Redesign av sittbrunnen - Saab 9-3 borde vara svalare

Aero har funnits med mig i 8 år. Lång tid, totalt okaraktäristisk för mig. Säkert på grund av omständigheterna. Att sälja en Saab är något du måste tänka på två gånger idag. För det är svårt att hitta något bättre. Jag gillar Aero, det är en av mina favoritbilar, den sista halvkombin från Trollhättan.

Även om det inte är den bästa av alla Saabs som någonsin byggts.

Det som har stört mig i flera år är instrumentbrädan i trä. Träet är äkta, det är värdefullt, det kommer från ett företag som jobbar för de dyraste märkena. Struntet med plastträet började hos Saab först med årsmodell 2006. Då flyttade plastdekor in i 9-5:an. En lågpunkt i märkets historia, från vilken 9-3 Aero lyckligtvis fortfarande är långt borta.

När dess första ägare i Gießen beställde den för 20 år sedan, hade han valet mellan trä och äkta kol. Han satte sitt kors på fel ställe. Dags för omdesignen.

Fint läder, struktur som originalet
Fint läder, struktur som originalet

Dags för en omdesign - träet måste bort.

Så att du inte missförstår mig. Jag gillar trä i 900 och 9000 där det är särskilt ädelt. Även i 9-5:an, där det går bra med karaktären av en ganska bekväm bil. Även i 9-3 OG, men inte i min Hirsch Performance Aero med Viggen Body Kit. Det ser ut som en gammal tysk väggenhet på steroider. Så det är klart, grejerna måste bort!

Vad borde gå in?

En vän har dekorerat sin 9-3 med designfolier i kolfiber. Materialet är bra, och inredningen finns i nästan alla färger. Och det är inte dyrt heller. Men det är klistrat, och om du vet om det kan du se det.

Jag är också ett fan av Saab Original, så folielösningen är inte aktuell. Jag skulle vilja ha Saabs instrumentpanel i kolfiber som tillval. Bara det finns inte längre. I Sverige dumpades för många år sedan det rikliga lagret på marknaden för en bråkdel av sitt värde för att få plats på lagret för VW och Opel reservdelar.

Nu, några år senare, skulle dessa delar vara värda sin vikt i ädelmetall. Är folk arga i Sverige nu? Eftersom lagren är tomma är kol inte längre tillgängligt.

Sökandet är tråkigt. Jag har erbjudits några begagnade delar under månaderna. Alltid skadad, attackerad av solen. Naturligtvis sätter 20 år sina spår. Och oftast är de erbjudanden för dyra. Alternativt skulle jag skaffa en mörk instrumentbräda från Saab, men den har färgavvikelser från klimat, underhållning och SID. Jag gillar det inte heller.

Jag kommer att vara på någon gång Frankfurt-Fechenheim och berätta om mitt problem, som verkligen inte är ett. Hos Saab Service Frankfurt finns en 9-3 SE som är ombyggd till aero-look och har en speciell instrumentbräda. Den är grå för att matcha mittkonsolen, klimatanläggningen och allt runt omkring. Ser ut som att den var gjord i ett stycke, väldigt enkel, på något sätt skandinavisk, och den passar.

Redesign – puristiskt, svalt grått flyttar in

Den kommer faktiskt från 900 NG, alltså föregångaren. Efter att ha tänkt på det i drygt 60 sekunder byter jag ut min gamla tyska väggdekor mot en puristisk, cool grå.

Visst, det är inte premium. Men det är konsekvent, och allt eftersom månaderna går gillar jag omdesignen bättre och bättre. Och eftersom jag håller på att möblera är nästa sak att göra ratten. Detta är visserligen nästan nytt. En original Aero-ratt, den gamla slitna finns i Saab-hangaren.

Jag är lite upprörd över den ekonomiska klädseln, som på något sätt var typisk för Saab. Förutom den fina Turbo X-ratten gjordes besparingar på fel ställe i Trollhättan. För man hade kunnat erbjuda de villiga kunderna, mot ett rejält påslag förstås, bättre och greppvänliga rattar.

Precis som andra märken har gjort i decennier och tjänat bra pengar.

Redesign - en ny ratt för Saab

I en antydan av slarv kör jag till sadelmakare Jag litar på och överlämnar det gamla rattet utan att be om priset. Designen ska behållas, endast finare läder, snyggt sydd och vadderat. Allt är bra.

Några veckor senare får jag det jag beställde. Förmodligen det finaste lädret i min bilkarriär. Mycket bekväm, smeker handen. Värt varenda euro, ett mästerverk av hantverk.

Ratten är "wow", så är räkningen!

Månader senare är räkningens smärta glömd. Ratten är fortfarande kul, är lyxen i den kommande klassikern och kommer att vara med mig länge.

Interiören är stilfullt nyinredd. Precis innan jag skriver inlägget får jag ett mail från en vän. Han hittade en helt ny original kolfiberinstrumentbräda. Är jag fortfarande intresserad? Naturligtvis är priset rimligt och jag överför pengarna. Instrumentpanelen är fantastisk, runt 10 små klistermärken med namn som dokumenterar namnen på de personer som är involverade i dess skapelse och produktionsstegen.

