Den långa vägen till den första Saab

Jag har varit en fan av Trollhättan fordon länge. En röd 9000 var en av mina höjdpunkter i min leksakslåda.
Men på något sätt hände det aldrig. Under lång tid var flottan mer italiensk. Särskilt slående exempel var en svart Lancia Y med beige läder och senare en blå Lancia Lybra stationvagn med en knäppa blå Alcantara-stol.

Den långa vägen till den första Saab. Här är det!
Den långa vägen till den första Saab. Här är det!

Den senare hade alltid problem med sin kamaxelfasare, men sprang pålitligt och överfördes sedan till familjen. Efter en Peugeot-partner som jag gillade att köra länge insåg jag att jag ville kalla något "gammalt" mitt eget. Jag köpte en silver Mercedes 700E för 190 EUR. Ett ikoniskt och tacksamt fordon som var mycket sympatisk för min familj och mig. Efter 2 år störde det mycket begränsade utrymmet mig också, trots att bagageutrymmet var så stort att allt faktiskt stuvades bort. Tyvärr var det enorma lastfacket inte helt torrt.

Vad kan ersätta den gamla mästaren från Stuttgart? - Det tog inte lång tid att tänka på det, men sökningen gjorde det.

Det borde vara en svensk! Fordonen från norr har alltid varit så nära mig. Så vi sökte - var det fanns begagnade bilar.

Mellan Hamburg och den danska gränsen hittades alla fordon som ungefär uppfyllde de önskade kriterierna.

Det fanns också en Saab: en grön 9-3 Coupe från 1998 med den oförstörbara dammsugaren 2.0. En elegant bil. En provkörning inklusive en provkörning från Shepherd Risto i luckan arrangerades på en regnig lördag i Hamburg.

Tyvärr var tillståndet för denna Saab ganska dåligt. Våldsam rost i fönsterramen och i hjulbågarna - dessutom en ung lat och ovillig att förhandla unga säljare. Synd. Sedan blev det en Volvo. En första generationens svarta V70. 98-års byggår, 2.5 liter med 144 hk och den underbara 5-cylindern med bara 225.000 XNUMX km på hastighetsmätaren.
I Flensburg gick de med och så flyttade han in för 2.100 XNUMX EUR med en ny TÜV.

Tyvärr var jag tvungen att investera minst samma belopp igen i de första reparationerna under de kommande veckorna: kylare, drivaxel och mycket mer. Men de följande åren var han en lojal följeslagare.

Men även under denna tid lämnade min mjuka plats för Saab mig inte ensam.

En vanlig ritual för mig har läst den stora Saab-bloggen varje dag. Hur jag bara skulle vilja ha en Saab. Hur gärna ... Allt blöts upp, alla rapporter gabbade upp, varje långa möte på vägen kastade längtan.

Och åter började börserna inifrån och ut på nätet. En Saab behövdes - men vilken? Jag behövde insidertips, jag behövde hjälp.

Jag kände Justus från Saab-bloggen - hans videor under titeln "Saab-Trip" hade varit mitt tidsfördriv ganska ofta. Så kort sagt: Jag skrev till honom - via Instagram! Vi kom snabbt i samtal och valet visade sig vara en lycka! I veckor utbyttes varje sökresultat från bilbyten, diskuterades, utvärderades via Whatsapp mellan Darmstadt och Dithmarschen. Justus var aldrig trött på att svara på mina frågor och gav mig hjälp med att fatta ett beslut.

En silver 9-3 var nära hans hem. För mig en bra 400 km bort erbjöd han spontant att besöka och köra bilen för mig. Obegriplig! Någon försöker - stor ansträngning! Och utan att ha sett varandra personligen ?! Det här är Saab! Det här är Saab-fans! Du är här.

Justus kontaktade återförsäljaren - men återförsäljaren vägrade att sälja den vackra 2.0t med automatisk till privatpersoner. Den underbara bilen skulle exporteras - borde det inte vara sant? Vilken värld ?!

Under tiden var det en kontakt till ett Saab-offer via Instagram till Österrike. Florian gav också allt så att jag snart kunde få min första Saab.

Det fanns en modell långt borta i östra Tyskland som jag gillade särskilt. En 9-3, byggd 1999, 2.0 ton SE i blått med beige läder. Köparen skickar flera videor av fordonet på grund av det långa avståndet på över 400 km - allt verkade OK!

Saab var begagnad och upp till körsträckan på 221.000 XNUMX km upprätthöll checkböcker, varav en lång tid på Saab i Berlin.

Jag tänkte de bästa förhållandena.

På plats efter flera timmars körning enades man om att bilen lyste och tillståndet motsvarade det tidigare utbytet.

Jag åkte hem med ett stort leende i ansiktet. Jag var glad.

Transport av Saab på trailern.
Transport av Saab på trailern.

Sedan chocken på motorvägen! Efter cirka 40 KM klagefri körning slog hastigheten till stoppet. Jag hade inte mer framdrivning. Det började också stinka fruktansvärt. Senare blev vårt antagande: kopplingen användes ... Det borde inte vara sant. Otroligt. Vi var någonstans i öster på motorvägen.

Lyckligtvis följde föräldrarna oss och drog oss till nästa plats.

ADAC bekräftade den defekta kopplingen och efter lång tid bestämde vi oss för att lämna det nya förvärvet i öst för att hämta det med en släpvagn de närmaste dagarna. Vilket besvär. När allt kommer omkring en bra 430 KM en väg. Sagt och gjort. Nu har jag min Saab hemma med en ny koppling i en vecka.

