Saab och sexcylindern. En VW VR6 för Sverige. (2)

Volkswagen på 80-talet. Har du kompakta V6-motorer för tvärinstallation i programmet? Och vill du sälja dem till en lika ambitiös konkurrent? ”Inte riktigt” kommer nu att vara svaret. Och det visar hur fel du kan ha. Eftersom Volkswagen levererar motorer till Saab. Motorer som egentligen inte finns än och som ingen kund kan köpa för tillfället. Intressant, otänkbart idag. Men vid den tiden var VW mycket ambitiös och letade alltid efter nya partnerskap.

Saab 900 II, en sexcylinder i medelklassen
Saab 900 II, en sexcylinder i medelklassen. Bild: Saab Automobile AB

Volkswagen VR6-motor för Saab

VR6-konceptet från Volkswagen är en historia i sig. För att passa en sexcylinder i en kompaktbil som VW Golf kom man ihåg en gammal idé på Mittellandkanalen. Lancia hade sin första flygmotor för Aeroplani Caproni i VR-form byggd. Fördelen med konstruktionen var en minskning av cylindervinkeln och en tillhörande besparing på 10 centimeter i bredd. Volkswagen introducerade motorn i serieproduktionen för första gången 1991 - och Saab testade den 1988.

Vilket skulle kunna leda till den intressanta frågan om hur djupa förhållandena mellan verkställeplanet på Götalandskanalen och Mittellandkanalen kunde ha varit. De måste ha varit ganska bra, för försöken i Trollhättan fick en motor och ett motorhus från Wolfsburg på ett mycket tidigt prototypstadium. Själva höljet installerades i en 9000 för testning av kraschtest, men detta hände aldrig.

Hela motorn användes för körtester, och utvecklarna i Stallbacka intygar att maskinen från Niedersachsen hade god motorkörning och behaglig hantering. Installationen i motorrummet på den stora Saab 9000 var enkel på grund av dess kompakta mått. På grund av höjden skulle användningen i serien ha lett till ytterligare modifieringar. Anpassningen till ZF-växellådorna som Saab använde och företagets egen 5-växlade växellåda skulle också ha krävt nya kopplings- och vridmomentomvandlare. Så beslutet fattades mot VR6-lösningen, och idag är vi välkomna att spekulera i vad som skulle ha hänt om båda företagen hade kommit närmare varandra. Saab skulle förmodligen ha tagits över någon gång och är nu ett varumärke i VW-imperiet. Kanske lika framgångsrik som Skoda. Kysste vaken och byggd upp av Volkswagen med långsiktiga investeringar.

Mazda JE-ZE-motor för Saab

Mazda sågs som en möjlighet till Saab-övertagandet i slutet av 80-talet. 1989, ungefär den tiden då det diskuterades på styrelsens golv, köpte man en JE-ZE-motor från japanerna. En väluppfostrad, klassiskt ospektakulär V6 med en förskjutning på 3 liter, som den användes i Mazda 929. Svenskarna tvivlade på de utlovade 205 hk, installationen av en japansk motor i det skandinaviska huset krävde improvisation.

När allt kommer omkring så utvecklarna ett trevligt körbeteende. Det var det med Mazda-motoren i Saab 9000.

Alfa Romeo-motor för Saab

Åh ja, om jag hade en önskan hade det varit den underbara motorn från Alfa Romeo. Den legendariska italienska V6, för vilken du gör allt. Eftersom han sjunger en så vacker låt som elbilförare i nutid och framtid aldrig kommer att höra. Ja, men för det räddar de världen, det kunde inte bli mindre.

1988 och 89 var klimatkrisen ännu inte ett problem, man kunde ändå vara objektivt och hylla vackra saker. I Sverige testade de Alfa V6 och det var en bris att installera den i 9000. Inte konstigt att Alfa 164 var relaterad till 9k genom plattformen, så ändringarna var knappast värda att nämna. Man kunde till och med ha tagit över den manuella växellådan Fiat-C530 och därmed hela drivlinan.

En snygg motor med ett otroligt ljud, det var så teknikerna noterade vid den tiden. Som fortfarande hade en lång väg att gå och utvidgades till 24 ventiler och 3.2 liters förskjutning. Varför inte välja Alfa Romeo? Eftersom GM kom iväg och plötsligt var V6-motorer på hyllan. Eller också för att Alfa V6 var lite för törstig.

