Den nya Koenigsegg Gemera - tillverkad i Trollhättan?

Årets motorcykel i Genève var ivrigt väntat. Koenigsegg, de svenska ryktet kockarna sa, skulle införa bilen som de ville bygga i den tidigare Saab-anläggningen. Nyhetsmodellen för varumärket känt för dyra supersportbilar. Uppgifterna spridda i förväg var förvånansvärt exakta. Tre elmotorer och en förbränningsmotor, 1700 HP-systemprestanda. Det är sant. Ändå var premiären, som publicerades på Internet efter att evenemanget i Genève avbröts, en verklig överraskning.

Den nya Koenigsegg Gemera
Den nya Koenigsegg Gemera. Bild: Koenigsegg

Alla som förväntade sig ett fordon i den tidigare Koenigsegg-stilen måste titta två gånger. Med den nya Gemera går märket in i GT-klassen. Utrymme för 4 personer och mycket bagage. Stammar i bak och fram - plus en väldigt attraktivt ritad kropp. Inte särskilt polariserande för Koenigsegg-förhållanden och nästan socialt kompatibelt. En annan överraskning är enheten.

FreeValve-motor i Gemera

För första gången använder Koenigsegg en FreeValve-motor i en av sina sportbilar. En trecylindrig motor med en förskjutning på 2 liter och en dubbla turboladdare fungerar på baksidan. Det producerar 600 hk och 600 Nm. FreeValve-motorer har ingen kamaxel, ventilerna kan styras individuellt. Jämfört med konventionella motorer är de mer kompakta och väger mindre. Konsumtionsfördelen sägs vara 15-20%. Den enhet som utvecklats av Koenigseggs dotterbolag FreeValve är designad för användning av syntetiska bränslen. Under presentationen talar Christian von Koenigsegg om ett sonoröst ljud av motorn med dess stora volymcylindrar. Akrapovic avgassystem kommer också att säkerställa detta.

Tre elmotorer slutför paketet. En framtill - två bak. Den preliminära systemprestanda ges som 1.734 3.500 HP och 16.6 50 Newton meter. Rent elektriskt kan Gemera köra 950 kilometer med sitt 1.000 KW-batteri. I hybridläge bör den ha en räckvidd på 75 kilometer. Koenigsegg talar därför under presentationen av en räckvidd på mer än XNUMX XNUMX kilometer, med en bränslereserv på XNUMX liter och ett laddat batteri.

Koenigsegg Gemera 2022 från Trollhättan

Positioneringen är klar. Ett batterielektriskt fordon skulle ha varit för svårt för tillverkaren från Ängelholm. Hybridlösningen med en innovativ förbränningsmotor ses som det bättre paketet. De preliminära uppgifterna understryker detta: 1.880 5 kg vikt i en nästan 0 meter lång Gran Turismo talar för intelligent fordonskonstruktion. Det bör inte glömmas att både fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning är ombord på Gemera. Gemera accelererar från 100 till 1.9 km / h på 400 sekunder. Toppfarten på cirka XNUMX kilometer i timmen kommer att tillfredsställa alla Koenigsegg-fans som är vana vid prestanda.

Efter att Geneva Motor Show avbröts på grund av de snabbt spridande koronavirus i Europa, flyttade Koenigsegg, liksom andra tillverkare, presentationen till Internet. Presentation på webben är förmodligen framtiden, och stora bilshower är en saga historia. Nackdelen är dock att du inte kan följa upp personligen och frågorna förblir öppna. Det nämndes inte när Gemera skulle gå in i serieproduktion. 300 stycken ska byggas, en mycket hög volym för Koenigsegg. Alla ovanstående uppgifter är preliminära och det finns många indikationer på ett tidigt utvecklingsstadium. Vår information talar om starten 2022, produktionsanläggningen i Trollhättan anses sannolikt eftersom kapaciteten i Ängelholm är otillräcklig.

I slutändan finns det fortfarande frågan om priset. Även här är Koenigsegg fortfarande tyst och stimulerar några fantasi från startnivån. Pengar är en sak, och priserna på startnivån är relativt. I Sverige rapporteras 1,3 miljoner euro som ska överföras. Plus moms, naturligtvis.

19 tankar också "Den nya Koenigsegg Gemera - tillverkad i Trollhättan?"

 • Bilen förvånade mig verkligen. Enbart den tekniska sidan låter väldigt spännande.

  11
  1
  Svara
 • Stor del

  Vänligen snälla en annan hybrid, som är en svensk konkurrent till Tesla S när det gäller pris och kvantiteter ...

  Sedan tänker jag om min position per hastighetsgräns igen.

  Slutligen en teknisk innovation inom förbränningsmotorsektorn. Synd att det är (fortfarande?) Så exklusivt ...

