Saab och den sexcylindriga - rykten och sanningar (1)

Saab och den sexcylindriga. Ett förhållande som aldrig var lätt. Den första sexcylindriga flyttade in i 1993 II och 900 från 9000. En GM-enhet, som snabbt fick motorn ryktet om att ha blivit tvångsantaget av svenskarna under påtryckningar från amerikanerna.

Sedan dess har fans varit främlingar för dessa 6 potter, vilket är olyckligt. För från 9000 till 9-5 NG var motorerna alltid trevliga körningar. Var det verkligen trycket från Detroit som fick Saab att ta med sexcylindrar i programmet? Ett sökande efter ledtrådar som går ut på att reda ut fördomar.

Saab och sexcylindern. V6 i 9000. Tvingas av GM?
Saab och sexcylindern. V6 i 9000. Tvingas av GM? Bild: Saab Automobile AB

Marknaden på 80-talet

I Göteborg hade man en sexcylindrig motor, men inte i Trollhättan. Faktum är: Om man ville spela en låt i överklassen så var man tvungen att ha minst 6 krukor under huven. 1971 gick Volvo med i konsortiet Peugeot och Renault, som bildade 1974 som Europe V6 känd PRV-motor lanserad. I Tyskland byggde Daimler och BMW traditionellt fantastiska motorer med många cylindrar, och i Nordamerika var det inte ens möjligt att tänka på en lyxklass utan en generöst distribuerad förskjutning med V6 eller bättre V8.

Japan kom också in på marknaden med sexcylindriga motorer, och fordonsdivisionen i Saab AB erkände behovet av åtgärder i Trollhättan. År innan amerikanerna gick med i Göta Älv.

Det är därför fel att GM Saab pressade sexcylindern in i modellserien. Det motsatta är fallet, eftersom Saab aktivt letade efter en lösning med mer än fyra cylindrar sedan 1986. Behovet sågs 4 när den första 1985 generationen rullade av monteringslinjerna.

Saab lyxklassen behöver sexcylindriga motorer

I början av den första lyxklassen Saab fanns det nya motorer med 4 cylindrar och 2 liter slagvolym. De kom från fabriken i Södertälje, på den tiden förmodligen den modernaste motorproduktionsanläggningen i världen. Ledningen insåg snabbt efterfrågan på mer förskjutning, utvecklingen av 2,3-litersmotorn med balansaxlar började strax efter introduktionen av 9000. Motorn, som senare introducerades under namnet B234, blev en framgång och en legend. Vissa ser det som den bästa Saab-motorn genom tiderna.

Medan den förstorade fyrcylindern var den rätta lösningen för Europa, krävde den viktiga marknaden i Nordamerika ännu mer förskjutning och framför allt fler cylindrar. Motorer med 6 eller 8 cylindrar var obligatoriska i överklassen, Saab såg frånvaron av sexcylindrar som en förestående förlust av marknadsandel.

Av den anledningen började sökandet efter en lämplig motor i Trollhättan 1986. Kent Gustafsson och Stig-Gösta Johansson från motorutveckling fick i uppdrag att testa olika drev för installation i 9000:an och lämplighet för den amerikanska marknaden.

Saab-monsteret. Det första försöket med en sexcylinder, som består av två 3-cylindriga motorer. Gick aldrig i serie
Saab-monsteret. Det första försöket med en sexcylinder, som består av två 3-cylindriga motorer. Gick aldrig i serie. Bild: Saab Automobile AB

Men var ska motorerna komma ifrån? Alla tillverkare var inte villiga att samarbeta med svenskarna. Och listan över möjliga enheter var hanterbar. Saab förlitade sig på tvärgående motorer och framhjulsdrift, vilket automatiskt eliminerade ett antal kandidater. Till sist var Ford, Mazda och Alfa Romeo kvar. Dessutom finns det ett fjärde företag vars samarbete är överraskande, om så bara för att det kan uteslutas som leverantör av sexcylindriga motorer i slutet av 80-talet. En resa in i varumärkets förflutna, sammanställd med material från Saab-veteraner från Trollhättan. Det börjar i Tyskland.

