Saab 900 Cabrio - en bil med hög kvalitet

Jag har kört Saab sedan 1996, så jag kom till Saab i en fas där döda Saab-fans skrynklade näsorna på det som kom från Trollhatten under GM-äggen. Stationsvagnen 900i var mitt företagsfordon och hyrdes. Under de senaste sex åren fanns det två Audi 80-tal som hade hyrts ut i tre år vardera. När jag också fångades in i det professionella tänkandet som var utbrett i reklambyråns scen vid den tiden, efter det att det andra Audi-leasingavtalet upphörde, blev märket med de fyra ringarna för pie.

En Saab 900 Cabriolet har slavkvaliteter
En Saab 900 Cabriolet har slavkvaliteter


Saab som det "andra svenska varumärket" var lite känt i allmänheten, men om du var försiktig och ville ödmjuka dina konkurrenter skulle du köra Saab! För mig räckte det för ingångsmodellen.

Hur det hela började

900 kämpade lugnt och ansvarsfullt - vilket också kunde förväntas från ett fordon som var tre år gammalt i mitten av 90-talet. Så efter det första leasingavtalets utgång kom den andra Saab in i huset: en 9-3, också som en stationvagn, med 150 hk och mjuk turbo. Jämfört med 900i kändes det extremt livligt och smidigt och var också extremt ekonomiskt med det värdefulla bränslet.

Efter den treåriga leasingperioden hade bilen mindre än 50.000 80.000 km på klockan. Det såg ut som nytt och hade aldrig orsakat problem. Och eftersom den avtalade hyresgraden var ganska hög och det beräknade restvärdet därför var lågt, returnerade jag inte bilen till Saab, jag köpte den helt enkelt. Jag har det fortfarande, körsträckan är nu XNUMX XNUMX. Du säljer inte en sådan bil utan behov.

Jag måste erkänna att jag skonar bilen genom att jag inte kör den genom saltlake. Eftersom bilalternativ räcker för mig. Förutom min vana att köpa och köra veteranbilar (Fiat 124 Sport Spider, Volvo Amazon + 240 + 940, Mercedes / 8, DAF, Peugeot 403 och särskilt Borgward), använder jag bara youngtimers för vardagen. Just nu finns det 9-3, en Audi 80 från 1993 (ja, cirkeln stängs) och en Saab 900 II Cabrio 2,3 liter utan turbo från 1996. Några andra versioner av detta fordon.

Saab 900 II: s slavkvaliteter

Jag hyrde en hall för de bilar som jag inte kör just nu, där de är torra och luftiga. Mitt hus erbjuder dock inget lagringsutrymme för en bil, det måste vara brutalt i vädret. Finns det en cabriolet i närheten? Speciellt en vars tak nu är 24 år gammalt och är måttligt inkontinent? Hur som helst, jag ska göra det. Nöjet med att köra utomhus är ersättningsbart, jag vill njuta av det så ofta som möjligt.

900 cabriolet är en bil med takkvaliteter som överlever oxturen i daglig användning utan garage med flygande färger. Jag köpte den 2017 för 1.900 317.000 euro med 2.600 XNUMX kilometer på klockan. Ett riskköp, naturligtvis, särskilt eftersom bilen har mycket tydliga spår av sina år. Men det bär märkena med värdighet, eftersom fordonet visade sig vara ett bra fordon första gången det reparerades och bevarades för cirka XNUMX euro. Med Saab Center Kiel, Bilhandlare Lafrentz, lyckligtvis har jag en superkompetent partner i mitt område.

Jag har nu kört över 30.000 900 kilometer med XNUMX II och bara haft två större reparationer: bensinpumpen och kopplingen - rörligheten är inte gratis. Ibland känner jag mig lite skäms för att köra en bil som Saab-fans förmodligen skulle bedöma som "fel modell" och för lumpen och skulle bli kvar.

För mig är dock detta fordon exakt rätt: det behöver inte förpackas i bomull och förvaras i ett luftkonditionerat garage för evighet. Det används och roligt. Vem vet hur länge vi alls kan köra bilar med förbränningsmotorer? Så varje dag räknas. Och naturligtvis varje Saab som hålls på gatan.

Text och bilder: Jörg Lemcke

11 tankar om "Saab 900 Cabrio - en bil med hög kvalitet"

 • @ Herbert Hürsch

  Jag kan verkligen föreställa mig ”rovdjur” som kallas påsklilja med ett girigt grönt grepp! Gorgeous! Mycket underhållande! 🙂

 • @ Sprott,

  såvitt jag vet kan det bara vara denna motor. Han spelar en viktig roll i gårdagens bidrag (film). Var noga med att titta.

