Orio kvartalssiffror. Ett land skiljer sig från resten.

Om du är intresserad av hur Saab-scenen utvecklas i de enskilda länderna bör du titta på Orio ABs kvartalsvisa siffror. Siffrorna från företaget som kommer från Saab Parts AB representerar marknadsutvecklingen. Det är fortfarande ansvarig för en stor del av reservdelarna till Saab. Det fjärde kvartalet utvecklades konsekvent, med endast en marknad som skiljer sig från resten av fältet.

Orio kvartalssiffror. Ett land flyr.
Orio kvartalssiffror. Ett land flyr.

Strikt kostnadskontroll och personalnedskärningar påverkar. Trots en försäljningsnedgång på 17% till 113 miljoner kronor (10,73 miljoner euro) förbättrades rörelseresultatet till en liten förlust före skatt på 1 miljon kronor (95.000 41 euro). En förlust på 39 miljoner kronor var fortfarande på Orios böcker förra året. Bruttomarginalen på 41% var något under föregående års nivå på 219%. Antalet köptes också med en minskning av personalen, vilket nästan var ljudlöst. 165 anställda över hela världen arbetade för Orio sedan för ett år sedan, idag är det bara XNUMX.

Färre fordon = mindre försäljning

Storbritannien var en gång den viktigaste europeiska marknaden för Saab efter Sverige. Men framtiden ser inte bra ut, vilket endast delvis beror på en åldrande fordonspopulation. Landets osäkra framtid efter att ha lämnat EU spelar också en roll. Saabs aktiestal återspeglar situationen. Varje år förlorar ön cirka 10.000 1 fordon, av vilka några är bra, som ofta återvinns på fastlands-Europa och används för att få reservdelar. Från och med 2020 januari 96.505 fanns det 24.960 XNUMX Saab i Storbritannien. En hög procentandel, XNUMX XNUMX fordon, är registrerad som inte längre registrerad.

Försäljningsförlusten fortsätter i enlighet därmed. Storbritannien rapporterar en nedgång på 9%, Nordamerika med 14% och de skandinaviska länderna med 16%. den hoppas under tredje kvartalet har en stabilisering av försäljningen på dessa marknader inte gått i uppfyllelse.

Ett land skiljer sig från resten

Efter en överraskande försäljningsnedgång under tredje kvartalet 3 kunde den tyska marknaden rapportera goda siffror till Sverige. Dotterbolaget i Eschborn kunde bryta sig loss från den allmänna trenden och leverera försäljningen på samma nivå som föregående år. Tyskland är återigen undantagsmarknaden och blir viktigare än någonsin för modern i Nyköping.

Vad är den exceptionella situationen på en marknad som var en av de svåra regionerna för varumärket fram till 2011? Det är en sammanhängande blandning av olika faktorer. Det finns en aktiv Saab-scen som kan betraktas som relativt homogen. Under åren har de aktiva människor framgångsrikt etablerat händelser och mässor. Saab representeras vid nästan alla viktiga klassiska utställningar, evenemang äger rum under hela året. Dedikerade serviceföretag tar hand om underhåll, restaurering och import av fordon. Nätverket med oberoende och upphandlade verkstäder är betydande för ett varumärke som inte längre producerar. Dessutom är Saabblog en online-tidning som publicerar nästan varje dag. Gjort av människor som kör en Saab varje dag, inte av journalister. Alla som är intresserade av märket levereras från många källor lika bra som hos en tillverkare.

Tydlig Saab-strategi

Orio AB meddelar för framtiden att den vill förbättra reservdelarnas situation för Saab-fordon ytterligare. Kunderna kommer att fortsätta att ha ett omfattande sortiment av Saab originaldelar och ett urval av kvalificerade verkstäder. En tydlig Saab-strategi som är ett välkommet uttalande för alla som vill fortsätta köra Saab. Men Saab-scenen har mognat de senaste åren. Brister i leveransen av reservdelar fylls också av små leverantörer och entusiaster. Ibland även med delar som har förbättrats jämfört med originalen (Mer om detta i en av följande artiklar). En utmaning för Nyköping.

22 tankar också "Orio kvartalssiffror. Ett land skiljer sig från resten."

 • Hi Tom
  Jag skulle vara intresserad av hur den statistiska jämförelsen, omsättningen till antalet invånare ser ut 🙂
  Hälsningar från SAA-landet Schweiz
  Fredy

  Svara
  • Skulle vara intressant. Men kan inte göras baserat på de publicerade kvartalssiffrorna. Skandinavien visas som ”norr”. Endast Tyskland, Nordamerika och ön i Nordsjön registreras separat. Alla andra länder, inklusive förmodligen Schweiz, är listade under ”Andra”.

