Saab, blå himmel och bloggen

Söndag den andra dagen med utgångsbegränsningar i Bayern. Spessart är bayerskt och ändå nära kopplat till Rhen-Main-området. Det är en inflygningsväg för Frankfurts flygplats, och civilisationens bakgrundsljud är alltid närvarande. Rätt: Var närvarande. Allt har förändrats sedan igår. Nästan ingen trafik och knappast några människor på gatorna. Och himlen är blå - och tom. Det har tömts i flera veckor. Och idag? Inget flygplan i stort - en situation som inte har observerats på decennier.

Saab 9000, blå himmel, inga flygplan. Den nya normalen.
Saab 9000, blå himmel, inga flygplan. Den nya normalen.

Tyskland stängs av och vi är bara i början. Det vi nu upplever kommer att vara det nya normala under en tid. Fler månader än veckor, beroende på spridningen av Covid-19. Viruset invaderar alla livets områden och det förändrar också bloggen.

Det påverkar mitt yrkes- och privatliv, mina planer för det här och det kommande året och mina hobbyer. Från och med nu går allt bort, möten avbryts och skjuts upp på obestämd tid. Jag kommer inte se vänner som bor långt borta när som helst snart - en situation som måste hanteras först. Bakom händelserna ligger också frågan om man kan och bör skriva en autoblogg med tanke på den allmänna situationen. Är inte frågorna alltför vardagliga när människor dör några hundra kilometer bort och hälso- och sjukvården hotar att kollapsa? Även om jag inte behöver gå så långt ...

Om jag tittar ut genom ett fönster faller mitt blick in i grannens trädgård. Snyggt, välskött, inte så nära naturen som min egendom. Stolt och glädje för dess ägare. Den gamle mannen är över 80 och har en lungsjukdom. Och ägaren i huset framför det har varit i kliniken sedan fredag. En operation som inte ska skjutas upp. Hotet är verkligt för dem båda, och hoppet och önskan att de kommer att göra det genom tiden är stort.

Så hur är det med de vardagliga bilfrågorna? Fortsätt? I alla fall är den redaktionella planen för i år historia. Besöksmöten som skulle beräknas från slutet av månaden har avbrutits. Avsnittet ”besök” kommer att utelämnas under lång tid. På samma sätt Saab -tidsplaneraren som Mark alltid skriver. Inga möten, inga möten, inget kan planeras längre. Även provkörningarna och Saab -testrapporterna påverkas.

Den nya normalen

Det är tillrådligt att acceptera att Covid-19 förändrar våra liv. Vårt beteende kan inte längre vara som det var, det kommer att sätta sitt prägel. Socialt, ekonomiskt. Det kan forma vår framtid, även om vi kommer igenom den. Det kan vara så att saker kommer att bli annorlunda efteråt, att mycket måste omprövas. Skadorna är redan enorma, men det finns ingen heltäckande försäkring. Även om våra politiker försöker föreslå något liknande.

Det är just därför vi måste möta viruset och upprätthålla en viss normalitet. Bloggen är riktigt mycket profan i den aktuella situationen. Men just av denna anledning vill jag fortsätta fylla den med innehåll. En ö mitt i ekonomiska frågor och hälsofrågor, där enkla saker som gamla bilar är tillåtna.

Planen finns redan. Ett projekt som bara bör börja på sommaren föredras. Saab-filmer! Och de som garanterades inte skulle vara offentliga än. Jag kommer att avslöja bakgrunden senare i veckan, då börjar den! Och vi hittade en klubb. Inte i vanlig mening och ingen konkurrens med de etablerade föreningarna. Mer virtuellt, men inte för alla. En Saab är ett grundläggande krav, men det enbart kommer inte att räcka. Nyfiken?

Saab-filmer, klubb, deltagande

På tredje plats är önskan att skapa en möjlighet för läsarna att engagera sig online. Mer deltagande i bloggen, okomplicerad tillgång för alla att skriva små bidrag och upplevelser som kan läggas online och läsas här. Programvaran för detta körs redan i bakgrunden, men frågan om säkerhet är fortfarande i fråga; som ska fungera effektivt, men som är bäst gömt i bakgrunden och inte gör det svårt att komma åt.

Kina går bättre. De första attackerna från kinesiska cyberkrigare i år.
Kina går bättre. De första attackerna från kinesiska cyberkrigare i år.

Och tyvärr är det just frågan om datasäkerhet som fortfarande ger mig mycket huvudvärk. Med utbrottet av Covid-19 i provinsen Wuhan stannade också attackerna på bloggen. De statliga cyberkrigarna hade tillräckligt med arbete i Kinas inre, och det fanns inga fler attacker från mitten av december. Brandväggen började redan fästa mossa, det fanns bara några få försök från servrar från Ungern och Turkiet, som knappast är värda att nämna. För att uttrycka det enkelt har Kina varit upptagen av sig själv och övervakningen av sina medborgare, och attackerna har minskat med 95%.

Kina går bättre nu. Goda nyheter! Det ger hopp och glädje. Även om Covid-19 ännu inte har besegrats i ursprungslandet, talar oberoende bloggare ett annat språk än statskontrollerade medier. Men de kinesiska cyberkrigarna är redan fria att attackera västerländska medier. Årets första attacker mot bloggen från Kina startade på lördag. Om du har dessa vänner i tider med brådskande internationell solidaritet behöver du åtminstone inte längre oroa dig för eventuella fiender.

