Den förlorade Saab 9-5 NG-sportdräkten # 36

Saab - saker legenderna är gjorda av. Den saknade Saab 9-5 NG-sportdräkten # 36 lägger till ytterligare ett kapitel till den oändliga sagan. Ett av dessa pre-series fordon som inte borde finnas längre. Med hänvisning till svenska källor skrotades Saab. Normalt slutar varje billiv oåterkalleligt. Om inte bilen är en Saab. Och vissa saker skiljer sig mycket från vad filen visar.

Saab 9-5 NG-sportdräkt nr 36, den saknade personen
Saab 9-5 NG-sportdräkt nr 36, den saknade personen

Vissa platser för Saab-fordon har ännu inte klargjorts. 9-5 NG-sportdräkten med VIN YS3GR5NK6C4000036 var också länge förlorad. Ingen tycktes känna till sin vistelseort - också för att de få initierade tysta. Inte utan goda skäl, eftersom insolvensadministratörerna försökte förhindra överlevnaden av de sista fordonen och skrotade alla fordon som de kunde få tag på. Kroppen skars i fyra delar för att förhindra senare återuppbyggnad. En av dessa "dödsfångar" på listan var sportdräkt # 4. Enligt vår information rapporterades det som skrotat inte bara en gång utan två gånger. Virtuellt, eftersom fordonet inte var i Sverige vid någon av dessa tidpunkter.

Millbrook Proving Ground

Historien om den sällsynta Saab kan berättas ganska enkelt och snabbt - och ändå på något sätt otroligt. 2011 lämnade nummer 36 det skandinaviska hemmet och kom till Bedfordshire för serietestning. Millbrook Proving Ground var en av de största GM-testanläggningarna i Europa. Vid den tiden hade hon redan en rutig historia. Öppnade 1968 och var ett testcenter för Vauxhall och de legendariska Bedford Trucks. 1986 var GM trött på Bedford, tog över Lotus, då fortfarande en del av gruppen och öppnade Millbrook också för andra märken. På 90-talet var Amerikanerna uttråkade med Lotus, övergav varumärket och förvandlade testplatsen till ett oberoende företag i GM-gruppen. Ruthland Partners tog över 2013, den stora flykten från Europa och Millbrook blev 2016 Spectris säljs vidare.

2012, efter avslutningen i Trollhättan, samlade insolvensadministratören fordon. Från alla planethörnor flög prototyper tillbaka till Sverige. Vissa blev auktionerade, många tyvärr förstörda. Kombinationsnummer 36 förblev emellertid i besittning av GM som insättning. Det borde ha räddat honom. Han glömdes bort, svenskarna tog bort honom från filerna och fick honom officiellt skrotad. I Millbrook var han en del av inventeringen någon gång, och så överlevde han i England i åtta långa år och otroliga två ägarförändringar. Fordonet hanterades alltid med mått och behandlades inte dåligt. Det måste ha noterats på testplatsen, eftersom en liten grupp människor alltid visste om dess existens.

Besök Kiel finns det # 36. Jag får "skrivförbud"
Besök Kiel finns det # 36. Jag får "skrivförbud"

Det har varit isolerade försök att ”köpa tillbaka” honom, men de har misslyckats regelbundet. Fram till 2019, då en svensk fan kunde köpa den till ett uppenbart pris. Nummer 36 tog sig hem. Tillbaka till Sverige, inte utan stopp först Kiel att infoga. Där jag såg honom, lärde sig hans berättelse, men fick inte skriva om den.

Saab 9-5 NG-sportdräkt # 36 tillbaka i Sverige

För då var det fortfarande extremt osäkert hur man skulle få ett förlorat fordon tillbaka på vägen. Särskilt när det officiellt listas som skrotat. Efter veckor med intensivt arbete lyckades Markus Lafrentz och hans team rensa upp arkivsituationen med mycket diplomati och många års erfarenhet och få sportdräkt nr 36 redo för godkännande.

Samtidigt är 9-5 tillbaka i sitt gamla hemland, som den lämnade för cirka 8 år sedan. Han har fått svenska papper och är i goda, omtänksamma händer. Vad är exakt nummer 36? Det är ett stycke historia, inte bara för att det lägger till ytterligare ett kapitel till Saab-sagan. Med sin utrustning dokumenterar hon också att under de sista aktiviteterna under det dramatiska året 2011 installerades allt som på något sätt var tillgängligt i Stallbacka.

Saab 9-5 NG Sportkombi # 36 är en Aero TTiD XWD. Riktigt snyggt utrustade bland annat med panoramatak, stor navigering, backkamera, körkänsla och baksäteunderhållning. Men du kan se behovet av de senaste månaderna i Saab Automobile AB: s historia, med lädersäten i Vector Trim.

Det skulle vara önskvärt om det bevarades som det är. Stationvagnen är en av två högerstyrda fordon som överlevde. Dess nyfikna funktioner och händelserika historia gör det till en patiens i svensk fordonshistoria.

