Cockpit redesign. Saab 9-3 ska vara svalare.

Aero har varit med mig i 8 år. Lång tid, atypisk för mig. Visst på grund av omständigheterna. Du måste tänka två gånger på att sälja en Saab idag. För det är svårt att hitta något bättre. Jag gillar Aero, det är en av mina favoritbilar, den sista luckan från Trollhättan. Även om det inte är den bästa Saab som någonsin har byggts.

Fint läder, struktur som originalet
Fint läder, struktur som originalet

Det som har stört mig i flera år är träpanelen. Träet är äkta, värdefullt, kommer från ett företag som arbetar för de dyraste varumärkena. Saab startade bara nonsens med plastträ med modellåret 2006. Plastdekor flyttade in i 9-5. En låg punkt i varumärkets historia, från vilken 9-3 Aero fortfarande är långt borta. När den första ägaren i Giessen beställde den från 20 års ålder hade den valet mellan trä och äkta kol. Han satte sitt kors på fel plats.

Dags för en ny design. Träet måste gå ut.

Så att du inte gör mig fel. Jag gillar trä på 900 och 9000, där det är särskilt ädelt. Också i 9-5, där det passar bra med karaktären på en mycket bekväm bil. Till och med i 9-3 jag, men inte i min Hirsch Aero med Viggen Body Kit. Det ser ut som en gammal tysk väggenhet på steroider. Så det är uppenbart att sakerna måste vara ute!

Vad borde gå in?

En vän har utsmyckat sin 9-3 med folier i koldesign. Materialet är bra och inredningen finns i nästan alla färger. Och det är inte heller dyrt. Men det är limmat och om du vet kan du se det. Jag är också ett fan av Saab Original, så filmlösningen utesluts. Jag skulle vilja ha den tillgängliga kolinstrumentpanelen från Saab. Men det finns inte längre. I Sverige slängdes de rikliga lagren på marknaden för en bråkdel av deras värde för år sedan för att göra plats på lager för VW och Opel reservdelar. Nu, några år senare, är delarna värda sin vikt i ädelmetall. Men inte längre tillgänglig.

Sökningen är lång. Jag erbjuds några begagnade delar under månaderna. Alltid skadad, attackerad av solen. 20 år har satt sitt märke. Och vanligtvis är de för dyra. Alternativt skulle jag få en mörk streck från Saab, men det har färgavvikelser från klimat, underhållning och SID. Jag gillar det inte heller.

Jag kommer att vara på någon gång Frankfurt och berätta om mitt problem, som i verkligheten inte är ett. På Saab Service Frankfurt finns en 9-3 SE som har omvandlats till en aero-look och har en speciell instrumentpanel. Grå, ton på ton med mittkonsolen, den automatiska klimatkontrollen och allt runt omkring. Ser ut som ett stycke, väldigt enkelt, på något sätt skandinaviskt, och det passar.

Puristiska, coola gråa flyttar in

Den kommer från 900 II, och efter en bra 60 sekunders tänkande byter jag min gamla tyska väggdekorationsdekoration mot en puristisk, cool grå.

Visserligen är det inte premium, men det är konsekvent, och under månaderna gillar jag det bättre och bättre. Och för att jag möblerar om är nästa ratt. Visserligen är detta nästan nytt. En original aero-ratt, den gamla, slitna, finns i Saab-hangaren. Jag är lite upprörd över den ekonomiska klädseln som på något sätt var typisk för Saab. Förutom den fantastiska Turbo X-ratten sparade Trollhättan på fel plats. Eftersom du kunde ha erbjudit villiga kunder bättre, grepp med lätt grepp mot en extra kostnad. Precis som andra märken har gjort i årtionden och tjänat bra pengar.

En ny ratt

I en antydan av slarv kör jag till sadelmakare Jag litar på och överlämnar det gamla rattet utan att be om priset. Designen ska behållas, endast finare läder, snyggt sydd och vadderat. Allt är bra.

Några veckor senare får jag det jag beställde. Förmodligen det finaste läder i min bilkarriär. Mycket trevlig, smickrande i handen. Värt varje euro, ett hantverksmästerverk. Ratten är "wow", så är räkningen också! Månader senare glömmer räkningen. Ratten är fortfarande kul, lyxen i den kommande klassikern och kommer att vara med mig länge.

Interiören är således stilfullt nyinredd. Strax innan jag skriver inlägget kommer en väns e-postmeddelande. Han hittade en helt ny original-instrumentpanel. Är jag fortfarande intresserad? Naturligtvis är priset rättvist och jag överför pengarna. Instrumentpanelen är fantastisk, cirka 10 små klistermärken med namn dokumenterar namnen på de personer som är involverade i skapandet och produktionsstegen. Rörande, handgjorda, inga massproducerade varor från en robot. Produktion 2007, som Saab-tillbehör. Visst inte billigt att tillverka.

