Saab och sexcylindern. En VW VR6 för Sverige. (2)

Volkswagen på 80-talet. Har du kompakta V6-motorer för tvärinstallation i programmet? Och känner du för att sälja dem till en likadant tävlande konkurrent? "Faktiskt inte" kommer nu att vara svaret. Och det visar hur fel du kan vara. Eftersom Volkswagen levererar motorer till Saab. Motorer som faktiskt inte finns ännu och som ingen kund kan köpa just nu. Intressant, otänkbart idag. Men vid den tiden var VW väldigt ambitiös och letade alltid efter nya partnerskap.

Saab 900 II, en sexcylinder i medelklassen
Saab 900 II, en sexcylinder i medelklassen. Bild: Saab Automobile AB

Volkswagen VR6-motor för Saab

VR6-konceptet från Volkswagen är en historia i sig. För att passa en sexcylinder i en kompaktbil som VW Golf kom man ihåg en gammal idé på Mittellandkanalen. Lancia hade sin första flygmotor för Aeroplani Caproni i VR-form byggas. Fördelen med konstruktionen var en minskning av cylindervinkeln och en tillhörande besparing på 10 centimeter i bredd. Volkswagen introducerade motorn i serieproduktionen för första gången 1991 - och Saab testade den 1988.

Vilket skulle kunna leda till den intressanta frågan om hur djupa förhållandena mellan verkställeplanet på Götalandskanalen och Mittellandkanalen kunde ha varit. De måste ha varit ganska bra, för försöken i Trollhättan fick en motor och ett motorhus från Wolfsburg på ett mycket tidigt prototypstadium. Själva höljet installerades i en 9000 för testning av kraschtest, men detta hände aldrig.

Den kompletta motorn användes för förarprovning, och utvecklarna i Stallbacka bekräftade att maskinen från Niedersachsen hade bra motorkörning och trevligt körbeteende. På grund av de kompakta dimensionerna var installationen i motorutrymmet på det stora Saab 9000 enkelt. På grund av höjden skulle användningen i serien ha lett till ytterligare modifieringar. Anpassningen till ZF-transmissioner som användes av Saab och företagets egna 5-växlad växel skulle också ha krävt nya kopplings- och momentomvandlarhus. Så de beslutade sig mot VR6-lösningen, och idag kan du spekulera vad som skulle ha varit om de två företagen hade kommit närmare varandra. Saab skulle förmodligen ha tagits över vid någon tidpunkt och är nu ett varumärke inom VW-området. Kanske lika framgångsrik som Skoda. Kyssas vaken och byggdes upp med många års investeringar från Volkswagen.

Mazda JE-ZE-motor för Saab

Mazda sågs som en möjlighet till Saab-övertagandet i slutet av 80-talet. 1989, ungefär den tiden då det diskuterades på styrelsens golv, köpte man en JE-ZE-motor från japanerna. En väluppfostrad, klassiskt ospektakulär V6 med en förskjutning på 3 liter, som den användes i Mazda 929. Svenskarna tvivlade på de utlovade 205 hk, installationen av en japansk motor i det skandinaviska huset krävde improvisation.

När allt kommer omkring så utvecklarna ett trevligt körbeteende. Det var det med Mazda-motoren i Saab 9000.

Alfa Romeo-motor för Saab

Åh ja, om jag hade en önskan hade det varit den underbara motorn från Alfa Romeo. Den legendariska italienska V6, för vilken du gör allt. Eftersom han sjunger en så vacker låt som elbilförare i nutid och framtid aldrig kommer att höra. Ja, men för det räddar de världen, det kunde inte bli mindre.

1988 och 89 var klimatkrisen ännu inte en fråga, du kan fortfarande vara objektiv och hylla vackra saker. Alfa V6 testades i Sverige och installationen i 9000 var barnlek. Inte konstigt, Alfa 164 var relaterad till 9k via plattformen, så ändringarna var knappast värda att nämna. Du kunde till och med ha tagit över den manuella växellådan Fiat-C530 och hela drivtåget.

