Koenigsegg expanderar anläggningen i Ängelholm

Koenigsegg visar en spännande dynamik. Tillverkaren av supersportbilar expanderar sin anläggning i Ängelholm och startar produktionen av Gemera 2022. I en Intervju Med den svenska utgåvan av Auto-Motor-Sport avslöjar grundaren Christian von Koenigsegg spännande detaljer och svarar på tidigare obesvarade frågor.

Koenigsegg expanderar anläggningen i Ängelholm för Gemera
Koenigsegg expanderar anläggningen i Ängelholm för Gemera. Bild: Koenigsegg

Ursprungligen förväntades Koenigsegg bygga en startmodell i Trollhättan. Detta väcker definitionen. Den nya gemera kommer att kosta motsvarande cirka 1,5 miljoner euro. Ett relativt uthärdligt pris för en supersportbil från Ängelholm, naturligtvis. Men är det verkligen ett erbjudande för nybörjare? Koenigsegg ser det så. Priset på Gemera höjdes något och antalet bitar minskades något. Fin justering i övre ligan, och i detalj kommer 2022 Gemera att lämna hallarna i södra Sverige 2023 och 150. 300 fordon är det högsta numret i en serie på Koenigsegg hittills. Din begränsning bör säkerställa hög exklusivitet i framtiden. En annan modell under Gemera är för närvarande inte planerad, i Koenigsegg väntar man på den ytterligare utvecklingen av varumärket.

Gemera tar med sig arbete till Trollhättan

Ingen Koenigsegg från den gamla Saab-fabriken, men nya jobb på den traditionella platsen. I framtiden kommer några församlingar att förmonteras i Trollhättan och levereras till Ängelholm för slutmontering. Koenigsegg fortsätter att använda testfaciliteterna från NEVS. Huvudanläggningen kommer att byggas ut med 10.000 XNUMX kvadratmeter vid produktionsstart.

Mindreinnehavet i NEVS - Evergrande är en vinst för tillverkaren. Inte bara för att pengarna från Kina kommer att göra den största expansionen i företagets historia möjlig. Cellproduktion för Gemera enligt sin egen specifikation utförs i gruppen. Tillverkaren Cenat tillhör också Evergrande-gruppen.

Koenigsegg förlitar sig fortfarande på sin egen kompetens för många andra komponenter. Det vertikala tillverkningsområdet förblir legendariskt högt. Ett exempel är elmotorerna för Gemera. De utvecklas internt i samarbete med ett belgiskt företag. Motorerna är lätta och väger endast 35 kg framtill eller 40 kg bak. De två bakre motorerna uppnår vardera en anmärkningsvärd 1.000 XNUMX Newtonmeter.

FreeValve-teknik exklusivt på Koenigsegg

En 2-liters trecylindrig turbomotor med FreeValve-teknik och 600 HP firar sin premiär i Gemera. Utvecklingen av denna teknik började under Saab-tider - och med de legendariska Trionic-motorerna som bas. Nu är den klar för produktion. Gemera kommer att vara den första och för närvarande det enda produktionsfordonet i världen som använder denna teknik. FreeValve-motorer dispenserar kamaxeln och styr ventilerna individuellt. Detta sparar vikt jämfört med konventionella motorer, och deras förbrukningsfördel är 15-20%.

Förutom Koenigsegg har endast den kinesiska tillverkaren Qoros visat en FreeValve-motor hittills, men samarbetet har avslutats. Qoros kommer att förlita sig på rent elektriska enheter i framtiden. I Ängelholm har det dock skett flera förfrågningar om motorer. Den revolutionära tekniken kan också föreställas i flygplan, båtar och lastbilar, säger Christian von Koenigsegg.

4 tankar om “Koenigsegg expanderar anläggningen i Ängelholm"

 • blank

  Tack, Tom. En mycket intressant översikt över vad Koenigsegg utvecklar.

 • blank

  Spännande.

  Båt- och flygmotorer för (mega) motorsportleksaker är det logiska tillskottet till hyperbilen för de superrika ...

  Men hur är det med lastbilar och vad betyder det att vänta på den ytterligare utvecklingen av märket? Du är faktiskt ansvarig för dem.

  Om du inte bara väntar och ser vem som frågar vilken publik för en publik och sedan bestämmer hur och med vem du håller med om vad som helst.

  Är King Chrille faktiskt i denna lyxiga situation? Och denna ställning har till stor del utarbetats. Du kan verkligen bara ta av dig hatten och behöva undertrycka knäreflexer.

Kommentarer är stängda.