Sono Motors säkerställer konstruktion av 4 Sion-prototyper

Det framgångsrika genomförandet av crowdfunding-kampanjen väckte inte bara Sono Motors mycket medieuppmärksamhet hemma och utomlands. Detta garanterade också konstruktionen av 4 Sion-prototyper. Projektet Solar Electric Vehicle (SEV) förblir trogat den valda kursen. Viktiga fordonsteknologier hålls konsekvent i Europa. Det visar också att Sion blir lite mer skandinavisk. Det finns också frågan om hur långt före sin tid SEV-konceptet är.

Koncept med Valoe solceller
Koncept med Valoe solceller. Bild: Valoe Oyj

Efter den sensationella crowdfunding-kampanjen kunde Sono Motors rapportera ett kontantinflöde på 21 36.326.712 3 euro fram till den 4 februari. Detta innebär att den närmaste framtiden och konstruktionen av prototyperna är säkra. Befintliga teknikfordon som fortfarande kan bokas för en provkörning i München är baserade på BMW i15. Med XNUMX Sion-prototyper, vars konstruktion uppskattas till cirka XNUMX miljoner euro, kommer projektet ett steg närmare serieproduktionen. Företaget stärker också kärnteamet i den bayerska huvudstaden. Speciellt för områdena och utveckling ytterligare jobb skapats.

Sion blir ännu mer skandinavisk

En av orsakerna till att starta crowdfunding-kampanjen var att behålla projektets viktigaste tekniker i Europa. Enligt uppstarten skulle internationella investerares inträde ha inneburit att tekniken flyttades till Asien. Grundarna av Sono Motors ville förhindra detta till varje pris. En av de viktiga teknologierna är den sömlösa integrationen av solmodulerna i Sions kropp. Det Münchenbaserade företaget har samarbetat med Valoe Oyj i två år för att uppnå detta. Valoe är officiellt noterat som en teknikpartner för Sono Motors. De svarta, plana, knappt synliga IBC-solcellerna (interdigiterad ryggkontakt) kommer att förse Sion med solenergi. Upp till 2 kilometer gratis och utsläppsfri solintervall per dag bör vara möjlig.

Cellerna produceras i Vilnius. Valoe tog över en ultramodern fabrik där 2019. Förutom produktionen i Sverige blir SEV ännu mer skandinavisk med finsk solteknologi.

Framför sin tid?

Sion har fortfarande en lång väg att gå innan de första fordonen kommer att vara i kundhänder. Under tiden är tävlingen inte ledig och frågan uppstår hur långt före tiden i München. Eftersom fler och fler idéer från den tyska SEV kan också hittas i andra koncept. Dessa inkluderar märken som du kanske inte förväntar dig. den Tata Sierra koncept, en elektrisk SUV från den indiska tillverkaren, rengör också luften i interiören med mossa. De första bilderna framkallar associeringar med Sion. Den som tillkännagavs 2022 Fisker Ocean, med fokus på hållbara material, har även solceller på sitt tak. För närvarande är det fortfarande osäkert om det bara kommer att kyla interiören eller mer sannolikt också ladda batterierna på den rent elektriska SUV: n.

5 tankar om "Sono Motors säkerställer konstruktion av 4 Sion-prototyper"

 • @ Martin,

  tack, jag visste inte det här projektet ännu. Ser läcker ut och väcker föreningar. Stor bagageutrymme trots eller på grund av en kombi, som på något sätt verkar bekant ...

  Denna holländska metod är mycket personlig.

 • För att inte glömma Lightyear One, även med solceller som också skulle kunna ladda batterierna. Kommer från Nederländerna, om jag såg det korrekt. https://lightyear.one/

 • Valoe Oyj ...

  är den tydliga vinnaren vad gäller bilder. Foton från Sion visar en tydlig estetik. De av Fisker och Tatas är avvisande.

  Ingenting mot goda idéer och bra kopior av goda idéer, men när det gäller mossa och integrerade solceller ser jag inte att plagieringen får poäng ...

 • En spännande utveckling. Jag är fortfarande skeptisk om Sono kan komma till produktion. Men det är fördelaktigt att se att unga grundare inte litar på ”Made in China”. De säkerställer europeiska jobb och tänker hållbart. Kortsiktig vinst verkar inte vara i förgrunden. Det skiljer dem markant från de stora företagen.

 • Tata Sierra borde få några fler saker ombord, som Sion också har. Bland annat solcellerna i kroppen.

  Tata-gruppen är också dagens huvudaktieägare i Swiss Flisom AG. Flisom solpaneler är baserade på idéer från en spin-off från ETH Zürich. Det är de första riktigt platta modulerna som används i stort antal. De är tryckta på samma sätt som tapeter (https://www.flisom.com/?lang=de).

Kommentarer är stängda.