Koenigsegg Gemera inspirerad av Saab Aero X?

Strax efter presentationen av Gemera såg de första kommentarerna en möjlig inspiration från Saab Aero X på sociala medier. Är det sant? Nästan traditionellt sägs Koenigsegg ha en viss närhet till Saab. Först förhandlade de med GM för att ta över varumärket, men avslutade slutligen. NEVS är nu involverad i Ängelholm-fabriken och anslutningen till Trollhättan blir mer intensiv än någonsin.

Men finns det också en länk mellan Gemera och Aero X? Den vackraste studien av Saab föddes 2006. Vid den tiden var Stallbacka i en svår fas och kämpade för en tydlig anpassning av varumärket. Aero X förkroppsligade allt som Saab var och kunde ha varit i framtiden. Flygarv i form av en pilotkabin - Aero X är ett flygplan för vägen. Många av hans designelement flödade in i serien i slutet. Börjar med de isblåa strålkastarna till LED-stången på baksidan till den nya gallret och utformningen av dess fälgar.

Om du tittar på Koenigsegg Gemera hittar du verkligen paralleller. Gemera har också en slående pilotcockpit, som i detta fall erbjuder plats för fyra passagerare. Även om boardingen i Koenigsegg inte sker via en helt lyftande cockpit som Aero X, är åtkomst via vingdörrar alltid spektakulär. Och också från en fågelperspektiv kan man tydligt se paralleller i linjerna för båda fordonen.

Förhållande och inspiration från Aero X? Det skulle vara möjligt, men det är det förmodligen inte. Och i så fall skulle det vara en båge för den framgångsrika designen som nu finns i Saab-museet. Koenigsegg har länge designat sina fordon med designcitationstecken från en pilotkabin. Om du tittar på Jesko som presenterades 2019 och dess föregångare kan du tydligt se detta designelement lånat från flygkonstruktion och racing.

Koenigesegg Jesko i Hong Kong
Koenigesegg Jesko i Hong Kong. Foto: Koenigsegg / Oskar Bakke

Gemeraen är inte byggd i Trollhättan

Efter att uttalandet i rummet säger att en ingångsmodell från Koenigsegg ska byggas i den tidigare Saab-fabriken, knackade vi på Gemera. Detta är inte fallet. Officiella källor kallar anläggningen i Ängelholm, men komponenter och enheter sägs komma från Trollhättan. den antagande om Trollhättan har inte bekräftats. Detta väcker också frågan om vilken Koenigsegg som kan produceras i Stallbacka i framtiden och om planeringen fortfarande är aktuell.

Men prisnivån har bekräftats, vilket nu officiellt anges till motsvarande cirka 1.5 miljoner euro. Detta innebär att Gemera, även enligt Koenigsegg-standarder, inte är en startmodell i den mycket exklusiva världen av fintillverkade varor.

8 tankar om "Koenigsegg Gemera inspirerad av Saab Aero X?"

 • Företaget naturligtvis… ..

 • Jag hatar GM, USA och Tyskland ………

 • Det finns paralleller. Men jag frågade ofta mig själv om Aero X också var inspirerad av Koenigsegg. Om jag tittar på deras första modell (CC8S, producerad från 2002) så här (eller följande CCR), så kunde talarstolen och takkonstruktionen ha fungerat som en modell. Om det är sant att Volvo och Saab stödde Koenigsegg i början, verkar det som ömsesidig inspiration för mig.

  (... och oavsett hur jag skulle vilja ha en Aero X i garaget ...)

 • En direkt jämförelse visar hur hållbar designen av Aero X var. Några små retuscheringar och han skulle vara fräsch igen och en modell för nuet. Det kommer alltid att förbli en drömbil.

 • Förklarande artikel om en dröm om SAAB ...
  Tack till redaktörerna! 🙂
  Synd.

 • Om Koenigsegg modifierar kameran, minskar ventilationsluckorna, anpassar fram och bak och gör tekniken billigare, kunde han redan passera som SAAB. Chassit kan vara detsamma.
  Låt oss säga en serie på 1000 stycken till ett betydligt lägre pris - men fortfarande inom lyxsegmentet. Hela i Trollhättan. Namnrättigheter måste licenseras från SAAB-flygplan.
  Det behöver inte vara en dröm ... 😉

  7
  1
 • Här ...

  ... Du får till och med svar på frågor som du ännu inte har ställt dig själv.

  Och de tänds omedelbart. Det finns tidslinjen (Turbo X är yngre än den första Koenigsegg) och där finns bilderna och jämförelser ...

  De är ett stort och imponerande nöje med en tydlig fördel för Saab. Åtminstone efter min smak bör Gemera klippa av en tjock skiva av Turbo X, men det gör det inte.

  Saab är mycket enklare, är typisk Saab. Gemeraen är vanligtvis hyperbil och tydligen behöver målgruppen en relativt snygg design. Ju fler ventiler, hörn, kanter, vingar och spoilers, desto dyrare och potentare de kommer från, desto större är nöjet att köra någonstans två eller tre gånger om året ...

  När allt kommer omkring finns det fortfarande hopp om en mer praktisk, vackrare och billigare entrémodell tillverkad av Trollhättan. Gemera är optiskt, billigt och från det planerade antalet stycken allt annat än ...

  Men framför allt har han bra tekniska tillvägagångssätt. Det vore trevligt om Koenigsegg vågade ta steget ner i lyxklass och serieproduktion.

  9
  1
 • Det finns ingen anledning att titta två gånger ... En fantastisk båge för en av de vackraste bilkonstruktionerna någonsin.

  Det skulle vara en - förmodligen evigt oförfylld dröm - om AeroX skulle lanseras i en liten serie ...

  Drömma är trevligt ...

  11
  1

Kommentarer är stängda.