Jesko Absolut. Snabbaste Köenigsegg någonsin.

Förutom det mycket märkte Gemera Koenigsegg presenterar också den nya Jesko Absolut. En utveckling av Jesko, som presenterades i Genève 2019. I alla avseenden den mest extrema supersportbilen från Ängelholm. Tillverkaren talar till och med om den snabbaste Koenigsegg någonsin. Och för evigt. Det absoluta bör dock inte bara vara en teknikbärare som visar vad som är möjligt. Svenskarna antar till och med att det är lämpligt för vardagligt bruk. Har du äntligen blivit arg?

En raket för gatan
Den nya Jesko Absolut, en raket för gatan

Dragkoefficient på 0.278

Vid 0.278 kallar de dragkoefficienten chockerande låg. Jämfört med den normala Jesko har den nya varianten reviderats och optimerats ytterligare för effektivitet. Inget mer jet för gatan. Nej! Företagets grundare Christian von Koenigsegg räcker inte. Han presenterar Jesko Absolut som en landbaserad missil; kan sätta en ny hastighetsrekord. Hur det kommer att visa sig är fortfarande oklart för tillfället. Men villkoren är där. I vilket fall som helst bör Jesko Absolut vara oerhört snabb. Man talar om en toppfart, som borde vara över 500 km / h.

Den interna tvillingturbo V1.600 levererar 8 85 hk. Men bara om det finns bränsle i E8.500-tanken. Prestanda skulle minska med användning av fossila bränslen. Saab Trionic-förare vet detta och minns gamla tider. Saab-motorer tål emellertid aldrig den maximala hastigheten på 9 XNUMX varv, och de skulle säkert ha velat Jeskos XNUMX-växlad växellåda. Det är en egen utveckling och produceras i Ängelholm. Koenigsegg kallar det Light Speed ​​Transmission (LST). Det möjliggör extremt snabba växlar på en knappt mätbar tid, och det spelar ingen roll hur många växlar LST-växellådan hoppar över. Tillsammans med UOPD-tekniken (Ultimate Power on Demand), som förutser växlingspunkter, lovar tillverkaren maximal acceleration hela tiden.

Svansfenor med vertikala stabilisatorer

Förutom körningen har Koenigsegg investerat mycket precisionsarbete i Jesko Absolut. Motorhuven (bak) har förlängts för att förbättra aerodynamiken. Lamellerna togs bort från framsidan och en luftkanal stängdes. Bakhjulen är nu täckta och fordonets höjd minskas igen. Den mest iögonfallande funktionen är den modifierade bakre strukturen. Jesko från 2019 är optimerad för maximal acceleration på banan. Hans ovanliga spoilerarbete tar hänsyn till detta. Den nya Jesko Absolut tar bort spoilrarna. Istället bär det två fenor utrustade med vertikala stabilisatorer, som enligt Koenigsegg daterad F-15 Eagle påverkas.

Avstängningen av Absolut har gjorts mjukare och hanteringen på banan har förenklats. Koenigsegg talar om bekväma och förlåtande och valde ordet "streetable" för beskrivningen, för det finns ingen 100% lämplig tysk översättning. Från detta får man lämpligheten för vardagsbruk. Jesko Absolut är dock inget annat än en extremt högklassig tävlingsmaskin som har fått homologation för vägtrafik. Möjligheten att du kommer att fånga grannarna med det på söndagen för att få bröd blir fortfarande mycket liten. Om du inte bor i Dubai eller någon annan plats i världen med extrem miljardärstäthet.

Det nya tillskottet är en svensk teknik som bäst. Svenskarna kompletterar sitt erbjudande med Jesko Absolut. Jesko från 2019 anpassad för maximal prestanda på banan finns kvar i programmet. Kunderna är bortskämda från valet från och med nu, och Koenigsegg ser redan fram emot vilken variant som kommer att bli den mer populära.

5 tankar om "Jesko Absolut. Snabbaste Köenigsegg någonsin."

 • @ Gebhard,

  det här är konstverk från en studio. Du fick meddelandet direkt till punkten - det tekniskt och estetiskt möjligt.

  Och det är fascinerande vilka vägar Koenigsegg tar. Först den lilla 3-cylindern i Gemera och nu denna nästan otroliga dragkoefficient ...

  Däremot är en Bugatti en latent strömlinjeformad ånglok, eftersom VW-gruppen inte känner något annat sätt än brute och konventionellt för att producera kraft och kontakttryck. Det är skillnaden mellan ett stort företag och en studio.

  Kanske bör cheferna snarare fokusera på insamling?

 • Tack för den intressanta rapporten om den nya Koenigsegg "Jesko Absolut" Tom. För mig en helt perfekt supersportbil med ett tydligt meddelande om vad som är möjligt i fordonskonstruktion! Helt orimligt, brutalt och absolut inte nödvändigt, men om du vill ha råd med det. Jag kan vara glad över sådana fordon, även om jag aldrig kommer att äga dem.

 • En intressant fråga. I allmänhet krossar COVID-19 inte bara mina redaktionella planer utan också de stora ambitionerna för de kinesiska NEVS-aktieägarna. Ett bidrag med relevans är klart i den digitala lådan. Om situationen har lugnat lite, går han online.

 • Herbert Hürsch,
  mycket intressant tanke vad som för närvarande händer på NEVS.
  Ingenting har hänt på NEVS webbplats i åratal, otroligt i dagens medievärld ...

 • Jag gick igenom mitt huvud idag ...

  när du får något och vad du hör från NEVS.

  Jag kan inte tänka på en kommentar som är värd att läsa om själva artikeln. Jag undrar bara om bilarna är signerade och om de kommer att levereras med eller utan ram, med eller utan en galleribas, om mediatäckningen i konstmagasinet eller biljournalisternas kommer att vara högre?

Kommentarer är stängda.