Volvo startar produktionen. Trollhättan stannar i Corona-läge

I vecka 4 gäller kontaktlåset fortfarande i Bayern. Från måndag kommer reglerna att slappna av måttligt. Bilhandlare öppnar sina försäljningsrum, men under strikta villkor. Även om Bayern förblir strikt tar svenskarna en helt annan inställning. Till skillnad från grannarna hanterar landet Corona-krisen ganska enkelt. Restauranger och kaféer förblir öppna och det offentliga livet lider inte av begränsningar.

Volvo XC90-produktion på Torslanda
Volvo XC90-produktion på Torslanda. Bild: Volvo Cars

Det också Saab Museum i Trollhättan förblev som andra kulturinstitutioner öppna för besökare utan begränsningar. Kursen är inte utan kontroverser i landet, anses vara ett experiment med ett öppet resultat. Landets stora industriföretag kommer att starta produktionen under den nya veckan, men kommer att förbli under krisens tecken.

Volvo startar i Gent och Torslanda

Volvos huvudsakliga fabrik i Torslanda kommer att starta produktion nästa måndag. Innan dess gör företaget lite arbete. Innan de anställda återvände hade arbetsplatserna städats intensivt under de senaste 5 dagarna och de enskilda arbetsområdena undersöktes med tanke på hälsoskydd. När social distansering inte är möjlig har skyddsåtgärder vidtagits. Vid huvudingångarna finns frivilliga kontroller av temperatur och syremättnad (pulsoximeter).

Produktionen startar långsamt, målet är cirka 60% av kapaciteten för perioden före Corona. Volvo Cars startar utsikt, kontrollerar målen vecka för vecka. Anläggningarna är beroende av efterfrågan, vars utveckling är osäker och av hur internationella leveranskedjor fungerar.

Trollhättan stannar i Corona-läge

En dag efter Volvo startar Scania produktionen igen. Lastbiltillverkaren, tidigare del av Saab-Scania, är lite mer försiktig än Volvo. De första dagarna beskrivs som testdagar. En känsla för hur leveranskedjorna reagerar och var de svaga punkterna är.

Medan Volvo och Scania arbetar med en normalisering förblir Trollhättan i Corona-läge. Kort tid har pågått i den gamla Saab-fabriken sedan 14 april. NEVS har skickat cirka 400 anställda hem och arbetar endast med en kapacitet på 40 till 60%. Korttidsarbetet gäller till 30 juni och därmed fram till den svenska sommarsemestern. I Trollhättan är målet att hålla kostnaderna under kontroll; utvecklarna i Stallbacka är särskilt drabbade av krisen med sina nära kopplingar till Kina. Frysverksamheten vid Evergrande under de föregående månaderna känns nu fullt ut i Sverige.

9 tankar om "Volvo startar produktionen. Trollhättan stannar i Corona-läge"

 • Jag tror att varje tillverkare för närvarande kontrollerar mycket noggrant. Många innovationer rör sig bakåt, industrin är under eld från alla sidor. Volvo behåller en hel del anställda och färdigheter, så saker och ting saknar bara ner.
  Det finns nya allianser för detta idag. AB Volvo (de med lastbilen) arbetar med Daimler på bränslecellen.

 • @ Tom,

  det (slutet på joint venture) är intressant. Tänkte du inte på Coronas möjliga inflytande på bildelning, autonom körning och liknande i en äldre artikel?

  Det är spännande att Volvo nu börjar exakt där man tidigare trott ha förnuftigt lokaliserat bilens framtid.

 • @ StF,

  Jag vet äntligen vart allt toalett och kökspapper, mjöl, jäst, pasta och Co. har gått.
  Någon litade på mig. Barnen är ur huset och två rum var tomma. Var ...

  Nu hålls de fast i taket och efter Corona inlämnas en skilsmässa.

  Den goda nyheten är att få hushåll faktiskt har hamrat. Inte varje medlem deltog. Det försonar mig med mina medborgare ...

  Jag är ledsen för de (få) störda människorna och deras släktingar, trots en personlig brist på jäst. Det finns drama som äger rum, som du kanske kan läsa statistiskt vid skilsmässor och födelsetal.

  Kanske sådana Corana-effekter bleknar också mot bilindustrins bakgrund och vi kommer aldrig att ta reda på något om dem?

  Men ändå kommer vi inte att uppleva brist på nya bilar. Jag har haft en brist på nya bilar som jag verkligen ville ha länge, oavsett virus ...

 • Tillverkning av fordon är förmodligen den lättare träningen, vilket naturligtvis kan vara tillräckligt svårt i tider med globala leveranskedjor. Så att du har något av det måste de säljas, vilket jag för närvarande ser som det större problemet.

  I tider med kortvarigt arbete och eventuella misslyckanden i företag kommer privata köpare förmodligen att vara motvilliga, eftersom affärsresor inte äger rum, företagspooler är inte riktigt beroende av nya fordon och hyrbil och bildelningsverksamhet är också på marken.

  Å andra sidan har tillverkarna troligtvis ett intresse av att driva plug-in hybrider och elfordon på marknaden (som dagliga registreringar, eller vad som helst) för att inte riskera påföljder för att de inte uppfyller de strängare utsläppsgränserna.
  Om politiken inte redan i hemlighet har signalerat att något kan göras där ...

  Så det förblir spännande, såväl för alla som för den stora bilden.

  PS: Precis som en tanke, kanske bilar är det nya toalettpapperet och kommer att hamras i framtiden.
  Skulle överraska mig, men det är också fallet med toalettpapper, mjöl och jäst 😉.

 • Tänkningsprocessen pågår. Volvo, som alla andra tillverkare, måste vara uppmärksam på kostnaderna. Alla projekt testas och det har redan varit initiala effekter. Samarbetet med Autoliv för autonom körning har avslutats och bara en del av personalen återstår hos Volvo.

 • Utan att verkligen kunna bedöma det, tycker jag att det är bra att produktionen startas igen. Förutom det korta arbetet på grund av Corona, uppstår frågan om det också är en tankepaus för de ansvariga att fortsätta att förlita sig bara på elektriska enheter?

 • S följer mycket genom ÖR. Jag är inte säker på vad du vill göra med denna jämförelse med D för att hantera Corona?

  Verkligheten och livsvillkoren kan knappast vara mer annorlunda inom EU. Naturligtvis påverkar detta också spridningen.

  När jag minns mitt besök på Saab-museet (högsäsong 2019), märker jag att alla besökare har hållit mer avstånd från varandra än här och idag i ett snabbköp - av artighet.

  Alla gjorde det möjligt för alla att se Saaberna ostörda och ta bilder utan människor.

  Man kan bara drömma om så mycket ”integritet” även i Corona-D. Och hur ska jag hålla ett avstånd på 1,5 m i en 2 m bredgång med mötande trafik?

  Ingen kommer med tanken på envägsgator i stormarknader. Det vore så enkelt och effektivt att vägleda alla kunder från ingången till kassan i en kö genom hela butiken.

  Vem vet hur många liv i D skulle ha räddats med några meter spärrband?

  Jag kan inte längre höra självförfalskningen i Tyskland och de internationella jämförelser som politik och media gör av det ...

  7
  1
 • Orio har haft kortvarigt arbete i Sverige i två veckor

 • Hur såg situationen ut på Orio?

Kommentarer är stängda.