Elg testar Mercedes och Saab. Svensk verklig livssäkerhet!

Det är oktober 1997. Den svenska tidningen Teknikens Värld letar efter årets bil. Hon testar olika nya utgåvor, allt fungerar som tidigare år. Tills svenskarna jagar den nya Mercedes A-klass under kursen. Det faller oväntat över, redaktörer skadar sig själva och hamnar på sjukhuset. Det oväntade slutet på en affärsresa som har konsekvenser.

Elg-test på Saab och Mercedes. Verklig livssäkerhet
Elg-test på Saab och Mercedes. Verklig livssäkerhet

I en första reaktion försöker Mercedes lösa problemet. Lita på att situationen kommer att lugna ganska snabbt. Men något helt annat händer, det är oväntat. Det ofrivilliga älgtestet från A-klass utvecklar sig själv. Redaktionslag från facktidskrifter över hela Europa återskapar scenariot. Skyddad med hjälm, till skillnad från redaktörerna på Teknikens Värld. Och de tipsar A-klasser överallt.

Motorpressen lutar A-klass

I Tyskland testar tidningen Autobild tillsammans med programföretaget Pro 7. Återigen samma resultat. En liten bil med ett högt tyngdpunkt och ett dåligt inställt chassi följer helt enkelt fysikens lagar. Det tipsar i slalåm, som bara är en del av problemet. Den andra är takkonstruktionens alltför mjuka grundstruktur. Överlevnadsutrymmet försvinner dramatiskt när A-klassen landar på taket. Ovanligt för en Mercedes som du borde lita mer på.

Det är här Saab spelar in, redaktörerna från Tyskland besöker anläggningen i Trollhättan. Nya 9-5 rullar precis bort från monteringslinjen där, och det finns ett helt annat sätt att tänka på säkerhet i Sverige. En Saab-ingenjör kör journalisterna på det egna testspåret, tar tag i ratten radikalt i 140 km / h och visar hur godmodig och förutsägbar en bil måste reagera vid gränsen. Saabs olycksforskare förklarar de väl genomtänkta takkonstruktionerna, älgtestet som har praktiserats på Saab i många år. 600 kilo älg mot ett tak på bilen - en Saab måste kunna hantera det. Mer än vad lagen kräver är det maximalt i Göta Älv. Olyckssäkerhet som baseras på trafiksituationen och inte bara på lagtexter.

Elg-test och svensk säkerhet i verkligheten

Pro 7 visar bidraget från den tippande A-klassen och det verkliga säkerhetsutkastet från Saab i tidningen "Die Reporter". Saab Tyskland är så entusiastiskt över det att kopior av videokassetter för mediearbete skickas till redaktionskontor och återförsäljare. Nya Saab 9-5 blir lite mer medvind och kan visa hur säker en svensk bil är designad.

För swabierna är älgtestet med den dåvarande A-klassen bittert. Det är en åska i media. Folk reagerade hårt mot journalister och förbjöd hus. Men efter kort tid gör Stuttgart-gruppen rätt sak. Den nya A-klassen är som standard utrustad med ett ESP-system. Systemet som Bosch ursprungligen utvecklade hade introducerats med den nya S-klass två år tidigare. Elitprovskatastrofen demokratiserade den ursprungligen elit antidridningstekniken för de lägre fordonsklasserna. ESP blir standard för varje Mercedes, vilket gör vägarna säkrare. Beslutet är kostsamt för swabierna. Ytterligare 1.000,00 XNUMX DM ska uppstå per fordon.

Men bilden av att bygga säkra fordon drar nytta av detta beslut. I Stuttgart klarar de sig av att göra nederlag till seger. På medellång sikt lämnar du fältet som en moralisk vinnare.

Saab behöver fortfarande lite tid för att introducera den nya tekniken. Den första 9-5 generationen har bara en TCS ombord - ett föregångarsystem vars funktioner senare kommer att integreras i ESP. Du kanske inte ser något behov av åtgärder, för systemet som samordnas av Saabs chassyguru Leif Larsson anses vara anmärkningsvärt säkert och balanserat. 9-5 är den första Saab med en delad bakaxel och en stor hit. Det var inte förrän 2001, med den stora ansiktslyftningen, att ESP också gick in i 9-5. Sedan 2011 har det krävts enligt lag för alla nyregistrerade bilar i EU. Det som började 1997 med ett test på Teknikens Värld har nu gjort körningen säkrare i alla fordonsklasser.

