I början. Saab Tyskland ballonglag.

Den pittoreska Vordertaunus är ett av de mest populära bostadsområdena i Rhen-Main-området. Köpkraften är oproportionerligt hög i städer som Kronberg och är ett toppvärde i en tysk jämförelse. Så det är inte särskilt förvånande att lyxmärken väljer Taunus för sitt tyska huvudkontor. Jaguar Land Rover är en av dem. Och en gång Saab också.

Saab Tyskland ballonglag på 90-talet
Saab Tyskland ballonglag på 90-talet

På 90-talet var det tyska importföretaget hemma i Bad Homburg. Saabs flaggor viftade framför det moderna industrikomplexet vid Siemens Strasse 14, och platsen motsvarade varumärkets självbild. Är det förvånande att Saab Tyskland hade ett eget ballonglag? I princip inte för att svenskarna alltid visade sig där det var sportigt och dyrt. Tennis var ett måste, golf var lite mer elitistiskt och lika populärt. Den bästa inlandet borde ha varit Saab Ballon Team.

Saab Tyskland driver ballong

Dess existens har länge glömts bort, men det finns ett samtida dokument om det i vårt arkiv. I utkanten av industriområdet Bad Homburg (?) Skickar Saab Tyskland en ballong på väg. En vit Saab 9000 CS från teamet är parkerad i bakgrunden, scenen ses av en ung kvinna som naturligtvis sitter i en Saab-cabriolet. Sedan börjar resan, den iögonfallande Saab-Scania-ballongen kör över de små, pittoreska byarna i Vortaunus.

Tillsammans med harmoniska ljud ger Saab tittaren några minuter att stänga av och njuta av. I slutet av resan samlar de vita CS- och Saab Ballon-teamets anhängare ballongen och passagerarna. Innan dess döps de nykomlingarna, som är kända i ballongcirklar som flygledarnas adel. En gammal tradition som sägs minnas de första ballongspelarna 1783. Det tvingas nykomlingar att hjälpa andra ballongspelare och att lyda kaptenen på deras luftskip utan villkor. Så det har en mycket allvarlig bakgrund från de tidiga dagarna med flygtrafik. De lär sig också att du kör en ballong men aldrig flyger.

Saab- och ballongfärd var en sammanhängande affär. I Trollhättan byggde ett litet märke ädla bilar som inte var avsedda för massorna. Det tyska importföretaget fick göra en lika speciell sport.

5 tankar om “I början. Saab Tyskland ballonglag."

 • Hej herr lager! Jag var bara glad att läsa ditt namn ...! Det var så länge sedan. Glad påsk till dig, även om det nästan är över. Med vänliga hälsningar, Jens Marquardt

 • Ta av

  Intressant recension av bättre men framför allt hoppfulla tider hos Saab.

  Ett ballonglag? Jag skulle vilja, men enligt den elitistiska färgen som Saab och vissa återförsäljare utanför den skandinaviska marknaden har gett sig själva har de gjort mer skada.

  Försäljningen av konvertibler har verkligen ökat över hela världen, men har rätt och största möjliga målgrupp öppnats för andra modeller och Saab med utrustning för bröd & smör?

  På den skandinaviska marknaden fanns det inga problem med det. Barnen, barnbarnen och barnbarnsbarnen 95 och 96 tas för givet som nästa Saabs och köptes ofta ”nakna”.

  Det var helt enkelt bra bilar på stålfälgar, med tygstolar, ofta med ingångsenheten och med en AHK, som köptes av de prismedvetna i stort antal för deras egen fördel.

  På exportmarknader utanför Skandinavien har Saab aldrig tillräckligt utvecklat denna (stora) målgrupp och jag känner en återförsäljare i Tyskland som har skrynklat näsan på sådana Saabs och inte har avstått från att göra nedsättande kommentarer. Det handlar om tygstolar, diesel eller injektion.

  Han såg inte eller förstod inte träningsvideorna från S ...

  Ser fram emot nästa.

 • Tack för den bra artikeln, det som SAAB stödde är alltid fantastiskt. Tack vare rapporten kommer jag gärna ihåg min egen ballongflygning och min tid som glidpilot. 9000-talet var också populära dragfordon för dessa släpvagnar. Piloter stannar ... 🙂
  Och det är också tydligt att min mountainbike kommer från Gary Fisher. Tävlingslaget sponsrades en gång av SAAB. Ironiska likheter? Båda varumärkena var innovativa och före sin tid och tyvärr har båda försvunnit.

 • Tack för kommentaren!

 • Saab-återförsäljare kunde hyra Saab-ballongen för sina egna evenemang och var en tillgång för marknadsföringen. Många återförsäljare har använt den här tjänsten och kunderna är mycket nöjda med den. I Hemer nära Iserlohn fick den nygifta återförsäljaren Pientka klättra 15 m i Saab-ballongen i samband med sitt bröllop med sin man, det var för blåsigt att köra!
  Heiko Lager

Kommentarer är stängda.