Rörande, handgjord, inte massproducerad av en robot. Produktion 2007, som Saab-tillbehör. Absolut inte billig att göra.

Sedan dess har jag haft en Saab carbon instrumentbräda i lager. Som reserv och tillval. Bara ifall jag skulle ändra mig. Saab 9-3 Aero fortsätter att rulla. Jag gillar svensken, även om han har sina egna egenheter. Nästa inlägg blir tekniskt igen. Och jag hamnar i skrotbilsfällan.

19 tankar om “Redesign av sittbrunnen - Saab 9-3 borde vara svalare"

 • blank

  Det ser inte bra ut. Jag skulle råda en ny (begagnad) instrumentpanel.

 • blank

  Hej, god morgon. Jag har varit en stolt Saab 9-3 (1: a) ägare sedan igår. Tyvärr har jag också problemet med koldekaliefilmen som lossnar och helt enkelt vill ta bort den och fråga mig själv: Är inte den "ursprungliga" plasten under koldekalten ändå och räcker det för att ta bort den gamla limresten?

 • blank

  Det är egentligen bara ren optik. Och skönheten är i betraktarens öga. Jag tror att det alltid tänktes att eftersom det, som du skrev rätt, det inte finns någon viktbesparing. Instrumentpanelen ersätts inte av en ren koldel (som bara skulle medföra en försumbar viktminskning), utan en extra film appliceras (som också bara ser ut som kol).

 • blank

  Det finns den här tryckningen av vattenöverföring. Skulle det inte vara ett alternativ?

 • blank

  Hej,
  Jag hade också idén häromdagen att kasta ut trädekoren. Den skandinaviska enkla grå är mycket mer saklig och tidlös. Det är coolt att du dokumenterade detta. Tummen upp. Jag gillar din aero väldigt mycket.
  Fråga: är den grå fascian av 900 NG och 9-3 OG identiska? Olika delnummer finns i EPC. I 9-3 fanns också den grå plastversionen. Jag frågar för att du valde 900 NG. Kanske finns det en anledning till det?

  • blank

   Den grå dekoren på 9-3 golvet ska vara lite mörkare, men jag har inte sett det. Färgen på 900 NG passar perfekt.

 • blank

  Mycket intressant artikel.
  Jag har haft en 9-3I begränsad Cabrio i 5 år. En riktigt fin bil med beige lädersäten.
  Träet i instrumentbrädan har dock rivits på vissa ställen och jag skulle vilja byta ut det. Jag tror också att träet är för mörkt för den ljusa interiören. Men det gnäller på en hög nivå.
  Träet är inte längre tillgängligt. Folie är inte frågan för mig. Kanske finns det fortfarande företaget som gjorde det för SAAB.
  Känner någon till en lösning?
  Tack och hälsningar,
  Olaf

 • blank

  Min Aero hade också trä. Efter att jag köpte den bytte jag ut den mot en original instrumentbräda med en "titan"-look (det fanns trä, kol eller titan i tillbehörskatalogen på den tiden). Det är definitivt inte för alla.

  Jag är lite "avundsjuk" på ratten. Bristen på stoppning har stört mig länge. Men eftersom jag fortfarande inte har bestämt mig för om jag ska satsa något på bilen överhuvudtaget så finns den kvar på listan tills vidare.

 • blank

  i de gamla Saabs tycker jag om träet väldigt bra, med 9-5I som Paul tycker jag också att träet är vackert Från byggåret hittar jag på något sätt trä inte längre lämpligt. Det minst lämpliga är trä i 9-3II eller 9-5NG. Trä passar på något sätt inte längre in där.

 • blank

  Mycket bra action, det passar!
  I min 900II SE Talladega, som innehåller några designelement från den senare AERO, är också den mörka plasten inbyggd - helt harmonisk med omgivningen.
  I 900II SE Cabrio (grön scarab, med beige inredning) skulle jag inte ha idén att byta trä. Jag uppgraderade till och med en träväxelknopp.
  Nu överväger jag att byta originalratten mot en trä-läderkombination, eftersom det gamla lädret nu visar små tecken på upplösning efter 23 år. Det finns en lösning i djupa söder ...

  Hälsningar från kusten 🙂

 • blank

  Trevliga överväganden och som alltid ett intressant blogginlägg. Man ser / läser som alltid: vad som gillar eller vad som är vackert är tillåtet i betraktarens öga. Jag kan bara tala för mig själv: i min hustrus silver 9-3 CV S gillar jag den enkla, grå plasten mycket bra, i min svarta 9-3 CV Aero med Viggen Kit gillar jag kol i kombination med den mörka interiören mycket bra (kol i Bra skick, tidigare ägare hade det förnyat), om jag hade en SE med beige inredning, skulle trä vara min favorit. Förmodligen även med en luftfartyg med en beige inredning. Men vissa frågor kommer bara inte upp, så vi lever bara lyckligt med våra bilar och bara njuter av våra SAAB: s. Håll dig frisk !!!

