Spännande fråga. Kommer Hengchi 1 med Saab-gener?

Kinesiska medier har publicerat patentritningar för att visa Hengchi 1. Det nyutvecklade fordonet från NEVS - Evergrande ska visas i år och byggs 2021. Kanske också i den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan. Han anklagas för Saab Gene. Media ser obligationer på Saab 9-4x och 9-3x. Finns det något där?

Patentritningar från Kina visar Hengchi 1
Patentritningar från Kina visar Hengchi 1

Att hitta information är inte lätt. Coronavirus ändrar allt. Listan över saker som inte kunde hända växer. Det borde ha varit en studie på bilutställningen i Genève. I slutet av april på Beijing Auto Show, sedan modellen för serien. Genève avbröts helt, det nya datumet för Peking är nu i slutet av september. Allt förändras nu och hoppas på bättre tider och normalitet. Scheman kan inte längre hållas. Hengchi 1, den första av 15 nya modeller som Evergrande planerar, kan också drabbas.

Designen av Hengchi 1 kommer från Sverige

De vanliga patentteckningarna i Kina visar en medelstor SUV. Ingen överraskning, vår informationen var lämpliga. SUV: n är rent elektrisk, enligt kinesiska medier ska nästa generations batterier som Koenigsegg användas som energilagring Gemera används. Det finns inga detaljer än.

Och i allmänhet verkar Koenigsegg och Sverige spela en mer intressant roll i utvecklingen än vi skulle ha trott. Ängelholm sägs vara nära involverad i utvecklingen, och Koenigsegg-ingenjörer kommer senare att stödja produktionsstart i Kina. Den verkliga överraskningen är en annan.

Designen av Hengchi 1 ska komma från Sverige och inte från samarbetspartnern Pininfarina. I Kina nämns RAW-design som ursprung. RAW Design är ett 100% dotterbolag till Koenigsegg AB, designchef Sasha Selipanov kom från Bugatti 2019. Där tecknade han Bugatti Chiron.

Flera media ser ett visst förhållande till Saab 1-9x i patentritningarna av Hengchi 4. Paralleller kan inte avfärdas ur hand, även om ritningarna ger gott om utrymme för tolkning. Det märks att det visade fordonet inte bär det nuvarande Kina-mode, vilket ofta ritas på Pininfarina.

Design överraskande europeisk

Strålkastarna tar relativt stort utrymme och är inte LED-platser som i många andra nya utgåvor. Fronten är enkel och lugn. Konstruktionen är av ett europeiskt snitt. Om du letar efter paralleller kan du faktiskt tolka Saab-DNA. På C-pelaren, speciellt i vinkel från sidan, kan en hockeypinne känns igen med fantasi - det typiska för många bilar från Trollhättan. Motorhuven 9-4x och Hengchi 1 har också paralleller i detalj, en LED-ljusremsa kan användas på baksidan.

Det kommer att bli spännande för Saab-fans att se de första bilderna av Hengchi 1. Kanske har den elektriska SUV: n vad som för närvarande antyds. Inredningen kommer också att vara av intresse. Skandinavisk puristisk i Saab-stil, eller baserad på kinesisk smak? I den nuvarande situationen är det svårt att säga när presentationen kommer att vara. Det blir definitivt spännande. Inte bara för att ett nytt bilmärke med globala ambitioner tar scenen.

8 tankar om “Spännande fråga. Kommer Hengchi 1 med Saab-gener?"

 • blank

  Den spännande frågan för mig är, kommer någonting komma till Europa? Förmodligen inte. Den andra frågan är om en rent elektrisk bil är praktiskt och förnuftig alls ?!
  Å andra sidan tycker jag att Koenigseggs roll är bra, jag behandlar honom och hans företag.