Jag har haft en koldioxidpanel på lager sedan dess. Som reserv och alternativ. Bara i fallet. Saab 9-3 Aero fortsätter att rulla. Jag gillar svensken, även om den har sina särdrag. I nästa inlägg kommer det att vara tekniskt igen. Och jag hamnar i den gamla bilfällan.

19 tankar om “Cockpit redesign. Saab 9-3 ska vara svalare."

 • blank

  Det ser inte bra ut. Jag skulle råda en ny (begagnad) instrumentpanel.

 • blank

  Hej, god morgon. Jag har varit en stolt Saab 9-3 (1: a) ägare sedan igår. Tyvärr har jag också problemet med koldekaliefilmen som lossnar och helt enkelt vill ta bort den och fråga mig själv: Är inte den "ursprungliga" plasten under koldekalten ändå och räcker det för att ta bort den gamla limresten?

 • blank

  Det är egentligen bara ren optik. Och skönheten är i betraktarens öga. Jag tror att det alltid tänktes att eftersom det, som du skrev rätt, det inte finns någon viktbesparing. Instrumentpanelen ersätts inte av en ren koldel (som bara skulle medföra en försumbar viktminskning), utan en extra film appliceras (som också bara ser ut som kol).

 • blank

  Det finns den här tryckningen av vattenöverföring. Skulle det inte vara ett alternativ?

 • blank

  Hej,
  Jag hade också idén häromdagen att kasta ut trädekoren. Den skandinaviska enkla grå är mycket mer saklig och tidlös. Det är coolt att du dokumenterade detta. Tummen upp. Jag gillar din aero väldigt mycket.
  Fråga: är den grå fascian av 900 NG och 9-3 OG identiska? Olika delnummer finns i EPC. I 9-3 fanns också den grå plastversionen. Jag frågar för att du valde 900 NG. Kanske finns det en anledning till det?

  • blank

   Den grå dekoren på 9-3 golvet ska vara lite mörkare, men jag har inte sett det. Färgen på 900 NG passar perfekt.

 • blank

  Mycket intressant artikel.
  Jag har haft en 9-3I begränsad Cabrio i 5 år. En riktigt fin bil med beige lädersäten.
  Träet i instrumentbrädan har dock rivits på vissa ställen och jag skulle vilja byta ut det. Jag tror också att träet är för mörkt för den ljusa interiören. Men det gnäller på en hög nivå.
  Träet är inte längre tillgängligt. Folie är inte frågan för mig. Kanske finns det fortfarande företaget som gjorde det för SAAB.
  Känner någon till en lösning?
  Tack och hälsningar,
  Olaf

 • blank

  Min aero hade trä också. Då, efter att ha köpt den, hade jag bytt ut mot en original instrumentpanel i "titan" -utseende (det fanns trä, kol eller titan i tillbehörskatalogen då). Absolut inte för alla.

  Jag är lite ”avundsjuk” på ratten. Den lilla befintliga klädseln har stört mig länge. Eftersom jag fortfarande inte har bestämt mig för om jag ska investera någonting i bilen alls kommer den att finnas kvar på listan för tillfället.

 • blank

  i de gamla Saabs tycker jag om träet väldigt bra, med 9-5I som Paul tycker jag också att träet är vackert Från byggåret hittar jag på något sätt trä inte längre lämpligt. Det minst lämpliga är trä i 9-3II eller 9-5NG. Trä passar på något sätt inte längre in där.

 • blank

  Mycket bra action, det passar!
  I min 900II SE Talladega, som innehåller några designelement från den senare AERO, är också den mörka plasten inbyggd - helt harmonisk med omgivningen.
  I 900II SE Cabrio (grön scarab, med beige inredning) skulle jag inte ha idén att byta trä. Jag uppgraderade till och med en träväxelknopp.
  Nu överväger jag att byta originalratten mot en trä-läderkombination, eftersom det gamla lädret nu visar små tecken på upplösning efter 23 år. Det finns en lösning i djupa söder ...

  Hälsningar från kusten 🙂

 • blank

  Trevliga överväganden och som alltid ett intressant blogginlägg. Man ser / läser som alltid: vad som gillar eller vad som är vackert är tillåtet i betraktarens öga. Jag kan bara tala för mig själv: i min hustrus silver 9-3 CV S gillar jag den enkla, grå plasten mycket bra, i min svarta 9-3 CV Aero med Viggen Kit gillar jag kol i kombination med den mörka interiören mycket bra (kol i Bra skick, tidigare ägare hade det förnyat), om jag hade en SE med beige inredning, skulle trä vara min favorit. Förmodligen även med en luftfartyg med en beige inredning. Men vissa frågor kommer bara inte upp, så vi lever bara lyckligt med våra bilar och bara njuter av våra SAAB: s. Håll dig frisk !!!

 • blank

  Ser riktigt bra ut, ton-på-ton, jag skulle inte ha tänkt.

