Med Saab i Coronaland

Tisdag, strax efter 8:9 TÜV-mötet väntar på 3-60 Aero. De ungefär 3 kilometerna av motorvägen till Frankfurt kännetecknas vanligtvis av tung trafik och trafikstockningar. Vanligtvis inte särskilt trevlig, men allt är annorlunda denna dag! De första metrarna på A90 visar rutten ovanligt tom. Jag misstänker att resan genom Coronaland börjar. XNUMX% av de platser där pendlare ska köra mot Frankfurt domineras av lastbilar idag.

Hanauer Landstrasse Frankfurt
Hanauer Landstrasse Frankfurt

Gratis åktur, vilket inte är någon glädje den här dagen. Även om vädret är perfekt, skiner solen och temperaturen är mild på våren. Turbon nosar morgonluften entusiastiskt, mitt humör förblir dämpat. Från den nästan tomma A3 växlar jag till A45. Det är på samma sätt gratis, även från Hanau blir det inte trångt i riktning mot Frankfurt. Saab rullar med 140 till 150 där, ofrivilligt saknar jag medlemmarna i gruppen "Jag har bråttom". Speeders, jostlers, hektiska människor, de lyser med sin frånvaro. Godstransporter i höger körfält, några skåpbilar och små bilar till vänster. Mellan gamla Saab.

Strax före Frankfurt-Fechenheim en Chrysler Towncar, äntligen en liten förändring. En annan individualist på väg. Lite mer trafik i Frankfurt, men ändå väldigt tydligt. Corona har landet under kontroll, vilket bara bör vara början. Fler och fler företag flyttar arbete till hemmakontoret eller stänger helt av produktionen. Om du kan stanna hemma bör du göra det. Detta är det enda sättet att bryta infektionskedjan. Många gör detta, och även på gatorna runt Saab Service Frankfurt-verkstaden minskar trafiken något.

Viruset finns alltid i Coronaland

Före 9, efter en avslappnad körning, är jag på min destination i Fechenheim. Mer än ett halvt dussin fordon fick TÜV- eller H-godkännande i morse. Gården är full av Saabs, vid första anblicken är allt som vanligt. Inte på andra!

Viruset fortsätter att följa mig, stämningen är likgiltig och svår att beskriva. Och COVID-19 påverkar också processerna här. Dörrhandtaget för att acceptera service desinficeras om och om igen av oro och ansvar. Exempelvis bör kunder och anställda hålla sig friska. Håll ditt avstånd är dagens ordning i Coronaland.

Innan TÜV inspekteras aero i verkstaden görs några extra. Acceptet i sig är inte ett problem. Felfritt, naturligtvis, inte dåligt för en 20 år gammal bil. Tjänsten i Frankfurt är fantastiskt, som alltid. Sedan finns det inspektionen som faktiskt ska betalas. Kanske nästa vecka, låt oss träffas. Om det inte finns några utegångsförbud, som i andra europeiska länder. Viruset, det påverkar oss, även om åtgärderna för att bekämpa det först verkligen kommer att träda i kraft de kommande dagarna. Planera på sikte. Något vi måste vänja oss vid.

Vi måste vänja oss till den nya situationen

Uppfarten till A45 är stängd, i söder går den över Frankfurter Kreuz och A3. Det är nu lite mer trafik på motorvägen. Det påminner mig om sommarlovet, med mindre trafik och mindre trafikstockningar. Har inte viruset allt under kontroll ännu? Till och med några medlemmar i "Left Lane" -fraktionen är på väg, de har helt gratis resor ju mer vi lämnar Frankfurt bakom oss.

Strax efter Rodgau blir det ensamt igen. Ovanligt för en tisdag morgon och på något sätt hotande. Innan du kör till kontoret, en kort stopp vid den lokala slaktaren. En andra frukost, något för nerverna. Parkeringsplatserna är nästan alla tomma, en dam har precis laddat bagaget på sin bil. Nu när hon står vid bilen desinficerar hon händerna med en trasa. Corona land. Dagens scen, föredömlig!

