Intresserad av ett projekt? Här skulle vara en Saab med historia!

Förändrar Corona ditt liv också? Vill du ägna din fritid åt att göra saker som du alltid velat göra men alltid skjutit upp? Trotsa din egen förgänglighet och återställa en bil med en historia? Så här är ett projekt för dig! En Saab från förserien, som lyckligtvis också kan komma med en framstående första ägare. Det finns bara en fångst. Du behöver mycket tid och tålamod.

Saab pre-serie från 1989
Ett testfordon - Saab pre-series från 1989

Är en 911 för vanlig för dig, en VW Beetle är omöjlig, och Mercedes W123 finns redan på alla hörn? Då skulle denna svenske vara rätt projekt. Individualitet, en berättelse för nästa klassiska möte och massor av äventyr garanterat. I Polen erbjuds en Saab 9000 Sport, som sägs komma från pre-serien från 1989. Med modellåret 1990 ville marknadsavdelningen för Saab Autodivision skärpa den sportiga bilden av 9000 och lansera en version i stil med den legendariska Talladega Long Run. Tio fordon byggdes i förväg, alla i rött med ett taklucka och en slående bakspoiler. Efter slutet av testfasen gick 10 kopior till privata ägare. Mest anställda och en av dem var Rolf Sarsten.

Rolf Sarstens Saab

Sarsten var en av de två direktörerna för Saab 9000-projektet. Idag berättas fortfarande humoristiska berättelser om honom, liksom prisutdelningen för en tidning för valet av bil 1984. Innan Audi tackade Audi-representanten de 2.500 utvecklingsingenjörerna för den ära de hade visat. Sarsten tog med glädje upp denna mall. På uppdrag av alla 300 ingenjörer som gjorde Saab 9000 möjligt tackade han för valet. Liten mot stor, angripare mot topphunden. Så var tiden då ett litet märke med goda idéer fortfarande kunde sätta geniala produkter på hjulen och förvånade de etablerade.

Cirka 9000 1990 exemplar av Saab 1.500 Sport såldes under olika namn under XNUMX. Det fanns inte bara tillgängligt i röda, vita och blå exemplar rullade också av tejpen. Det mesta gick till England och Tyskland. Få borde fortfarande existera idag.

En riktig sällsynthet är 9000 Sport, som tillskrivs Rolf Sarsten. Historien om en prototyp är trovärdig, bilen har dykt upp i olika forum under de senaste åren. Bilder från tidigare, bättre dagar kan hittas på en svensk Saab forumverkar körsträckan på 340.000 XNUMX trovärdig. Efter Saabs fordonsavdelning blev Rolf Sarsten ägare, han sålde den till sin bror, som också arbetade på Saab, och senare köpte den tillbaka.

Ett pre-series fordon är sällsynt

Med år 2013 går leden vilse i Forum, sedan för några månader sedan uppträdde Saab i Polen. Det verkar inte som om en kilometer har lagts till på sju år, förmodligen för att det är ett projekt för en omfattande restaurering. Rost är troligen det största problemet efter många små defekter och tecken på användning som har ackumulerats. Men resultatet är en bil med en unik historia och fortfarande attraktiv körprestanda idag.

Intresserad av ett projekt? Du måste veta att det inte finns något kvar för dessa fordon i svenska hyllor. Ingen har Ur-9000 på sin radar längre, det hjälper bara en god kontakt till den engagerade klubbscenen och passagen genom de svenska delmarknaderna under perioden efter Corona. 9000 är inte en bil som är särskilt svår att återställa. Till skillnad från 900 är den helt enkelt konstruerad; ett fordon som en robot kunde svetsa. Ändå har den sina specifika idiosynkrasier, särskilt inom turbotekniken. En djup vänskap med en Saab-verkstad som är bekant med 9000 är definitivt en fördel.

Posten med mindre än 2.000,00 9000 € är liten för en historia och ett pre-series fordon. Viss forskning är fortfarande en del av processen, det finns öppna frågor. Men tiden spenderas väl. XNUMX Sport är ett speciellt fordon. Du kommer inte att hitta det på varje gatahörn.

6 tankar om “Intresserad av ett projekt? Här skulle vara en Saab med historia!"

