I början. Saab Tyskland ballonglag.

Den pittoreska Vordertaunus är ett av de populäraste bostadsområdena i Rhein-Main-området. Köpkraften är oproportionerligt hög i städer som Kronberg och är överst på listan i Tyskland. Det är ingen överraskning att lyxmärken väljer Taunus för sitt tyska huvudkontor. Jaguar Land Rover är en av dem. Och en gång Saab också.

Saab Tyskland ballonglag på 90-talet
Saab Tyskland ballonglag på 90-talet

På 90-talet var det tyska importföretaget hemma i Bad Homburg. Saab-flaggorna flagrade framför det moderna industrikomplexet vid Siemens Strasse 14, och platsen motsvarade varumärkets självbild. Är det förvånande att Saab Tyskland hade sitt eget ballonglag? I princip inte, för svenskarna ställde alltid upp var det var sportigt och dyrt. Tennis var obligatoriskt, golf var lite mer elitistisk och lika populär. Saab Ballon-laget borde ha representerat det bästa inlandet.

Saab Tyskland driver ballong

Dess existens har länge glömts, men det finns ett samtida dokument i vårt arkiv. Saab Tyskland skickar en ballong i utkanten av industriområdet Bad Homburg (?). I bakgrunden är en vit Saab 9000 CS från teamet, scenen övervakas av en ung kvinna som naturligtvis sitter i en Saab Cabriolet. Sedan börjar resan, den slående Saab-Scania-ballongen reser över de små, pittoreska byarna i Vortaunus.

Tillsammans med harmoniska ljud ger Saab tittaren några minuter att stänga av och njuta av. I slutet av resan samlar de vita CS- och Saab Ballon-teamets anhängare ballongen och passagerarna. Innan dess döps de nykomlingarna, som är kända i ballongcirklar som flygledarnas adel. En gammal tradition som sägs minnas de första ballongspelarna 1783. Det tvingas nykomlingar att hjälpa andra ballongspelare och att lyda kaptenen på deras luftskip utan villkor. Så det har en mycket allvarlig bakgrund från de tidiga dagarna med flygtrafik. De lär sig också att du kör en ballong men aldrig flyger.

Saab- och ballongfärd var en sammanhängande affär. I Trollhättan byggde ett litet märke ädla bilar som inte var avsedda för massorna. Det tyska importföretaget fick göra en lika speciell sport.

5 tankar om "I början. Saab Tyskland ballonglag."

 • Hej Mr. Stick! Jag var verkligen glad över att läsa ditt namn ...! Det har gått länge. Glad påsk för dig, även när det är över. Hälsningar Jens Marquardt

 • Ta av

  Intressant recension av bättre men framför allt hoppfulla tider hos Saab.

  Ett ballonglag? Jag skulle vilja, men enligt den elitistiska färgen som Saab och vissa återförsäljare utanför den skandinaviska marknaden har gett sig själva har de gjort mer skada.

  Försäljningen av cabriolet har verkligen ökat över hela världen, men har rätt och största möjliga målgrupp öppnats för andra modeller och Saab med bröd & smörutrustning?

  Detta var inget problem på den skandinaviska marknaden. Barn, barnbarn och barnbarn på 95 och 96 tas för givet som nästa Saabs och köptes också "nakna".

  Det var helt enkelt bra bilar på stålfälgar, med tygstolar, ofta med ingångsenheten och med en AHK, som köptes av de prismedvetna i stort antal för deras egen fördel.

  På exportmarknader utanför Skandinavien har Saab aldrig tillräckligt utvecklat denna (stora) målgrupp och jag känner en återförsäljare i Tyskland som har skrynklat näsan på sådana Saabs och inte har avstått från att göra nedsättande kommentarer. Det handlar om tygstolar, diesel eller injektion.

  Han såg antingen inte träningsfilmerna från S eller förstod inte dem ...

  Ser fram emot nästa.

 • Tack för den goda artikeln, vad SAAB stödde allt är alltid fantastiskt. Tack vare rapporten minns jag min egen ballongflyg och min tid som ett flygplan. 9000-talet var också populära dragfordon för dessa trailers. Piloter stannar ... 🙂
  Och det är också tydligt att min mountainbike kommer från Gary Fisher. Tävlingslaget sponsrades en gång av SAAB. Ironiska likheter? Båda varumärkena var innovativa och före sin tid och tyvärr har båda försvunnit.

 • Tack för kommentaren!

 • Saab-återförsäljare kunde hyra Saab-ballongen för sina egna evenemang och var en tillgång för marknadsföringen. Många återförsäljare har använt den här tjänsten och kunderna är mycket nöjda med den. I Hemer nära Iserlohn fick den nygifta återförsäljaren Pientka klättra 15 m i Saab-ballongen i samband med sitt bröllop med sin man, det var för blåsigt att köra!
  Heiko Lager

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.