Spyker - Saabs räddares krypande ände

Trollhättan sommaren 2010. Festivalen är i full gång, Spyker-sportbilar parkeras i Saab-museet mitt i historiska föremål. Spyker är Saab-räddaren, men de extravaganta fordonen ser ut som främmande organ. Det är tiden för stora drömmar, allt verkar vara möjligt, stjärnorna är påtagliga. I själva verket är Spyker bara ett sätt. Downhill.

Spyker som Saab-räddare i museet 2010

Varför faktiskt? Andra tillverkare av dyra exotiska bilar hittar mer än bara bo i lyxnisch. Innan Corona-krisen beräknades Super Premium-segmentet ha de högsta tillväxttakterna på lång sikt. Hur det kommer att bli efter det är oklart. Men Spyker har inte haft en cykel på asfalten sedan 2012.

den B6 Venator introducerades 2013 men kom aldrig ur sin låda. Fem år senare - 5 bör C2017 Preliator göra en ny start. Nu anslöt Spyker till Koenigsegg, den gamla cirkeln av Saab-Sverige-anslutningen verkade stänga. Ängelholm skulle ersätta Audi som teknikleverantör med sin otroliga V8-motor. I själva verket byggdes inte en enda motor för Spyker vid Koenigsegg, och samarbetet upplöstes. Samma år kunde ytterligare 8 C3 ailerons användas som Le Mans Specialserier har byggts. Men deras slutförande har ännu inte bevisats. År 2018 gjorde Spyker ett namn för sista gången på bilutställningen i Monaco. Då blev det väldigt tyst och fogderier och konkursadministratörer arbetade sig alltmer ut ur varumärket.

Nulla tenaci invia est via

I motsats till andra företag inom super premium-segmentet var Spyker alltid bara en tillverkare på en hög nivå. Drive köptes från Audi, designen med spektakulära detaljer designades av Spyker. Medan varumärken som Koenigsegg har gjort sitt namn med sofistikerade, tekniska innovationer, har en Spyker alltid förblivit ett dyrt, modernt tillbehör.

Tyngdpunkten låg på små saker och detaljer av hög kvalitet. Företagets motto "Nulla tenaci invia est via" - ingen väg är omöjlig för de envisa "hittades inte bara i företagets logotyp med den stiliserade propellern. Även på avgassystemet, som kanske inte varit så framgångsrikt. Men bildande för varumärket. Inte alltid säker på smaken, ibland bara för mycket av allt. Kanske är detta en av anledningarna till att en Spyker helt enkelt ser ut som en gammal bil idag, medan andra fordon mognar till klassiker.

Spyker-tjänsten avbröts, reservdelar sålda

En av de sista fungerande delarna av Spyker Group var Spyker Services BV Företaget grundades förra veckan på begäran av skattemyndigheterna insolvent förklarade att de sex anställda avskedade. Spyker Services tog hand om underhåll och reparation av de 250 befintliga fordonen över hela världen. Den omfattande Reservdelar lager har redan sålts till en kund, enligt insolvensadministratören Dennis. Det ger lite hopp för framtiden, lagret kan vara värt guld på medellång sikt. Förutom tekniska komponenter hade Spyker en mycket hög nivå av vertikal integration, och nästan varje del är en dyr engångskostnad.

Insolvensadministratören utesluter en återfödelse av varumärket. I den vidsträckta gruppen som under tiden har verkat från Storbritannien finns det fortfarande företag som inte är i konkurs. Du är nu i fokus för myndigheterna som försöker lösa upp nätet. Bland dem finns Spyker IP BV, som innehar och licensierar varumärkesrättigheterna. Det kan vara den sista depositionen i detta drama.

8 tankar om “Spyker - Saabs räddares krypande ände"

 • Herbert Hürsch, då måste du räkna SAAB: s som säljs under VM.

 • @ Mr. Nordmann,

  det är inte sant. Vad sägs om 9-3 från NEVS?
  Men VM har faktiskt kanten och byggt fler bilar än NEVS om du räknar alla Saab i VM-eran.

 • När allt kommer omkring 250 fordon som är mer än NEVS ...

 • Jag har 2 av de 250 ...

  faktiskt sett i naturen. Båda i Berlin, en av dem på P framför en järnaffär, vilket möjliggjorde en detaljerad turné.

  För att försvara Spykers och VM: er kan man hävda att de många överflödiga detaljerna om det verkliga objektet som helhet i stor utsträckning går förlorade. I natura är de mindre störande än i (detalj) foton. Det gör dem inte mindre överflödiga.

  Den träffar fler tillbehör än en bil. Målgrupp bling-bling-grupp. Strikt talat är en Spyker en Antisaab.

 • Jag vet inte om jag tycker att bilarna är vackra eller mindre vackra. Det är definitivt i betraktarens öga. Men jag hade alltid trott att Muller Saab förstod. Men vad jag inte gillar som företagare är dessa kapslade företag och företag som tror att de kan hitta sin frälsning i slöjan.

 • ... på något sätt tyckte jag alltid att bilen var "ful" -
  ... andra märken verkade vanligtvis lite mer tilltalande för mig.

  Kanske såg några av grytköparna det på liknande sätt ... 😉

  2
  1
 • 250 befintliga fordon över hela världen ?? Och vem ville / borde "rädda" Saab med sådan expertis inom fordonskonstruktion och service? Hur kunde någon någonsin tro det? Bara galen! (Eller fanns det mycket mer 2010 och nu är alla skrotade? Skulle det inte vara bättre!)

  • Andra gånger då. Spyker hade sitt eget Formel 2006-team i början 7 och 1. Det verkade mycket möjligt där.

   6
   1

Kommentarer är stängda.