En snygg motor med ett otroligt ljud, det var så teknikerna noterade vid den tiden. Som fortfarande hade en lång väg att gå och utvidgades till 24 ventiler och 3.2 liters förskjutning. Varför inte välja Alfa Romeo? Eftersom GM kom iväg och plötsligt var V6-motorer på hyllan. Eller också för att Alfa V6 var lite för törstig.

Ingen av de beskrivna testmotorerna kom till serieproduktion. Skyltarna ändrades - plötsligt var allt väldigt enkelt.

Motorer från Ellesmere Port för Saab

Med amerikanernas inträde 1989 var de engelska V6-motorerna plötsligt tillgängliga. Alla andra alternativ låg utanför bordet. Synd, för det fanns alternativ med charm som skulle ha passat Saab bra. Jag skulle personligen ha röstat för Alfa V6 i Saab, men Saab-teknikerna hade helt klart Yamaha Ford-motorn (se del 1föredragna. Det var den modernaste enheten och uppfyllde också alla utsläppsstandarder med tanke på framtiden. Det faktum att Ford inte ville leverera motorer är en annan fråga som i alla fall var utanför bordet med 50% övertagande av GM.

Som ett resultat anpassade Saab överföringsgränssnitten till Opel / GM-standarden och kunde därför anpassa V6-motorerna utan problem. Efter 9000 kom de i 9-5 och 900 II.De blev en framgång och är en av anledningarna till varumärket kunde behärska 90-talet med flygande färger.

17 tankar också "Saab och sexcylindern. En VW VR6 för Sverige. (2)"

 • Hej, intressant historia om möjligheterna med en 6-cylindrig motor för Saab. Jag saknar dock Saab-utvecklingen av SVC-motorn, med justerbar komprimering i beskrivningen. Jag hade sett denna motor flera gånger vid Saab-båserna på bilutställningar. Det var 1994/1995. Som jag minns var det en 5- eller 6-cylinder med en besparing på cirka 30% bränsle på grund av den automatiskt utbytbara kompressionen beroende på effektbehovet. Tyvärr har jag aldrig hört eller sett något om denna utveckling. Med vänlig hälsning Peter Kern

  Svara
  • SVC-motorn kom 10 ungefär 10 år senare och har 1.6 liter med fyra cylindrar. Så det passar inte tematiskt eller kronologiskt. Men ämnet är väldigt intressant, det finns fortfarande en redo att köra 9-5 med denna motor i museets depå.

   Svara
 • Vilken motor ...

  ... gillade Saab-ingenjörerna?

  Från artikeln kan jag se att bloggen skulle ha velat se Alfa V6 och att Saab hade en oväntad kontakt med VW. Dessutom att Mazda inte var älskad och att allt detta i slutändan var utanför bordet med GM: s inträde. Vilken motor som Saab-ingenjörerna föredrog (och varför) är tyvärr inte riktigt tydligt för mig ...

  Är det något känt om detta eller är det en bok med 7 sälar / ett brett fält för spekulation?

  Svara
  • Yamaha Ford-motor, se Del 1 och sista stycket del 2.

   Svara
 • Pingback:

 • Tack för AW.

  Om du träffar de avgörande delarna av texten i båda artiklarna med näsan blir det avgörande. Och om jag förstår rätt hade V6 från Alfa varken 4-ventilteknologi eller (senare) förskjutning vid den tiden. Eftersom jag kan få vänner mycket väl med trollens (moderna) favorit ...

  Men hur som helst, för mig personligen, hade frågan om stora vakuum i nya bilar redan hanterats senast med de första 2,3 Turbo från Saab. Jag är öppen för gruppen av dem som anser att B234 är en av de bästa motorerna som någonsin har byggts ...

  11
  Svara
 • Är de 6-cylindriga bensinmotorerna en rekommenderad maskin?

  Svara
 • Detta är helt klart en fråga om personlig smak ...
  Som redan skrivits flera gånger kör jag en 170 PS V6 i en 902 cabriolet och jag vill inte missa den.
  Pålitlig, måttlig konsumtion, extremt kraftfull och med ett underbart sonoriskt ljud.
  Eftersom den naturligt sugade motorn saknar han turbibiten som Saabisten älskar så mycket. Jag vill inte sakna honom.
  Som välkänt bör endast V6-diesel köpta från Isuzu undvikas ...

