570.700 900 kilometer. En Saab XNUMX II kör en maraton.

Corona förändrar nästan allt. Läsarna har mer tid i dag och ser fram emot positiva rapporter eller bara en liten distraktion att läsa. Stefan använde tiden, skriver om Saab 902, som han kallar "Knuts", och hans berättelse. Det börjar med köpet av den tidigare ägaren Roland 2011.

En Saab 900 II i uthållighetstestet
En Saab 900 II i uthållighetstestet


Roland tog över den svarta SAAB 902 i april 2011. I hallen hos en begagnad bilhandlare i det avlägsna hörnet stod han: En svart SAAB 902 automat, byggd '97 med 131 hk. Hastighetsmätarens orange kilometerteller lyste med siffran 130.218 XNUMX. Den föregående ägaren var en doktors fru.

Den gamla SAAB hade varit där i 1 år och var ganska dammig. Återförsäljaren sa att ingen var intresserad av det, även om hans verksamhet uppenbarligen var välbesökt. Han skulle tycka det var synd eftersom SAAB skulle vara bättre än sitt rykte.

Den svarta Saab är en djupt ospektakulär bil. Bokföringsutrustning, automatisk, 131 hk - vilket bara kan gissas om du påskyndar över 4000 varv. Ingen bil som väcker lust, åtminstone inte vid första anblicken.

Roland presenterade bilen i en bilverkstad där en man som tidigare arbetat för en SAAB-byrå arbetade. På kontoret reagerade folk väldigt oroade när Roland sa att bilen borde kontrolleras i allt och passa på de nästa 100.000 100.000 km och att pengarna inte spelade någon roll. Det gjordes efter lite fram och tillbaka och Roland startade sitt 15 XNUMX km uthållighetstest med en XNUMX år gammal bil över hela Europa.

I mars 2012 var tiden i de schweiziska Alperna nära Bellinzona: efter 10 månader och 100.000 10 km slutade testet. Dessa tio månader visade sig vara så oproblematiska att Roland utökade testet med ytterligare 100.000 100.000 tusen kilometer och ytterligare XNUMX XNUMX tusen kilometer etc.

Saab 900 II "Knuts" har mer än en halv miljon kilometer på disken
Saab 900 II "Knuts" har mer än en halv miljon kilometer på disken

Förresten, alla omfattande detaljer om denna resa finns i Saab Cars Forum under ”Långsiktigt test SAAB 902”. Vid 556.500 XNUMX km fick Roland tyvärr ge upp det "svarta". Jag tycker det är häpnadsväckande att förutom motor och automatisk växellåda är saker som torkarmotor och länk, styrning, tändspole, kylare, vindruta, luftkonditioneringskompressor, bromsförstärkare fortfarande original.

Jag fick reda på det i forumet, också för att jag hade följt 902: s resa med stort intresse i åratal. Och jag vet att många köpbeslut för en 902 är baserade på den här tråden. Besluten mognade snabbt för mig att denna bil måste skonas av Afrikas öde, kannibaliseras eller kärleksfullt slut. Så jag köpte den i augusti 2019 för att få den, men också för att fortsätta köra den. Eftersom jag tycker att en sådan bil borde köras och jag är också mycket intresserad av hur många kilometer SAAB fortfarande klarar av med den första motorn och den första växeln. Med beslutet att köpa var det också tydligt att den gamla konstruktionen fick allt den behövde för att stanna kvar på vägen. Jag gav honom ett tredje liv.

Och hur kör en SAAB med över 500.000 XNUMX tusen kilometer?

Kroppen ger dig en känsla av att vara i goda händer. Hur som helst, min 902 har inte skrattat så långt och dörrar och huvar är också snäva och stabila. Det typiska svenska avgassljudet (även med ovloVs) är kul. Den tysta motorn och det bra automatiska systemet tillsammans med den mycket goda sittkomforten gör den till en trevlig bil på lång avstånd.