Desinfektionsservetter är obligatoriska

I några dagar har jag också haft sådana dukar i min bil. Desinficera händer och ratt efter varje köp, kanske en hjälplös gest. Men det lugnar dig, ger dig en känsla av att inte vara helt försvarslös mot en osynlig motståndare. En fiende som ändrade vårt beteende över en natt. Håll avstånd, skaka inte hand, allt fungerar plötsligt och som med ett knapptryck. Vänner ringer, fråga hur det är gjort, en ny vårdnivå sprider sig.

Tyskland är Coronaland och kommer att förbli så länge. Vad kan vi göra?

Anledning, anledning, ansvar

Det är dags för sunt förnuft. Åtgärderna ingriper i den privata komfortzonen, och det är här det blir svårt för vissa människor. En annan livsstil som medvetet minskar sociala kontakter. Inte bara för att skydda dig själv. Det handlar om kroniskt sjuka och äldre. Människor som har ett nedsatt immunförsvar och för vilka kontakt med viruset kan vara dödlig. Vi kan skydda dem om vi ifrågasätter vår själviskhet och är medvetna om vårt ansvar.

Tyskland har med Robert Koch Institute (RKI) virologer i världsklass. Du kan lita på deras expertis, inte på trollen i de sociala nätverken som trumpeterar konspirationsteorier till världen. Kriser är tester för oss alla. Enligt hur vi överlever dem och hur socialt vi beter oss kommer senare generationer att döma oss!

Naturligtvis i denna situation behöver världen verkligen inte en automatisk blogg. Vi lämnar inte läsarna ensamma och fortsätter att skriva ändå. Så länge vi hittar ett ämne. Av alla anledningar och alla påföljder som kommer till oss kan något dagligt lyx fortsätta vara.

17 tankar om “Med Saab i Coronaland"

 • blank

  Tack så mycket, Herbert Hürsch, tack! Ditt första bidrag till hamstrar kom redan till poängen!
  @ Tom: En viss permanent lagerhållning rekommenderas definitivt! Det som inte fungerar är att väcka ytterligare oro i tider av osäkerhet, bara för att man försöker kompensera för sin egen osäkerhet med den förmodade kontrollen över det nyförvärvade utbudet ...

 • blank

  Eftersom det på något sätt också handlar om bilar kan detta vara intressant: https://pbs.twimg.com/media/ETZEreoXsAAfC8M.jpg

  Skrattet kan dock fastna i halsen om du måste läsa något liknande: https://rp-online.de/nrw/panorama/coronavirus-in-aachen-wuerselen-einbrecher-stehlen-klopapier-aus-auto_aid-49668311

  Å andra sidan borde det nu vara klart vad som kommer att få den tyska själen att koka. Den som först bör hindra eller ransonera tillgången till toalettpapper kommer att möta ett uppror av enastående proportioner.
  Du måste föreställa dig att Bundeswehr kommer att placeras inuti för att förhindra plundring av läger med toalettpapper.

  Den som inte är rädd för framtiden nu kan inte längre hjälpas. Det dumma är att du inte behöver ha denna rädsla på grund av ett virus, utan på grund av de förment rationella människorna som bor med dig här ...

 • blank

  Författaren tog rösten mycket snyggt. Också hos oss blir trafiken mindre och människorna förhoppningsvis mer rimliga. Förhoppningsvis, för det är det enda sättet utegångsförbud passerar oss på.

 • blank

  PS hamster

  Om hamsterinköpen tjänade syftet att minska antalet bad och kontakter, skulle jag inte rida runt på typen.

  Det motsatta kan emellertid observeras och fastställas. Stormarknaderna är lika fulla som före jul och Corona är glad över det.

  Felet är tomma hyllor och i slutändan hamstrarna. Toalettpapper tar rollen som utsåld blåkål och färsk grönkål ...

  Du måste åka till många stormarknader tills du äntligen har allt för den stora festivalen. En efter en. Resultatet är onödiga kontakter och en blandning av infekterade människor med andra.

  En vän var redan för några dagar sedan - och bara en - av 6 (!) Stormarknader utan (!) Att få toalettpapper. Och igår hade jag en kvinna bakom mig vid kassan som med ett galet flin pressade tre tio förpackningar mot bröstet ...

  Vilken fest! ! !