 • blank

  Jag letade efter mer information om NEVS 'L113, jag hittade en presentation som NEVS tydligen visade på en leverantörsdag i slutet av förra året:

  https://fkg.se/wp-content/uploads/2019/10/Stefan-Tilk-Stora-Leverant%C3%B6rsdagen-m-film-FINAL.pdf

  Sidan 34 är intressant, det visar i allmänhet vilka produkter som borde komma. Tyvärr finns det ingen tidslinje, men L111 (sedan) och L113 (SUV) heter. Med indikationen att de borde tjäna till att etablera varumärket i Kina.

  Det du visar leverantörerna behöver inte vara hela företagets strategi, men i princip ser det ut för mig som om NEVS-Evergrande vill börja med relativt ospektakulära fordon främst i Kina.

  Om du vill hänvisa till svenska rötter i reklam kan det naturligtvis vara meningsfullt att erbjuda fordon i Skandinavien så att kinesiska turister kan se dem på sin skandinaviska semester och inte behöva undra om de säljs för dumma.

  Informationen om vad som borde komma som en potentiell volym eller premiumprodukt till Europa när, förmodligen borde vara lite längre.

 • blank

  Spännande tankar under en intressant artikel.

  Först bilen:
  Faktum är att många likheter med 9-4X. Slående.
  Uppenbarligen finns det en brantare bakre och den längre taklinjen. Detta lovar mycket utrymme och är inte en nackdel.

  Den stora vilan:
  Förhoppningsvis lär vi oss av den nuvarande situationen. D är ett utvecklingsland när det gäller hemmakontor. Det finns mycket familjevänligt utrymme för förbättring. Det finns gratis positiva effekter för miljön och för lika möjligheter för kvinnor och män.

  Den stora vilan? Bättre inte. Jag kunde fortsätta prata om möjliga effekter men också möjligheter och inlärningseffekter. Bara så mycket: Intressant hur världen ändå ändras. I princip måste allt vi syftar till socialt, ekonomiskt och politiskt granskas noggrant. Verkligen allt.

  2
  1
 • blank

  Ju längre jag tittar på ritningen, desto mer kommer jag till slutsatsen att den är blandad från olika modeller som vi har sett från NEVS.

  Det grundläggande konceptet för kroppen verkar komma från L113-studien, som antagligen redan bär denna hockeysticksvariant, vilket framgår tydligare på sedan:

  https://saabblog.net/2019/01/29/studien-von-nevs-und-deren-geschichte/

  Sidoluftintaget i den främre stötfångaren påminner om 9-3 X Concept som det visades i Asien:

  https://saabblog.net/2018/05/23/nevs-9-3-x-2019-neues-modell-2020/

  Frågan uppstår, har bara designen antagits, eller ligger NEVS Electric 9-3 II fortfarande under den? Och i så fall, med vilken teknisk utrustning?
  Om det fanns hjulnavmotorer som NEVS redan testat i sina elektriska 9-3, skulle det fortfarande vara en unik försäljningsplats. Om inte ser det på något sätt ut som gammalt vin i nya flaskor.

  Det finns förmodligen inget annat alternativ än att vänta tills modellen presenteras ...

 • blank

  Det skulle vara ett trevligt "In Memorial SAAB" ... ja, om saker fortsätter som tidigare efter CORVID-19 ...
  Hur kommer konsumenter att öppna sina börser ???
  Hur kommer mobilitet att utvecklas med så mycket hemmakontor ???
  Kommer övergången till hälsa att förbli hållbar eller kommer återkomsten till antagen lycka från konsumtion ???
  Många frågor i en öppen miljö i framtiden ...
  För tillfället har artikeln varit upplysande och positiv.
  Tack.

  • blank

   Ovanpå alla dessa frågor kommer den framtida ekonomiska utvecklingen i Kina och särskilt Evergrande. Kommer de miljarder dollar som behövs att finnas tillgängliga i framtiden? Och hur kommer elektromobilitet att utvecklas under åren efter COVID-19? Investerar konsumenten pengarna för att komma igång eller är han osäker och föredrar att bygga upp reserver för framtida kriser?

 • blank

  Det är intressant information igen, tack Tom. Du kan vara nyfiken på om det blir verklighet. Glad påsk till alla trots omständigheterna.

Kommentarer är stängda.