Alfa 164 jämfört med Saab 9000. Form före funktion.

1987 lanserade Alfa den nya 164. En straggler av projektet, som bestod av Saab 9000, Lancia Thema och Fiat Croma. Alfa riktade sig mot samma grupp köpare som Saab. De egenföretagare, frilansare och artister hjälpte gärna till. Anledning tillräckligt för ett jämförelsetest. Och det blir snabbt klart att italienska måste ha varit mardrömmen för varje ingenjör på Saab.

Alfa Romeo jämförde med Saab 9000 Turbo
Alfa Romeo jämförde med Saab 9000 Turbo

Jämförelsetestet är något orättvist. De två första tredjedelarna av filmen togs i svartvitt, så Alfa Romeos skönhet kommer inte ens till sin egen. Endast med 9000 CC Turbo blir bilderna färgglada, redaktörerna kan med säkerhet anta att de är avsiktliga. Saabs säljare filmen var avsedd för kunde ha varit svag. Men vad deras uppmärksamhet bör ägnas åt är bara de hårda fakta.

Likheter och skillnader

Svenskarna dissekerar nådelöst alla svagheter i 164. Naturligtvis ett vackert fordon! Ett modernt men säkert! Men då kommer bristerna i bearbetning och drift upp. Sätena är inte perfekta, bagageutrymmet är för litet, Alfa för trångt. Om du vänder italienaren på sin sida kan du faktiskt se framänden på bilen, vars chassi är identiskt i Lancia, Saab och Alfa. Åsikterna delades slutligen på bakaxeln, och det var också början på slutet av samarbetet.

Italienarna litar på en delad axel, Saab på den beprövade styva axeln. Åsikterna skilde sig mycket åt, gemensamma provkörningar slutade enhälligt till Saabs fördel. Men Lancias marknadsavdelning upplevde en påläggning i den styva axeln, som ansågs vara primitiv. En absurditet. Under inga omständigheter överförbara till potentiella köpare av det ädla italienska varumärket. Point. Slutet på en gemensam projektledning.

Bortsett från det lyser Alfa med defekter i detaljer och bisarra funktioner. Oskyddade bromsledningar och öppna kablar på vassa kanter är inga problem för svenska säkerhetsfanatiker. Precis som gummihöljet på underkroppen, som tillförlitligt samlar smuts och fukt. Eller den konstiga mittkonsolen i Alfa, som är så vacker och modern, men som kräver åtminstone ett par glasögon eller ett örnöga för att använda de 22 lika formade tangenterna.

Form före funktion. Alfa fokuserar på design.

Mellanlandning. Naturligtvis finns det världar mellan Saab och Alfa. Skillnader lika stora som avståndet mellan Milano och Trollhättan. En mittkonsol! I Italien är det mer än bara en mittkonsol. Det var en höjdpunkt i Alfa 1987. Spektakulär, mycket modern och ett designobjekt. I den italienska traditionen. En nation som kan hämta instrumentbrädan för ett fordon från Mario belliniAtt ha en av sina stora arkitektteckningar känns annorlunda än svenskarna. För Lancia Trevi Bellini designade cockpiten på 80-talet. Själva bilen är glömt i dag. Bellinis verk var en skulptur.

Sensationellt, något helt annat. Vad ingen vågat göra förut. Avantgarde gjuten i svart plast. Tyvärr inte använda, med rätta rivna av journalister och på sin plats i en bil. Men Bellinis spektakulära experiment på 80-talet visar med eftertryck banaliteten i vår nutid. Där konsumenterna är nöjda med att knacka på enhetliga skärmar och också tro att detta är framsteg.

Instrumentpanelen på Alfa Romeo bygger på design, precis som hela bilen. Alfa 164 är redan vacker när den är stillastående. 1987 uppfattades det som modernt och dynamiskt. När det gäller ergonomi är det en katastrof. Men ingen Alfa-köpare frågade om det.

Funktion före form. Saab förlitar sig på förnuftet.

Trots sitt vanliga ursprung är Saab 9000 det perfekta alternativet till Alfa 164. Genomtänkt till minsta detalj, nykter till minsta skruv. Naturligtvis är Saab den bättre bilen. Det är lättare att underhålla, har en rymligare inredning, modern teknik och flexibilitet som Alfa Romeo inte har. Ur dagens synvinkel verkar det konstigt att båda fordonen betjänade samma grupp köpare. Men det var så. 164 var den sista stora Alfa som allvarligt kunde göra mål. Förutom den framgångsrika designen var det dessutom motorerna och först och främst den stora sexcylindriga. Saabs ingenjörer var själva motorns ljud löpa ut, och med dem många fans runt om i världen.