Vanligtvis har bilarna inga namn för mig, men jag gjorde ett undantag för den här bilen också. Baserat på Rolands Thead kallas den svarta 902 nu "Knuts". Som också kan ses tydligt bak.

De 600.000 XNUMX kilometerna kommer långsamt inom räckhåll
De 600.000 XNUMX kilometerna kommer långsamt inom räckhåll

Och hur fortsatte vår resa från augusti 2019? I november 2019 fick "Knuts" en ny TÜV. För att göra detta måste den katalytiska omvandlaren och lambdasensorn bytas ut. Sedan i december ett mycket allvarligare problem. Komplett rost i bakre vänstra hjulbågen.

Den första uppskattningen av en kroppsbyggare € 1.300, - Puuuuuuhh… ..

Förhoppningsvis borde det vara billigare. Den ursprungliga karosspanelen för hjulhuset kostar cirka € 600. Sedan den billigare spara idén. En karosspanel från Opel Vectra A kunde passa. Och det passar! Och det kostar € 79, -. Efter installationen kör Knuts bättre än någonsin. Tyst, envis rakt framåtriktat, säkert väghållning - en ny körupplevelse!

Och ja, den här gamla 902 med automatisk och "bara" 131 hk (minus många HP mindre, för tungt belastad och med luften på) fick mig verkligen. Jag ser fram emot varje arbetsdag som jag får köra "Knuts", jag är mycket besviken när det måste vara diesel och jag får själv planera turer så att de tillåter mig att köra med "Knuts" ...

Efter att ha rört mig genom trafiken med så lugn och lugn tänkte jag på att "Knuts" skulle kunna användas som en terapibil för stressade, vänsterlösa, drivande förare, jag tror att det finns ett gap på marknaden …….

Förresten, jag är också mycket stolt över att när du skriver in "SAAB 902" i Google-sökningen, visas min bil först. Vad skulle många företag ge för detta privilegium?

Text och bilder: Stefan Mühlbauer

6 tankar om "570.700 900 kilometer. En Saab XNUMX II kör en maraton."

 • Bra artikel att läsa, detta är vatten på mina kvarnar.

  Och det visar också: Var inte rädd för reparationer! En bil är helt enkelt en maskin och som alla maskiner utsätts för slitage och försämring. Och det finns ingen fri rörlighet. I många fall är dock investeringarna i reparationer och underhåll oproportionerliga med de dolda kostnaderna för att minska värdet på ett nyare fordon - Knuts biografi visar det i svartvitt.

  Den otrevliga frågan är bara: vad gör vi med de många värdelösa nya bilar som finns i lager 😉

 • Mycket trevlig historia, trevligt att privata Saab-varaktighetstest dokumenteras på detta sätt.

 • Kära Stefan.

  Tack för den fina rapporten. Jag är också en glad 902 förare. V6 automatisk och konvertibel. Varje dag är jag glad över att ha gjort det stora "misstaget" för år sedan att köpa det ...

  Hälsningar till samhället

  Lizi

 • Tack ! !

  Trevliga bilder och läsglädje. Väcker goda minnen från mina 9-3 l ...

  Jag tycker dock att det är mindre roligt att politiker redan diskuterar nästa skrotningsbonus med hänvisning till Corona.

  Detta är i stort sett motsatsen till vad jag hoppats på från krisen.

  En faktor på nästan åtta mellan Orio och Opel för ett identiskt ark? Det läser inte heller bra ...

  11
 • Mycket trevlig historia! Ja, 97 902 är bra, jag är också mycket nöjd med mina två. Emellertid körs 185 och 230 ton bara i just

 • Bra rapport! Jag gillar klyftan på marknaden! Föreställ dig alla stressade Audi-dieseldrivrutiner i en Saab på 131 PS, läckra!

  Och rapporten gör att du vill ha en 902 i din flotta.

  12

Kommentarer är stängda.