  Om viruset hade en hjärna och en sömnfas, skulle det skratta för sig att sova natt efter natt - för hamstrarnas stora glädje, för utan dem skulle vi bara besöka en stormarknad var tredje dag. Och inte cirka 3 till 3 marknader per dag (en faktor på 6 till 9).

  Hur kan och ska det vara så att ett hjärnfritt DNA som är någonstans mellan materie och liv och som inte ens har status som en enda cell är strategiskt överlägset oss?

  Kära människor,
  lyssna på din mamma. Om du inte släpper hamstrarna blir det utegångsförbud. Mutti gjorde det klart igår. Jag gillar henne bara till en viss grad, men där hon har rätt har hon rätt ...

 • blank

  @ Tom,

  min kommentar var menad något liknande. Jag satsar på att 80 till 90% av hamstrarna redan hade tillräckligt i hushållet innan deras köp för att överleva 10 till 14 dagar utan symtom på brist.

  Tyvärr har det faktum att räkor och pikeperch lagras i frysen eller vad som helst i skåp och hyllor knappast hindrat en hamster från att kasta ett välmående samhälle i ett visst och samtidigt fortfarande mycket, mycket lyxigt kaos.

  Naturligtvis är mina barns önskan efter pappas pizza också ett lyxproblem. Ändå, eller just på grund av detta, ett stort tack till alla hamstrar som drivs med kaos och problem innan de har en god anledning till det. Det är definitivt mycket användbart.

  Jag tror också att en stor del av inköpen förr eller senare går till papperskorgen. Jag har precis sett alldeles för många shoppingvagnar där lättfördärvlig mat staplas i en helt grotesk höjd ...

  Vissa förare av dessa bilar hade förresten gröna ansiktsmasker (som troligen har stulits från sjukhus på sistone). Detta är överlevnad för de fräckaste.

  Alla kan och kan utvärdera sig själva, men det avskyr mig enormt.

  För det vill jag äntligen tanka igen.
  Det är något.

 • blank

  Kära fru Hamster,
  Kära Herr Hamster,

  snälla tänk, köp och agera lite motcykliska. Ett eller annat aktiemarknadspapper är nu lika billigt som toalettpapper. Bensin är också billigare än någonsin.

  Jag skulle också vilja ha ett paket, salt, mjöl och jäst. Verkligen bara en åt gången. Det är synd att du inte uppmärksammar detta.

  Har du för mycket pengar och bryr du dig inte om min hemlagade pizza?

  Okej, kanske är du intresserad av desinfektionsmedel? Du kan få det i E-viken för 45 €. Jag vill bara ha lite mjöl, salt och jäst. Kan det inte vara för mycket att fråga? Varför måste du stapla det här under omslaget hemma?

  Dåliga nyheter för dig:
  Jag köper inte de här sakerna från dig. Inget desinfektionsmedel. Tänk, köp och agera kontracykliskt så blir vi alla bättre ...

  När jag tänker på hur många hamsterköp som kommer att kastas under de närmaste dagarna (6 kg bananer?), Veckor (kött och mjölk) eller månader och år, skulle jag faktiskt vilja slå dig (fru och herr Hamster) idag ...

  • blank

   Man bör inte göra generaliseringar, det skulle vara för lätt. En hälsosam lagerhållning, som våra föräldrar och morföräldrar utövar, rekommenderas och lite personligt ansvar. Att inte behöva gå ut ur huset på 10 eller 14 dagar är inte dåligt i den nuvarande situationen. Det har inget att göra med de söta små hamstrarna ...

   Det som inte är möjligt är den oåtervägda shoppingen av stora mängder, som i slutändan inte kan konsumeras. Detta beteende kan också vara ett uttryck för nuvarande överdrivna krav i en situation som är svår att bedöma.