  Svara
 • Tja, då ska vi bara köpa en Gemera från Königsegg, om det inte finns några Saab längre.
  Med detta kan vi sedan gå från en ljussignal till en annan med 80/120 km / h hastighetsgräns i Schweiz minst på 1,9 sekunder. Ytterligare en anledning att lämna fri körning på motorvägar i Tyskland, annars kan du inte släppa ånga någon annanstans med 1734 HP ... såvida inte våra passvägar är osäkra uppför med det ...
  Men med all respekt för det tekniska mästerverket var en stor dos orimlighet inspirationen.

  9
  2
  Svara
 • Innovationer också i Trollhättan.
  Jag tycker att det är lite bra för Saab-själen.
  NEVS kan lära sig mycket av Königsegg.

  11
  Svara
 • Tekniskt, det låter väldigt intressant och lovande, det skulle också vara mycket roligt för Trollhättan att kunna bygga något liknande, även om mängderna är väldigt små. På en fabrikstur skulle jag vara där om möjligt.

  Svara
 • @ Ulrich,

  du har min tumme (hög). Men jag tycker också att det är fascinerande hur (tekniskt) rimlig orimlighet kan vara. Koenigsegg undviker stort sett allt man kan anklaga konventionella och elbilar från andra tillverkare ...

  Knappast några cylindrar (endast 3 av dem), knappast någon förskjutning, nästan ingen batterikapacitet (sällsynta och hittills inte återvinningsbara jordar) och en helt normal tank ...

  Fascinerande vad som kommer ut när det gäller körprestanda, räckvidd och konsumtionsvärden, även om användningen av resurser är strikt begränsad.

  Föreställ dig hur en förnuftig hybrid kan se ut som genomför konsekvent förslag från denna teknikleverantör. Bara föreställa sig.

  För mig är Gemera också en tydlig utropstecken. Politiska operationer och överföring av dessa är inte lämpliga för att utfärda tekniska föreskrifter och har ingen teknisk riktningskompetens. Samtidigt utnyttjar du en och går så långt som att ställa in ram- och forsknings-, teknik-, affärs- och vetenskapliga ramvillkor som du kan och måste ofta motsvara en blockad. Det är katastrofalt och presumtivt.

  Det är också dåligt att denna ”riktningskompetens” förvärvas i förhandlingar med lobbyister. Detta innebär att innovativa metoder från relativt små företag knappast har en chans. Detta är också en anledning till att produktionen av solsystem överlämnades till Kina i D och E85 gavs ingen chans.

  Du kommer att se hur det går. Mer öppenhet för en mängd olika lösningar skulle vara trevlig, men är inte i sikte ...

  11
  1
  Svara
 • Mycket intressant! Nu vill jag ha FreeValve-motoren i en prisvärd NEVS-bil. Då skulle världen nästan vara perfekt igen.

  Svara
 • Jag riskerar definitivt inte att köpa en "GEMERA" ... men fågelperspektivet kan möjligen göra mig svag: jag ser mycket av SAAB Aero X-studier! Piloter ville ... Bra klass!
  Jag får förmodligen aldrig se från bilen ... dessa delar är förmodligen låsta och låsta. Eller ???

  Svara
 • Tummen upp! Ett så litet företag lyckas installera stor dieselteknologi i en liten bensinmotor och därmed placera en VERKLIG innovation! 15% skulle också vara en enorm besparingspotential.
  Bra koncept och tur för Trollhättan.

  Svara
 • En hybrid i 400 km / h, vilken nonsens. Om du är på väg längre än 300 km / h bör tanken vara tom efter en timme. Men intressant vilken ansträngning tillverkaren gör för att göra en bil som inte är miljövänlig i sig på något sätt "grön" och modern. Motortekniken skulle ha gjort bra i en 9-5 och skulle säkert ha varit en konkurrensfördel. Men här är det inget annat än ett fikonblad. Åtminstone antalet bitar är begränsat.

  3
  5
  Svara
  • Fordon som Gemera bor högst 5 bilar i luftkonditionerade garage eller samlingar. Körsträckan per år kommer att vara homeopatisk och försummar kolavtrycket. Gemera är en högpresterande teknikbärare som bör visa vad som är möjligt.

   Kanske kommer några av Gemera att ingå i NEVS-serien vid ett senare tillfälle. Du kommer att se.

   3
   1
   Svara
 • @ Roland
  Jag förstår inte allt väsen. Det finns kanske 300 exemplar som du förmodligen inte ser på allmänna vägar. Det är en teknikbärare. Hur ofta ser du en i8 på vägen, som bara representerar 10% av denna supersportbil när det gäller prestanda och pris? Världen försvinner verkligen inte på dessa bilar.