Om jag frågades vilket fordon jag föredrar skulle valet vara klart. Alfa 164 för dagarna i livet när espresso luktar särskilt bra och antipasti smakar förförisk. Dessa dagar när solen ler till mig och livet lyser oändligt och underbart. Jag skulle välja Saab för att driva den till världens slut. En följeslagare för evighet som aldrig släpper ner dig.

Bilder: FCA / Alfa Romeo (4)

7 tankar om “Alfa 164 jämfört med Saab 9000. Form före funktion."

 • blank

  Tummen upp för båda! Alfa och Saab är fortfarande väldigt speciella karaktärer som du inte längre kan hitta idag!

 • blank

  Jag erkänner att jag letar efter en Saab 900-turbo, men samtidigt är jag italiensk och har kört Porsche i mer än 40 år, aldrig det senaste, (men inga vattenboxare à la 996) men Porsche alltid Porsche!

  Nu för 164 har jag en. Byggår 1996, 2.0 TS i alfa Rosso med svart läder och 17 ″ borbet. Lådan är verkligen ren design (för mig är jag arkitekt). Fram till 1992/93 tror jag att körbeteendet var tveksamt, varefter Alfa reviderade VA-konstruktionen.
  De senaste åren av byggandet 96/97 gjorde det klart att Alfa Romeo också kunde bygga fantastiska bilar.

  Stammen kan vara liten i motsats till 9000, jag tycker att den är enorm. Men hej, jag kör också gamla Porsches, eftersom du kan bli förblindad av en relativt liten (jämfört med 9000) bagageutrymmet.

  Dåvarande Arese V6 var redan fantastisk optiskt, en uppenbarelse när det gäller ljud och är nu en anledning att förtvivla => ET-leverans i detalj och i synnerhet.

  Min andra italienska är en Giulia v. 76 med en 2.1 och en bra 150 mycket livliga Cavalli.

  Om någon här bor över en 164, är min tillgänglig.

  Motivering så jag vill ha en 900 turbo och med för närvarande fyra bilar måste man lämna mig innan en annan kan / kan komma.

  10
 • blank

  En annan mycket intressant rapport, tack

 • blank

  bör läsa:
  "Mycket mer rimligt men inte mainstream"
  Alfa berövade mig bara min koncentration ... (:

 • blank

  ... ... hade möjlighet att testköra 164 då, det var bara sexigt!
  Formen, den coola, men inte så praktiska inredningen. Sittplatsen, låt oss säga att det tar att vänja sig.
  Alla som kände Alfas från den tiden kunde hantera den. Och bara 6-cylindrig motor: optiskt en krämbit. Ljudet av njutning och mycket kraft, särskilt när det är vått, överväldrade framhjulet.
  Sammantaget en bil för de italienska stunderna i livet, som Tom skrev.
  Individuellt och ändå inte mainstream, mitt val föll på en Saab igen.
  Men även idag, bredvid min gamla Saab, finns det en Giulia från 1966 i garaget.

 • blank

  En sådan skit ...

  Nu ville jag genomföra Jörg Frickes förslag och lämna en 101% saabisk kommentar, och igen tänker bloggaren utanför boxen och berömmer Alfa ...

  Får jag också skriva att motorn är väldigt vacker, jag gillar ljusremsan bakom och anser att kritiken mot mittkonsolen som uttrycks i filmen är överdriven?

  Visst, 22 tangenter låter mycket, men arrangemanget är logiskt. Till exempel fläktnivåer som ökar från vänster (1) till höger. Konsolen är hanterbar och ordspråket, form före funktion, resonerar också med Alfas design och charm. Sammanfattningen är att filmen är rättvis och balanserad.

  För mig personligen är det bara ansiktslyftningen och det andra utvecklingsstadiet av 2K som slutligen och klart överträffar 9. Vad tycker Jörg Fricke om det? Jag hoppas att den här kommentaren var tillräckligt sabig?

 • blank

  Smart iscenesatt. Alfa är fortfarande hjärtans bil, Saab är det bättre valet. Om jag hittade en bra Alfa 164 eller 9000 Turbo idag, vilket är osannolikt, skulle beslutet vara lite mer komplicerat.

  10
  1

Kommentarer är stängda.