   Svara
 • Varför har ORIO inte lyckats producera belysningsarmaturer som främre eller bakre belysning - NG: s ljusstång på flera år? För mig är det inte en pålitlig partner. Det är synd med våra unika fordon.

  Svara
 • Mycket sammanhängande analys, särskilt av situationen i Tyskland. Saab-bloggen har en mycket stor andel i Saab-scenens fortsatta existens (snarare till och med expansionen) och i ägarnas lojalitet till deras åldrande Saab-skatter, såväl som de bra och dedikerade Saab-verkstäderna, naturligtvis som bloggen med rätta rapporterar. En mycket framgångsrik cykel, en riktig win-win-situation för alla inblandade, inklusive Orio.

  Desto mer obegripligt att Orio inte längre stöder bloggen sedan 2020! Vad var orsaken till detta? Även åtstramningsåtgärder? Det skulle vara fel ställe, Orio klipper av armen den sitter på. Eller fanns det ingen anledning alls eller är det hemligt? Enligt rapporterna hade bloggteamet alltid ett mycket bra förhållande till Orio, det var besök i Eschborn etc.

  Btw: Planeras en rabattkampanj för vårdelar från Orio i år? Vet du redan något? Om så är fallet skulle det vara bra om Orio också kunde publicera kampanjen eller artiklarna online, jag hade redan föreslagit förra året. Detta genererar intresse och förväntan och du går ändå till Saab-återförsäljaren för att titta på saker.

  Alla Saab-fans har en bra resa och en trevlig vecka! 🙂

  12
  1
  Svara
  • För att förhindra rykten i scenen: Orio har inte stött bloggen sedan 2020, vilket är sant. Separationen av vägarna var inte ett beslut från Eschborn (eller Sverige) för att spara kostnader, utan ett beslut från vår sida.

   Svara
 • Hej Tom. Vet du något om österrikiska nummer?

  Svara
  • Tyvärr nej. Kan vara att Österrike kommer att hittas i siffrorna på den tyska marknaden. Eller också under “Andra”.

   Svara
 • Det är synd med de engelska Saaberna, eftersom vissa företag ibland har riktigt fina fordon som ofta bara tas isär eftersom de har rattet på fel sida. Men jag tror inte att det bara påverkar Saabs, du kan ofta se andra bilar som säljs relativt billigt.
  Om möjligt skulle jag också vara intresserad av siffror från Österrike.
  Det finns också länder med Saab-tillväxt, Saab-fans i Slovakien och Tjeckien importerar Saabs och de befintliga fordonen försöks bevaras så bra som möjligt.

  Svara
 • Åh, tack för att du klargjorde missförståndet! Men separationen på bloggsidan är ännu mer intressant ... okej, jag slutar fråga! 😉

  Svara
 • Intressant information som du kan läsa av med slump på kanten. Bloggen bröt upp med Orio för månader sedan. Synd, jag skulle ha varit intresserad av detaljer. Någon gång på hösten var det ett inlägg med motvind eller något. Var det Orio? Jag kommer förmodligen aldrig att veta. Inte bra för Orio, naturligtvis inte bra alls. Men inte heller för workshops. De aktuella kampanjerna kom nästan uteslutande via bloggen. Hur kommer du att kommunicera i framtiden när du är ute?

  Svara
 • BRITISKA SAABS - Ken-Daniel S.

  Att slaktera Saab bara för att de har "rattet på fel sida" är en riktig skam! 🙂 Konverteringen från höger till vänster är möjlig, till exempel gör Lafrentz i Kiel det (det finns också den sista befintliga högerkörningen 9-5-NG-SportCombi, där, som nyligen rapporterats i bloggen, en omvandling skulle vara möjlig, om kanske inte heller önskvärt).

  Självklart måste insatsen vara värt det - men det kan vara fallet med sällsynta, väl underhållna entusiastbilar. Just eftersom GB var en så bra marknad för Saab, kunde det fortfarande finnas några. Vet du på vilka sätt eller via vilka kontakter och plattformar Saaberna kommer från Storbritannien på kontinenten?

  Svara
 • Trevligt att veta att reservdelsförsörjningen fortsätter att tas om hand. Att scenen fortfarande är så livlig är också tack vare bloggen här.

  Svara
 • @Ebasli

  Här är till exempel en Saab som kom med från Storbritannien, fick rattet på höger sida och har nu hittat sitt nya hem i Tjeckien.

  Det finns flera återförsäljare på Facebook som erbjuder sina engelska Saabs till salu, men har ingen personlig erfarenhet med dem än.

