Saab och sexcylindern. Rykten och sanningar. (1)

Saab och sexcylindern. En relation som aldrig var lätt. Den första sexcylindern flyttade in i 1993 II och 900 från 9000. En GM-enhet, som snabbt förtjänade motorn rykte om att bli tvångsadopterad av svenskarna under press från amerikanerna. Sedan dess har fans lurat med dessa 6 krukor, vilket är olyckligt. Eftersom 9000 till 9-5 NG var motorerna alltid trevliga drivningar. Var det verkligen press från Detroit som fick Saab att lägga till sexcylinder till programmet? En sökning efter spår kopplade till att rensa fördomar.

Saab och sexcylindern. V6 i 9000. Tvingas av GM?
Saab och sexcylindern. V6 i 9000. Tvingas av GM? Bild: Saab Automobile AB

Marknaden på 80-talet

Du hade en sexcylinder i Göteborg, men inte i Trollhättan. Faktum är: om du ville spela en låt i överklassen, måste du ha minst 6 krukor under huven. Volvo gick med i Peugeot och Renault konsortium 1971, som 1974 blev det Europe V6 känd PRV-motor lanserad. I Tyskland byggde Daimler och BMW traditionellt fantastiska motorer med många cylindrar, och i Nordamerika var det inte ens möjligt att tänka på en lyxklass utan en generöst distribuerad förskjutning med V6 eller bättre V8.

Japan kom också in på marknaden med sexcylindriga motorer, och fordonsdivisionen i Saab AB erkände behovet av åtgärder i Trollhättan. År innan amerikanerna gick med i Göta Älv.

Det är därför fel att GM Saab pressade sexcylindern in i modellserien. Det motsatta är fallet, eftersom Saab aktivt letade efter en lösning med mer än fyra cylindrar sedan 1986. Behovet sågs 4 när den första 1985 generationen rullade av monteringslinjerna.

Saab lyxklassen behöver sexcylindriga motorer

I början av den första lyxklass Saab, fanns det nya motorer med 4 cylindrar och 2 liter förskjutning. De kom från Södertälje-anläggningen, vid den tiden förmodligen den mest moderna motorproduktionen i världen. Ledningen insåg snabbt efterfrågan på mer kubikapacitet, utvecklingen av 2.3-litersmotorn med balansaxlar började strax efter introduktionen av 9000. Motorn, som senare introducerades under namnet B234, blev en framgång och en legend. Vissa ser det som den bästa Saab-motorn någonsin.

Medan den förstorade fyrcylindern var den rätta lösningen för Europa, krävde den viktiga marknaden i Nordamerika ännu mer förskjutning och framför allt fler cylindrar. Motorer med 6 eller 8 cylindrar var obligatoriska i överklassen, Saab såg frånvaron av sexcylindrar som en förestående förlust av marknadsandel.

Av denna anledning startades sökningen efter en lämplig motor i Trollhättan 1986. Kent Gustafsson och Stig-Gösta Johansson från motorutveckling fick i uppdrag att testa olika drivenheter för sina installationsalternativ på 9000 och deras lämplighet för den amerikanska marknaden.

Saab-monsteret. Det första försöket med en sexcylinder, som består av två 3-cylindriga motorer. Gick aldrig i serie
Saab-monsteret. Det första försöket med en sexcylinder, som består av två 3-cylindriga motorer. Gick aldrig i serie. Bild: Saab Automobile AB

Men var ska motorerna komma ifrån? Inte varje tillverkare var villig att samarbeta med svenskarna. Och listan över möjliga enheter var också hanterbar. Saab förlitade sig på tvärinstallerade motorer och framhjulsdrift, vilket automatiskt eliminerade ett antal kandidater. I slutändan var Ford, Mazda och Alfa Romeo kvar. Dessutom ett fjärde företag vars samarbete är förvånande, bara för att det skulle kunna uteslutas som leverantör för sexcylindriga motorer i slutet av 80-talet. En resa till varumärkets förflutna, sammansatt med material från Saab-veteranerna från Trollhättan. Det börjar i Tyskland.