 • Tyvärr har jag ingen kunskap om exakta motordata, men jag kan bara säga så mycket: Bilen kör helt perfekt! Mycket kultiverad, tyst och faktiskt extremt ekonomisk. Med 7,3 till 8,5 liter per 100 kilometer är det den mest ekonomiska bilen i min flotta. Och med en förskjutning på 2,3 liter. Min Volvo 940 stationvagn med 2,3 liters maskinen använde sällan mindre än 10 liter.
  Så: Saab kör för evigt om möjligt. Det är nästan lika vackert som att köra DAF 😉

 • Tack Jörg Lemcke.

  2.3i kan bara vara den berömda och nästan oförstörbara hemodlade bilen som debuterade i 9K, eller hur?

  Om du har det under huven kan du ignorera alla diskussioner om äkthet och GM-delar med ett leende.

  Men jag tycker också att en DAF i samlingen är riktigt cool. Min farfar hade en mörkgrön stationvagn med en beige inredning. En fantastiskt praktisk och charmig liten bil som var åtminstone inre staden med sin Variomatic och oerhört smidig enligt standarderna vid den tiden.

  En liten rovdjur som har ätit banbrytandet av många samtida limousiner vid trafikljuset. Den gröna kallades sedan "påsklilja" inom familjen.
  Driver och DAF är oförglömliga.

  @ Ebasil,

  dieselens anrop är inkonsekvent. 1,9 från 9-5 har inte det bästa. Men det finns inte heller någon regel att det inte skulle kunna hålla länge ...

  Vid Autoscout såg jag körkromglasögon med nästan 300.000 XNUMX, vid Saab Service-kontrollbokshållna och stora motorskador med mindre än hälften av körsträckan.
  För en vän orsakade samma motor i en Opel Zafira med 170.000 XNUMX körsträckor total ekonomisk skada.

  Jag litar inte helt på det här. Ändå skulle jag träffa en läcker cabriolet eller SC om körsträckan och priset erbjöd tillräckligt med hopp för överkomliga fördelar / prisvärt körglädje ...

  Jag har ingen åsikt om att jag kan dela om de äldre och yngre dieslar som Saab har installerat.

  Jag tycker att det är historiskt intressant att i Sverige har dieselmotorer för vägtrafik varit svåra under många år och traditionellt.

  Till och med Volvo, som alltid hade sina egna motorer, kom sent till diesel. Han kom bara in i bilar under 240 och köptes från VW. Det tog flera år innan den första egna enheten.
  Även lastbilar och militära fordon har kört på bensin längre än du tror. Ingen aning varför det var eller var, men det är en del av den specifika svenska historien inom fordonskonstruktion.

 • Exakt en felbedömd ung timer. Jag körde två 902 eller kör fortfarande en. Den första en 902SE 2.0 Turbo LE Coupé från ´95 har på Int. Saab-mötet i Belgien vann 2002: a pris 1 902. Vi åkte på några resor med honom. Mest med en genomsnittlig bensinförbrukning på 6-7 liter på motorvägen. (naturligtvis vid schweiziska tempon)

  Den nuvarande är en cabriolet från ´97; 2.0SE Turbo Talladega med rådjustering. Jag köpte den 2003, strax efter att min fru berättade för mig att hon var gravid. När allt kommer omkring ville jag också ha något. Den här cabrioleten följde mig som en vardaglig bil på sommaren och vintern fram till 2012. Nu kan den vila i garaget och körs i fint och torrt väder eller när jag känner för det. En riktigt bra och djupt glad bil.

 • Så du behöver inte skämmas för någon Saab, tänk på att det dåliga samtalet om 900II långsamt kommer att stoppa och de som fortfarande har en eller kommer att bli beundrade igen.

 • Då hade jag inga problem med att Deutsche Bank leasade en Saab som en firmabil, och jag har varit lojal mot varumärket sedan dess. Men jag var den enda jag kände. Bankers var inte heller den verkliga målgruppen. Och med all kritik av GM - om flottahanteringen för alla företag vid den tidpunkten bara hade räknat rent enligt kostnader / fördelar, skulle ingenting ha varit med ABM, men under många år hade allt varit insignier, som i flera år stod överst i motsvarande tabeller. Men status följer det, och Saab har alltid varit företagets fordon för frilansare, kreativa människor och individualister. Och du kan fortfarande berätta från priserna idag. En bra 9-5 NG begagnad kostar mer än till exempel en yngre Jaguar XJ med mindre km, full utrustning och listpris 110 kEUR. Du måste ha råd med det, särskilt eftersom reservdelarna kan vara ett verkligt problem om du är otur. Jag har inget med GM att göra, men kvaliteten har faktiskt varit ganska bra sedan årtusenskiftet; denna ständiga bashing - vad för? Jag körde faktiskt bara Saabs med GM-delar, och de var alla pålitliga och hållbara - till skillnad från andra varumärken, släppte de mig aldrig. Förhoppningsvis förblir det så, också för att den nuvarande naturligtvis blir äldre.

  14
 • Naturligtvis menade jag 9-5 jag, ledsen!

