Rekordpris för Saab 99 Turbo före serien

En mycket speciell Saab 2 Turbo stod i en ladugård i Jämtland i cirka två decennier. Ignorerad, kanske till och med glömd. En av de allra första som byggdes i Trollhättan. Ett pre-series fordon producerat i maj 99. För ytterligare tester godkändes den för Automobile Division i Saab AB. De 1977 rörde sig lite förklädda som EMS i mer än ett år. Sommaren 99 såldes det äntligen till sin första privata ägare. Vid denna tidpunkt hade serieproduktionen redan börjat i Sverige.

Sverige finner. En pre-serie 99 Turbo från en ladugård i Jämtland.
Sverige finner. En pre-serie 99 Turbo från en ladugård i Jämtland.

Turbo räddar Saab

Saab på 70-talet. Produkterna betraktades som bunnsolid, men också inte så spektakulära. Efterfrågan dämpades och produktionen var underutnyttjad. Återigen var varumärket i kris. Det fanns en brist på innovationer, en lysande idé. Det kom med turbo som gav Saab ett boost från krisen. Tillverkaren från Trollhättan blev varumärket som demokratiserade turbotekniken. De 99 spelade en roll som en pionjär inom motorhistorien.

1978 var det inte ovanligt att pre-series fordon kom i kundhänder. Inget särskilt värde kopplades till faktumet. Kardinalröd 99 användes i vardagen i 22 år. Det servades regelbundet, men inte särskilt skonat. Den sista inspektionen som han fick för tillfället var på 1999 249.957 kilometer 2.000 och cirka XNUMX XNUMX kilometer senare fördes han bort.

Mer än 20.000 XNUMX euro för ett restaureringsobjekt

Han parkerade sedan i en lada i Jämtland i 20 år. Dess tillstånd var inte bra, som är fallet med normala konsumentvaror. Rost på vanliga platser, tecken på slitage, defekter. Men åtminstone fullständig, inte prickad med inga saknade delar. Vanligtvis en grund för en restaurering som inte skulle vara för dyr att köpa även som en turbo. Inte så med detta fordon. Dess låga VIN och verifierbara historia gjorde att ladugården blev en del av nationell fordonshistoria.

Vad är fyndet värt? Frågan är spännande, för Saab är nu viktigare i Sverige än för år sedan. Man kan också säga att ju längre företaget har upphört att existera, desto högre uppskattning ökar.

Förserien Saab 99 Turbo var på Tradera erbjuds för auktion. Intresset var överväldigande. Mer än 50.000 342 personer såg annonsen och 216.000 bud lades ut. I slutändan var erbjudandena knappt att förvänta sig 20.000 99 kronor och därmed drygt XNUMX XNUMX euro. Ett rekordpris för en XNUMX Turbo i ett skick som behöver restaurering. Naturligtvis beror prisnivån på den dokumenterade historien, för hur många fordon i serien har överlevt? Det borde vara mindre än en handfull.

I allmänhet åtnjuter Saab 99 Turbo växande popularitet. Hans roll i historien erkänns och samlare värdesätter honom som en teknikpionjär. I flera år har priserna bara känt vägen upp, inte spektakulärt snabbt, men alltid pålitligt.

6 tankar också "Rekordpris för Saab 99 Turbo före serien"

 • ´´´´´´´´ Enkeltverk för samlare & entusiaster & spekulanter´´´´´´

  "Det är definitivt en trevlig känsla att äga en Saab 99 Turbo som en engång"! ´Men det vanliga SAAB-fläkten kommer förmodligen aldrig att få en bil för 20.000 1 euro, som sedan måste återställas noggrant innan den visas i en utställningshall så att ägaren kan njuta av sin egendom. eftersom normal användning skulle vara svårt att tänka på, med tanke på fordonets historia och unika! "Så vad säger det oss?" ´Det finns ett spekulationsobjekt här i första raden, annars skulle ägaren aldrig ha släppt sin unika artikel till salu´! "Det är synd att ett objekt kommer att gömma sig någonstans för att göra ytterligare långsiktiga spekulationer, och den sammansvetsade SAAB-fläkten kommer inte längre att kunna delta i det!" ´SÄLJAR HÄR PÅ DENNA BILTYPISKA HISTORISKA KÖRVAROR, "PENGAR KÄLLER VÄRLDEN''''''S MÖJLIG ANSVAR ÄR DEPLOSERAD''

  4
  11
  Svara
 • Jag skulle också vilja ha en dyrbar del före serien. Så vad skulle vara höjdpunkten för varje Saab-fan. Kanske hittar du honom på ett möte i Sverige 2021 eller 22? Definitivt tummar upp för att bevara Saabs kulturarv!

  Svara
 • Man bör inte börja från sig själv.

  Av personlig erfarenhet vet jag om människor som spenderar mycket mer pengar på en Saab. De flesta av dem är drivna. Med pengarna som de spenderar på bilarna säkerställer dessa människor också att jag får nya reservdelar till min Saab och att mekanikern som installerar dem fortfarande finns där när jag behöver hans hjälp.

  Ingen kan mata sig själva och sina familjer från avundsjuk människor och gissling.

  13
  Svara
 • @ Heijo Red,

  en mycket intressant kommentar. Min spontana reaktion skulle ha varit motsatt (ju mer uppskattning desto bättre) ...

  Å andra sidan är uppskattningen den gemensamma och nästan alltomfattande skärningspunkten mellan spekulation och exploatering och känner mycket olika ansikten.

  Det sträcker sig från slaktkreatur (lägsta uppskattningsform) till fordon i vardagsbruk till det perfekt restaurerade föremålet i en samling ...

  Fältet är mycket, mycket brett. Och kanske var det lilla men trevliga varumärket stort nog för att använda det helt?

  Det betyder att jag inte blir upprörd över alla Saab som bedöms vara värda restaurering och insamling.
  Så snart marknaden sopas ren och jag inte längre kan hitta en för gatan kommer jag definitivt att tänka på din kommentar igen.

  4
  1
  Svara
 • trevligt att fordonet återställs

  Svara
 • @ Heijo Red
  Låter bitterhet i den här artikeln ???
  Resultatet är viktigt: SAAB bevaras. Hur användningen ser ut efteråt är ren spekulation ... livet kommer förmodligen att ha glädje med 99-zigern!
  Annars rekommenderar jag det svetsade SAAB-fläkten att köpa en "sliten" SAAB, att svetsa, svetsa och svetsa och sedan som en dödlig SAAB-fläkt för att njuta av SAABs glädje.
  Stanna med varumärket, din tid kommer!

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.