18 tankar om "Den förlorade Saab 9-5 NG-sportdräkten # 36"

 • Pingback:

 • Jag skulle inte ha brytt mig mycket positivt ...

  Den största nackdelen med någon NG SC med någon utrustning och motorisering är att den och delar aldrig gjorde det till serien.

  Jag skulle dock ha älskat att ha ett vänsterstyrd fordon med 2.0 BioPower eller TTID (var och en med rådjur) och lädersäten - med eller utan vad som helst.

  Borde ha, Trollhättan ...

  Jag vågar inte en bil, mer exklusiv än en Koenigsegg. Eller hundar, barn, kvinnor och andra människor och trafikanter.

  Om jag stötte på en NG SC igen skulle jag tacka den modiga ägaren på knäna. Också positivt oavsett och oavsett utrustning och motorisering ...

 • Ja, det hade också varit den motor som valts för mig - och med panoramatak, navigering osv. Underbart! Vektorsätena skulle inte ha stört mig. För mig skulle bara HUD ha saknats (men kan eftermontera Kiel) och naturligtvis rattet på vänster sida! 😉

 • TTID XWD skulle ha varit motorn i NG Combi.

  3
  1
 • Av - låt mig säga ganska neutralt: Vi kan sjunga en låt från Borgward-scenen under konkursförfarandet. Var det en amatörism av skådespelarna? Var det en plan bakom det, och i så fall, vilken? Konkursadministratören från Borgward var styrelseledamot i BMW - märkte ingen det? Oändliga frågor, spekulationer om spekulationer. Med Saabs konkurs har industrihistorien tyvärr hittat en annan källa för detta. Det som återstår är de fordon som vi faktiskt kan använda idag. Den grunden.

 • "Hallo i knäet" fordonet är definitivt "fascinerande" ... tyvärr är det en dieselvariant "... och för min kanske senare önskemål och intressen i en NG-modell" tyvärr ut ur loppet " för en värdig motsvarande efterträdare för min 9-5 AERO sportstationsvagn från 2002! Men annars hade det varit bra ... om det någonsin skulle säljas´´!

 • Det var ingenting i mina ögon. Kanske i GM: s ögon. 9-5 NG förutsåg utvecklingen som försenades i serieproduktionen på Opel (Insignia). Kanske är det där nyckeln är.

 • Tyvärr inte!

 • Insolvensadministratörernas arbete visar ingen tydlig riktning. Förseriefordon skrotades, andra såldes eller auktionerades.

  I allmänhet är arbetet extremt kontroversiellt. I Sverige pågår bearbetningen av upparbetningen, cirka tio år senare. Löften med stort värde som har överförts till den svenska staten finns inte längre. Fullt tillverkade fordon, en talar om ett medelstort 10-siffrigt nummer, skrotades istället för att sälja dem. Listan är lång, dramaet slutar inte där. Det kommer bara att finnas ett omfattande svar om några år.

 • Konkursförvaltarna var inte riktigt bäst för Saab. Men det var precis så det gick. Intressant att jakten gjordes på förproduktionsfordon och den över hela världen !? Varför då? Var det fortfarande så mycket värt att skydda i den slutliga utvecklingen som inte borde falla i någon händer?

 • PS: Finns det också bilder av interiören? Jag skulle vara oerhört intresserad!

 • Hi Tom,

  tack för den här fantastiska "brott" -historien! Stor bio! 🙂 (Även om jag är lite besviken över att den saknade personen som har återuppstått inte är 9-5 NG-hatchback-prototypen. 🙁)

  Dum fråga: Varför försökte konkursförvaltarna "att förhindra överlevnaden av de sista fordonen och skrotade alla fordon de kunde få tag i?" Och varför skars "till och med kroppen i fyra delar för att förhindra senare återuppbyggnad"? Måste de inte göra allt för att konkursfördröjarna skulle kunna generera så mycket pengar som möjligt? Älskare skulle säkert ha hittat en försäljning. Eller handlar det om 4-9 NG-patent så att ingen stjäl / replikerar vad? (Men du kunde precis ha köpt en 5-9 NG på normalt sätt i förväg.) Så "sakrilegiet" (jag menar det verkligen!) Av att skrota helt nya Saabs påverkade bara 5-9 NG (eller till och med bara SportCombi-pre-serien?) Och inte 5-9 ??

  Tack för en kort förklaring och förhoppningsvis kan vi alla åka på vårutflykter med våra skatter snart igen! 🙂

 • Individuella designelement som kröp in i senare Opel-produktioner är tydligt synliga. GM vara "tack" ...

 • Allvarligt. Datumet är slumpmässigt.

 • Bara på grund av datum, allvar eller skojar?

 • En thriller. En thriller.
  Och varje NG SC är en kandidat för en serie.
  Fascinerande bilar - eller snarare protagonister.

  10
 • Wow, vilken historia ...

  10

Kommentarer är stängda.