 • blank

  @ Heijo Röd
  Moin, kära bloggare!
  Tydlig motsägelse för att följa teser: killar detta är garanterat att gå i fel riktning ... det kan inte stoppas ... och därför fortsätta att använda dina kontakter i närmaste familj med nära vänner och låt dig inte bli vilse!
  Jag vet inte var du fick din information från, men jag måste tydligt motsäga dig.
  Professor Drosten, virolog från Charitè Berlin och rådgivare för den federala regeringen för tillfället (med andra virologer från Robert Koch -institutet) träffar z. För tillfället fortsätter uttalandet att droppinfektionen är det huvudsakliga infektionsmetoden. Det betyder att det personliga avståndet (2m) är extremt viktigt! Virologerna säger också att 60-70% av befolkningen kommer att påverkas. Det kommuniceras också att angreppet för medborgarna kommer att ske under en "längre tid". Så mycket för de tydliga tillkännagivandena från virologerna och regeringen i Berlin.

  Naturligtvis är det (fortfarande!) Att förhindra att personer i riskzonen smittas eller att självinfektion förhindras så länge som möjligt!
  Anledning: Annars blir infektionen ett logistiskt problem !!!

  -Vi har inte tillräckligt med skyddsmaterial i vissa uttag för självskydd.
  -Ventilationskapaciteten kan inte ökas "oändligt".
  -Ingen skulle vilja uppleva med sina anhöriga att det avgörs under "akutmedicinska aspekter" WHO är ansluten till ventilatorn! 60-åringen eller (!) 80-åringen.
  -Vidare, med. Personal inom "prioriterade områden för virusangrepp" vid sin fysiska gräns.
  -Med. Personal rekryteras redan från pension till arbete genom situationen på plats.

  Hur ska situationen se ut när infektionskurvan stiger snabbt ??? Ingen vill läsa det här ....

  Därför: Information uppdaterad varje dag kl https://www.ndr.de/nachrichten/info/podcast4684.html
  Med det i åtanke, håll ALLA friska, undvik panik och rädsla. Få istället information från ansedda källor.
  Hälsningar från norr!

  16
  1
 • blank

  Jag hoppas också att alla kan ta hand och hålla sig friska. Den nuvarande situationen är inte rolig, men om vi alla håller oss vid åtgärderna nu, förhoppningsvis kommer det att gå.
  Jag vill också tacka Saab-bloggen, som fortsätter att ge oss artiklar som alla nu kan läsa i fred och som vet, kanske en eller den andra läsaren nu kommer att hitta möjligheten att skriva sina egna Saab-berättelser för bloggen.

  12
 • blank

  ´´NY PLATS I TYSK LAND´´
  ´TOM du har helt rätt´ i det du har observerat´ ... som en av de få ´ som var på väg ´ och såg på egen hand hur snabbt ett industriland som FRG ser sig tvingas inom mycket kort tid ´ allmänheten Att begränsa såväl affärsverksamhet som samhällsaktiviteter i en sådan utsträckning att man tror att något måste ha hänt som skulle ha orsakat mänskligheten att gömma sig (som under krigsåren när människor gick till luftangreppsbunkrar för att skydda sig från bomber) ! "Jag tror att världen har vänt upp och ner för de senaste två veckorna för många" och många förstår vad som är viktigare igen! "Att människor fortsätter med nödvändig försiktighet (2 meter avstånd OK", tvätta händerna regelbundet, eventuellt desinficera den som tycker att det är absolut nödvändigt ") men låt inte avskräckas av det" och inte ens din närmaste familj eller vänner inte längre träffas i direktkontakt utan bara vill delta i deras liv digitalt eller per telefon! `Killar som garanterat går åt fel håll ... det kan inte stoppas ... i Tyskland kommer 70% att smittas över tiden ... och efter det, så långt det är möjligt, kommer det att vara immun mot det´ men fortsätta att smitta andra med viruset´! "Fortsätt därför att använda dina kontakter i närmaste familj med nära vänner och låt dig under inga omständigheter luras"! ”Eftersom det inte hjälper någon ... inte oss som individer” som en sällskaplig person som behöver kontakterna ”(för närvarande så begränsad att spridningen inte sprids för snabbt)” och inte heller för allmänheten eftersom de som “menar med 3 Månader skulle ha överlevt det mesta av det´´ har nog INTE internaliserat att detta ämne kommer att följa med oss ​​mycket längre´! "Jag tror att det verkligen börjar ... och kommer att avgöra våra handlingar och handlingar de närmaste 2 åren"! "Eftersom så länge inget vaccin finns tillgängligt finns det inget sätt att ta kampen mot viruset", kommer alltid nya grupper att smittas som igen infekterar andra grupper "så det kommer att visas"! "Ibland får jag en känsla" var visste jag detta problem från "hmm och jag måste tänka på zombiefilmerna på 80-talet" en fiktion och overklig till kraften 3 "!! "Men det vi upplever nu är VERKLIGT och därför måste vi lära oss att hantera det" så att vår sociala miljö inte lider av det ... med all försiktighet förstås "!!
  '' Ta hand om den andra - - Lämna inte dem ensamma med sina bekymmer '!!
  ´´ VAR KLAR ATT ENGAGE´ - - I DIN PERSONLIGA MILJÖ´!