Kontakten med de tyska Ford-anläggningarna har alltid varit god. Ford V4 i Saab 96 räddade det lilla märkes liv, varför inte fråga igen i Köln?

(Tyska) Ford V6-motor för Saab

Ford verkar i Köln producerade en V6-motor med 2,9 liters slagvolym, som också användes i Skorpionen. Motorn i sig är en gammal konstruktion. Utrustad med en central kamaxel baserades den på V4-motorfamiljen som redan användes i Saab 96. Fördelen: Du kunde ha tagit över produktionen av motorn och fortsatt att producera den på Saab-Valmet i Finland.

Våren 1986 installerades Ford-motorn i en 9000 av ett företag i Hengelo, Nederländerna. Ford V6 testades med det automatiska ZF-systemet som Saab använde i större Hamburg-området. Sedan vilade projektet fram till 1988, då svenskarna försökte fler motorer, för att omvärderas. Enheten kunde inte övertyga ingenjörerna, konfigurationen var bara certifierad som acceptabel körbarhet.

(Amerikansk) Ford-motor för Saab

Medan Ford V6 från Köln var antik och tråkig, hade Ford ett hett järn i elden i USA. den SHO V6 utvecklades av Yamaha och baserad på Vulcan-motorfamiljen. Förkortningen ”SHO” stod för Super High Output, och man kan av namnet berätta att det helt enkelt var en annan tid då. Motorn passade emellertid Saabs prestandakoncept bättre än enheten från Rhen. Det var tanken i Trollhättan.

Variabla inloppsrör, två kamaxlar, aluminiumcylinderhuvud. Allt var högteknologiskt och revolutionärt 1988. I själva verket vägrade amerikanerna att sälja motorer till svenskarna. En enda motor kom till Trollhättan via en omväg med hjälp av Saab-partner American Sunroof Corporation (ASC). Och det var svårt att installera.

Elektroniken måste anpassas mycket, Ford tog uppenbarligen helt andra vägar än Saab. Men motorverkstaden konstaterade, förutom elektriska problem, skulle 3-liters SHO V6 med 223 hk vara den perfekta motorn för 9000.

Prestanda, körbeteende och bullerutveckling motsvarade vad man hoppades på. Och optiskt vackert, även utan plastbeklädnad, hade motorn varit det också, märkte de i Sverige.

Köln ville sälja motorer till Sverige, men Dearborn gjorde det inte. Precis som Fords huvudkontor inte är på humör att köpa Saab och föredrar att gå med i Volvo. Men det finns fortfarande japanskt hopp. Och Alfa Romeo. Och ett helt annat företag som är ambitiöst. Vid den tiden hade det faktiskt inte en sexcylindrig inom sitt sortiment. Inte en som kunderna kunde köpa. Men Saab gör det. Okej?

Du hittar fortsättningen med den andra delen av Saabs sexcylindriga berättelse Här.

18 tankar om “Saab och den sexcylindriga - rykten och sanningar (1)"

 • blank

  Oavsett och vem det än var ...

  På önskelistan för Turbo Rollers 3.0 L och 24V borde ha varit. En modern och så stor som möjligt dammsugare som är lättare att förstå för konservativa journalister och köpare än 2.3 i Aero ...

 • blank

  Du kanske frågar, vilka motorer skulle ha passat relativt enkelt i 9000?
  Först och främst borde tankarna på de tekniskt relaterade modellerna Fiat Croma, Lancia Thema och Alfa 164 komma ihåg.

  Alfa Romeo nämns redan i artikeln, Croma fick bara sexcylindern på 90-talet, antagligen från Alfa 155, ämnet som hade en variant av PRV-motorresterna. Men Lancia sålde modellen utan problem och förmodligen mycket till kunder, så den passar inte riktigt ovan beskrivningen.

  PRV-motorn hittades också i olika andra bilar, till exempel i Renault 25, där också i en turbo-version. Saab ville förmodligen inte riktigt en turbo för USA och kunderna kunde också lätt köpa en R25 V6.