Kontakten med de tyska Ford-anläggningarna har alltid varit god. Ford V4 i Saab 96 räddade det lilla märkes liv, varför inte fråga igen i Köln?

(Tyska) Ford V6-motor för Saab

Ford-fabrikerna i Köln tillverkade en V6-motor med en förskjutning på 2,9 liter, som också användes i Skorpionen. Motorn i sig är en gammal konstruktion. Den är utrustad med en central kamaxel baserad på V4-motorfamiljen som redan användes i Saab 96. Fördelen: Du kunde ha tagit över produktionen av motorn och fortsatt att producera den på Saab-Valmet i Finland.

Våren 1986 installerades Ford-motorn i en 9000 av ett företag i Hengelo, Nederländerna. Ford V6 testades med ZF-automatik som används av Saab i Hamburg-området. Därefter skjutades projektet upp till 1988 för att omprövas när svenskarna försökte andra motorer. Enheten kunde inte övertyga ingenjörerna, konfigurationen certifierades endast som acceptabel körbarhet.

(Amerikansk) Ford-motor för Saab

Medan Ford V6 från Köln var antik och tråkig, hade Ford ett hett järn i elden i USA. den SHO V6 utvecklades av Yamaha och baserade på Vulcan-motorfamiljen. Förkortningen ”SHO” stod för Super High Output, och man kan säga från namnet att det bara var en annan tid då. För Saabs prestandakoncept passade motorn bättre än enheten från Rhen. Du tänkte i Trollhättan.

Variabla inloppsrör, två kamaxlar, aluminiumcylinderhuvud. Allt var högteknologiskt och revolutionärt 1988. I själva verket vägrade amerikanerna att sälja motorer till svenskarna. En enda motor kom till Trollhättan via en omväg med hjälp av Saab-partner American Sunroof Corporation (ASC). Och det var svårt att installera.

Elektroniken måste anpassas mycket, Ford tog uppenbarligen helt andra vägar än Saab. Men motorverkstaden konstaterade, förutom elektriska problem, skulle 3-liters SHO V6 med 223 hk vara den perfekta motorn för 9000.

Prestanda, körbeteende och bullerutveckling var vad du hoppades på. Och optiskt vackert, även utan plastbeklädnad, skulle motorn ha varit för, märkte du i Sverige.

Köln ville sälja motorer till svenskarna, men Dearborn gjorde det inte. Precis som Ford-huvudkontoret inte har någon önskan att köpa Saab och hellre vill komma in i Volvo. Men det finns fortfarande japanska hopp. Och Alfa Romeo. Och ett helt annat företag som är ambitiöst. För närvarande hade det faktiskt inte en sexcylinder i programmet. Ingen som kunder kunde köpa. Saab gör det. Är du okej?

Du hittar fortsättningen med den andra delen av Saabs sexcylindriga berättelse Här.

18 tankar också "Saab och sexcylindern. Rykten och sanningar. (1)"

 • Tom "kommersiell paus" är inte alls trevligt
  Vill du veta resten och måste vänta.

  13
  Svara
  • Vi kommer att fylla "reklambrott" med andra intressanta ämnen. Tiden går snabbt 😉

   Svara
 • Spännande bakgrundshistoria. Del 2 kan vara att föredra? Snälla 😉

  11
  Svara
 • Lärde sig något nytt. Tack.

  Svara
 • Jag älskar och hatar dessa bågar av spänning ...
  Kunde följa del 2 snart ... snälla!
  Åh ja, Audi hade stora planer vid den tiden ... och lyckades landa i den så kallade övre ligan, vad det än betyder och hur och vad som utvärderas. Då var det 5 cylindrar ...

  Svara
 • "All right?"

  Nej, ingenting är klart. Jag är upphetsad och krokig, ett personligt frågetecken och ser fram emot del två.

  Här är ett litet tillägg till den nationella tävlingen. Volvo hade en 3,6-liters 6-cylinder (i linje) som standard före andra världskriget. På 1950-talet bodde denna motor i en limousin / taxi och fordon för militären. En yngre V3,6, som ursprungligen var avsedd för en lyxbil, hade också 8 liter, men användes bara i lastbilar - faktiskt en bensinmotor i lastbilar ...

