Rekordpris för Saab 99 Turbo före serien

En mycket speciell Saab 2 Turbo stod i en ladugård i Jämtland i cirka två decennier. Bortsett från, kanske till och med glömd. En av de allra första som byggdes i Trollhättan. Ett förseriefordon som producerades i maj 99. För ytterligare tester godkändes den för Automobildivisionen i Saab AB. De flyttade 1977 något förklädda som EMS i mer än ett år. Sommaren 99 såldes den äntligen till sin första privata ägare. Vid denna tidpunkt hade serietillverkningen redan startat i Sverige.

Sverige finner. En pre-serie 99 Turbo från en ladugård i Jämtland.
Sverige finner. En pre-serie 99 Turbo från en ladugård i Jämtland.

Turbo räddar Saab

Saab på 70-talet. Produkterna ansågs som bunnsolid men inte heller särskilt spektakulära. Efterfrågan dämpades och produktionen utnyttjades dåligt. Återigen var varumärket i kris. Det saknades innovationer, en lysande idé. Det kom med turbo, som förde Saab ur krisen. Tillverkaren från Trollhättan blev varumärket som demokratiserade turbotekniken. 99 tog en roll som en pionjär i motorhistoriken.

1978 var det inte ovanligt att förseriebilar kom i kundernas händer. Inget särskilt värde fästes vid omständigheterna. Den röda kardinalen 99 drevs i vardagen i 22 år. Det betjänades regelbundet, men sparades inte särskilt. Den fick sin sista inspektion för tillfället 1999 när den var 249.957 2.000, och cirka XNUMX kilometer senare lades den bort.

Mer än 20.000 XNUMX euro för ett restaureringsobjekt

Han parkerade sedan i en lada i Jämtland i 20 år. Dess tillstånd var inte bra, som är fallet med normala konsumentvaror. Rost på vanliga platser, tecken på slitage, defekter. Men åtminstone fullständig, inte prickad med inga saknade delar. Vanligtvis en grund för en restaurering som inte skulle vara för dyr att köpa även som en turbo. Inte så med detta fordon. Dess låga VIN och verifierbara historia gjorde att ladugården blev en del av nationell fordonshistoria.

Vad är fyndet värt? Frågan är spännande, för Saab är nu viktigare i Sverige än för år sedan. Man kan också säga att ju längre företaget har upphört att existera, desto högre uppskattning ökar.

Förserien Saab 99 Turbo erbjöds på auktion på Tradera. Intresset var överväldigande. Mer än 50.000 342 personer såg annonsen och 216.000 bud lämnades in. I slutändan var erbjudandenen knappast 20.000 kronor och därmed drygt 99 €. Ett rekordpris för en XNUMX Turbo som behöver restaureras. Naturligtvis beror prisnivån på den dokumenterade historien, för hur många fordon från förserien kommer att ha överlevt? Det borde vara mindre än en handfull.

I allmänhet åtnjuter Saab 99 Turbo växande popularitet. Hans roll i historien erkänns och samlare värdesätter honom som en teknikpionjär. I flera år har priserna bara känt vägen upp, inte spektakulärt snabbt, men alltid pålitligt.

6 tankar om “Rekordpris för Saab 99 Turbo före serien"

 • @ Heijo Red
  Låter bitterhet i den här artikeln ???
  Resultatet är viktigt: SAAB bevaras. Hur användningen kommer att se ut efteråt är ren spekulation ..., livet med 99-tums kommer förmodligen att vänta på dig!
  Annars rekommenderar jag att den krympta SAAB-fläkten köper, svetsar, svetsar och svetsar en "sliten" SAAB och sedan njuter av SAAB: s glädje som en dödlig SAAB-fläkt.
  Stanna med varumärket, din tid kommer!

 • trevligt att fordonet återställs

 • @ Heijo Red,

  en mycket intressant kommentar. Min spontana reaktion skulle ha varit motsatt (ju mer uppskattning desto bättre) ...

  Å andra sidan är uppskattningen den gemensamma och nästan alltomfattande skärningspunkten mellan spekulation och exploatering och känner mycket olika ansikten.

  Det sträcker sig från nötkreatur för slakt (lägsta uppskattning) till fordon i daglig användning till perfekt restaurerade föremål i en samling ...

  Fältet är mycket, mycket brett. Och kanske var det lilla men trevliga varumärket stort nog för att använda det helt?

  Det betyder att jag inte blir upprörd över alla Saab som bedöms vara värda restaurering och insamling.
  Så snart marknaden sopas ren och jag inte längre kan hitta en för gatan kommer jag definitivt att tänka på din kommentar igen.

  4
  1
 • Man bör inte börja från sig själv.

  Av personlig erfarenhet vet jag om människor som spenderar mycket mer pengar på en Saab. De flesta av dem är drivna. Med pengarna som de spenderar på bilarna säkerställer dessa människor också att jag får nya reservdelar till min Saab och att mekanikern som installerar dem fortfarande finns där när jag behöver hans hjälp.

  Ingen kan mata sig själva och sina familjer från avundsjuk människor och gissling.

  13
 • Jag skulle också vilja ha en dyrbar del före serien. Så vad skulle vara höjdpunkten för varje Saab-fan. Kanske hittar du honom på ett möte i Sverige 2021 eller 22? Definitivt tummar upp för att bevara Saabs kulturarv!

 • ´´´´´´´´´´ Singelföremål för samlare & entusiaster & spekulanter´´´´´´´´

  ”Det är definitivt en trevlig känsla att äga en Saab 99 Turbo som en unik bit, som det var”! ”Men den dödliga SAAB-fläkten kommer förmodligen aldrig att köpa en bil för 20.000 euro, som sedan måste omsorgsfullt återställas och sedan visas i en utställningshall så att ägaren kan njuta av sin egendom, eftersom normal användning skulle vara svår att tänka på, med tanke på fordonets historia och unika! 'Så vad säger det oss' ?? "Den första raden handlar om ett spekulativt föremål, annars hade ägaren aldrig släppt sin unika föremål till salu"! 'Det är synd att ett annat objekt kommer att dyka ner någonstans för att göra ytterligare långsiktiga spekulationer med det, och den förseglade SAAB-fläkten kommer förmodligen inte längre att delta i det'! ´´ÄVEN FÖR BILEN TYPISKA HISTORISKA FORDON, “PENGAR HÄRVÄRLDEN´´ ´´ ETT MÖJLIGT ANSVAR SKIFTAS´´

  4
  11

Kommentarer är stängda.