 • blank

  Ett annat tips om hur denna officiella 9000 Sport-version kom till:

  Saab erbjöd massor av speciella tillbehör, vare sig det var att ställa in prestandaförbättringar såväl som sportmässor, dvs. luftflödessatser, men hade vid den tiden ingen direkt sportig version att erbjuda för den dåvarande pionjären 9000, förutom den mindre bror 900 tu-16 (beroende på marknad ännu inte officiellt kallad Aero), vars kropp tyvärr delvis var föråldrad vid den tiden, så det var inte längre utbyggbart och representerade verkligen inte en framtida häst i framtiden och logiskt sett också de välkända mottagarna Hirsch (i samarbete med Heuschmid), som delvis var i tävling vid den tiden, för ytterligare sportigare motoreffekt, även om det redan fanns ett visst samarbete mellan dessa parter.

  9000-sporten hade startats före GM-eran och var därmed den kraftfullaste Saab-motorn som presenterades internt. 9000-Sporten med sned schnauzer presenterad som ett modellår, som logiskt togs över från CD: n, var en försenad egen Saab-förändring, som lika gärna kunde presenteras på denna 9000-Sport 1989, eftersom dess främre basstruktur var redan avsedd för det; om inte tidigare från 1987 samtidigt med 900 ansiktslyftning och 9000CD -introduktion, men interna frågor hade tyvärr hindrat detta från att hända i tid. På den tiden tog Saab det fortfarande "bekvämt" och med organisatorisk logik (för utomstående förmodligen ganska komplicerat för tillfället), vilket förändrades gradvis kort därefter med deltagande av GM.

  För att uppnå framtida försäljningsförbättringar moderniserade iA GM "Combi-Coupé" -kroppen till CS-variant och 2.3i-dammsugaren med Saab-känd turboteknik presenterades inledningsvis med mycket framtidsinriktad teknik för "Ecosport-prototypen" , som kort därefter ledde till introduktionen av det definitivt erkända modellnamnet 9000-Aero.

 • blank

  Eftersom det inte direkt var en prototyp, utan ett testfordon, varav flera var i omlopp, att det senare var avsett för normal serieproduktion. Tillfällighet vill att denna sportmodell ska vara extremt sällsynt idag, eftersom den endast erbjöds i 1 år och innehöll även några mekaniska och utrustningsinnovationer för framtida modeller av Aero; de tio testbilarna som nämnts var förmodligen till och med något kraftigare än serieproduktionen. Det skulle också vara intressant att ta reda på om de redan var försedda med katt. Eller inte, eftersom den globala eftermonteringsfasen började under dessa år, och bara på denna modell fanns det några slående tekniska skillnader i prestanda, som vid den tiden var den första kraftfullaste i Saab-anläggningen Seriemotorisering fortfarande utan Kat. Men överskred redan 10PS-hindret.

  Detta förfarande, att testbilar såldes efter försöksfasen, var vanligt i Saab-fabriken, eftersom du på något sätt fick en extra inkomst även då, även om det bara var en del av det nya värdet, eftersom testfaserna var tids- förödande och kostsamt! Det var ett liknande förfarande som med demonstrationsfordon via importörerna, som redan kom till den första ägaren med X tusen km till ett reducerat pris. I Saab -scenen kan några av dessa "specialfordon" beundras vid möten. Eftersom produktionen pågick från måndag morgon till fredag ​​middag, hade ingenjörerna den givna tiden varje fredag ​​eftermiddag för speciella projekt. De flesta hamnade i lämpliga försäljningskanaler, så de kom på något sätt i omlopp i slutändan, men några undantag måste skrotas igen av hemliga skäl! Så du kan själv räkna ut hur många sådana liknande specialfordon som finns i omlopp! Se andra rapporter från Tom, till exempel den senaste förproduktionen 99TU och mer.

  Hur som helst, komplimanger till Tom och team, fortsätt med det, du håller fortfarande vårt Saab-märke med dina intressanta rapporter levande och väl ihågkommen.

  GI.PI.

 • blank

  Det här är min bil 🙂. Jag kommer gärna att berätta allt och skicka fler bilder. E-post eller webbplats: zkclassics.com.

 • blank

  Ett spännande objekt. Jag undrar bara varför svenskarna inte har en bil med så mycket historia i sitt land, för det är där den hör hemma. Jag kan bli allvarligt svag ...

 • blank

  Det kan vara ett mycket trevligt projekt ....
  Om någon är intresserad och det finns kommunikationsproblem, vänligen kontakta mig kontaktinformation via Tom ... Polska är mitt modersmål.

  Hälsningar till samhället

  Lizi

  12

Kommentarer är stängda.