  Men tänk på hur mycket KM en del av North Sea krabbor har på klockan tills den är på din tallrik. De transporteras till Marocko med lastbil från Nordsjökusten till Marocko och eftersom de egentligen bara varar i tre dagar kommer de tillbaka som speciellt kemiskt avfall. Bara ett mycket litet exempel på daglig galenskap ... Varken Greta eller de så kallade miljöaktivisterna pratar om det eftersom det inte passar in i (affärs) konceptet. Det är bättre att prata människor till ett samvete för att de ska köpa miljövänliga nya varor.

  Svara
 • @ Roland,

  förhoppningsvis kommer Gemera och dess innovationer aldrig att gömma sig bakom ett fikonblad eller ens i en hög med löv.

  VW bygger 8.0 liters bilar med 16 cylindrar (Bugatti) och Mr. Musk är känd för att röka en fog efter den andra och skrattar på natten medan barn på andra håll skrapar sina enorma batterier från osäkra tunnlar och land och vatten för några cent / h gift.

  Låt världen veta det och hur det kan göras annorlunda.

  Naturligtvis skulle vi alla ha föredragit att se detta implementerat i en Saab som är lämplig för vardagsbruk och stöds av ren förnuft.

  Så det är synd att Koenigsegg Saab varken kunde ta över eller rädda. Men åtminstone finns det fordonsinnovationer från Sverige. Det är något, tror jag ...

  6
  5
  Svara
 • Hur man hanterar innovationer i Tyskland kan ses mycket väl när man hanterar de tyska tillverkarna av sol- och vindsystem. Tysk teknik strykas ut av byråkrater och "miljöaktivister". Det som också passar bra med det här ämnet är det planerade slutet på gatescooter. nedan https://app.handelsblatt.com/meinung/gastbeitraege/gastkommentar-das-ende-von-streetscooter-ist-ein-armutszeugnis-fuer-deutschland/25599856.html säger grundaren Günther Schuh.
  Och vad säger den "stora" Herr Duderhöffer: "" Streetscooter har alltid varit ett korthus som nu har kollapsat, "sa Ferdinand Dudenhöffer till" Business Insider ". ”Fordonens teknik var enkel och enkel. Marknadspriset var alldeles för högt för det. Det är därför inte förvånande att de i slutändan bara fick i uppdrag av postkontoret. ”
  Så mycket för öppenhet för olika lösningar i D. Fritt enligt "Mutti" Merkel: Det finns inget alternativ till den batteri-elektriska drivenheten! 🙁

  Svara
 • Jag tror att jag en gång har läst att Koenigsegg inte gillar det när du kallar dina fordon med delvis elektriska drivenheter hybrid.

  Kan du förstå på något sätt eftersom elmotorerna är en del av Koenigsegg Direct Drive KDD. Detta kännetecknas av det faktum att ingen manuell växellåda eller någon annan växellåda med växlingsväxel är installerad.
  Överföringsförhållandet för drivstången utformas sedan så att förbränningsmotorn går med maximal hastighet med maximal hastighet och vridmomentet med låga hastigheter kommer sedan från elmotorerna.

  Så det är faktiskt en annan typ av drivlinor som kan ha fått sin plug-in-kapacitet främst för att det hjälper till med marknadsföring.
  Varför introducerades den nya drivlinjen alls? Förmodligen för att vikten inte är betydligt högre än den för ett klassiskt drivande tåg, men vridmomentet är det.

  I själva verket är det naturligtvis en hybrid, men mer för att påskynda än att spara. Men han kan göra det lite också, för återhämtning eller energiåtervinning är möjligt.

  Koenigsegg har förmodligen ambitionen att bygga den bästa hyper- eller megabilen, men inte den bästa bilen i sig. Det senare kan bara misslyckas ändå ...

  Svara
 • Liten anekdot

  Jag läste idag att det tar 16 timmar att byta VW W27-olja och kostar 21.000 XNUMX € ...

  Detta är förmodligen ett globalt giltigt Bugatti-paket. Man bör inte glömma att Hypercars inte går till tjänst utan låter deras personal komma.

  Det har bara flög in ...

  Om du sedan tittar på den årliga körsträckan för sådana bilar, måste du faktiskt ange deras koldioxidutsläpp per kilometer i kilogram eller till och med ton. I vilket fall som helst har gram som enhet haft sin dag och konsumtionsvärdena är irrelevanta.

  Alla hyperbilar är dock fria från dårar. De dyker in i samlingar och kan inte bevisa om de är bra för 50.000 XNUMX km alls ...

  Svara
 • Pingback:

 • Pingback:

 • Pingback:

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.