möjligt. Och hittades äntligen här, nästan utanför dörren (Hamburg). Jag kan naturligtvis inte säga något om verkstaden, men köpförhandlingarna och allt som medföljde dem (rådjur etc.) var jättekul. Herr B och Herr H är helt enkelt unika bitar - det märker du omedelbart när du kommer in i den rustika butiken. Vi skämtade och skrattade mycket!

  När vi var i Rostock igen förra året såg vi bara in så spontant - det var väldigt trevligt.

  Och för de intresserade: i Rostock har du ofta vackra, sällsynta Saab-klassiker i hallen.

 • Så för mig finns det för närvarande ingen anledning att klaga. Jag har ett helt nytt företag på plats med en ägare och befälhavare som alltid är redo att hantera SAAB-detaljer. Om hans kompetens inte räcker, säger han det uppriktigt sagt och jag vänder mig sedan till ”Rostock”. Du har ett bra lager av delar, särskilt med äldre 9-5. För övrigt vet båda företagen att jag inte har allt gjort hemma och inte allt i Rostock.

  Om vi ​​har en rekommenderad tid i Rostock, kombinerar vi den alltid med en shoppingresa eller en kort resa till Warnemünde.

 • Ämne & forskning

  Jag tycker att det är fantastiskt det och hur den här artikeln kom till. Läser bra och känns bra om det fortsätter med Saab trots Corona och ibland även efterlängtade delar blir tillgängliga igen.

  Det förbättrar mitt humör. Tack

  PS
  I efterhand är jag fortfarande irriterad över att min försäkring (skyddsbrev) inte tog mig till Rostock för några år sedan när jag var precis vid kusten och ville åka dit. Det finns ingen Saab i nordost, sades det.

  Synd jag skulle ha velat lära känna Rostock och började min semester i tid. Så det gick hem med 3 fordon. Saab, bogsering och hyrbil. Synd för försäkringsbolaget. Var definitivt dyrare än det bättre alternativet.

 • Företagen lever genom oss och våra bilar genom dem.
  Jag har åkt till H&B i Rostock i nästan 20 år, även om det tar en halv arbetsdag att ta med eller hämta bilen. Det var alltid värt det för mig.

  8
  1
 • Ja, det är grunderna som räknas (nu och i alla fall)!
  Vänlighet, bra arbete, rimliga priser, tillförlitlighet.
  Beställningen är också ett personligt "betyg".
  Jag listar inte medvetet ”Glasspalatset”. Jag kan säkert göra det utan chi chi / varm luft etc.
  Lojalitet till SAAB-återförsäljaren räknas.
  Ha en bra vårresa, håll dig frisk!

 • ... Jag skulle vilja stödja "min vän" just nu, men jag har väntat på en vindruta, till exempel sedan december, hittills förgäves .. ;-(

 • Bra sammanfattning, men det har inte en apokalyptisk karaktär som kommunicerar någon annanstans. Inte allt är normalt som tidigare, men det finns ett bakgrundsbuller som gör att etablerade verkstäder kan leva. Å andra sidan kan jag bara vädja igen ... säkerställer också att verkstäderna lever. För när det är borta är gnället stort. I början av april körde jag 550 km norrut (Kiel, men var inte med i rapporten) bara för en inspektion. Varför hittills? Mycket enkelt. Förtroende för arbete, tillförlitlighet och nu mer än personlig kontakt. Detta är viktigare för mig än att leta efter någon i närheten och kan irritera mig efteråt.

  10
  1

Kommentarer är stängda.