Saab 9-3 Turbo X med DNA. Är det värt pengarna?

Jag är glad när en ny Saab-miniatyr dyker upp på marknaden. Varumärket är nischen inom nischen. Och om någon behandlar det idag, är det välkommet. Turbo X är en av bilarna på en imaginär lista som ska ägas eller köras. Inte alla lyckas med detta, och dess upplaga var begränsad från fabrik. Det är möjligt att fansen lägger sin drömbil som en miniatyr i utställningen eller på skrivbordet.

Upplaget är strikt begränsat till 320 exemplar
Upplaget är strikt begränsat till 320 exemplar

DNA-samlarföremål gjorde en Turbo X tillgänglig för oss att granska. Som alltid fick vi modellbilen i högkvalitativ förpackning, och till och med att ta bort den från förpackningen är kul. Det lilla barnet i mannen är glad när lådan öppnas efter en yttre förpackning av textil och Saab, skruvad på en akrylplatta, äntligen ser ljuset.

Så mycket ansträngning krävs. Eftersom DNA Collectibles spelar i en hög liga med sina begränsade utgåvor. 164,99 € plus lokal moms betalas, vilket gör det svårt för vissa samlare. Är investeringen värd det och är Saab-modellen värd pengarna? Jag svarar på den första punkten i slutet av artikeln. För det andra tittar det noga. Eftersom jag är mycket förankrad i Saab-ämnet lämnar jag vanligtvis de första intrycken till min familj. En ny modellbil är diskret placerad någonstans i lägenheten. Om det finns spontan positiv feedback, vet jag att det är bra. Det fungerar pålitligt och i alla riktningar. En modell som jag verkligen gillar misslyckades nådelöst för några veckor sedan. Jag behöll det ändå.

Saab 9-3 Turbo X vann omedelbart från min skoningslösa jury. Den ser väldigt bra ut, är svart, bred, stark. Lacken ser mycket ut som serien svart, ljuddämparna, från vilka originalet trollar fram sitt coola ljud, är välgjorda. Spoiler, fälgar, kylare och bak. Allting är rätt. Om det fanns en valfri ljudmodul skulle den vara outhärdlig. Interiören är också mycket nära originalet, beslag och ratt motsvarar det som kom från produktionslinjen i Sverige. Turbo X är en blickfångare! Allt gjort rätt kan man säga!

Detaljer i millimeterområdet

Naturligtvis tycker jag att det är fantastiskt när DNA stöter på Saab-frågan. Jag hoppas på fler miniatyrer, men det hindrar mig inte från konstruktiv kritik. Efter tre dagar med Turbo X på mitt skrivbord ansåg jag att några detaljer kunde ha förbättrats. Detta skulle ha gjort en miniatyr, som jag definitivt tycker är en framgång, till något ännu skarpare.

Det finns inga bokstäver på däcken - en vårdslöshet som inte borde vara i denna prisklass. Dimensionen och tillverkaren är inte listade, och jag misstänker att det är 18 ″ standarddäck. Å ena sidan borde detta ha uppmärksammats, å andra sidan skulle miniatyrens 19 ″-storlek (tillval) ha varit ännu bättre. Om de bakre sidorutorna och bakrutan hade tonats som de var från fabriken, hade modellen varit perfekt och väldigt, väldigt het. Konstruktiv kritik på hög nivå, som du definitivt måste lyssna på om du vill spela i en viss liga när det gäller pris. Har jag en annan önskan? Kanske DNA bör överväga att ge Saab-miniatyrerna en svensk registreringsskylt i framtiden.

Å andra sidan finns det många framgångsrika detaljer som spelar inom millimeterområdet. Saabs bokstäver på kylaren är bara 2.5 millimeter. Beräknad. Det är så filigran att det är ett nöje att upptäcka det. Liksom alla andra små etiketter som tar upp originalet. Styrkan i denna miniatyr ligger i sådana små saker.

Begränsad och värd en investering

Finns det fortfarande en öppen fråga om Saab 9-3 Turbo X från DNA Collectibles är en bra investering? En tysk samlare måste betala cirka € 200,00 om han tog miniatyren in Online Store beställde. Ganska lite pengar på en mycket konkurrensutsatt marknad. Den potentiella målgruppen är inte längre den yngsta, marknaden stagnerar mer än den växer.

Mot denna bakgrund är riktningen för DNA-samlarobjekt koherent. Upplagor är kraftigt begränsade, det finns bara 320 delar av TX-modellen över hela världen. Siffran anges alltid på bottenplattan. Tillverkare som har varit på marknaden länge gör samma sak. Deras strikt begränsade miniatyr är säkra investeringsobjekt och visar redan en betydande värdeökning efter kort tid.

DNA Collectibles är inte så långt ännu, företaget är för ungt för detta och arbetar fortfarande med sin popularitet. Om den kan etablera sig på marknaden under de kommande åren kommer dess strikt begränsade miniatyrer att ta en väg som liknar konkurrensen.

4 tankar om “Saab 9-3 Turbo X med DNA. Är det värt pengarna?"

 • Jag håller med om det. Samla inte in dig själv, men kritiken, socker Zucker

 • Välskriven och fotograferad som alltid.
  Även utan en personlig passion för insamling är dessa artiklar alltid ett litet nöje för mig.

  Tack.

 • TX borde ha varit lägre; för även på gatan ligger han sig lägre än den visade modellen.

  2
  2
 • Nej, bilen är inte bra. Men bara för att den inte finns som en stationvagn. Det skulle ha beställts direkt, så att när 1: 1-modellen finns i garaget kan du titta på den på kontoret.

  En ljudmodul? Kan inte föreställa mig att detta till och med kan börja återge det verkliga ljudet. Men kanske har jag bara fel.

  Och ja, modellerna från DNA är definitivt lämpliga för att frustrationen för inte tillgängliga fordon som Aero X, 9-5 NG Kombi är lite nöjd, eftersom den stora versionen inte är tillgänglig.

  5
  1

Kommentarer är stängda.