Hyundai-profetian som kan vara en Saab

Begrepp som Saab DNA sägs ha dykt upp om och om igen i biluniversumet. För det mesta ligger släktingens önskan bara i deras designers hopp. Eftersom Saab fortfarande anses vara ett ikoniskt varumärke. Mer än någonsin, ju längre det har gått sedan det slutade. Med profetian driver Hyundai ett konceptfordon i rampljuset, vilket återigen antas ha svenskt DNA. I det här fallet, kanske till och med sant, och det var därför jag tittade närmare på Profetian.

Hyundai Profetia
Hyundai Profetia

Vad skiljer en Saab ut? En minskad design, koncentration på det väsentliga, i kombination med lång hållbarhet. Sixten Sason, den första Saab-formgivaren, ordet designer hade ännu inte uppfunnits, tog denna väg. En Saab hade lysande aerodynamik och ett reducerat designspråk, där den återgav formen på en flygplansvinge. Detta mantra var giltigt från första Saab till 9-3 I. Och i över 50 år. Den ursprungliga Saab är fortfarande parkerad i museet i Trollhättan, Hyundai Prophecy kan kanske vara hans oldebarn-sonson.

Fälgar propeller design

Svart, enkelt, tar form av en vinge. Om bilar fortfarande byggdes i Trollhättan idag, skulle ett konceptfordon från Saab se ut något liknande. Men i Stallbacka idag ritar du bara enhetliga, självgående lådor. Skönhetsområdet lämnas åt andra. Det är naturligtvis inte svårt att sätta en svart bil i tårform på sina hjul. Det bara gör inte ett Saab-förhållande. Om du tittar närmare blir det störande.

Fälgar i propellerns design suger in luften och låter den glida längs kroppen. Den integrerade bakre spoilern i akryl, man kan också säga tillverkad av ismaterial, optimerar aerodynamiken. Det lossar formen på strömlinjen och är förutom dess funktion ett avgörande designelement i vilket koreanerna har integrerat innovativa pixellampor. Propellerfälgar, aerodynamik, reducerad design. Senast när Saab-personen träder in i Hyundai-profetian behöver han blodtryckssänkande medel.

Joystick i Saab och profetian

Joysticks istället för ratt. Saab experimenterade 9000 gånger med ett nytt styrsystem där joysticken ersatte ratten vi är vana vid. Ett experimentellt fordon överlevde och finns nu i samlingen i Sverige. Konceptfordonet Hyundai tar upp idén igen. Föraren kan navigera i den helelektriska profetian med bara en eller två pinnar. De två styrspakarna är inte bara lämpliga för styrning, de gör det också möjligt att anropa ett brett utbud av ytterligare funktioner. Genom att eliminera den traditionella ratten minskar inredningen ytterligare, vilket ger plats för en bred skärm och gott om utrymme.

Passagerarutrymmet badar Hyundai i ett lugnande, isblått ljus, vilket kan vara en tillfällighet. Eller till och med avsikt. För det är naturligtvis möjligt att välja vilken annan färg som helst för atmosfären.

Saab DNA eller inte? Hyundai är nära. Även störande nära i vissa detaljer. Medvetet eller omedvetet, en hyllning till Sixten Sason, som skulle ha haft det. Allt som saknas är Saabs designdefinerande hockeypinne i C-pelaren. Då skulle koreanerna i Saab vara perfekt.

10 tankar om “Hyundai-profetian som kan vara en Saab"

 • blank

  Efter att ha koncentrerat mig på européer sedan dess måste jag säga att Hyundai-gruppen (Hyundai-Kia) mer och mer imponerar mig. Framför allt är koncernens öppenhet för teknik för närvarande unik.
  Från modern, ren diesel till bensin, hybrid, batteri-el och bränsleceller finns allt redan i serieproduktion där. Så vitt jag vet erbjuder ingen annan tillverkare denna mångsidighet

 • blank

  Från utsidan, verkligen ett smycke och mycket vackert att titta på. Inuti tycker jag att rutmönstret på sätena och takbeläggningen är sval och joysticken är en trevlig gimmick, antagligen med lång tid att gå in i serieproduktion.

 • blank

  @ Aero-9-3: Jag tittar fortfarande med intresse på vad Hyundai (och även Kia) gör. Vissa mönster är riktigt bra gjort. Och båda varumärkena blir mer och mer tilltalande. Men jag saknar den sista svalheten i interiören, eller konsekvensen av att Saab var tvungen att göra saker.

