Saab 9-3 Turbo X med DNA. Är det värt pengarna?

Jag är glad när en ny Saab-miniatyr dyker upp på marknaden. Varumärket är nisch i nisch. Och om någon har att göra med henne idag är det välkomnande. Turbo X är en av bilarna på en imaginär lista som du borde ha ägt eller kört. Inte alla lyckas, och hans utgåva var begränsad ex-verk. Det är möjligt att fans kan placera sin längtan i miniatyr i displayen eller på skrivbordet.

Upplaget är strikt begränsat till 320 exemplar
Upplaget är strikt begränsat till 320 exemplar

DNA-samlarföremål gav oss en Turbo X för diskussion. Som alltid fick vi modellbilen i högkvalitativ förpackning, och det är roligt att frigöra den från förpackningen. Det lilla barnet i mannen är glad när lådan öppnas efter en textilförpackning och Saab, skruvad på en akrylplatta, äntligen ser ljuset.

Så mycket ansträngning krävs. Eftersom DNA Collectibles spelar i en hög liga med sina begränsade utgåvor. 164,99 € plus lokal moms betalas, vilket gör det svårt för vissa samlare. Är investeringen värd det och är Saab-modellen värd pengarna? Jag svarar på den första punkten i slutet av artikeln. För det andra tittar det noga. Eftersom jag är mycket förankrad i Saab-ämnet lämnar jag vanligtvis de första intrycken till min familj. En ny modellbil är diskret placerad någonstans i lägenheten. Om det finns spontan positiv feedback, vet jag att det är bra. Det fungerar pålitligt och i alla riktningar. En modell som jag verkligen gillar misslyckades nådelöst för några veckor sedan. Jag behöll det ändå.

Saab 9-3 Turbo X vann omedelbart med min nådelösa jury. Det ser väldigt bra ut, är svart, bred, stark. Färgen liknar serien Jetblack, ljuddämpare från vilka originalet trollar fram det coola ljudet träffas väl. Spoiler, fälgar, kylare och bak. Allt är rätt. Om det nu fanns en valfri ljudmodul, skulle den vara outhärdlig. Interiören är också mycket nära originalet, beslag och ratt motsvarar det som tillverkades i Sverige. Turbo X är en blickfångare! Du kan säga att allt görs korrekt!

Detaljer i millimeterområdet

Naturligtvis är det så att jag tycker det är fantastiskt när DNA stöter på Saab-ämnet. Jag hoppas på fler miniatyrer, men det hindrar mig inte från konstruktiv kritik. Efter tre dagar med Turbo X på mitt skrivbord trodde jag att några detaljer kunde ha gjort ännu bättre. Detta skulle ha gjort en miniatyr, som jag definitivt anser som framgångsrik, något skarpare.

Det saknas bokstäver på däcken - en försumlighet som inte borde vara i denna prisklass. Måtten och tillverkaren är inte listade, och jag misstänker att det är de 18 ″ standarddäcken. Å ena sidan borde detta ha blivit märkt, å andra sidan miniatyrens storlek på 19 optional som valfritt skulle ha varit ännu bättre. Om du sedan hade tonat de bakre sidofönstren och bakrutan som om de var från fabrik, skulle modellen ha varit perfekt och väldigt varm. Konstruktiv kritik på en hög nivå, som du måste lyssna på om du vill spela i en viss liga när det gäller pris. Har jag fortfarande en önskan? Kanske man bör överväga med DNA för att ge Saab-miniatyrerna en svensk registreringsskylt i framtiden.

Å andra sidan finns det många framgångsrika detaljer som spelas i millimeterområdet. Saab-bokstäverna på kylaren är bara 2.5 millimeter stora. Uppskattas. Det är så känsligt att det är ett nöje att upptäcka det. Som alla andra små etiketter som har originalet. Denna miniatyrs styrka ligger i så små saker.

Begränsad och värd en investering

Finns det fortfarande en öppen fråga om Saab 9-3 Turbo X från DNA Collectibles är en bra investering? En tysk samlare måste betala cirka € 200,00 om han tog miniatyren in Online Store beställt. Inte lite pengar på en mycket konkurrenskraftig marknad. Den potentiella målgruppen är inte längre den yngsta, marknaden stagnerar mer än den växer.

Mot denna bakgrund är riktningen för DNA-samlarobjekt koherent. Upplagor är kraftigt begränsade, det finns bara 320 delar av TX-modellen över hela världen. Siffran anges alltid på bottenplattan. Tillverkare som har varit på marknaden länge gör samma sak. Deras strikt begränsade miniatyr är säkra investeringsobjekt och visar redan en betydande värdeökning efter kort tid.

DNA Collectibles är inte så långt ännu, företaget är för ungt för detta och arbetar fortfarande med sin popularitet. Om den kan etablera sig på marknaden under de kommande åren kommer dess strikt begränsade miniatyrer att ta en väg som liknar konkurrensen.

4 tankar om "Saab 9-3 Turbo X med DNA. Är det värt pengarna?"

 • Jag håller med om det. Samla inte in dig själv, men kritiken, socker Zucker

 • Välskriven och fotograferad som alltid.
  Även utan en personlig passion för insamling är dessa artiklar alltid ett litet nöje för mig.

  Tack.

 • TX borde ha varit lägre; för även på gatan ligger han sig lägre än den visade modellen.

  2
  2
 • Nej, bilen är inte bra. Men bara för att den inte finns som en stationvagn. Det skulle ha beställts direkt, så att när 1: 1-modellen finns i garaget kan du titta på den på kontoret.

  En ljudmodul? Kan inte föreställa mig att detta till och med kan börja återge det verkliga ljudet. Men kanske har jag bara fel.

  Och ja, modellerna från DNA är definitivt lämpliga för att frustrationen för inte tillgängliga fordon som Aero X, 9-5 NG Kombi är lite nöjd, eftersom den stora versionen inte är tillgänglig.

  4
  1

Kommentarer är stängda.