  Det är därför Peugeot faktiskt kan uteslutas, eftersom vissa modeller med varianter av PRV-motorn har varit i produktion under en längre tid. Å andra sidan hade Peugeot tagit över Citroen och XM borde få en sexcylinder som Citroen inte hade haft på länge.
  Med Citroen istället för Peugeot skulle beskrivningen på något sätt vara meningsfullt. Nästa goda fråga skulle vara varför Saab frågade Citroen istället för Peugeot.
  Citroen var möjligen ansvarig för utvecklingen av motorversionen med 24 ventiler (eftersom mer avantgarde än den med 12) och om Saab ville ha det, skulle Citroen ha varit den logiska kontakten. Men det är bara en gissning från min sida som jag inte kan bevisa. Men det passar beskrivningen i artikeln.

  Antingen är allt nu klart, eller så återstår det bara att vänta tills den andra delen är löst 😉.

 • blank

  Hade inte sexcylindern termiska problem (diesel och bensin)?

 • blank

  Mazda! Saab hade kontakter där!

 • blank

  Jag vet inte varför men jag skulle tänka på Suzuki ...

 • blank

  Gåten lämnar mig inte ensam 🙂

  Mitt förslag med Princess 2200 var nonsens. En 6-cylinder med cirka 102 hk skulle ha fått tillräckligt vridmoment, men hade inte varit konkurrenskraftigt.

  Så vad då?

  Den 6-cylindriga boxermotorn för Citroen DS var för tidig, Walter Becchia designade denna motor i början av 50-talet, tyvärr nådde denna motor inte serieproduktion.

  PRV 6-cylindern kombinerades med framhjulsdrift åtminstone i Renault 30, men var bara delvis konkurrenskraftig, men fortfarande ett intressant fordon.

  Kanske en omvandling från en V8 till en V6?
  Det är också svårt att föreställa sig Citroen SM med Maserati-motorn - även med framhjulsdrift - bör nämnas här.
  Eller till och med Tatra 603 eller 613/700? En omvandling från en V8 till en V6 skulle också vara möjlig här - men de ekonomiska medlen saknades.

  Tom nämnde ett företag som var ambitiöst men - ännu - inte hade en 6-cylindrig inom sitt sortiment. Detta kunde bara ha varit Audi med teknikfreak Ferdinand Piech. Vid den tiden kunde inte Audi 5 rymma mer än en 200-cylindrig in-line motor. Kanske erbjöd 9000 mer utrymme för en 6-cylindrig som aldrig presenterades officiellt hos Audi? Men Audi skulle ha skapat en ytterligare, starkare konkurrent ...

  Jag ser fram emot resolutionen!

 • blank

  Jag hade en 9 l 3-cylinder från Holden i min 2,8-6 SC. Var en bra motor. Tyvärr lyckades GM under tiden förstöra Holden.

 • blank

  Min första tanke var Cosworth-versionen med 24 ventiler på Ford 2,9 V6. Cosworth hade tidigare gjort fyracylindrar för Ford eller åttacylinder för Formel 1, men cliffhanger är inte så billig.

  Vilken tillverkare skulle du aldrig koppla till sexcylindriga motorer på 80-talet? Till exempel Volkswagen.
  Men jag tror att den sexcylindriga boxaren som överfördes till Oettinger är ganska osannolik och om VR90 som presenterades i början av 6-talet redan kändes av andra tillverkare under andra hälften av 80-talet är också tveksamt.
  Detsamma kan antas för V90-motorerna som presenterades av Audi i början av 6-talet.

  Frågan kvarstår, vem skulle det annars ha varit? Någonstans i mitt minne visas en Subaru SVX, som faktiskt är ett barn på 90-talet. Googling avslöjar emellertid en föregångare med namnet XT, som också var tillgänglig som en XT6 med en sexcylindrig motor i Nordamerika.
  Så om det är tänkt att vara något ganska osannolikt, antar jag att Subaru är en möjlig fjärde motorleverantör.

  4
  1
 • blank

  @Uli Beitel,

  det var spännande år inom fordonsbyggandet. Bara mångfalden i de olika tillvägagångssätten ...