  Svara
 • V6 betraktas som halt och berusad inom Saab-scenen och underhållsintensiv vid Opelgang. Det senare är korrekt, tidsintervallet för byte av remmar är mycket kort vid 60 mm, det är inte roligt att byta tändstift på bakbänken och motorerna tenderar att läcka kraftigt, särskilt på ventilhöljet. När kylvattenbytena är slarviga, gillar olja / vattenvärmeväxlare att ruttna igenom och sedan simulera skador på huvudtätningen. Men det handlar om det - om du uppmärksammar kuggremmar och värmeväxlaren kan motorerna bli väldigt, väldigt gamla.
  Och oljan från Saab-scenen beträffande ”halt och berusad” är helt oberättigad. Det är sant att motorerna har en helt annan egenskap än Saab-familjen. Saab-fyrcylindern är alla vridmomentbufflar med mycket kraft från hastighetskällaren och med ett medelhastighetsområde; inte bara turbos utan också dammsugare. GM-54 ° -V6 är dock hastighetsmotorer. De går smidigt, de låter trevligt, de är ganska effektiva (för en sexcylinder) och de är faktiskt snabba. Men de vaknar bara bortom 4000 / min.
  För en Saab-förare som är van vid att surfa på vridmomentaxeln för Turbo vid 2000 till 2500 rpm känns det oerhört lamt. För ingenting händer egentligen i området med sexcylindern.
  Det är också korrekt att sexcylindern har en något högre basisk metabolism. När du kör särskilt ekonomiskt behöver du ungefär en halv liter mer; i stadstrafik och kanske till och med med en automatisk växellåda, dricker V6 som en svensk på färjan.
  Den sexcylindriga motorn är i ditt element när du kör snabbt. En snabb landsvägsjakt - vände gångarna vid varje utgång av staden, körde "med moms" mellan byarna - jag gjorde ofta nog med en 7 före decimalpunkten. Och jag fick inte mer än 12 liter genom munstyckena på vassa motorvägar med höga obegränsade proportioner, även med kraft. Med en jämförbar körstil skulle en turbo då behöva några liter mer.
  Kort sagt: om v6 rekommenderas beror på föraren och körprofilen. Dessa är motorer först för avslappnade kännare (eftersom inga andra Saab-kryssningar lika försiktigt och avslappnad som med en V6-automat), för det andra för snabba motorvägssteg. Om du gillar turbodieselbum och byter till 3000 varv / minut senast är de inte för dig. Men om du engagerar dig i motorn kan du ha mycket kul med den.

  17
  Svara
 • Tack Turboseize för den detaljerade, fantastiska kommentaren. Jag kan bara hålla med skrivandet över hela linjen. Kryssning i denna bil är verkligen ett rent nöje ... Och vård behöver alla våra skatter….

  Hälsning

  Svara
 • YAMAHA-FORD V 6 i den lilla Ford Festiva (SHOGun) var verkligen (orimligt) kul:

  Svara
 • @ turboseize,

  Jag gillar att tro att 6-cylindern har de beskrivna egenskaperna och det är sant att 4-cylindrarna inte litar på höga hastigheter ...

  ... Men det är inte sant att det senast 3000 rpm skulle vara roligt. Beroende på motor spelar musiken (elasticitetsintervall mellan maximalt vridmoment och maximal effekt) upp till 5000 eller 5500 rpm.

  Naturligtvis är detta allt annat än snabbt och du har helt rätt. En idealisk kopplingspunkt för max. Framdrivning vid 5000 varv / minut är ovanligt tidigt för bensinmotorer. Men 3000 rpm är mycket överdrivna ...

  De hemodlade växterna är inte lika fientliga mot hastighet och ovilliga. Och turbots elasticitetsintervall visar till och med det större hastighetsområdet, även om max. Prestanda lite tidigare än dammsugaren. Med all entusiasm för sug och V6 måste så mycket ärlighet vara ...

  Svara
 • Jag gillar Saab-motorerna. Med en VW-motor och ett samarbete kan Saab ha överlevt. Men till vilket pris?

  Svara
 • Tack för det detaljerade svaret!

  Svara
 • Tack till er för svaret

  Svara
 • En annan mycket informativ artikel

  Svara
 • Pingback:

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.