Drömbil i Schweiz. Saab 9-4x i Mooreland brons!

Saab 9-4x-berättelsen är oerhört spännande. Endast 673 enheter byggdes i Mexiko i en kortvarig produktion. Inte alla kom i kundhänder. En stor del försvann i GM-galaxens omfattning, som kasserade fordon eller släppte dem internt för konsumtion. Detta begränsade beståndet ytterligare. Därför finns det nästan oundvikligen många unika bitar och färgkombinationer som bara finns en eller två gånger i världen. 9-4x 3.0i, som erbjuds i Schweiz, är inte lika sällsynt.

Schweizisk drömbil, en Saab 9-4x
Schweizisk drömbil, en Saab 9-4x

Faktum är att endast två identiska exemplar är kända för att existera i Konfederationen, som var kort under 2014 seende var, men försvann sedan igen. Men 65 av banden kördes i denna färg och därmed 10% av alla 9-4x som någonsin gjorts. Den ger en exakt lista över byggda fordon Produktionsrapport av Michèl Annink.

En drömbil med mycket få kilometer

Även flera år efter avslutad produktion är 9-4x fortfarande en drömbil för fans. Som nästan alltid med de minsta utgåvorna är priset stabilt. En säker investering och i tider av SUV-översvämningen ett extremt individuellt fordon i sin klass. Trevlig att köra, även idag med en vacker V6-motor. Erbjudandet från Schweiz är anmärkningsvärt, eftersom det bara har 15.000 2011 kilometer på disken. Nästan otroligt enligt Saabs standard, en slags demonstrationsbil som producerades redan 25.000. Inköpspriset på 9 CHF är inte för högt för en 4-3.0x, men de som är intresserade av Europeiska unionen måste beräkna med ytterligare tull och moms. XNUMXi-basmotorn är helt tillräcklig och gör Saab till en trevlig resekamrat.

Många slitdelar är billiga att få, eftersom 9-4x-basen och produktionsplatsen delar med Cadillac SRX. Specifika delar är sällsynta, om bara på grund av det lilla antalet. Detta har tagits hand om här i flera år Saab centrum i Kiel för leveranser med Markus Lafrentz, och de gör det med framgång.

Saab 9-4x, det andra försöket

Vad många Saab-fans inte vet, 9-4x är inte den första i sitt slag. Jag skriver inte här om 9-7x, som tros vara den första Saab-SUV alls. Men från 9-4x fanns en föregångare som också delade sin plattform och teknik med Cadillac SRX. Dess första generation kom på marknaden 1 och blev en av de mest populära SUV: erna i Amerika. Den andra generationen från 2003 fortsatte sin framgång och delade banden i den mexikanska GM-fabriken med sina svenska släktingar i några dagar.

Endast den första generationen 9-4x, utvecklad under Saab-projektkoden 1, har aldrig sett. Det drogs tillbaka 265 strax före produktionsstart på order av GM och försvann för alltid.

10 tankar om “Drömbil i Schweiz. Saab 9-4x i Mooreland brons!"

 • Jag misstänker en koppling mellan Project 265 och Saab 9-7x. Projektstyrning kanske inte har sett en god vinstmarginal med den förmodligen relativt dyra Cadillac-plattformen och förmodligen låga prognostiserade mängder av Saab-varianten, som borde ha sett bättre ut med en billigare plattform.

  När det vid någon tidpunkt blev klart att Chevrolet Trailblazer-broren Oldsmobile Bravada skulle löpa ut på grund av upphörandet av varumärket Oldsmobile, gavs möjligheten att byta projekt 265 till en billigare plattform och ytterligare utnyttja den befintliga Oldsmobile-tillverkningskapaciteten och därmed spara de totala kostnaderna ,

  Du skulle behöva fråga GM om detta var framgångsrikt, men även de vet förmodligen inte riktigt, eftersom de bara kan jämföra prognoser med verkliga siffror. Dessa var kanske den första reträtten för att undvika konkurs, men vi vet definitivt att de inte har lyckats.

  1
  1
 • 9K blir en efterträdare! Limo, hatchback, kombi och kupé ... den är byggd med Koenigsegg i Saabs fabrik och SAAB AB godkänner projektets namn!
  Ledsen Tom om jag förrådde något, du var tvungen att ta ut det. 🙂

  Glad påsk till er alla ... Ciao Alex

 • I de tidiga dagarna av SUV-bommen kunde Saab 9-4x verkligen ha orsakat en vändning - det är synd att denna möjlighet nekades det!

 • Den sista ledtråden är verkligen ledsen, men hos GM förvånar det mig inte på något sätt. GM är bara skyldig det till sin otroliga storlek att det fortfarande finns i staterna. Och säkert också de enkeltänkande amerikanska kunderna. Finns det några ritningar av ”föregångaren” som aldrig byggdes?

 • Tom, det är exakt dessa rapporter som jag älskar att stödja bloggen varje år. Kommentarer till okända / producerade modeller (någon chans att lära sig mer?). Återigen en länk bortom bloggen utanför rutan till produktionsrapporten.

  Chapeau

  Och ja, jag lyckades lyckas få min 9-4X, AERO, XWD, fullt utrustad med allt som var tillgängligt vid den tiden och med 40TKm också med låg körsträcka det senaste året. Det skulle ha inneburit ett gråtande och skrattande öga. Nu är han ute av försäljningsidén och jag har två leende ögon och ser fram emot nästa utgång med ett fordon som verkar mycket sporadiskt.

  • Projekt 265 har varit terra igocnita för mig hittills. Jag vågar inte lova vad som kommer. Men en annan hemlighet och aldrig insåg Saab-projekt, som jag körde utan framgång i flera år, rensar. Svenska dokument finns på skrivbordet, jag är upptagen med att översätta. Så det fortsätter alltid på något sätt, du måste bara vara ihållande.

 • Det är därför jag aldrig får något från GM-världen in i mitt hus. Jag går till fots eller tar en cykel.

 • Det sista stycket är väl lämpad för att förstöra mitt humör ...
  Tack ändå för raderna på orealiserade.

  Det finns förmodligen inget andra företag i denna bransch som har behandlat sina egna varumärken som avundsjuk, misstänksamt och ogynnsamt som GM.

  Föreställ dig att VW-gruppen skulle förneka Skoda och Seat vissa modeller, plattformar och motorer, tillgång till marknader och finansiella resurser, för annars skulle det finnas svarta siffror, tillväxt och vinst. Otänkbart.

  GM har gjort denna prestation upprepade gånger med flera märken. Det är också ett sätt att krympa friska ...
  De som är tillräckligt små eller till och med försvann har inte längre utrymme för sjukdom. Må GM ta denna väg konsekvent och snabbt. Jag saknar henne.

  12
 • Det beskrivs som XWD i displayen.

 • Är en framhjulsdrift eller?

Kommentarer är stängda.