Spyker - Saabs räddares krypande ände

Trollhättan sommaren 2010. Festivalen är i full gång, Spyker-sportbilar parkeras i Saab-museet mitt i historiska föremål. Spyker är Saab-räddaren, men de extravaganta fordonen ser ut som främmande organ. Det är tiden för stora drömmar, allt verkar vara möjligt, stjärnorna är påtagliga. I själva verket är Spyker bara ett sätt. Downhill.

Spyker som Saab-räddare i museet 2010

Varför faktiskt? Andra tillverkare av dyra exotiska bilar hittar mer än bara bo i lyxnisch. Innan Corona-krisen beräknades Super Premium-segmentet ha de högsta tillväxttakterna på lång sikt. Hur det kommer att bli efter det är oklart. Men Spyker har inte haft en cykel på asfalten sedan 2012.

den B6 Venator introducerades 2013, men körde aldrig ur sin låda. 5 år senare - 2017, bör C8 Preliator sedan starta om. Nu anslöt sig Spyker till Koenigsegg, den gamla kretsen av Saab-Sverige-förbindelsen tycktes stänga. Ängelholm skulle ersätta Audi med sin otroliga V8-motor som teknikleverantör. Faktum är att ingen enda motor byggdes vid Koenigsegg för Spyker, samarbetet var uppdelat. Samma år kan 3 C8 Aileron vara Le Mans Specialserier har byggts. Emellertid har deras slutförande ännu inte dokumenterats. År 2018 gjorde Spyker ett namn för sig en sista gång på Monaco bilutställning. Då blev det väldigt tyst och fogdar och likvidatorer arbetade på varumärket.

Nulla tenaci invia est via

I motsats till andra företag inom super premium-segmentet var Spyker alltid bara en tillverkare på en hög nivå. Drive köptes från Audi, designen med spektakulära detaljer designades av Spyker. Medan varumärken som Koenigsegg har gjort sitt namn med sofistikerade, tekniska innovationer, har en Spyker alltid förblivit ett dyrt, modernt tillbehör.

Små saker och detaljer av hög kvalitet var viktiga. Företagets motto ”Nulla tenaci invia est via” - Ingen väg är omöjlig för envis ”hittades inte bara i företagets logotyp med den stiliserade propellen. Även på avgassystemet, som kanske inte har fungerat. Men bildande för varumärket. Inte alltid säker på smak, ibland bara för mycket av allt. Det är kanske därför en Spyker ser ut som en gammal bil idag, medan andra fordon mognar till klassiker.

Spyker-tjänsten avbröts, reservdelar sålda

En av de sista fungerande delarna av Spyker Group var Spyker Services BV Företaget grundades förra veckan på begäran av skattemyndigheterna insolvent förklarade att de sex anställda avskedade. Spyker Services tog hand om underhåll och reparation av de 250 befintliga fordonen över hela världen. Den omfattande Reservdelar lager har redan sålts till en kund enligt konkursadministratören Dennis. Detta ger lite hopp för framtiden, lägret kan vara värt guld på medellång sikt. Eftersom utöver tekniska komponenter hade Spyker en mycket hög nivå av vertikal integration, och nästan varje del är en dyr engång.

Insolvensadministratören utesluter en återfödelse av varumärket. I den breda gruppen, som under tiden drivs från Storbritannien, finns det fortfarande företag som inte är i konkurs. De är nu i fokus för myndigheterna som försöker ta upp nätverket. Bland dem är Spyker IP BV, som innehar och licensierar varumärkesrättigheterna. Det kan vara den sista värdefulla löften i detta drama.

8 tankar om "Spyker - Saabs räddares krypande ände"

 • Herbert Hürsch, då måste du räkna SAAB: s som säljs under VM.

 • @ Mr. Nordmann,

  det är inte sant. Vad sägs om 9-3 från NEVS?
  Men VM har faktiskt kanten och byggt fler bilar än NEVS om du räknar alla Saab i VM-eran.

 • Trots allt är 250 fordon mer än på NEVS ...

 • Jag har 2 av de 250 ...

  faktiskt sett i naturen. Båda i Berlin, en av dem på P framför en järnaffär, vilket möjliggjorde en detaljerad turné.

  För att försvara Spykers och VM: er kan man hävda att de många överflödiga detaljerna om det verkliga objektet som helhet i stor utsträckning går förlorade. I natura är de mindre störande än i (detalj) foton. Det gör dem inte mindre överflödiga.

  Den träffar fler tillbehör än en bil. Målgrupp bling-bling-grupp. Strikt talat är en Spyker en Antisaab.

 • Jag vet inte om jag tycker att bilarna är vackra eller mindre vackra. Det är definitivt i betraktarens öga. Men jag hade alltid trott att Muller Saab förstod. Men vad jag inte gillar som företagare är dessa kapslade företag och företag som tror att de kan hitta sin frälsning i slöjan.

 • ... Jag tyckte alltid alltid att bilarna var "fula" -
  ... Andra märken verkade mest lite tilltalande för mig.

  Kanske en del av potten. Köpare såg det ibland på liknande sätt ... 😉

  2
  1
 • Andra gånger då. Spyker hade sitt eget Formel 2006-team i början 7 och 1. Det verkade mycket möjligt där.

  6
  1
 • 250 befintliga fordon världen över ?? Och de ville / borde ”rädda” Saab med sådan expertis inom fordonskonstruktion och service? Hur kunde någon någonsin tro på det? Helt enkelt galet! (Eller var det mycket mer under 2010 och nu är alla skrotade? Skulle inte göra det bättre!)

Kommentarer är stängda.