Rekordpris för en förserie Saab 99 Turbo

En mycket speciell Saab 2 Turbo stod i en lada i Jämtland i cirka 99 decennier. Inte märkt, kanske till och med glömt. Det är en av de allra första som byggdes i Trollhättan. En förseriebil tillverkad i maj 1977.

För ytterligare testning antogs den till Automobile Division i Saab AB. De flyttade 99 Turbo lätt förklädd som en EMS-modell i drygt ett år. Sommaren 1978 såldes den slutligen till sin första privata ägare. Då hade serieproduktionen av 99 Turbo redan börjat i Sverige.

Sverige finner. En pre-serie 99 Turbo från en ladugård i Jämtland.
Sverige finner. En pre-serie 99 Turbo från en ladugård i Jämtland.

Turbo räddar Saab

Saab på 70-talet. Produkterna ansågs vara stenhårda, men inte heller särskilt spektakulära. Efterfrågan var dämpad och produktionskapaciteten var dåligt utnyttjad. Än en gång hamnade varumärket i kris. Det saknades innovationer, på en briljant idé. Den kom med turbon. Han gav uppsvinget som förde oss ur krisen. Tillverkaren från Trollhättan blev varumärket som demokratiserade turbotekniken för vardagsbruk. 99:an tog på sig en roll som en pionjär inom motorhistorien.

1978 var det inte ovanligt att förseriefordon kom i händerna på kunder. Inget särskilt värde tillsattes omständigheten. Cardinal red 99:an kördes varje dag i 22 år. Den servades regelbundet, men inte särskilt välskött. Den fick sin senaste inspektion 1999 med en körsträcka på 249.957 2.000, och cirka XNUMX XNUMX kilometer senare lades den undan.

Mer än 20.000 XNUMX euro för ett restaureringsobjekt

20Turbo från förserien stod sedan parkerad i en lada i Jämtland i 99 år. Dess skick var inte bra, vilket är fallet med vanliga konsumtionsvaror. Den har rost på vanliga ställen, tecken på slitage, defekter. Men den är åtminstone komplett, inte manipulerad och utan delar som saknas. Normalt är det en grund för en restaurering som inte skulle vara för dyr att köpa även som turbo.

Inte så med detta fordon. Dess låga VIN och verifierbara historia gjorde att ladan hittade en del av den nationella fordonshistorien.

Vad är fyndet värt? Frågan är spännande, för Saab är nu viktigare i Sverige än för år sedan. Man kan också säga att ju längre företaget har upphört att existera, desto högre uppskattning ökar.

Förproduktionen av Saab 99 Turbo var igång Tradera bjuds ut på auktion. Intresset var överväldigande. Mer än 50.000 342 personer såg annonsen och 216.000 bud lades. I slutändan låg erbjudandena på knappast förväntade 20.000 XNUMX kronor och därmed drygt XNUMX XNUMX €.

Rekordpris för en 99 Turbo i ett skick i behov av restaurering. Den speciella prisnivån beror förstås på den dokumenterade historien, för hur många fordon från förserien kommer att ha överlevt? Det bör vara mindre än en handfull.

I allmänhet åtnjuter Saab 99 Turbo växande popularitet. Hans roll i historien erkänns och samlare värdesätter honom som en teknikpionjär. I flera år har priserna bara känt vägen upp, inte spektakulärt snabbt, men alltid pålitligt.

6 tankar om “Rekordpris för en förserie Saab 99 Turbo"

 • blank

  @ Heijo Röd
  Låter bitterhet i den här artikeln ???
  Resultatet är viktigt: SAAB bevaras. Hur användningen kommer att se ut efteråt är ren spekulation ..., livet med 99-tums kommer förmodligen att vänta på dig!
  Annars rekommenderar jag den svetsade SAAB-fläkten att köpa en "sliten" SAAB, svetsa, svetsa och svetsa och sedan som dödlig SAAB-fläkt njuta av glädjen i SAAB.
  Stanna med varumärket, din tid kommer!

 • blank

  trevligt att fordonet återställs

 • blank

  @HeijoRed,

  en mycket intressant kommentar. Min spontana reaktion skulle ha varit motsatt (ju mer uppskattning desto bättre) ...

  Å andra sidan är uppskattningen den gemensamma och nästan alltomfattande skärningspunkten mellan spekulation och exploatering och känner mycket olika ansikten.

  Det sträcker sig från nötkreatur för slakt (lägsta uppskattning) till fordon i daglig användning till perfekt restaurerade föremål i en samling ...

  Fältet är mycket, mycket brett. Och kanske var det lilla men trevliga varumärket stort nog för att använda det helt?

  Det betyder att jag inte blir upprörd över alla Saab som bedöms vara värda restaurering och insamling.
  Så snart marknaden sopas ren och jag inte längre kan hitta en för gatan kommer jag definitivt att tänka på din kommentar igen.

  4
  1
 • Man bör inte börja från sig själv.

  Av personlig erfarenhet vet jag om människor som spenderar mycket mer pengar på en Saab. De flesta av dem är drivna. Med pengarna som de spenderar på bilarna säkerställer dessa människor också att jag får nya reservdelar till min Saab och att mekanikern som installerar dem fortfarande finns där när jag behöver hans hjälp.

  Ingen kan mata sig själva och sina familjer från avundsjuk människor och gissling.

  13
 • blank

  Jag skulle också vilja ha en dyrbar del före serien. Så vad skulle vara höjdpunkten för varje Saab-fan. Kanske hittar du honom på ett möte i Sverige 2021 eller 22? Definitivt tummar upp för att bevara Saabs kulturarv!

 • ´´´´´´´´´´ Singelföremål för samlare & entusiaster & spekulanter´´´´´´´´

  "Det är definitivt en skön känsla att äga en Saab 99 Turbo som en engångsföreteelse"! "Men den normala dödliga SAAB-fansen kommer förmodligen aldrig att köpa en bil för 20.000 1 euro, som sedan först måste restaureras mödosamt för att sedan ställas ut i en utställningshall så att ägaren kan njuta av sin besittning, eftersom normal användning förmodligen skulle vara svårt att tänka på, med tanke på historien och det unika med fordonet'!! "Så vad säger det oss"? 'Det faktum att detta i första hand är ett spekulativt föremål, annars hade ägaren aldrig släppt sin unika vara till försäljning'! 'Det är synd att ett annat föremål försvinner någonstans för att göra ytterligare långsiktiga spekulationer med det, och den insvetsade SAAB-fläkten kommer förmodligen inte längre att delta i det'! ´´ÄVEN HÄR MED DESSA BILTYPISKA HISTORIKFORDON HÄR ´´PENGAR STYR VÄRLDEN´´ ´´ETT MÖJLIGT ANSVAR KOMMER ATT BYTAS´´

  4
  12

Kommentarer är stängda.