  Jag tycker att kol är fruktansvärt och också lite löjligt, eftersom den viktoptimering som uppnås i en sportkupé är meningsfull, men det viktigaste är att det behagar.
  Mina första 900 Turbo 16-tal hade det riktiga träskyddet och Nardi-ratten. Idag tycker jag att det är lite gammaldags och det är därför jag installerade en pianosvart instrumentbräda på min nuvarande 900 Turbo 16, inklusive locket på handskfacket. Eftersom originalitet inte är särskilt viktigt för mig - särskilt i interiören installerade jag en radio med en 10 ″ skärm, också på grund av bättre läsbarhet. (Jag hoppas att ingen får en hjärtattack nu.).
  Jag gillar det väldigt mycket. På helgen täckte jag fortfarande dörrfickorna och dörrinsatserna med svart läder - också för att bättre integrera högtalarna inbyggda i dörrfickorna.

  Jag sörjer redan när jag är klar ...

  7
  1
  • blank

   Ingen hjärtattack på något sätt. Tvärtom. Jag tycker att det är bra. Om Corona inte hade kommit, hade det varit ett jämförbart projekt här. Så det har skjutits upp, kanske till 2021, prognoserna är för närvarande svåra.

 • blank

  Jag gillar också den rena varianten. Gör något med sin enkelhet. Jag har koldesignen i min 9-3 I Cabrio. Jag gillar det också väldigt bra, tyvärr skalar det av på vissa ställen och jag undrar om det kan repareras eller vad som finns under om jag skulle ta bort det (om det är möjligt) ?!

  4
  1
 • blank

  Sattler & ton på ton

  Det ser jävligt elegant ut. Det är så jag gillar Saabs cockpits bäst. Det är design. Ändå har dekorationsavdelningen också skapat något bra ...

  Jag tycker det är fascinerande hur bra (beroende på exteriörfärg och interiör) dekorerna kan harmonisera med Saabs, även om de faktiskt utgör en kontrast till strömbrytare, kontroller och fixturer ...

  Med betoning på att kunna. Misslyckade kombinationer kunde också beställas.

  Saddleren och Scrappage-bonusen

  Det senare är redan en fråga igen. Jag skulle vara oerhört intresserad av hur många jobb i D som förstörs av den upprepade och helt fantasifulla skrotningskampanjen.
  En arbetslös / före detta polstrare frågade mig en gång om min klassiska bil och klagade på hans lidande.

  Låssmeder, svetsare, målare, sadlar, vagnbyggare och så vidare och så vidare ...

  Å andra sidan finns det allt fler industriroboter som producerar fler och fler modeller utomlands, även för tyska märken och grupper.

  Hur många jobb kommer att sparas och hur många kommer en nationell skrotningsbonus att förstöra och vem kommer att gynna skattebetalarnas pengar om vi köper nya bilar som produceras globalt vartannat år?

  Jag anser att denna form av en "stimulansinjektion" är helt oansvarig på något sätt. Vare sig det är miljö- eller socialpolitik, ekonomisk eller annan politisk.

  Du kan lika gärna spränga några A-bomber och hoppas att det globala fallet på något sätt kommer att veta hur man ska agera selektivt var och när.

  Så det är allt coolare att bloggaren har ett så stort hjärta för rattet och en av de sista sadlarna.

  10
  2
 • blank

  Det kan vara så att jag är känslig för ljusreflektioner ... I mitt fall rör sig baksätets bälttungor också på toppen av ryggstödet istället för att hänga på spärrknapparna. Det lutande ljuset når dem dåligare och reflektionerna går sedan in i taket istället för framåt till föraren.

  5
  1
 • blank

  Cockpiten. Min rivs alltid fram och tillbaka. SE Cabrio sportar chic trä, men du kan se dess ålder. Vintern 5-dörrar i S visar tyst, men också harmoniskt grått. Kanske kommer det att vara ebenholts zebrano om det inte ser för konstgjord ut. Jag har inte märkt några reflektioner med den ursprungliga träkonstruktionen, även öppet. Är förtroendets sadel baserad i Estenfeld?

  3
  1
  • blank

   den sadelmakare ligger nära Aschaffenburg, direkt på A3.

 • blank

  Instrumentpanelen i plast: Jag har tittat på den i över 10 år och tycker att den varken är billig eller olämplig. Färgen matchar resten av cockpiten och ytstrukturen är oupphetsad och subtil matt. Sist men inte minst passar detta den förarorienterade designen.
  Jag övervägde tillfälligt ett byte mot trä (på grund av den beige velour som det enda koherenta alternativet), men sedan avvisade jag det: den glansiga trä- eller kolytan, å ena sidan, förstör designens reticens för själva cockpiten och säkerställer också irriterande reflektioner i synfältet av föraren.

  10
  1

Kommentarer är stängda.