Koenigsegg Gemera inspirerad av Saab Aero X?

Strax efter presentationen av Gemera såg de första kommentarerna på sociala medier en möjlig inspiration från Saab Aero X. Är det sant? Koenigsegg sägs nästan traditionellt ha en viss närhet till Saab. Först förhandlade de med GM för att ta över varumärket, men avbröt slutligen. NEVS är nu involverat i Ängelholmsfabriken och anslutningen till Trollhättan är intensivare än någonsin.

Men finns det också en länk mellan Gemera och Aero X? Den vackraste studien av Saab föddes 2006. Vid den tiden var Stallbacka i en svår fas och kämpade för en tydlig varumärkesorientering. Aero X förkroppsligade allt som Saab var och kunde ha varit i framtiden. Flygarv i form av en pilotkabin - Aero X är ett flygplan för vägen. Många av hans designelement flödade in i serien i slutet. Börjar med de isblåa strålkastarna till LED-stången på baksidan till det nya gallret och utformningen av dess fälgar.

Om du tittar på Koenigsegg Gemera hittar du verkligen paralleller. Gemera har också en slående pilotcockpit, som i detta fall erbjuder plats för fyra passagerare. Även om boardingen i Koenigsegg inte sker via en helt lyftande cockpit som Aero X, är åtkomst via vingdörrar alltid spektakulär. Och också från en fågelperspektiv kan man tydligt se paralleller i linjerna för båda fordonen.

Förhållande och inspiration från Aero X? Det skulle vara möjligt, men det är det förmodligen inte. Och i så fall skulle det vara en båge för den framgångsrika designen som nu finns i Saab-museet. Koenigsegg har länge designat sina fordon med designcitationstecken från en pilotkabin. Om du tittar på Jesko som presenterades 2019 och dess föregångare kan du tydligt se detta designelement lånat från flygkonstruktion och racing.

Koenigesegg Jesko i Hong Kong
Koenigesegg Jesko i Hong Kong. Foto: Koenigsegg / Oskar Bakke

Gemeraen är inte byggd i Trollhättan

Efter att uttalandet i rummet säger att en ingångsmodell från Koenigsegg ska byggas i den tidigare Saab-fabriken, knackade vi på Gemera. Detta är inte fallet. Officiella källor kallar anläggningen i Ängelholm, men komponenter och enheter sägs komma från Trollhättan. den antagande om Trollhättan har inte bekräftats. Detta väcker också frågan om vilken Koenigsegg som kan produceras i Stallbacka i framtiden och om planeringen fortfarande är aktuell.

Prisnivån har dock bekräftats, som nu officiellt anges till cirka 1.5 miljoner euro. Till och med enligt Koenigseggs standarder är Gemera därför inte en nybörjarmodell i den mycket exklusiva världen av fina tillverkade varor.

8 tankar om “Koenigsegg Gemera inspirerad av Saab Aero X?"

 • blank

  Företaget självklart ... ..

 • blank

  Jag hatar GM, USA och Tyskland ………

 • blank

  Det finns paralleller. Men jag frågade ofta mig själv om Aero X också var inspirerad av Koenigsegg. Om jag tittar på deras första modell (CC8S, producerad från 2002) så här (eller följande CCR), så kunde talarstolen och takkonstruktionen ha fungerat som en modell. Om det är sant att Volvo och Saab stödde Koenigsegg i början, verkar det som ömsesidig inspiration för mig.

  (... och oavsett hur jag skulle vilja ha en Aero X i garaget ...)

 • blank

  En direkt jämförelse visar hur hållbar designen av Aero X var. Några små retuscheringar och han skulle vara fräsch igen och en modell för nuet. Det kommer alltid att förbli en drömbil.

 • blank

  Förtydligande artikel om en dröm från SAAB ...
  Tack till redaktörerna! 🙂
  Synd.

 • blank

  Om Koenigsegg modifierar kameran, minskar ventilationsluckorna, anpassar fram och bak och gör tekniken billigare, kunde han redan passera som SAAB. Chassit kan vara detsamma.
  Låt oss säga en serie på 1000 stycken till ett betydligt lägre pris - men fortfarande i lyxsegmentet. Hela saken gjord i Trollhättan. Namngivningsrättigheter måste licensieras från SAAB-flygplan.
  Det behöver inte vara en dröm ... 😉

  7
  1
 • blank

  Här ...

  ... du får till och med svar på frågor som du inte har ställt dig själv än.

  Och de är omedelbart vettiga. Det finns tidslinjen (Turbo X är yngre än den första Koenigsegg) och det finns bilder och jämförelser ...

  De är ett stort och imponerande nöje med en tydlig fördel för Saab. Åtminstone efter min smak bör Gemera klippa av en tjock skiva av Turbo X, men det gör det inte.

  Saab är mycket enklare, är typisk Saab. Gemera är vanligtvis hyperbil och uppenbarligen behöver målgruppen en relativt robust design. Ju fler ventilationsöppningar, hörn, kanter, vingar och spoilers, desto dyrare och kraftigare är de, desto större är nöjet att köra dem upp till någonstans två eller tre gånger om året ...

  Åtminstone finns det fortfarande hopp om en mer vardaglig, vackrare och billigare nybörjarmodell från Trollhättan. Visuellt, i termer av pris och när det gäller det planerade antalet artiklar, är Gemera allt annat än ...

  Men framför allt har han bra tekniska tillvägagångssätt. Det vore trevligt om Koenigsegg vågade ta steget ner i lyxklass och serieproduktion.

  9
  1
 • blank

  Du behöver inte titta två gånger ... En stor båge till en av de vackraste bildesignerna någonsin.

  Det skulle vara en dröm - förmodligen för alltid ouppfylld - om AeroX skulle produceras i en liten serie ...

  Att drömma är vackert ...

  11
  1

Kommentarer är stängda.