  Kanske har du rätt? Hur som helst är du hittills den enda som vågar göra ett gissningsarbete och därför är närmare resolutionen i sig än någon annan.

  Jag tror fortfarande att du har fel. Vid den tiden fann ett antal fynd från termodynamik vägen in i motorkonstruktion. 4-ventils teknik blev också standard. Slutsatsen var att en förbränningskammare på 500 cc per cylinder i förhållande slag till borrning var idealisk om den var lätt att fylla.

  Du kan inte komma närmare den ideala förbränningskammaren (en sfär) och den givna utbredningen (hastigheten) för den antända blandningen rent fysiskt ...

  Förhoppningsvis kunde det inte ha varit en liten 6-cylindrig (mindre än 2,3 liter), som var termodynamiskt och med avseende på dess ventilation och fyllning långt ifrån de senaste fynden och möjligheterna vid den tiden, som inte ens kom nära den egna 4-cylindriga ...

  Ändå hade briter och italienare intressanta tillvägagångssätt med många cylindrar med förvånansvärt liten förskjutning. De var verkligen väldigt fina motorer.

 • blank

  På 70- och 80-talet fanns ett i stort sett okänt fordon i Tyskland med kombinationen av 6-cylindrig motor och framhjulsdrift, Princess 2200 (finns också som 1800 med fyrcylinder).
  Prinsessans motorrum var tillräckligt stort för att rymma denna motor utan stora värmeproblem (till skillnad från 9-5, där V6 hade en betydande värmeuppbyggnad i de tre bakre cylindrarna).

  Kanske var det den här tillverkaren som Saab fick kontakt med då? Detta skulle komma i full cirkel till Saab 99, där motorn också utvecklades i England ...

 • blank

  Jag ser verkligen fram emot den andra delen av berättelsen ... Men jag njuter av resultatet varje dag. Min 902 Cabrio V6 automat är ett nöje även efter 300 XNUMX kilometer. Stark. Oproblematisk. Med ett underbart sonoröst ljud.

  det hälsar

  Lizi

 • blank

  "Mår du bra?"

  Nej, ingenting är klart. Jag är upphetsad och krokig, ett personligt frågetecken och ser fram emot del två.

  Här är ett litet tillskott till den nationella tävlingen. Före andra världskriget hade Volvo en 3,6 liters 6-cylindrig (i rad) som standard. På 1950-talet levde den här motorn i en sedan / taxi och militära fordon. 3,6 liter hade också en yngre V8, som ursprungligen var avsedd för en lyxbil men bara användes i lastbilar - faktiskt en bensinmotor i lastbilen ...

  I Sverige är denna V8 ett eftertraktat föremål och finns ofta i gamla Volvobilar. Från deras stolta ägares perspektiv är deras (avstämda) klassiska bilar fortfarande nästan i sitt ursprungliga skick - nämligen den idealiserade, som skulle ha varit teoretiskt möjligt vid den tiden med tillgänglig original Volvo och dess leverantörer.

  Slutligen och efter andra världskriget var den första nya attacken mot internationell tävling en 3,0 liters 6-cylinder i serie och serie. Detta fanns på marknaden några år innan V6 som nämns i artikeln.

  Men det är sant att Saab var under press nationellt och internationellt att stora delar av målgruppen (potentiella köpare) och multiplikatorerna (motorjournalister) inte var redo för 4-cylindrar i exklusiva fordon.

 • blank

  Jag älskar och hatar dessa spänningsbågar ...
  Del 2 kan följa snart ... snälla!
  Åh ja, Audi hade stora planer då ... och fick det att landa i den så kallade övre ligan, vad det än betyder och hur och vad som betygsätts. Då fanns det dock 5 cylindrar ...

 • blank

  Lärde sig något nytt. Tack.

 • blank

  Spännande bakgrundshistoria. Del 2 kan vara att föredra? Snälla 😉

  11
 • blank

  Tom "kommersiell paus" är inte trevligt alls
  Vill du veta resten och måste vänta.

  13
  • blank

   Vi kommer att fylla "kommersiell paus" med andra intressanta ämnen. Tiden kommer att gå snabbt 😉

Kommentarer är stängda.