Bilweb-vårauktion för samlarfordon

Den årliga vårauktionen i Sverige börjar den 25 mars. Under Corona-krisen kan man se fram emot resultaten. Saabs deltagande är dock extremt tunt i år. Det dominerar Volvo, och medan tidigare auktioner verkligen handlade om fordon från samlingar, uppväger dagliga klassiker tydligt denna gång.

Saab 900EP i Monte Carlo gul
Saab 900EP i Monte Carlo gul

Saab 900 Cabriolet 1992

Monte Carlo Yellow är den öppna klassikern från Saab. Ingen Monte Carlo full turbo, som är eftertraktad och följaktligen dyr. Men ett av endast 893 exemplar målade i denna färg som såldes över hela världen med olika specifikationer som specialmodeller eller begränsade utgåvor. Den milt laddade 2-liters turbo fungerar under huven, den levererades ursprungligen till Italien. I Tyskland gick denna populära typ av motorisering som 900S, i Italien som 900EP. Cabrioleten kom senare till Storbritannien och har varit tillbaka i Sverige sedan 2019.

262.750 3 kilometer är på disken, villkoret är en XNUMX med tecken på användning och tekniska begränsningar. Historiken är oklar, manualer och dokumentation saknas. den Uppskattat pris är 11.000 XNUMX €. Är det för högt eller står Monte Carlo gula, som är tänkt att vara i originalet, sticker ut?

Saab 9000 CD 1993

Det existerar verkligen, spänningen vid andra blick. Först verkar det vara en 9000 CD i tillstånd 4. Rost på karossen och dörrarna gör fordonet oattraktivt. Kilometern på endast 105.000 XNUMX talar för detta. Historiken är klar, säljaren är arvtagaren till den första ägaren.

Motorn på CD: n är anmärkningsvärd. Du hittar inte en B202S med 150 PS 1993 på CD 9000. Det sägs bara vara fyra exemplar i hela Sverige, det är oklart hur hög andelen av produktionsmixen var. den Auctioneers uppskatta priset för den kommande klassikeren i skick 4 till 2.700 XNUMX euro. Det skulle vara glädjande, om bara på grund av den sällsynta motoriseringen, om CD-skivan hade en chans till ett annat liv.

Saab 900i 1989

Saab 900i erbjuder en intressant bas. En två-dörrs sedan som ursprungligen designades som en billig inträde i Saabs värld för de nordiska länderna. Cabriolet är baserad på den, som är en helt annan del av Saab-sagan. 900 hade bara två ägare på 30 år och rullade av monteringslinjerna i Finland. Ursprunget till Saab-Valmet garanterar vanligtvis bra utförande och lite rost, även om det senare inte gäller detta prov.

Sedan rostar på alla platser där en 900 är populär att rost. Det som talar för Saab är den hanterbara historia och den låga kilometertelleravläsningen på 155.000 XNUMX kilometer. Auktionshuset utmärkelser en klass 3 som kännetecknas av optimism och en uppskattning av 1.800 XNUMX euro. Intresserade med nära familjeförhållanden till kroppsbyggaren eller sin egen svetsmaskin har en fördel om de är intresserade av detta prov som är värt att bevara.

3 tankar om "Bilweb-vårauktion för samlarfordon"

 • 900i är inte så sällsynt i versionen - ja, lagren har minskat ganska mycket de senaste åren, men du kan fortfarande hitta några här och där och särskilt i Skandinavien.

  Jag tror att cabriolet inte är exakt "rak" och inte heller original ... trimremsorna var inte så smutsiga och monterade med klackar på fabriken, som - utöver den saknade bokstäverna - talar för en ommålning. Strålkastartorkarna saknas helt, mmh, totalt sett har jag en lugn känsla av bilen.

  Jag tycker att 9000CDE är extremt spännande och det är en bit av SAAB-historien som är väldigt speciell. Jag hoppas att han kommer att vara i goda händer med honom!

 • Jag skulle vara intresserad av 900i så sällan som den är

 • Svetsmaskin

  Jag behöver verkligen en. Och de nödvändiga färdigheterna, som inte är raketvetenskap ...

  Det finns fortfarande bra bilar som belönar svetsning för att de annars är väldigt ärliga och helt okomplicerade.

  Kanske det är där min bilframtid ligger?

Kommentarer är stängda.