New Release. Saab 99 Turbo 1:18 från DNA.

Det finns en handfull bilar i livet som du aldrig kommer att glömma. Eller snarare den du borde ha drivit. Saab 99 Turbo tillhör denna lista. För att vara ärlig är han inte en skönhet i klassisk mening. I princip är det lite knubbigt. Han saknar den långsträckta motorhuven som skiljer hans efterträdare. Oavsett hur som helst, förändras uppfattningen när du vrider på tändningsnyckeln i mittkonsolen och motorn går.

Det inspirerar, det ger brute drivkraft.
99 turbo. Det inspirerar, det ger brute drivkraft.

En svenskt med ett uttalat turbo-lag

De första meter är då väldigt lugn. 99 nykomlingar till turbo måste definitivt hålla ett öga på boost-tryckindikatorn, som sitter på instrumentbrädan till vänster om föraren. Du kan tänka på dem som tillbehör från en tunerbutik, vilket inte är fallet. Så lika pragmatiskt som svenskarna alltid har varit, sparat de den dyra revisionen av instrumentpanelen och satte helt enkelt den extra skärmen ovanpå instrumentbrädan.

Med ökande motorhastighet övervinner de 99 det uttalade turbo-fördröjningen, skärmen till vänster om föraren kommer till liv och den svenska knubbiga blir en sportbil. Detta händer utan varning och mycket mer brutalt än uppgifterna från 145 PS och 235 Nm antyder. Turboaffären är något för alla sinnen, för 99 förutom accelerationen, producerar XNUMX också rätt ljudbild. Du kommer oundvikligen att bli beroende! Lekinstinktet vinner överhanden, du vill accelerera om och om igen, uppleva turbo-fördröjningen och den spontant förekommande framdrivningen.

1978, när Saab lanserade turbo, var beteendet hos den turboladda maskinen helt normalt. Då hade Saab-förare mycket roligt och kunde irritera de iögonfallande 99 andra turbosporter som 911 och förare av stora, dyra limousiner. Standarduppgifterna förblev inte alltid kvar. Ökat boosttryck var bara ett sätt att öka hästkraften och glädjen.

Saab 99 Turbo är en del av bilhistorien

99 Turbo var början på en saga, från vilken en i Trollhättan bodde till slutet. Saab och Turbo har varit nära kopplade sedan 1978. I dag krävs ett vackert pris för en välbevarad Saab 99 Turbo. Saab accepteras som en viktig del av bilhistorien och har nått samlarna.

DNA-samlarföremål placerar nu ett monument i form av en miniatyr i skalan 99:1 på 18 Turbo. De första fotona av prototypen har släppts, upplagan är begränsad och leveransen kommer att börja i augusti 2020. preorder kan spara 10%. Bilderna är lovande. Interiören är kärleksfullt utförd, och att titta på bilderna utlöser en Saab huvudbiograf. Färgerna motsvarar den ikoniska färgsensationen på 70-talet, och du kan knappt se tillräckligt med den yttre designen. Den kardinalröda och de underbara Inca-fälgen är harmoniska, ett fint bidrag för alla miniatyrsamlare.

Naturligtvis är prototypen ännu inte i linje med serien, och DNA-samlarobjekt skulle bli besvikna över att inte hitta någon kommentar till förbättringen i denna artikel. Och det finns verkligen ett förslag. Fönstren i silver bör vara mycket mer känslig, eftersom prototypbyggaren applicerar för mycket. Det finns inga ytterligare invändningar mot det framgångsrika exemplet i svensk fordonshistoria.

2 tankar om "New Release. Saab 99 Turbo 1:18 från DNA."

  • Mycket framgångsrik, väcker minnen!

  • Bild perfekt !!!!

Kommentarer är stängda.