Orio kvartalssiffror. Ett land skiljer sig från resten.

Om du är intresserad av hur Saab-scenen utvecklas i de enskilda länderna bör du titta på Orio ABs kvartalsvisa siffror. Siffrorna från företaget som kommer från Saab Parts AB representerar marknadsutvecklingen. Det är fortfarande ansvarig för en stor del av reservdelarna till Saab. Det fjärde kvartalet utvecklades konsekvent, med endast en marknad som skiljer sig från resten av fältet.

Orio kvartalssiffror. Ett land flyr.
Orio kvartalssiffror. Ett land flyr.

Strikt kostnadskontroll och personalnedskärningar påverkar. Trots en försäljningsnedgång på 17% till 113 miljoner kronor (10,73 miljoner euro) förbättrades rörelseresultatet till en liten förlust före skatt på 1 miljon kronor (95.000 41 euro). En förlust på 39 miljoner kronor var fortfarande på Orios böcker förra året. Bruttomarginalen på 41% var något under föregående års nivå på 219%. Antalet köptes också med en minskning av personalen, vilket nästan var ljudlöst. 165 anställda över hela världen arbetade för Orio sedan för ett år sedan, idag är det bara XNUMX.

Färre fordon = mindre försäljning

Storbritannien var en gång den viktigaste europeiska marknaden för Saab efter Sverige. Men framtiden ser inte bra ut, vilket endast delvis beror på en åldrande fordonspopulation. Landets osäkra framtid efter att ha lämnat EU spelar också en roll. Saabs aktiestal återspeglar situationen. Varje år förlorar ön cirka 10.000 1 fordon, av vilka några är bra, som ofta återvinns på fastlands-Europa och används för att få reservdelar. Från och med 2020 januari 96.505 fanns det 24.960 XNUMX Saab i Storbritannien. En hög procentandel, XNUMX XNUMX fordon, är registrerad som inte längre registrerad.

Försäljningsförlusten fortsätter i enlighet därmed. Storbritannien rapporterar en nedgång på 9%, Nordamerika med 14% och de skandinaviska länderna med 16%. den hoppas under tredje kvartalet har en stabilisering av försäljningen på dessa marknader inte gått i uppfyllelse.

Ett land skiljer sig från resten

Efter en överraskande försäljningsnedgång under tredje kvartalet 3 kunde den tyska marknaden rapportera goda siffror till Sverige. Dotterbolaget i Eschborn kunde bryta sig loss från den allmänna trenden och leverera försäljningen på samma nivå som föregående år. Tyskland är återigen undantagsmarknaden och blir viktigare än någonsin för modern i Nyköping.

Vad är anledningen till den exceptionella situationen på en marknad som var en av de svåra regionerna för varumärket fram till 2011? Det är en harmonisk blandning av olika faktorer. Det finns en aktiv Saab-scen som kan betraktas som relativt homogen. Under årens lopp har de aktiva med framgång etablerat evenemang och mässor. Saab är representerad på nästan alla viktiga klassiska utställningar, evenemang äger rum under hela året. Dedikerade serviceföretag tar hand om underhåll, restaurering och import av fordon. Nätverket av oberoende och auktoriserade verkstäder är betydande för ett varumärke som inte längre producerar. Dessutom är Saabblog en online-tidning som publiceras nästan dagligen. Gjord av människor som kör en Saab varje dag, inte journalister. Alla som är intresserade av varumärket kommer att levereras från många källor såväl som från en tillverkningstillverkare.

Tydlig Saab-strategi

Orio AB har meddelat att de kommer att fortsätta att förbättra reservdelssituationen för Saab-fordon i framtiden. Kunderna bör fortsätta att ha tillgång till ett omfattande utbud av Saabs originalreservdelar och ett urval av kvalificerade verkstäder i framtiden. En tydlig Saab-strategi som är ett välkommet uttalande för alla som vill fortsätta att köra en Saab. Men Saab-scenen har mognat de senaste åren. Hålen i reservdelsförsörjningen fylls också av små leverantörer och entusiaster. Ibland även med delar som har förbättrats jämfört med originalet (Mer om detta i en av följande artiklar). En utmaning för Nyköping.

22 tankar om “Orio kvartalssiffror. Ett land skiljer sig från resten."

 • blank

  Om en Saab som inte längre är i gott skick donerar sina organ till en mycket välbevarad Saab, är det alltid bättre än att bara ge det till pressen. Antalet fordon som tas ut ur cirkulation kommer sannolikt att öka mer och mer. Bara "galna" entusiaster låter sedan reservdelarna väga i guld. Som en normal nyttofordon är den ekonomiska knockout programmerad någon gång. Inte bara på grund av priserna utan också på grund av tillgången på nödvändiga reservdelar.