14 tankar om “Saab, blå himmel och bloggen"

 • blank

  Håll dig frisk, ta hand om dig själv och tack vare bloggteamet som fortsätter att ta med artiklar, just nu är bloggen bra och ger lite variation till dagen hemma, och kanske har den ena eller den andra bloggläsaren också lite kul bortsett från läsarens handlingar skriver också en Saab-berättelse.

 • blank

  Bravo pour votre blogg
  En petit français qui roule en Saab 9.3 cabriolet
  bien cordialement

 • blank

  Jag går med i Lizi, även om jag inte tror att vi kommer att vara ett exempel.
  Jag är upphetsad över den nya klubben (SaotBlog.net suppotmedlemmar?)
  Tom, den indirekta insynen i diktatursystemets hälsa är lika underhållande som den är skrämmande, men särskilt mycket informativ!

 • blank

  Profana?

  Jag var tvungen att le åt det. Tom kan inte vara vanhäftig ...

  Bara svepet vid Kinas för tidiga återgång till "normalitet" och indikationen på vilken typ av andebarn hon är är mer kritisk och reflekterande än vad jag hör om ÖR.

  ”Normal” är när den inre fienden (folket - inte viruset till exempel) är så mycket under kontroll att den stora armén av cyberkrigare alltmer ägnar sig åt yttre och geostrategiska mål.

  Men vi är inte heller fria från sådana spel. På Inforadio RBB modererades nyheterna på torsdagen för en vecka sedan enligt följande:

  "Nyheten kommer tillbaka om 2 minuter, med de senaste rapporterna om hur man kan begränsa (!) Corona -viruset."

  Bara dumt att det inte fanns några åtgärder eller nyheter att innehålla. Tvärtom. Och därför borde nyheterna ha tillkännagivits som sådana för ytterligare utvidgning (!).

  Dessutom gjorde Berlins senator för hälsa narr av en verkställande medicinsk officer i en intervju den dagen, på ett journalistiskt och tveksamt sätt. Herrmannen kunde stänga alla barer i sitt distrikt om han trodde att detta var användbart.

  Under tiden har, ironiskt nog, alla krav från kontorschefen och läkare genomförts över hela landet och hälso-senatorn har blivit berömd av partivänner och journalister.

  Världen och livet är inte alltid rättvisa. Eller media eller politik. Tyvärr gäller detta också i D.

 • blank

  Jag håller med om Lizis åsikt. Speciellt i dag är det alltid ett nöje att läsa Saabiges.

  Tack för att du fortsätter att informera oss om spännande ämnen.

 • blank

  Kära Tom.
  Naturligtvis behöver vi bloggen. Vi som mer än någonsin !!!!! Just nu, på utsidan, är vi bara en liten grupp konstiga människor som älskar sina gamla bilar. Men kanske någon gång till exempel för pionjärer som alltid har tänkt lite annorlunda ... .. långsammare. Mer hållbar. Mer avslappnad. Mer gemensamt.
  Jag drömmer om att det som händer nu kommer att göra livet lite annorlunda. Som bekant dör hoppet sist.

  Hälsningar till samhället.

  Lizi

 • blank

  Hi Tom,
  du hittade rätt ord igen. Avundsvärt!
  En författare har gått förlorad på dig, eller kommer han fortfarande?

  • blank

   Tack Dietmar! Jag tror att det inte finns någon fara att gå under författarna. Jag känner mina gränser och måste stödja en familj 😉

 • blank

  Tack Tom för ditt beslut att fortsätta bloggen. Jag håller helt med Freising86s åsikt och ser fram emot distraktion. Hälsningar från Sachsen

 • blank

  Vem i himlen är intresserad av att attackera Saab-bloggen i Kina? Måste allt förstöras?

  Folks svärmdumlighet dyker upp igen just nu. Jag är nyfiken när de första medborgarna äter sina toalettrullar ...

  Jag var på väg igår med min 9-3 Aero Coupe, en liten varv i Alb Valley utan att komma ut. Var bra, allt var ganska tomt och så 250 PS Aero kunde visa vad den kan göra.

  • blank

   Det handlar inte specifikt om bloggen eller dess innehåll. Det enda bakom det är viljan att orsaka största möjliga skada eller infektera platser med virus.

   Sauer är särskilt orolig för det faktum att även i dessa tider kan du inte och kommer inte att släppa det. När allt kommer omkring är Kina ursprunget till Covid-19, även om du arbetar hårt med historien att skriva om.

 • blank

  Är det Anna på bilden? I så fall skulle jag vara intresserad av en långsiktig erfarenhet avseende hållbarhet, konsumtion etc.

  • blank

   Ja, det är Anna-projektet. Det finns för närvarande mycket att berätta om detta, men jag väntar fortfarande på bilder. Alla frågor kommer snart att besvaras.

 • blank

  Vi kan alla tolerera några problem och distraktioner bortom Corona. Ju längre tid det tar, och det kommer att bli. Jag ser fram emot filmerna och alla andra idéer!

Kommentarer är stängda.