  I Sverige är denna V8 ett eftertraktat föremål och finns ofta i gamla Volvobilar. Från deras stolta ägares perspektiv är deras (avstämda) klassiska bilar fortfarande nästan i sitt ursprungliga skick - nämligen den idealiserade, som skulle ha varit teoretiskt möjligt vid den tiden med tillgänglig original Volvo och dess leverantörer.

  Slutligen och efter andra världskriget var den första nya attacken mot internationell tävling en 3,0 liters 6-cylinder i serie och serie. Detta fanns på marknaden några år innan V6 som nämns i artikeln.

  Men det är sant att Saab var under press nationellt och internationellt att stora delar av målgruppen (potentiella köpare) och multiplikatorerna (motorjournalister) inte var redo för 4-cylindrar i exklusiva fordon.

  Svara
 • Jag ser verkligen fram emot den andra delen av historien… ..Jag tycker om resultatet varje dag på nytt. Min 902 Cabrio V6 automatik är ett nöje även efter 300 km. Stark. Oproblematiskt. Med ett underbart sonoröst ljud.

  det hälsar

  Lizi

  Svara
 • På 70- och 80-talet fanns ett i stort sett okänt fordon i Tyskland med kombinationen av 6-cylindrig motor och framhjulsdrift, Princess 2200 (finns också som 1800 med fyrcylinder).
  Prinsessans motorrum var tillräckligt stort för att rymma denna motor utan stora värmeproblem (till skillnad från 9-5, där V6 hade en betydande värmeuppbyggnad i de tre bakre cylindrarna).

  Kanske var det denna tillverkare som Saab kom i kontakt med då? Detta skulle stänga cirkeln till Saab 99, där motorn också utvecklades i England ...

  Svara
 • @ Uli Beitel,

  det var spännande år inom fordonskonstruktion. Mångfalden i de olika metoderna ensam ...

  Kanske har du rätt? Hur som helst är du hittills den enda som vågar göra ett gissningsarbete och därför är närmare resolutionen i sig än någon annan.

  Jag tror fortfarande att du har fel. Vid den tiden fann ett antal fynd från termodynamik vägen in i motorkonstruktion. 4-ventils teknik blev också standard. Slutsatsen var att en förbränningskammare på 500 cc per cylinder i förhållande slag till borrning var idealisk om den var lätt att fylla.

  Du kan inte komma närmare den ideala förbränningskammaren (en sfär) och den givna spridningen (hastigheten) för den antända blandningen rent fysiskt ...

  En liten 6-cylinder (mindre än 2,3 liter), som var termodynamiskt och vad gäller ventilering och fyllning långt ifrån den senaste kunskapen och möjligheterna vid den tiden, som inte ens kunde komma nära din egen 4-cylinder, förhoppningsvis kunde det inte ha varit ...

  Ändå hade briter och italienare intressanta tillvägagångssätt med många cylindrar med förvånansvärt liten förskjutning. De var verkligen väldigt fina motorer.

  Svara
 • Min första tanke var Cosworth-versionen med 24 ventiler på Ford 2,9 V6. Cosworth hade tidigare gjort fyracylindrar för Ford eller åttacylinder för Formel 1, men cliffhanger är inte så billig.

  Vilken tillverkare skulle du aldrig koppla till sexcylindriga motorer på 80-talet? Till exempel Volkswagen.
  Men jag tror att den sexcylindriga boxaren som överfördes till Oettinger är ganska osannolik och om VR90 som presenterades i början av 6-talet redan kändes av andra tillverkare under andra hälften av 80-talet är också tveksamt.
  Detsamma kan antas för V90-motorerna som presenterades av Audi i början av 6-talet.