 • blank

  Slakten är inte bara synd utan låter en annan Saab leva vidare. De demonteras inte och skrotas sedan. Det finns inget stort mervärde om en Saab "lever vidare" i Storbritannien och en kopia går i pressen här. Vissa delar är endast tillgängliga som begagnade delar eller de tillgängliga nya delarna är av underjordisk kvalitet.

 • blank

  @ GP362,

  ja, det är en ond cirkel. Ju sämre utbud av delar, desto mer lukrativa slaktfestivaler blir, desto färre gamla bilar finns och desto mindre är det värt att förse dem med nya delar och så vidare.

  Många delar revideras ofta och byts ut. Motorer, startmotorer, bromsok, radiatorer, länkarmar ...

  Jag skulle föredra att bara använda nya delar. Men det finns också en viss komfort i en reviderad bromsok. Bromssystemet i en gammal bil revideras med reviderade delar, och leveransstatus uppnås nästan helt utan skrot, avfall eller användning av resurser. Detta är ungefär det motsatta av det som är vanligt i det kastade samhället.

  Bara dumt att detta alltid hotar att misslyckas på vissa delar. Om belysningen.

  Något positivt i slutet:
  Träffade en vacker 900 I i morse. Och bara igår en 900 Ii eller 9-3 I Cabrio på samma rutt nästan samma plats. För Saab är det långt ifrån kväll varje dag.

 • blank

  @ H. Hürsch och Saab900II

  Det kommer inte bara att vara den framtida bristen på reservdelar, utan också priserna för det kommer att förvandla en hanterbar frontskada, till exempel från spel, till en ekonomisk totalförlust!
  Branschen är glad ...

  Till Saab på gatan:
  Jag har varit på väg i en vecka och kört 9000 från norr till djupa söder och Schweiz. Under hela rutten träffade jag bara TVÅ 9-3I, ingen 9-5, ingen 9-3II, ingenting. 900 och 9000 har försvunnit i alla fall och man ses redan ifrågasättande - okänd exotisk. De känns snabbt mindre nu.

 • blank

  @Saab900II,

  betyder "alla fordon" alla Saab eller egentligen alla fordon?

  Jag är rädd att det finns något i det ...

  Tiderna då många bilar med enhetliga och runda strålkastare var på väg är för länge sedan. Så länge att även denna standard inte längre kan erhållas i alla vanliga storlekar.

  Annars skulle jag köpa mina nya 164 dimljus för min Volvo XNUMX, men de är inte längre tillgängliga. För att inte nämna nya baklyktor. Jag var tvungen att ta till de begagnade och väga in med guld.

  Men hur som helst, med den främre och bakre lampans moderna natur, är det mycket svårt för mig att föreställa mig att det fortfarande finns någon tillverkare i vårt kastföretag som faktiskt har för avsikt att säkerställa det långsiktiga utbudet av reservdelar för årligen ändrade mönster.

  De satsar alla på nästa skrotningsbonus eller körförbud och e-mobilitet och uppmuntras politiskt att göra det. Även från miljöpartiet. En envägs deposition bör faktiskt tas ut på dagens bilar. Vad som händer just nu är helt oansvarigt. I alla fall är det inte hållbart ...

 • blank

  I allmänhet belysningen i alla fordon.
  Om det är trasigt är det det.
  Men du verkar inte förstå där.

  • blank

   Tyvärr ökar luckorna. Obegripligt, också ur mitt perspektiv.

 • blank

  Ken-Daniel S.

  Tack för den fantastiska länken, fina bilder och ett fantastiskt ljud - det var kul! Förutom hastighetsmätaren kan du naturligtvis inte se någonting av konverteringen, det är synd att det inte finns några före-och-efter-bilder. Men, som sagt, jättebra!

 • blank

  @ Ken-Daniel S.,

  bra, på sikt är Saabs förmodligen bättre i länder med högertrafik ändå ...

  Även om jag har älskat och uppskattat nationen, efter att ha studerat i Storbritannien, verkar det för mig idag vara begränsat på många sätt. Till exempel som ett bra hem för en Saab ...

  Ju mer ombyggnad hos våra direkta grannar och körning i ett EU-land, desto mer föredrar jag det.

 • blank

  @Ebasli

  Här är till exempel en Saab som kom med från Storbritannien, fick rattet på höger sida och har nu hittat sitt nya hem i Tjeckien.

  Det finns flera återförsäljare på Facebook som erbjuder sina engelska Saabs till salu, men har ingen personlig erfarenhet med dem än.

  7
  1
 • blank

  Trevligt att veta att reservdelsförsörjningen fortsätter att tas om hand. Att scenen fortfarande är så livlig är också tack vare bloggen här.

