Den nya Koenigsegg Gemera - tillverkad i Trollhättan?

Årets motorcykel i Genève var ivrigt väntat. Koenigsegg, de svenska ryktet kockarna sa, skulle införa bilen som de ville bygga i den tidigare Saab-anläggningen. Nyhetsmodellen för varumärket känt för dyra supersportbilar. Uppgifterna spridda i förväg var förvånansvärt exakta. Tre elmotorer och en förbränningsmotor, 1700 HP-systemprestanda. Det är sant. Ändå var premiären, som publicerades på Internet efter att evenemanget i Genève avbröts, en verklig överraskning.

Den nya Koenigsegg Gemera
Den nya Koenigsegg Gemera. Bild: Koenigsegg

Alla som förväntade sig ett fordon i den tidigare Koenigsegg-stilen måste titta två gånger. Med den nya Gemera går märket in i GT-klassen. Utrymme för 4 personer och mycket bagage. Stammar i bak och fram - plus en väldigt attraktivt dragad kropp. För Koenigsegg är förhållandena inte särskilt polariserande och nästan socialt kompatibla. En annan överraskning är enheten.

FreeValve-motor i Gemera

För första gången använder Koenigsegg en FreeValve-motor i en av sina sportbilar. En trecylindrig motor med en förskjutning på 2 liter och en dubbla turboladdare fungerar på baksidan. Det producerar 600 hk och 600 Nm. FreeValve-motorer har inte en kamaxel, ventilerna kan styras individuellt. Jämfört med konventionella motorer är de mer kompakta och väger mindre. Konsumtionsfördelen sägs vara 15-20%. Den enhet som utvecklats av Koenigseggs dotterbolag FreeValve är designad för användning av syntetiska bränslen. Under presentationen talar Christian von Koenigsegg om ett sonoröst ljud från motorn med dess stora volymcylindrar. Akrapovic avgassystem kommer också att säkerställa detta.

Paketet kompletteras av tre elmotorer. En framtill - två arbetar bak. Den preliminära systemprestanda ges som 1.734 3.500 HP och 16.6 50 Newton meter. Rent elektriskt kan Gemera köra 950 kilometer med sitt 1.000 KW-batteri. I hybridläge bör den ha en räckvidd på 75 kilometer. Koenigsegg talar därför under presentationen av en räckvidd på mer än XNUMX XNUMX kilometer, med en bränslereserv på XNUMX liter och ett laddat batteri.

Koenigsegg Gemera 2022 från Trollhättan

Positioneringen är klar. Ett batterielektriskt fordon skulle ha varit för svårt för tillverkaren från Ängelholm. Hybridlösningen med en innovativ förbränningsmotor ses som det bättre paketet. De preliminära uppgifterna understryker detta: 1.880 5 kg vikt i en nästan 0 meter lång Gran Turismo talar för intelligent fordonskonstruktion. Det bör inte glömmas att både fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning är ombord på Gemera. Gemera accelererar från 100 till 1.9 km / h på 400 sekunder. Toppfarten på cirka XNUMX kilometer i timmen kommer att tillfredsställa alla Koenigsegg-fans som är vana vid prestanda.

Efter att bilutställningen i Genève avbröts på grund av att koronaviruset sprider sig snabbt i Europa flyttade Koenigsegg, precis som andra tillverkare, presentationen till nätverket. Presentation på webben är förmodligen framtiden och stora bilshower håller på att fasas ut. Nackdelen är dock att du inte kan följa upp i en personlig konversation och frågor förblir öppna. Det nämndes inte när Gemera kommer att gå i serieproduktion. 300 enheter ska byggas, en mycket hög volym för Koenigsegg. Alla nämnda uppgifter är preliminära; Vår information talar om starten 2022, Trollhättans produktionsanläggning anses troligt, eftersom kapaciteten i Ängelholm inte är tillräcklig.

I slutändan kvarstår frågan om priset. Även här är Koenigsegg fortfarande tyst och uppmuntrar många fantasier från nybörjarmodellen. Pengar är en sådan sak och nybörjarpriserna är relativa. I Sverige rapporteras att 1,3 miljoner euro skulle behöva överföras. Plus moms, förstås.

19 tankar om “Den nya Koenigsegg Gemera - tillverkad i Trollhättan?"

 • blank

  Liten anekdot

  Jag läste idag att byta olja på VW: s W16 tar 27 timmar och kostar € 21.000 ...

  Detta är förmodligen ett globalt giltigt Bugatti-paket. Man bör inte glömma att Hypercars inte går till tjänst utan låter deras personal komma.

  Det flugs helt enkelt in ...