  7
  1
  Svara
 • @ Ken-Daniel S.,

  bra, i det långa loppet är saabs bättre i länder med höger trafik ändå ...

  Även om jag har lärt mig att älska och uppskatta nationen, studerade jag i Storbritannien, men i dag verkar det begränsat på många sätt. Till exempel som ett bra hem för en Saab ...

  Ju mer ombyggnad hos våra direkta grannar och körning i ett EU-land, desto mer föredrar jag det.

  Svara
 • Ken-Daniel S.

  Tack för den fantastiska länken, fina bilder och ett fantastiskt ljud - det var kul! Förutom på hastighetsmätaren ser du naturligtvis inget av konverteringen, synd att det inte finns några före och efter bilder. Men som sagt, bra sak!

  Svara
 • I allmänhet belysningen i alla fordon.
  Om det är trasigt är det det.
  Men du verkar inte förstå där.

  Svara
  • Tyvärr ökar luckorna. Obegripligt, också ur mitt perspektiv.

   Svara
 • @Saab900II,

  betyder "alla fordon" alla Saab eller verkligen alla fordon?

  Jag är rädd att det finns något liknande ...

  Tiderna då många bilar med enhetliga och runda strålkastare var på väg är för länge sedan. Så länge att även denna standard inte längre kan erhållas i alla vanliga storlekar.

  Annars skulle jag köpa mina nya 164 dimljus för min Volvo XNUMX, men de är inte längre tillgängliga. För att inte nämna nya baklyktor. Jag var tvungen att ta till de begagnade och väga in med guld.

  Men hur som helst, med den främre och bakre lampans moderna natur, är det mycket svårt för mig att föreställa mig att det fortfarande finns någon tillverkare i vårt kastföretag som faktiskt har för avsikt att säkerställa det långsiktiga utbudet av reservdelar för årligen ändrade mönster.

  De satsar alla på nästa skrotningsbonus eller körförbud och e-mobilitet och uppmuntras politiskt. Också från miljöpartiet. En envägsdeposition bör faktiskt tas ut på dagens bilar. Det som händer är helt ansvarslöst. I alla fall är det inte hållbart ...

  Svara
 • @ H. Hürsch och Saab900II

  Det kommer inte bara att vara den framtida bristen på reservdelar, utan också priserna för det kommer att förvandla en hanterbar frontskada, till exempel från spel, till en ekonomisk totalförlust!
  Branschen är glad ...

  Till Saab på gatan:
  Jag har rest i en vecka och kört från norr med 9000 i djupa söder och till Schweiz. Jag mötte två 9-3I, nr 9-5, nr 9-3II, ingenting på hela rutten. 900 och 9000 har försvunnit i alla fall och du tittar redan på ifrågasatt - okänd exotisk. De känner sig nu mindre och mindre.

  Svara
 • @ GP362,

  ja, det är en ond cirkel. Ju sämre utbud av delar, desto mer lukrativa slaktfestivaler blir, desto färre gamla bilar finns och desto mindre är det värt att förse dem med nya delar och så vidare.

  Många delar revideras och byts bara ut. Motorer, startmotorer, bromsok, radiatorer, dragben ...

  Jag skulle föredra att bara använda nya delar. Men det finns också en viss komfort i en reviderad bromsok. Bromssystemet i en gammal bil revideras med reviderade delar, och leveransstatus uppnås nästan helt utan skrot, avfall eller användning av resurser. Detta är ungefär det motsatta av det som är vanligt i det kastade samhället.

  Bara dumt att detta alltid hotar att misslyckas på vissa delar. Om belysningen.

  Något positivt i slutet:
  Träffade en vacker 900 I i morse. Och bara igår en 900 Ii eller 9-3 I Cabrio på samma rutt nästan samma plats. För Saab är det långt ifrån kväll varje dag.

  Svara
 • Slakten är bara inte synd utan gör det möjligt för en annan Saab att fortsätta leva. De demonteras inte och skrotas sedan. Det finns inget stort mervärde om en Saab "lever vidare" i Storbritannien och en kopia går till pressen här. Vissa delar är endast tillgängliga som begagnade delar eller de tillgängliga nya delarna är av underjordisk kvalitet.

  Svara
 • Om en Saab som inte längre är i gott skick donerar sina organ för en mycket välbevarad Saab, är det alltid bättre än att helt enkelt ge den till pressen. Antalet fordon som dras ur trafiken kommer troligen att accelerera mer och mer. Endast “galna” entusiaster kommer att få reservdelarna vägd in med guld. Den ekonomiska knockouten är programmerad som ett normalt nyttofordon vid någon tidpunkt. Inte bara på grund av priserna, utan också på grund av tillgången på nödvändiga reservdelar.

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.