Som bekant börjar en bil med A och slutar med O. Ett hjullager loggar in tyst och drivaxeln på höger sida har långsamt sprickat i två dagar. Jag älskar fortfarande honom. Hela familjen gör det här. Min fru är så kär att hon nu vill förverkliga sin dröm: en Saab 2 I!

Men naturligtvis bara med hjälp av Justus och Florian.

Text och bilder: Stefan Hennings

10 tankar om “Den långa vägen till den första Saab"

 • blank

  Okej, jag håller fingrarna korsade ...

  ... och jag känner till detta irriterande ämne, jag tappade en 9-3 I till ett motsatt försäkringsbolag utan mitt eget fel.

  Om åtminstone bidragen var rättvisa, men nej, betalar du för den skada en Saab kan orsaka på en ny Bentley. Omvänt måste ägaren till en ny Bentley bara betala så mycket ansvar som den behöver för att täcka det nuvarande värdet av vad som helst ....

  Ansvar i Tyskland är inte moget ur social eller ekologisk synvinkel. Men hur som helst, jag önskar dig en bra start i Saab-världen.

  2
  1
 • blank

  Tack så mycket, kära Herbert.
  Tyvärr finns det med våra gamla fordon snabbt en "risk" för total ekonomisk skada, vilket kan göra det svårt att utföra en fullständig reparation utan din egen ekonomiska ansträngning. Håll fingrarna korsade och vänta på värderaren.

 • blank

  @ Stephan H.

  En sådan dum skit. Förhoppningsvis är skadan kosmetisk?

  Artikeln var i grunden en första del. Den långa vägen till din egen Saab fortsätter och slutar med ett framgångsrikt maskeringsmedel ...

  Kanske läser vi del 2 här snart? I alla fall önskar jag Saab & chaufför all lycka till.

 • blank

  Moin, jag skulle ha vetat!
  På något sätt är dock masken fortfarande där inne, först felen och nu har en gammal man kört in på min sida i morse.

 • blank

  Moin
  Så du är den som köpte Saab från oss i Pasewalk;).
  Ha kul med Saab. Har två själva. En Saab 9-3 II sedan och 9-3I cabriolet i den svala färgen kosmisk blå. Kom direkt från MV. Kunde ha tittat på saabinen tillsammans 😉

  SG Thomas

 • blank

  Välkommen till Saab-familjen Stefan! En mycket trevlig rapport, jag är säker på att Saab nummer 2 inte kommer att komma länge. Den som driver Saab gillar inte något annat.

 • blank

  En väldigt fin 9-3 jag i den vackra midnattblå metallic! Grattis! Vänner till mig i närheten av den glada ägaren, också i Dithmarschen, har (fortfarande!) En 98 9-3 I cabriolet i samma färg. När jag fick detta mycket spontant sommaren 2001 för tre veckors "vård" under hennes semester, var det över mig! Precis lika spontant körde jag öppet över broarna till Köpenhamn och Malmö i underbart väder för att besöka en trevlig ung man där. 😉 Under det blå Östersjön, prickad med vita segelfartyg, ovanför den gnistrande blå himlen och emellan mig i en blå Saab-cabriolet med en skiftklänning och en krämfärgad Grace Kelly-sjal, ojämnt från stereosystemets geniala Plum-Plum! Åh, det var något! Den unga mannen var snart passė, men en sådan Saab-cabriolet behövdes! Det var första gången jag satt i en Saab på denna resa och cabrioleten var ren njutning!

  2003 var tiden inne och jag kunde ersätta min (naturligtvis mörkblå) tråkiga Golf ĢTD med en år gammal bil, 9-3 I cabriolet, turbo med 150 hk i - ja - naturligtvis midnattblå metallic med en blå topp. Under den heta sommaren 2003 var jag i södra England i en månad, underbart! Jag behöll denna drömbil tills jag fick den nya bilen jag beställde 2007 - en 9-3 II Cabrio TiD i vacker safirblå metallic med beige säten och ett 300 watts system (fantastiskt ljud!). Jag älskade också denna skönhet väldigt mycket. Det var svårt att säga adjö först när jag ville ha en bensinmotor igen, men under 2018 blev det mycket lättare av min nya skönhetsdrottning: En Griffin Bio Power cabriolet från 2012 med 210 hk, min tävlingshäst kallad “Black Beauty” med en ännu trevligare inredning ! Och eftersom du måste ta hand om en så sällsynt skönhet, fick den en syster vid namn "Cassiopeia" (jag tog namnet från den tidigare ägaren samtidigt), en 2019 2011-9 II SportCombi TTiD i - ja - naturligtvis nattblått metallic ! Också ett lyckoslag! Jag har aldrig upplevt några besvikelser eller problem med någon av dessa smycken - båda går som urverk!

  Hälsningar till Dithmarschen, där mina vänner har kört min personliga Ursaab i över 20 år, som de just har reviderat i Lafrentz på min rekommendation. Denna cabriolet hade "smittat" mig, det var kärlek vid första anblicken - sedan dess har inget annat än Saab kommit in i mitt garage! 🙂

 • blank

  Stort tack till er båda!

 • blank

  congratulation

  Det är vackert. Det är också trevligt att det fortfarande finns människor som ser en koppling som en vanlig slitdel ...

  I födelseplatsen för skrot, utbytesbonusar etc. är man nästan glad när inte varannan medborgare tolkar ett nytt startbatteri eller till och med en tom tank som en total ekonomisk förlust.

  10
 • blank

  Ömsesidig hjälp är det som gör Saabige så speciell. Jag känner också till båda dessa Saab-drivrutiner.
  Grattis till den första och förhoppningsvis den andra Saab.

  10

Kommentarer är stängda.