Sono Motors säkerställer konstruktion av 4 Sion-prototyper

Det framgångsrika genomförandet av crowdfunding-kampanjen väckte inte bara Sono Motors mycket medieuppmärksamhet hemma och utomlands. Detta garanterade också konstruktionen av 4 Sion-prototyper. Projektet Solar Electric Vehicle (SEV) förblir trogat den valda kursen. Viktiga fordonsteknologier hålls konsekvent i Europa. Det visar också att Sion blir lite mer skandinavisk. Det finns också frågan om hur långt före sin tid SEV-konceptet är.

Koncept med Valoe solceller
Koncept med Valoe solceller. Bild: Valoe Oyj

Efter den sensationella crowdfunding-kampanjen kunde Sono Motors rapportera ett kontantinflöde på 21 36.326.712 3 euro fram till den 4 februari. Detta innebär att den närmaste framtiden och konstruktionen av prototyperna är säkra. Befintliga teknikfordon som fortfarande kan bokas för en provkörning i München är baserade på BMW i15. Med XNUMX Sion-prototyper, vars konstruktion uppskattas till cirka XNUMX miljoner euro, kommer projektet ett steg närmare serieproduktionen. Företaget stärker också kärnteamet i den bayerska huvudstaden. Speciellt för områdena och utveckling ytterligare jobb skapats.

Sion blir ännu mer skandinavisk

En av anledningarna till att starta crowdfunding-kampanjen var att behålla projektets viktigaste tekniker i Europa. Enligt uppstarten skulle internationella investerares inträde ha inneburit en migrering av teknik till Asien. Grundarna av Sono Motors ville förhindra det till varje pris. En av de viktigaste teknikerna är den sömlösa integreringen av solmodulerna i Sions kropp. Det München-baserade företaget har arbetat med Valoe Oyj de senaste två åren. Valoe är officiellt listat som en teknologipartner för Sono Motors. De svarta, platta, knappt synliga IBC-solcellerna (Interdigitatet Back Contact) kommer att förse Sion med solenergi. Upp till 2 kilometer fritt och utsläppsfritt solområde per dag bör vara möjligt.

Cellerna produceras i Vilnius. Valoe tog över en ultramodern fabrik där 2019. Förutom produktionen i Sverige blir SEV ännu mer skandinavisk med finsk solteknologi.

Framför sin tid?

För Sion finns det fortfarande en lång väg att gå innan de första bilarna är i kundernas händer. Under tiden har tävlingen inte varit ledig och frågan uppstår hur långt framåt du är i München. Eftersom fler och fler idéer från tyska SEV också finns i andra koncept. Detta inkluderar även märken som du kanske inte förväntar dig. De Tata Sierra koncept, en elektrisk SUV från den indiska tillverkaren, rengör också luften i interiören med mossa. De första bilderna framkallar associeringar med Sion. Den som tillkännagavs 2022 Fisker havet, med fokus på hållbara material, har även solceller på sitt tak. För närvarande är det fortfarande osäkert om det bara kommer att kyla interiören eller mer sannolikt också ladda batterierna på den rent elektriska SUV: n.

5 tankar om “Sono Motors säkerställer konstruktion av 4 Sion-prototyper"

 • blank

  @ Martin,

  tack, jag kände inte ens det här projektet. Ser utsökt ut och framkallar associering. Stor bagageutrymme trots eller på grund av en halvkombi, det låter bekant för mig ...

  Denna holländska metod är mycket personlig.

 • blank

  För att inte glömma Lightyear One, även med solceller som också skulle kunna ladda batterierna. Kommer från Nederländerna, om jag såg det korrekt. https://lightyear.one/

 • blank

  Valoe Oyj ...

  är den tydliga vinnaren vad gäller bilder. Foton från Sion visar en tydlig estetik. De av Fisker och Tatas är avvisande.

  Ingenting mot bra idéer och bra kopior av bra idéer, men när det gäller mossa och integrerade solceller, ser jag inte att plagiatet får poäng ...

 • blank

  En spännande utveckling. Jag är fortfarande skeptisk till om Sono klarar produktionen. Men det är bra att se att unga grundare inte litar på ”Made in China”. Du säkrar europeiska jobb och tänker hållbart. Kortsiktig vinst verkar inte vara av största vikt. Det är det som skiljer dem från de stora företagen.

 • blank

  Tata Sierra borde få några fler saker ombord, som Sion också har. Bland annat solcellerna i kroppen.

  Tata-gruppen är också dagens huvudaktieägare i Swiss Flisom AG. Flisom solpaneler är baserade på idéer från en spin-off från ETH Zürich. Det är de första riktigt platta modulerna som används i stort antal. De är tryckta på samma sätt som tapeter (https://www.flisom.com/?lang=de).

Kommentarer är stängda.