 • blank

  BRITSKA SAABS - Ken-Daniel S.

  Att slakta Saabs bara för att de har ”ratten på fel sida” är verkligen synd igen! 🙂 Omvandlingen från höger till vänster är möjlig, t.ex. Lafrentz i Kiel gör det (det är där den senaste befintliga högerstyrda 9-5 NG SportCombi finns, som, som nyligen rapporterats i bloggen, skulle kunna konverteras, om kanske inte heller önskvärt).

  Naturligtvis måste ansträngningen vara värt det - men det kan vara fallet med sällsynta, välskötta entusiastiska fordon. Speciellt för att GB var en så bra marknad för Saab, kunde det fortfarande finnas några. Vet du hur eller via vilka kontakter och plattformar Saabs från Storbritannien kommer till kontinenten?

 • blank

  Intressant information som du kan läsa av med slump på kanten. Bloggen bröt upp med Orio för månader sedan. Synd, jag skulle ha varit intresserad av detaljer. Någon gång på hösten var det ett inlägg med motvind eller något. Var det Orio? Jag kommer förmodligen aldrig att veta. Inte bra för Orio, naturligtvis inte bra alls. Men inte heller för workshops. De aktuella kampanjerna kom nästan uteslutande via bloggen. Hur kommer du att kommunicera i framtiden när du är ute?

 • blank

  Åh, tack för att rensa upp missförståndet! Men separationen från bloggens sida är ännu mer intressant .... det är okej, jag slutar fråga! 😉

 • blank

  Det är synd med de engelska Saaberna, för vissa företag har ibland riktigt fina fordon som ofta bara tas isär eftersom de har ratten på fel sida. Men jag tror inte att det bara påverkar Saabs, du kan ofta se andra bilar som säljs relativt billigt.
  Om möjligt skulle jag också vara intresserad av siffror från Österrike.
  Det finns också länder med Saab-tillväxt, Saab-fans i Slovakien och Tjeckien importerar Saabs och de befintliga fordonen försöks bevaras så bra som möjligt.

 • blank

  Hej Tom. Vet du något om österrikiska nummer?

  • blank

   Tyvärr inte. Det är möjligt att Österrike återfinns i siffrorna för den tyska marknaden. Eller också under "Andra".

 • blank

  Mycket sammanhängande analys, särskilt av situationen i Tyskland. Saab-bloggen har en mycket betydande andel av Saab-scenens fortsatta existens (snarare till och med utvidgningen) och i ägarnas lojalitet mot deras åldrande eller kommande Saab-skatter, som naturligtvis de goda och dedikerade Saab-verkstäderna - om som bloggen med rätta rapporterar. En mycket framgångsrik cykel, en riktig vinn-vinn-situation för alla inblandade, inklusive Orio.

  Desto mer obegripligt att Orio inte längre stöder bloggen sedan 2020! Vad var orsaken till detta? Även åtstramningsåtgärder? Det skulle vara fel ställe, Orio klipper av armen den sitter på. Eller fanns det ingen anledning alls eller är det hemligt? Enligt rapporterna hade bloggteamet alltid ett mycket bra förhållande till Orio, det var besök i Eschborn etc.

  Btw: Planeras en rabattkampanj för vårdelar från Orio i år? Vet du redan något? Om så är fallet skulle det vara bra om Orio också kunde publicera kampanjen eller artiklarna online, jag hade redan föreslagit förra året. Detta genererar intresse och förväntan och du går ändå till Saab-återförsäljaren för att titta på saker.

  Alla Saab-fans har en bra resa och en trevlig vecka! 🙂

  12
  1
  • blank

   För att förhindra rykten i scenen: Orio har inte stött bloggen sedan 2020, vilket är sant. Separationen av vägarna var inte ett beslut från Eschborn (eller Sverige) för att spara kostnader, utan ett beslut från vår sida.

 • blank

  Varför har ORIO inte kunnat producera belysningselementen som främre eller bakre belysning - Lightbar från NG i flera år? För mig är inte en pålitlig partner. Det är synd om våra unika fordon.

 • blank

  Hi Tom
  Jag skulle vara intresserad av hur den statistiska jämförelsen, omsättningen till antalet invånare ser ut 🙂
  Hälsningar från SAA-landet Schweiz
  Fredy

  • blank

   Skulle vara intressant. Men det kan inte göras på grundval av de publicerade kvartalsuppgifterna. Skandinavien visas som ”Nord”. Endast Tyskland, Nordamerika och ön i Nordsjön registreras separat. Alla andra länder, inklusive troligen Schweiz, är listade under "Övriga".

Kommentarer är stängda.