  Om du sedan tittar på den årliga körsträckan för sådana bilar, måste du faktiskt ange deras koldioxidutsläpp per kilometer i kilogram eller till och med ton. I vilket fall som helst har gram som enhet haft sin dag och konsumtionsvärdena är irrelevanta.

  Men alla hyperbilar har ingen dårers frihet. De dyker in i samlingar och misslyckas med att bevisa om de till och med är bra för 50.000 XNUMX km ...

 • blank

  Jag tror att jag en gång har läst att Koenigsegg inte gillar det när du kallar dina fordon med delvis elektriska drivenheter hybrid.

  Kan du förstå på något sätt eftersom elmotorerna är en del av Koenigsegg Direct Drive KDD. Detta kännetecknas av det faktum att ingen manuell växellåda eller någon annan växellåda med växlingsväxel är installerad.
  Överföringsförhållandet för drivstången utformas sedan så att förbränningsmotorn går med maximal hastighet med maximal hastighet och vridmomentet med låga hastigheter kommer sedan från elmotorerna.

  Så det är faktiskt en annan typ av drivlinor som kan ha fått sin plug-in-kapacitet främst för att det hjälper till med marknadsföring.
  Varför introducerades den nya drivlinjen alls? Förmodligen för att vikten inte är betydligt högre än den för ett klassiskt drivande tåg, men vridmomentet är det.

  I själva verket är det naturligtvis en hybrid, men mer för att påskynda än att spara. Men han kan göra det lite också, för återhämtning eller energiåtervinning är möjligt.

  Koenigsegg syftar antagligen till att bygga den bästa hyper- eller mega-bilen, men inte den bästa bilen i sig. Du kan bara misslyckas med den senare ändå ...

 • blank

  Hur människor hanterar innovationer i Tyskland kan ses mycket väl på sättet de hanterar de tyska tillverkarna av sol- och vindsystem. Tysk ingenjörskonst stryks av byråkrater och "miljövänner". Vad som också passar bra med detta ämne är det planerade slutet på Streetscooter. Under https://app.handelsblatt.com/meinung/gastbeitraege/gastkommentar-das-ende-von-streetscooter-ist-ein-armutszeugnis-fuer-deutschland/25599856.html säger grundaren Günther Schuh.
  Och vad säger den "store" herr Duderhöffer om detta: "Streetscooter har alltid varit ett korthus som nu har kollapsat", sa Ferdinand Dudenhöffer till "Business Insider". ”Fordonens teknik var enkel och enkel. Marknadspriset var alldeles för högt för det. Så det är inte förvånande att de i slutändan bara beställdes av posten."
  Så mycket för öppenhet för olika lösningar i D. Fritt anpassad från "Mutti" Merkel: Det finns inget alternativ till den batteridrivna drivningen! 🙁

 • blank

  @Roland,

  förhoppningsvis kommer Gemera och dess innovationer aldrig att gömma sig bakom ett fikonblad eller ens i en hög med löv.

  VW bygger 8.0 liters bilar med 16 cylindrar (Bugatti) och Mr. Musk är känd för att röka en fog efter den andra och skrattar på natten medan barn på andra håll skrapar sina enorma batterier från osäkra tunnlar och land och vatten för några cent / h gift.

  Låt världen veta det och hur det kan göras annorlunda.

  Naturligtvis skulle vi alla ha föredragit att se detta implementerat i en Saab som är lämplig för vardagsbruk och stöds av ren förnuft.

  Så det är synd att Koenigsegg Saab varken kunde ta över eller rädda. Men det finns åtminstone fordonsinnovationer från Sverige. Det tror jag ...

  6
  5
 • blank

  @Roland
  Jag förstår inte allt väsen. Det finns kanske 300 exemplar som du förmodligen inte ser på allmänna vägar. Det är en teknikbärare. Hur ofta ser du en i8 på vägen, som bara representerar 10% av denna supersportbil när det gäller prestanda och pris? Världen försvinner verkligen inte på dessa bilar.

  Men tänk på hur många mil en del av Nordsjorräkor har på klockan innan den är på din tallrik. De körs från Nordsjökusten med lastbil till Marocko för att lossas och eftersom de bara har en hållbarhetstid på TRE dagar kommer de tillbaka som kemiskt farligt avfall. Bara ett mycket litet exempel på den dagliga galenskapen ... Varken Greta eller de så kallade miljöaktivisterna talar om det eftersom det inte passar in i (affärs) konceptet. Det är bättre att få människor att känna sig skyldiga till att köpa nya, förmodligen miljövänliga produkter.