Ingen av de beskrivna testmotorerna kom till serieproduktion. Skyltarna ändrades - plötsligt var allt väldigt enkelt.

Motorer från Ellesmere Port för Saab

Med amerikanernas inträde 1989 var de engelska V6-motorerna plötsligt tillgängliga. Alla andra alternativ låg utanför bordet. Synd, för det fanns alternativ med charm som skulle ha passat Saab bra. Jag skulle personligen ha röstat för Alfa V6 i Saab, men Saab-teknikerna hade helt klart Yamaha Ford-motorn (se del 1föredragna. Det var den modernaste enheten och uppfyllde också alla utsläppsstandarder med tanke på framtiden. Det faktum att Ford inte ville leverera motorer är en annan fråga som i alla fall var utanför bordet med 50% övertagande av GM.

Som ett resultat anpassade Saab överföringsgränssnitten till Opel / GM-standarden och kunde därför anpassa V6-motorerna utan problem. Efter 9000 kom de i 9-5 och 900 II.De blev en framgång och är en av anledningarna till varumärket kunde behärska 90-talet med flygande färger.

17 tankar om “Saab och sexcylindern. En VW VR6 för Sverige. (2)"

 • blank

  En annan mycket informativ artikel

 • blank

  Tack till er för svaret

 • blank

  Tack för det detaljerade svaret!

 • blank

  Jag gillar Saab-motorerna. Med en VW-motor och ett samarbete kan Saab ha överlevt. Men till vilket pris?

 • blank

  @ turboseize,

  Jag gillar att tro att 6-cylindern har de beskrivna egenskaperna och det är sant att den 4-cylindriga självodlade inte förlitar sig på höga hastigheter ...

  ... men det är inte sant att det inte skulle bli roligare senast vid 3000 rpm. Beroende på motor spelas musiken (elasticitet mellan max. Vridmoment och maxeffekt) upp till 5000 eller 5500 rpm.

  Naturligtvis är detta allt annat än högvarvande och du har helt rätt. En perfekt kopplingspunkt för max. Framdrift vid 5000 rpm är ovanligt tidigt för en bensinmotor. Men 3000 rpm är väldigt överdrivna ...

  Det hemodlade folket är inte riktigt lika snabbfientligt och ovilligt. Och turboens elasticitetsområde visar till och med det större hastighetsområdet, även om max. Prestanda lite tidigare än med dammsugaren. Med all entusiasm för dammsugare och V6 måste så mycket ärlighet vara ...

  2
  1
 • blank

  YAMAHA-FORD V 6 i den lilla Ford Festiva (SHOGun) var verkligen (orimligt) kul:

 • blank

  Tack Turboseize för den detaljerade, fantastiska kommentaren. Jag kan bara hålla med om vad som har skrivits över hela linjen. Att kryssa i den här bilen är verkligen ett nöje .... Och alla våra skatter behöver vård ....