  Om du kunde hantera det, då ... Jag tror att @Tom måste ta hand om ämnet. Jag tror att han skulle bli glad 🙂

 • blank

  Hej Freising86
  när du kommenterade gick mitt sinne spontant:
  VARFÖR borde Hyundai inte kunna ta på sig det yttre ”arvet”? Det handlar om principen ”form följer funktion”. SAAB är historia, borta från den nuvarande marknaden. Vi klagar. Så varför så strikt när utsidan av Hyundai kunde vara så snyggt Saab? Skulle det inte vara trevligt om den nya linjen skulle följa i produktion ... Insidan är en helt annan historia. Naturligtvis bör en "förändring" också ske inom detta område. Ja och enheten ... det finns z. För närvarande är ALLT öppet. SAAB skulle förmodligen ha valt den elektriska drivenheten. Om det skulle ha varit den "rätta" lösningen ... Jag vågar tvivla på det.

 • blank

  Vad jag kan se från tre sidor och vad jag kan bedöma med avseende på smak ser nästan helt elegant och elegant ut. Baksidan ser bra ut för mig. Så faller igenom med mig. Förutom spoilern, som jag tycker är lite ”enkel” designmässigt, men jag tycker att ICE-utseendet och LED-utrustningen är eleganta. Fälgarna är fantastiska! Förhoppningsvis passar det också min Skoda ;-).
  Varför finns det ingen frontvy? För hemligt ???

  5
  1
 • blank

  "Störande" …

  ... sammanfattar det perfekt. Föreningarna med Ursaab och de senaste modellerna och prototyperna är för många för att kunna listas individuellt. Det är också störande (och helt oroande) att Hyundai kan komma runt hörnet med det 2020, medan författaren, medan Saab inte längre kommer att finnas på nästan tio år.

  En verkligt störande ”ny” värld vi lever i. Inget mer utrymme för de "gamla" ...

  På tal om nytt har saken faktiskt runda hjul och fyra av dem, antagligen körs från A till B. Förhoppningsvis har detta också patenterats, för denna idé är lysande ...

  8
  2
 • blank

  Utåt en mycket trevlig bil, särskilt med den upplysta spoilern. Interiören fungerar dock inte alls. Vad är denna galenskap att behöva kasta över allt som har bevisat sig? Joysticks som ersättning för ratten kan fortfarande fungera på din hemdator, men om du råkar ut för en olycka i den verkliga världen fortsätter Game Over-ljuset inte bara och du börjar nivån om igen. Jag arbetar själv på fältet och får reda på varje dag att även användningen av indikatorer och körning i rätt körfält på motorvägar verkar vara överväldigande för många förare. Om du skulle ta bort ratten från dem nu, ja, grattis ... Autonom körning Allt bra och bra, men ur min synvinkel fortfarande långt ifrån om det ska fungera pålitligt.

  9
  3
 • blank

  Fantastiska detaljer, designern verkar verkligen ha Saab i åtanke. Kanske vill Hyundai vara så cool som Saab en gång var. Men du kommer aldrig att göra det.

  3
  1
 • blank

  ”Så stilig som produkten ser ut” får man inte undvika att nämna att Hyundai betjänade sig obekvämt på världens bilmässor och kopierade utan tvekan, vilket enligt min mening INGENTING har att göra med individualitet! ´ Om Saab fortfarande existerade idag (en piratkopia skulle aldrig göra det till en mässa) ´´ för på Saab skulle Anden som är placerad bakom den vara den som skapar ett fordon som det kommer att bli i slutändan´´! ´´ DÄRFÖR SAAB-FORDON HAR ALLTID ETT MYCKET SPECIAL FORM-SPRÅK SOM HAR Barmhärtigt utsatt för FUNKTIONEN ... OCH DET ÄR OCH EN GOD SÅ "!!

  10
 • blank

  Puh jag måste säga att jag gillar det, jag gillar det väldigt mycket. Även om jag inte gillar att följa elektro euforin. Då skulle jag hellre ha profetier än ett vätgasfordon.

  Tack för dina fantastiska rapporter Tom

  VG Cetak

  10
  1

Kommentarer är stängda.