11 tankar om “Elg testar Mercedes och Saab. Svensk verklig livssäkerhet!"

 • Om du vill se skillnader i chassi för bilar från 60- och 70-talet till fordon på 90-talet eller nyare, rekommenderar jag alltid att du tittar på turistresor på Nürburgring på YouTube.

  I allmänhet landar äldre fordon på sidan eller taket mycket oftare än nyare:

  Naturligtvis är detta inte en statistisk analys, men om det fortfarande fanns så många rollovers som tidigare, skulle de säkert visas.
  Det är skrämmande hur ofta fångar kastades ut ur bilen eftersom de inte hade på sig bälten. Å andra sidan verkar de komma upp relativt ofta ganska lätt och är inte allvarligt skadade, jag antar att de dåliga fallen helt enkelt inte visas.
  I vilket fall som helst har utvecklingsfokus för chassi definitivt förändrats under de senaste decennierna.

 • Ärliga bilar vs. (PS)

  Jag har också en fin novell. Deltog i ett familjeåterförening på landsbygden med min gamla Volvo 164E för några år sedan.
  Barn och hustru till en annan familjemedlem som skrynklade näsan fick mig att snurra på den klassiska bilen.
  Sedan rapporterade de med glasartade ögon att lådan var helt galen. Att vi körde tillbaka över en grusväg i över 100 km / h.

  Torr flytande sand, spår, stenar, gropar. Mina passagerares man och far tog mig till bröstet. Vägen är omöjlig att bemästra i denna hastighet. Även med sin SUV skulle han inte köra snabbare än 50 eller högst 60 där. Mitt beteende var helt oansvarigt ...

  Men är det kanske också för att hans SUV inte är en ärlig bil?

  För hårtfjädrade, breda däck som träffar varje sten, flyter omedelbart, omöjligt att hålla sig på spåret och mindre markfrigång än en gammal svensk från en tid då olagda vägar var mer regel än undantag i stora delar av Skandinavien.

  Naturligtvis tog jag inga risker med min dyrbara frakt. På ingen tidpunkt kände hon sig obekväm, hade mycket roligt och vi hade ett enormt dammmoln bakom oss. Inga träd till höger eller vänster om vägen.

  Vad kan jag göra om en Wolfsburg-SUV är hopplöst underlägsen än ett 50-årigt men ärligt Sverige inom disciplinen av olagda vägar?

  I gengäld gör dagens SUV poäng på BAB, där ironiskt nog börjar den gamla sedanen simma långt före sin egen möjliga toppfart. Tiderna har förändrats. Och kraven.

  Det har ganska ironiska komponenter. Jag skulle gärna köra grusvägen igen med en R4 eller 2CV. Kanske är de snabbare där än dagens "terrängfordon"?

 • @ GP362.

  och trevligt att du lägger till din berättelse. Kommentaren var ett nöje.

  Den moderna SUV är verkligen indelad i två i disciplinen. Det finns också i allt högre grad markfrihet och ingen terrängförmåga - vilket emellertid inte strider mot avhandlingen om slutet på ärliga bilar, men lägger till en annan aspekt.

  Hälsningar och tack för din trevliga historia.

 • På 90-talet utsågs 9000 till den säkraste bilen av svenska och amerikanska försäkringsbolag flera gånger. Basen utvärderades olycksdata. Den sydtyska bilindustrin gjorde narr av det, i bästa fall skulle en älg stöta på den i Sverige. Exakt denna älg var att ångra starlet i Sverige - arrogans kommer bokstavligen före hösten!

  Med ommonteringen av ESP åtgärdades inte svagheterna i denna felaktiga konstruktion, de täcktes bara. Det var slutet på ärliga bilar! Från i höst bromsades alla otillräckliga undervagnar med ESP i tid. Eller tror någon verkligen att alla dessa SUV: er utan ESP kommer att stanna på hjulen i ett sådant test?

