New Release. Saab 99 Turbo 1:18 från DNA.

Det finns en handfull bilar i livet som du aldrig glömmer. Eller snarare, vilken man borde ha kört. Saab 99 Turbo tillhör denna lista. För att vara ärlig är han inte skönhet i klassisk mening. I grund och botten är han lite knubbig. Den saknar den långsträckta motorhuven som kännetecknar dess efterträdare. Oavsett yttre utseende förändras uppfattningen när du vrider på tändningsnyckeln i mittkonsolen och motorn går.

Det inspirerar, det ger brute drivkraft.
99 turbo. Det inspirerar, det ger brute drivkraft.

En svenskt med ett uttalat turbo-lag

De första meter är då väldigt lugn. 99 nykomlingar till turbo måste definitivt hålla ett öga på boost-tryckindikatorn, som sitter på instrumentbrädan till vänster om föraren. Du kan tänka på dem som tillbehör från en tunerbutik, vilket inte är fallet. Så lika pragmatiskt som svenskarna alltid har varit, sparat de den dyra revisionen av instrumentpanelen och satte helt enkelt den extra skärmen ovanpå instrumentbrädan.

Med ökande motorvarvtal övervinner 99 den uttalade turbofördröjningen, displayen till vänster om föraren kommer till liv och den svenska knubbiga blir en sportbil. Detta händer utan förvarning och mycket mer brutalt än data från 145 PS och 235 Nm skulle föreslå. Turboaffären är något för alla sinnen, förutom att accelerera, producerar 99 också rätt ljudlandskap. Du kommer oundvikligen att bli beroende! Instinkten att spela vinner överhanden, du vill accelerera om och om igen, uppleva turbofördröjningen och den spontana körningen.

1978, när Saab lanserade turbo, var beteendet hos den turboladda maskinen helt normalt. Då hade Saab-förare mycket roligt och kunde irritera de iögonfallande 99 andra turbosporter som 911 och förare av stora, dyra limousiner. Standarduppgifterna förblev inte alltid kvar. Ökat boosttryck var bara ett sätt att öka hästkraften och glädjen.

Saab 99 Turbo är en del av bilhistorien

99 Turbo var början på en saga, från vilken en i Trollhättan bodde till slutet. Saab och Turbo har varit nära kopplade sedan 1978. I dag krävs ett vackert pris för en välbevarad Saab 99 Turbo. Saab accepteras som en viktig del av bilhistorien och har nått samlarna.

DNA Collectibles bygger nu ett monument till 99 Turbo i form av en miniatyr i skala 1:18. De första bilderna av prototypen har släppts, upplagan är begränsad och leveransen börjar i augusti 2020. preorder kan spara 10%. Bilderna är lovande. Interiören är kärleksfullt utförd, och tittar på bilderna utlöser en Saab mental biograf. Färgerna motsvarar 70-talets kult, konstiga färguppfattning, och du kan knappt få nog av den yttre designen. De kardinalröda och de underbara Incafälgarna är harmoniska, ett bra bidrag för alla samlare av miniatyrer.

Naturligtvis är prototypen ännu inte i linje med serien, och DNA-samlarobjekt skulle bli besvikna över att inte hitta en kommentar om förbättringar i det här inlägget. Och det finns verkligen ett förslag. Fönsternas silverramar borde vara mycket mer filigran, eftersom prototypens byggare är för massiv. Det finns inga ytterligare invändningar mot det framgångsrika exemplet i svensk fordonshistoria.

2 tankar om “New Release. Saab 99 Turbo 1:18 från DNA."

  • blank

    Mycket framgångsrik, väcker minnen!

  • blank

    Bild perfekt !!!!

Kommentarer är stängda.