 • Trevlig, uppmuntrande rapport och naturligtvis ett värdefullt bidrag till att upprätthålla våra vackra Saabs på gatan - tack så mycket! 🙂

  Jag är alltid förvånad över Saab-bensinmotorns höga körsträcka - när allt kommer omkring, i det allmänna ”medvetande” i fordonet tillskrivs det nästan bara dieselmotorer. Å andra sidan, särskilt med 9-3 II SportCombi TTiD, som naturligtvis är mycket yngre, läser jag om mycket hög körsträcka.

  Så är den "uppfattade" övervägande av rapporterna om Saab-kunders höga körsträcka förmodligen bara på grund av Saab-fans traditionellt och förståeligt högre affinitet för kunder? Och 1. att Saab Diesel inte fanns så länge? Sedan när? Slutet av 2-talet med 90-9 I och 3-9 II? Jag vet bara - från min egen erfarenhet - att 5-9 II Cabrio också var tillgänglig som diesel från MY 3.

  Och hur har andelen dieselbilar (t.ex. särskilt i Combis) uppträtt under de senaste åren? I alla fall föredrog man många vagnar, särskilt dieselbilar. Kanske vet bloggen något om det - jag älskar statistik om Saab 🙂 - och jag är glad att höra olika siffror och statistik än den som tyvärr för närvarande. publiceras dagligen…. 🙁

 • ”SAAB som leasingfordon” för dina anställda i företaget ”

  "Skulle jag vilja kommentera det? Att alla SAAB-förare blir upprörd över det eller så säger du det
  UNDER deras yrkesverksamhet ”ofta INGEN möjlighet” att använda en mycket uppskattad säker högkvalitativ ”SAAB-bil”!

  ´´Hur går det gamla talesättet i affärslivet´´ ?? ”Efterfrågan gör produkten 'die Dienst & Service´' ''! ´´ Jag tror att alla ansvarsfulla företagare som har gjort affärer i många år också agerar i enlighet med det!

  ´´Vad ska klargöras med detta´´ ?? ´´ Om en anställd arbetar i AD, förutsatt att han också arbetar framgångsrikt för företaget, pratar eller förhandlar med sin chef om företagets bil eller ett nytt företagsfordon ... varför säger han då inte ´´Mr. Müller Jag har kört SAAB-märket privat i så och så många år, en bil där jag känner mig bekväm, vilket ger mig den säkerhet som jag räknar med att kunna återvända till min familj efter en hård vecka, väl skyddad och levande ”!! ´´Mr. Müller Jag vet att du vanligtvis har tänkt BMW AUDI MERCEDES BILD för de anställda, men jag tror att det borde också vara möjligt att hyra ett SAAB-fordon´´ eller så finns det inga hyresgäster som erbjuder SAAB ''! ((Situationen är naturligtvis menad retrospektivt de senaste 1 åren))

  // Om ett företag har flera eller bara ett fåtal anställda i försäljning "(för det är vad det mest handlar om)" som raslar sina 70.000-100.000-130.0000 km om året "kommer de förmodligen att försöka göra sitt dagliga arbete så trevligt som möjligt att ge stöd från back office och att ge de anställda en fri hand så mycket som möjligt ''!

  "Om alla hade tagit det till hjärta" skulle det ha varit minst tio gånger så många SAAB: s i de olika företagsflottorna och SAAB skulle naturligtvis ha haft en helt annan yttre effekt med dessa fordon´´! ´´Men tyvärr kommer det att ha varit så att den anställda bara skissa till sina kollegor ((se ´´Achim´´ har redan fått den nya E-klassen) ... vad förtjänade han det för? inga fler beställningar än mig ??))
  // ´´TYPISK FELT Tänkande´´ Varken jag står bakom en produkt´ då kan jag också representera den externt 'men om jag alltid gör mig liten och vill simma med hjorden, så kommer jag att gå förlorad för alltid för det det finns alltid en som blir bättre "snabbare" intelligent eller arrogant ... alltid ”!!

  ”Så det är det, jag var tvungen att bli av med det ... för med många artiklar kommer detta ämne upp”!
  ´´STAY HEALTHY´´ ……. ´´E GOOD RIDE´ ´With SAAB´´´´´´´ CAR´ (SAAB) GÖR ALLT FÖR DET FÖR ATT FÅ CHANSEN TILL MINST I GATTRAFIK ´ HÄLT ATT KOMA PÅ HEM´´ !!

  6
  2
 • Kära Jörg. Välkommen till "False Model Driver" -klubben. Jag har skrivit om min 902 V6 här många gånger, men jag vill återigen betona att det är ett av de mest avslappnade och pålitliga fordonen för mig. En riktig Saab. Med sin egen, något annorlunda karaktär. Jag har nyligen knäckt 300.000 XNUMX KM med bilen, och det känns som om jag kunde göra samma sak med korrekt skötsel och underhåll. Låt de okunniga fortsätta att beröva sig nöje ...

  Hälsningar till samhället

  Lizi

Kommentarer är stängda.