 • blank

  En hybrid till Tempo 400, vilket nonsens. Om du kör den permanent över 300 km/h ska tanken vara tom senast efter en timme. Men det är intressant hur mycket möda tillverkaren lägger ner på att få en bil som inte är miljövänlig i sig på något sätt att framstå som "grön" och samtida. Motortekniken hade klarat sig bra i en 9-5 och hade säkert varit en konkurrensfördel. Men här är det inte mer än ett fikonblad. Åtminstone antalet är begränsat.

  3
  5
  • blank

   Fordon som Gemera bor högst 5 bilar i luftkonditionerade garage eller samlingar. Körsträckan per år kommer att vara homeopatisk och försummar kolavtrycket. Gemera är en högpresterande teknikbärare som bör visa vad som är möjligt.

   Kanske kommer några av Gemera att ingå i NEVS-serien vid ett senare tillfälle. Du kommer att se.

   3
   1
 • blank

  Tummen upp! Ett så litet företag lyckas installera stor dieselteknologi i en liten bensinmotor och därmed placera en VERKLIG innovation! 15% skulle också vara en enorm besparingspotential.
  Bra koncept och tur för Trollhättan.

 • blank

  Jag riskerar verkligen inte att bli en "GEMERA"-köpare... men fågelperspektivet kanske gör mig svag: jag ser många SAAB Aero X-studier! Piloter sökes... Bra klass!
  Jag kommer förmodligen aldrig att se från bilen ... dessa delar är mer benägna att låsa och låsa. Eller???

 • blank

  Mycket intressant! Nu vill jag ha FreeValve-motoren i en prisvärd NEVS-bil. Då skulle världen nästan vara perfekt igen.

 • blank

  @Ulrich,

  du har min tumme (uppåt). Men jag tycker också att det är fascinerande hur (tekniskt) förnuftigt orimlighet kan vara. Koenigsegg klarar sig nästan allt som konventionella och elbilar från andra tillverkare kan anklagas för ...

  Knappast några cylindrar (varav endast 3), knappast någon kubik kapacitet, nästan ingen batterikapacitet (sällsynta och hittills inte återvinningsbara jordar) och en helt normal tank ...

  Fascinerande vad som kommer ut när det gäller körprestanda, räckvidd och konsumtionsvärden, även om användningen av resurser är strikt begränsad.

  Föreställ dig hur en förnuftig hybrid kan se ut som genomför konsekvent förslag från denna teknikleverantör. Bara föreställa sig.

  För mig är Gemera också en tydlig utropstecken. Politiska operationer och överföring av dessa är inte lämpliga för att utfärda tekniska föreskrifter och har ingen teknisk riktningskompetens. Samtidigt utnyttjar du en och går så långt som att ställa in ram- och forsknings-, teknik-, affärs- och vetenskapliga ramvillkor som du kan och måste ofta motsvara en blockad. Det är katastrofalt och presumtivt.

  Det är också dåligt att denna ”riktningskompetens” förvärvas i förhandlingar med lobbyister. Innovativa tillvägagångssätt från relativt små företag har knappast en chans. Detta är också en anledning till att produktionen av solsystem lämnades till Kina i Tyskland och E85 inte gavs en chans.

  Vi får se hur det fortsätter. Mer öppenhet för en mängd olika lösningar skulle vara trevligt, men det syns inte ...

  11
  1
 • blank

  Tekniskt, det låter väldigt intressant och lovande, det skulle också vara mycket roligt för Trollhättan att kunna bygga något liknande, även om mängderna är väldigt små. På en fabrikstur skulle jag vara där om möjligt.

 • blank

  Innovationer också i Trollhättan.
  Jag tycker att det är lite bra för Saab-själen.
  NEVS kan lära sig mycket av Königsegg.

  11
 • blank

  Tja, då köper vi bara en Gemera från Königsegg om det inte skulle finnas Saabs längre.
  Det betyder att vi vid 80/120 km / h i Schweiz kan gå från en ljussignal till en annan på minst 1,9 sekunder. Ytterligare en anledning att lämna autobahns i Tyskland gratis, annars kunde du inte släppa ånga någonstans med 1734 hk ... Om du inte gör våra uppförsbackar vägar osäkra med det ...
  Men med all respekt för det tekniska mästerverket var en stor dos orimlighet inspirationen.

  9
  2
 • blank

  Stor del

  Nu, snälla, en hybrid som är en svensk konkurrent till Tesla S när det gäller pris och kvantiteter ...

  Sedan tänker jag om min position per hastighetsgräns igen.

  Äntligen en annan teknisk innovation inom förbränningsmotorsektorn. Det är synd att det är (fortfarande?) Så exklusivt ...

 • blank

  Bilen förvånade mig verkligen. Enbart den tekniska sidan låter väldigt spännande.

  11
  1

Kommentarer är stängda.