  I oktober 2013 deltog jag i en intensiv utbildning av förarsäkerhet på ADAC med min 9000CS. Jag var intresserad av de verkliga gränserna för den här gamla bilen. I en övning redan i början var vi alltid tvungna att ta två bilar i en cirkulär bana (alternerande våt och torr) för att ta reda på vad som var möjligt - verkligen till det yttersta. Jag var på banan med min 9000 tillsammans med en Golf 6, men jag kunde inte se den i cirkeln bakom A-pelaren. Vid någon tidpunkt kom instruktionen över radion till Golf att den skulle gå på gasen, den gamla SAAB skulle vara på sina klackar. Övningen avbröts sedan och ESP avaktiverades i Golf, annars hade han kunnat köra hem, banan skulle vara meningslös 🙂

  Trevligt att denna gamla historia grävdes upp igen här ;-)

 • Ja naturligtvis (@ Tom),

  Tack för länken och träningen. Men för att vara ärlig känner jag mig inte lite smartare nu ...

  Saab-bilarnas historia och ägande har förändrats sedan 1989 och historien börjar med röda siffror. Bilarna var solida, antalet inte.

  I allmänhet saknar jag fakta och siffror i träningsvideon.

 • @ Ebasil,

  alltid utsökt, som visas i den här videon förhållandet GM (desperat) Saab (oförbättriga förbättringar) ...

  Man undrar dock om Saab ville tjäna pengar alls?

  Denna attityd skadade verkligen inte bilarna. Fortsättningen av varumärket gör dock ...

  Jag undrar ibland vilka möjliga alternativ som skulle ha varit. Skulle vi uppskatta den nuvarande Saab idag, skulle de ha utvecklats och producerats kostnadseffektivt?

  Skulle det ha funnits en bra och ekonomiskt hållbar mellangrund från vilken verklig Saab skulle ha kommit fram?

  Och vad skulle vara en riktig Saab idag under (juridiskt, politiskt och på annat sätt) förändrade ramvillkor?

  När det gäller frågan om en Volvo, en Mercedes, en Citroen eller vad som fortfarande är verkligt, finns det också olika åsikter.

  Kanske "riktiga" bilar hade helt enkelt sin tid och Saab använde och utmattade den här gången?

  • Naturligtvis ville Saab tjäna pengar. På 90-talet fanns det solida, svarta siffror. Som en utbildning Video Jag rekommenderar lanseringen av sportdräkten 1999 i Barcelona.

 • Här är ytterligare ett märkligt faktum: den snabbaste bilen hittills för älgtestet var en Citroën Xantia Activa, som hade adaptiva stabilisatorer utöver hydrauliken. Fordonet är oslaget idag, inte ens sofistikerade sportbilar kan ta sig till den.

 • Tack så mycket för den här intressanta videon! Jag gillade särskilt de gula 900 för älgtestet ovanifrån. Hur imponerande kör han igenom det som om ingenting hade hänt! Taket är praktiskt taget intakt.

  Här (för alla nya läsare som ännu inte känner till det) länken till Herberts video av de galna brittiska folket som släpper en BMW och en Saab upp och ner - en av mina favoritfilmer hela tiden! 🙂 Jag var tvungen att tänka på det i morse när jag tittade på A-Class älgtestvideo

 • Stabiliteten ...

  båda svenskarnas tak och pelare är legendariska. Tänk bara på "Carlsson på taket", reklambilderna av höghus Volvos eller "fallstudien" från TopGear / BBC (Saab vs. BMW) ...

  För mig personligen är det viktigare än ESP. Strängt taget klarar inte ett fordon med ESP älgtestet om och så snart ESP ingriper, för då reser det inte längre med konstant 60.

  Det säger lite om kvaliteten på ett chassi om ESP behärskar situationen. Och idag är hjälpsystemen mycket nära autonom körning.

  Är elgprovet nu godkänt om fordonet bromsar hårt vid kotten?
  Under många år ansågs utsläppstester vara godkända när fordon kände igen och vägrade testet ...

  Men idag och morgondagens bil kommer att avgöras politiskt. Ibland känner jag verkligen ledsen för den förment åh så kraftfulla billobbyen.

  Ingen får "helt enkelt" bygga en helt enkelt jävla bra bil längre. Det skulle vara för lätt ...

Kommentarer är stängda.