 • blank

  Ser riktigt bra ut, ton-på-ton, jag skulle inte ha tänkt.

  Jag tycker att kol är fruktansvärt och också lite löjligt, eftersom den viktoptimering som uppnås i en sportkupé är meningsfull, men det viktigaste är att det behagar.
  Mina första 900 Turbo 16-tal hade det riktiga träskyddet och Nardi-ratten. Idag tycker jag att det är lite gammaldags och det är därför jag installerade en pianosvart instrumentbräda på min nuvarande 900 Turbo 16, inklusive locket på handskfacket. Eftersom originalitet inte är särskilt viktigt för mig - särskilt i interiören installerade jag en radio med en 10 ″ skärm, också på grund av bättre läsbarhet. (Jag hoppas att ingen får en hjärtattack nu.).
  Jag gillar det väldigt mycket. På helgen täckte jag fortfarande dörrfickorna och dörrinsatserna med svart läder - också för att bättre integrera högtalarna inbyggda i dörrfickorna.

  Jag sörjer redan när jag är klar ...

  7
  1
  • blank

   Ingen hjärtattack på något sätt. Tvärtom. Jag tycker att det är bra. Om Corona inte hade kommit, hade det varit ett jämförbart projekt här. Så det har skjutits upp, kanske till 2021, prognoserna är för närvarande svåra.

 • blank

  Jag gillar också den rena varianten. Gör något med sin enkelhet. Jag har koldesignen i min 9-3 I Cabrio. Jag gillar det också väldigt bra, tyvärr skalar det av på vissa ställen och jag undrar om det kan repareras eller vad som finns under om jag skulle ta bort det (om det är möjligt) ?!

  4
  1
 • blank

  Sattler & ton på ton

  Det ser jävligt elegant ut. Det är så jag gillar Saabs cockpits bäst. Det är design. Ändå har dekorationsavdelningen också skapat något bra ...

  Jag tycker det är fascinerande hur bra (beroende på exteriörfärg och interiör) dekorerna kan harmonisera med Saabs, även om de faktiskt utgör en kontrast till strömbrytare, kontroller och fixturer ...

  Med betoning på att kunna. Misslyckade kombinationer kunde också beställas.

  Saddleren och Scrappage-bonusen

  Det senare är redan en fråga igen. Jag skulle vara oerhört intresserad av hur många jobb i D som förstörs av den upprepade och helt fantasifulla skrotningskampanjen.
  En arbetslös / före detta polstrare frågade mig en gång om min klassiska bil och klagade på hans lidande.

  Låssmeder, svetsare, målare, sadlar, vagnbyggare och så vidare och så vidare ...

  Å andra sidan finns det allt fler industriroboter som producerar fler och fler modeller utomlands, även för tyska märken och grupper.

  Hur många jobb kommer att sparas och hur många kommer en nationell skrotningsbonus att förstöra och vem kommer att gynna skattebetalarnas pengar om vi köper nya bilar som produceras globalt vartannat år?

  Jag anser att denna form av "stimulans" är helt oansvarigt i alla avseenden. Vare sig det är miljömässigt eller sociopolitiskt, ekonomiskt eller vad som helst.

  Du kan lika gärna spränga några A-bomber och hoppas att det globala fallet på något sätt kommer att veta hur man ska agera selektivt var och när.

  Så det är allt coolare att bloggaren har ett så stort hjärta för rattet och en av de sista sadlarna.

  10
  2
 • blank

  Det kan vara så att jag är känslig för ljusreflektioner ... I mitt fall rör sig baksätets bälttungor också på toppen av ryggstödet istället för att hänga på spärrknapparna. Det lutande ljuset når dem dåligare och reflektionerna går sedan in i taket istället för framåt till föraren.

  5
  1
 • blank

  Cockpiten. Min rivs alltid fram och tillbaka. SE Cabrio sportar chic trä, men du kan se dess ålder. Vintern 5-dörrar i S visar tyst, men också harmoniskt grått. Kanske kommer det att vara ebenholts zebrano om det inte ser för konstgjord ut. Jag har inte märkt några reflektioner med den ursprungliga träkonstruktionen, även öppet. Är förtroendets sadel baserad i Estenfeld?

  3
  1
  • blank

   den sadelmakare ligger nära Aschaffenburg, direkt på A3.

 • blank

  Instrumentpanelen i plast: Jag har tittat på den i över 10 år och tycker att den varken är billig eller olämplig. Färgen matchar resten av cockpiten och ytstrukturen är oupphetsad och subtil matt. Sist men inte minst passar detta den förarorienterade designen.
  Jag övervägde tillfälligt ett byte mot trä (på grund av den beige velour som det enda koherenta alternativet), men sedan avvisade jag det: den glansiga trä- eller kolytan, å ena sidan, förstör designens reticens för själva cockpiten och säkerställer också irriterande reflektioner i synfältet av föraren.

  10
  1

Kommentarer är stängda.