  Frågan kvarstår, vem skulle det annars ha varit? Någonstans i mitt minne visas en Subaru SVX, som faktiskt är ett barn på 90-talet. Googling avslöjar emellertid en föregångare med namnet XT, som också var tillgänglig som en XT6 med en sexcylindrig motor i Nordamerika.
  Så om det är tänkt att vara något ganska osannolikt, antar jag att Subaru är en möjlig fjärde motorleverantör.

  4
  1
  Svara
 • Jag hade en 9 l 3-cylinder från Holden i min 2,8-6 SC. Var en bra motor. Tyvärr har GM också lyckats förstöra Holden under tiden.

  Svara
 • Gåten lämnar mig inte ensam 🙂

  Mitt förslag med Princess 2200 var nonsens. En 6-cylinder med cirka 102 hk skulle ha fått tillräckligt vridmoment, men hade inte varit konkurrenskraftigt.

  Så vad då?

  Den 6-cylindriga boxermotorn för Citroen DS var för tidig, Walter Becchia designade denna motor i början av 50-talet, tyvärr nådde denna motor inte serieproduktion.

  PRV 6-cylindern kombinerades med framhjulsdrift åtminstone i Renault 30, men var bara delvis konkurrenskraftig, men fortfarande ett intressant fordon.

  Kanske en omvandling från en V8 till en V6?
  Också knappast tänkbart, här skulle Citroen SM med Maserati-motoren - även med framhjulsdrift.
  Eller till och med Tatra 603 eller 613/700? En omvandling från en V8 till en V6 skulle också vara möjlig här - men de ekonomiska medlen saknade.

  Tom nämnde ett företag som var ambitiöst men ännu inte hade en 6-cylinder i sitt sortiment. Detta kunde bara ha varit Audi med teknikfreak Ferdinand Piech. Då var inte mer än en 5-cylindrig inline-motor anpassad till Audi 200. Kanske erbjöd 9000 mer utrymme för en 6-cylinder som aldrig officiellt presenterades på Audi? Men med det skulle Audi ha skapat en ytterligare, starkare konkurrent ...

  Jag ser fram emot resolutionen!

  Svara
 • Mazda! Saab hade kontakter där!

  Svara
 • Hade inte sexcylindern termiska problem (diesel och bensin)?

  Svara
 • Du kanske frågar, vilka motorer skulle ha passat relativt enkelt i 9000?
  Först och främst borde tankarna på de tekniskt relaterade modellerna Fiat Croma, Lancia Thema och Alfa 164 komma ihåg.

  Alfa Romeo nämns redan i artikeln, Croma fick bara sexcylindern på 90-talet, antagligen från Alfa 155, ämnet som hade en variant av PRV-motorresterna. Men Lancia sålde modellen utan problem och förmodligen mycket till kunder, så den passar inte riktigt ovan beskrivningen.

  PRV-motorn hittades också i olika andra bilar, till exempel i Renault 25, där också i en turbo-version. Saab ville förmodligen inte riktigt en turbo för USA och kunderna kunde också lätt köpa en R25 V6.

  Det är därför Peugeot faktiskt kan uteslutas, eftersom vissa modeller med varianter av PRV-motorn har varit i produktion under en längre tid. Å andra sidan hade Peugeot tagit över Citroen och XM borde få en sexcylinder som Citroen inte hade haft på länge.
  Med Citroen istället för Peugeot skulle beskrivningen på något sätt vara meningsfullt. Nästa goda fråga skulle vara varför Saab frågade Citroen istället för Peugeot.
  Citroen var möjligen ansvarig för utvecklingen av motorversionen med 24 ventiler (eftersom mer avantgarde än den med 12) och om Saab ville ha det, skulle Citroen ha varit den logiska kontakten. Men det är bara en gissning från min sida som jag inte kan bevisa. Men det passar beskrivningen i artikeln.

  Antingen är allt nu klart, eller så återstår det bara att vänta tills den andra delen är löst 😉.

  Svara
 • Oavsett och vem det än var ...

  3.0 L och 24V borde ha varit på turbo-trollens önskelista. En modern och så stor dammsugare som möjligt, vilket är lättare för konservativa journalister och köpare att förstå än 2.3 i Aero ...

  Svara
 • Pingback:

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.