  Hälsning

 • blank

  V6 anses vara halt och berusad inom Saab-scenen och som underhållsintensiv på Opelgang. Det sistnämnda är sant, växelintervallet för kamremmen är mycket kort vid 60 mm, byte av tändstift på bakre banken är inte kul och motorerna tenderar att ha allvarliga oljeläckage, särskilt på ventilkåpan. Om kylvattensförändringarna är röriga tenderar värmeväxlarna för olja / vatten att ruttna och simulera sedan skador på huvudpackningen. Men det handlar om det - om du är uppmärksam på kuggremmen och värmeväxlaren kan motorerna bli väldigt, mycket gamla.
  Och sprit från Saab-scenen beträffande "lam och full" är helt omotiverat. Det är sant att motorerna har helt andra egenskaper än Saabs egna anläggningar. Saabs fyra cylindrar är alla vridmomentsbufféer med mycket kraft från det lägre hastighetsområdet och med ett medelhastighetsområde; inte bara turbos, utan dammsugare. GM-54 ° -V6 är å andra sidan hastighetsmotorer. De går smidigt, de låter bra, de är ganska effektiva (för en sexcylindrig) och de är faktiskt snabba också. Men du vaknar bara utöver 4000 rpm.
  För en Saab-förare som är van vid att surfa på vridmomentaxeln för Turbo vid 2000 till 2500 rpm känns det oerhört lamt. För ingenting händer egentligen i området med sexcylindern.
  Det är också korrekt att sexcylindern har en något högre basisk metabolism. När du kör särskilt ekonomiskt behöver du ungefär en halv liter mer; i stadstrafik och kanske till och med med en automatisk växellåda, dricker V6 som en svensk på färjan.
  De sexcylindriga motorerna är i sitt yttersta när de kör snabbt. En rask landsvägsjakt - vid varje avfart i byn stängde kugghjulen av, körde mellan byarna "med moms" - jag har ofta nog gjort med en 7 före decimal. Och jag fick inte mer än 12 liter genom strålarna, inte ens med kraft, under skarpa motorvägskörningar med höga obegränsade delar. En turbo skulle då behöva några liter till med en jämförbar körstil.
  Kort sagt: om v6 rekommenderas beror på föraren och körprofilen. Dessa är motorer först för avslappnade kännare (eftersom inga andra Saab-kryssningar lika försiktigt och avslappnad som med en V6-automat), för det andra för snabba motorvägssteg. Om du gillar turbodieselbum och byter till 3000 varv / minut senast är de inte för dig. Men om du engagerar dig i motorn kan du ha mycket kul med den.

  19
 • blank

  Detta är helt klart en fråga om personlig smak ....
  Som redan skrivits flera gånger kör jag en 170 PS V6 i en 902 cabriolet och jag vill inte missa den.
  Pålitlig, måttlig konsumtion, extremt kraftfull och med ett underbart sonoriskt ljud.
  Eftersom den naturligt sugade motorn saknar han turbibiten som Saabisten älskar så mycket. Jag vill inte sakna honom.
  Som du vet borde du hålla händerna från V6 Diesel som Isuzu köpte.

 • blank

  Är de 6-cylindriga bensinmotorerna en rekommenderad maskin?

 • blank

  Tack för AW.

  Stöts på de avgörande delarna i båda artiklarna blir det avgörande. Och om jag förstår rätt hade Alfa V6 varken 4-ventilsteknik eller (senare) förskjutning vid den tiden. Jag kan mycket väl få vänner med trollens (moderna) favorit ...

  Hur som helst, för mig personligen hade frågan om stora dammsugare i nya bilar redan lösts med den första 2,3 Turbo från Saab. Jag är öppet engagerad i gruppen av dem som anser att B234 är en av de bästa motorerna som någonsin byggts ...

  11
 • blank

  Vilken motor ...

  ... gillade Saabs ingenjörer det?

  Från artikeln kan jag se att bloggen skulle ha velat se Alfa V6 och att det fanns en oväntad kontakt mellan Saabs och VW. Dessutom att Mazda inte var älskad och att allt detta slutligen var utanför bordet med GM: s inträde. Vilken motor som Saab-ingenjörerna gynnade (och varför) är tyvärr inte helt klart för mig ...

  Är det något känt om detta eller är det en bok med 7 sälar / ett brett fält för spekulation?

  • blank

   Yamaha Ford-motor, se Del 1 och sista stycket del 2.

 • blank

  Hej, intressant historia om möjligheterna med en 6-cylindrig motor för Saab. Jag saknar dock Saab-utvecklingen av SVC-motorn, med justerbar komprimering i beskrivningen. Jag hade sett denna motor flera gånger vid Saab-båserna på bilutställningar. Det var 1994/1995. Som jag minns var det en 5- eller 6-cylinder med en besparing på cirka 30% bränsle på grund av den automatiskt utbytbara kompressionen beroende på effektbehovet. Tyvärr har jag aldrig hört eller sett något om denna utveckling. Med vänlig hälsning Peter Kern

  • blank

   SVC-motorn kom 10 ungefär 10 år senare och har 1.6 liter med fyra cylindrar. Så det passar inte tematiskt eller kronologiskt. Men ämnet är väldigt intressant, det finns fortfarande en redo att köra 9-5 med denna motor i museets depå.

Kommentarer är stängda.