  ´ ENDAST MED INSTÄLLNINGEN VI KAN SE ´POSITIVA ASPEKTER´ I HELA KRISIS !!

  1
  8
  • blank

   Använd inte några kontakter, meddelandet från de ansvariga är väldigt enkelt: stanna hemma!

   Den mest sällskapliga individen måste komma igenom det, och det skulle vara bra att ta nyheterna till hjärtat. Eftersom konsekvensen, som kommer med att inte följa, är ett ordnat förbud mot att gå ut. Vill vi ha det?

   11
 • blank

  Tack för att du påpekade partikelfiltret. Kommer bloggen att rapportera när detta är tillgängligt och var man kan få det? Bloggen är fortfarande en pålitlig, ansedd och intressant informationskälla - och ja, lite distraherande underhållning, som vi alla kan använda just nu.

  Behöver du verkligen ett sådant filter för bilen? Andedropparna hänger inte på vägen, där bara stängda fordon kör runt och väntar i luften, eller hur?

  Tack också för den perfekt fångade surrealistiska stämningen. Hänvisningarna till de förlorade affärsföretagen (Neckermann) har inte bara något melankoliskt, men tyvärr en oerhört aktuell referens. Det blir riktigt dåligt för de små restaurangerna och naturligtvis för de små butikerna (till exempel också för Karstadt, naturligtvis), som redan kämpar på grund av internet ändå. Den motbjudande Amazonan, som inte betalar några skatter i detta land (och därför har jag inte beställt i flera år, och tidigare bara om något viktigt inte kunde erhållas någon annanstans) anställer tusentals nya anställda. Riktigt pervers!

  Jag hoppas verkligen att efter krisen inte bara kommer att främjas detaljhandeln, utan internetförsäljning av nya detaljhandelsvaror äntligen kommer att omfattas av en klimatskatt för allt detta fram och tillbaka broderi, till exempel en tillägg på minst 25 procent för varje artikel, vilket länge har varit fallet i alla fall borde ha hänt. Annars har vi bara öde städer med tomma butiker och smulande hus, som de flesta tyska byar och småstäder länge har varit.

  Efter krisens slut, som vi hoppas kommer att inträffa inom överskådlig framtid, låt oss alla shoppa hos lokala återförsäljare!

  Jag önskar bloggteamet och alla läsare allt gott och hälsa!

  10
 • blank

  Tack Tom !!!

 • blank

  Särskilt nu under Corona-perioden är SAAB-bloggen en välkommen förändring.

  Tack för det !!!

  15
 • blank

  Min gamla 9000er (även min 9.3er) hade redan partikelfiltret (kallas även pollenfilter). Nu vet jag inte om han skulle ha hållit Covin-19 utanför, eftersom det alltid var tröstande att ha något sådant "ombord". Idag äger många bilar det, men SAAB var ofta före sin tid och skapade innovationer, särskilt som en förebild för andra tillverkare, vilket tyvärr ofta glöms bort idag. Och “kör alltid bra” 😉

  • blank

   Tyvärr hjälper inte pollenfiltren. Branschen utvecklar för närvarande lämpliga system, framför allt Volvos ägare Geely. Om 30 dagar bör ett system vara klart för produktion som filtrerar 95% av de luftburna partiklarna större än 0,3. Detta inkluderar dropparna som koronaviruset gillar att resa på.

 • blank

  Tack för dina smarta ord i denna förödande situation. Och tack för din blogg, fortsätt.

  12

Kommentarer är stängda.