164 års tradition - GM begravs Holden

Ett stort märke, en lång tradition. Holden grundades i södra Australien 1856 som en tillverkare av häst sadlar. Bilar hade byggts sedan 1908. Amerikanerna anslöt sig 1931 och företaget hade varit en del av GM i 89 år. den sista slutet kommer 2021. Inte överraskande började nedgången dyka upp. Produktionen i Australien stoppades 2017 då 2.900 XNUMX anställda förlorade sina jobb.

Holden Commodore - ett stort namn. Men bara en Opel Insignia
Holden Commodore - ett stort namn. Men bara en Opel Insignia. Bild: Holden

Sedan den tiden har Holden-fordon bara importerats, och GM-rutinerna innebär konsekvent märkningsteknik. En en gång stolt Holden Commodore är nu bara ett derivat baserat på Opel / Buick, egna utvecklingar är en saga historia. Varumärket har tappat enorm marknadsandel sedan slutet av sin lokala produktion. Anledningen till detta är det ytterligare tillbakadragandet från marknaderna för högerstyrda fordon. De kvantiteter som kan säljas där är hanterbara, men ansträngningarna för homologering av nya fordon är stora på grund av inkonsekventa regler. Storbritannien har redan lämnat GM med försäljningen av Vauxhall till PSA-gruppen, nu följer andra regioner utöver Australien med Nya Zeeland och Thailand. Den thailändska GM-anläggningen säljs till den kinesiska tillverkaren Great Wall som kan ytterligare befästa sin marknadsposition i Asien. Detroit planerar att samla de frigjorda medlen i investeringar i framtida tekniker.

Holden och Saab var hemma under GM-taket under många år. Det första samarbetet inleddes 1993. Australierna letade efter en resa till den nya Holden Commodore. De kom över turbodrivningarna från Södertälje, som representerade den modernaste motorkonstruktionen. Två testfordon byggdes, men motorerna gick aldrig i serieproduktion. Opel saboterade Holden - Saab-samarbetet, vi gjorde drama för ett år sedan Veröffentlicht.

Holden motorer för Saab

Användningen av Holden V6-motorn var mer framgångsrik i Saab-världen. Basmotorn från australiensisk produktion är i princip en robust, ärlig drivning. Saab var turbokompetenscentret i GM-nätet på 2000-talet och optimerade basmotorn för användning i Saab 9-3 II och andra fordon. Först med 250 och senare med 280 hk var enheten en törstig möjlighet att köra en svensk bil med 6 cylindrar, men alltid med lite körkul i bakgrunden. I det smala motorrummet på 9-3 termiskt belastat var 280 hk den högsta expansionsnivån från fabriken. När det gäller maskinens hälsa rekommenderades ytterligare kraft endast med en större luftkylare.

Förra gången australisk teknik användes i Saab var 2011 med den nya 9-5 och Saab 9-4x. 300 hk var det kraftigste expansionssteget i de reviderade motorerna. Endast Saab-tunern Hirsch hällde lite mer kraft.

Med Holden begraver amerikanerna ett annat traditionellt märke. Inte utan miljarder australiska skattedollar genom åren subventionen att ha fått. Parallellerna med Saab och Sverige, där staten investerade miljarder i infrastrukturen för att säkra platsen, kan knappast förbises. Det finns fortfarande 185 byråer med Holdens bokstäver om byggnaden, vars framtid nu är osäker. 600 av de återstående 800 Holden-anställda förlorar också sina jobb. 200 återstående anställda tar hand om hanteringen och leveransen av reservdelar. Den legendariska Lang Lang Proving Ground, moderniserad för två år sedan med ett tvåsiffrigt miljonbelopp, överges och är till salu.

GM tar tillbaka Hummer 2021

GM verkar vara en industriell dinosaurie som konstruerar sin nedåtgående spiral. Kostnadsbesparingar följs alltid av förlust av marknadsandelar och följd av att hela regioner upphör. En sorglig situation för ett stolt, gammalt företag som en gång hade rätt till global närvaro.

Man verkar inte ha ett avgörande svar för framtiden. Eller kanske det är och det är väldigt amerikansk. Efter slutet av Pontiac, Saab, Saturn, Oldsmobil och separationen av Opel och Vauxhall, tar Detroit tillbaka ett dött märke. Hummer-varumärket på alla platser ska återupplivas enligt planerna i Detroit. Etiketten i gruppen, som förmodligen är den minst missade av fansen, bör säkerställa framtiden från 2021. Med en elbil drömmarna om levd hållbarhet och utsläppsfri rörlighet mognar.

Värden som Hummer och de begränsade socialt kompatibla fordonen aldrig stod för. Några av de övergivna GM-märkena, inklusive Saab, skulle ha varit bättre lämpade för en ren elektrisk återfödelse. Cirka 2,2 miljarder dollar går till återupplivning. Köpare beslutar om pengarna ska investeras på ett intelligent sätt.

10 tankar också "164 års tradition - GM begravs Holden"

 • Ledsen, ledsen men för mig ännu ett bevis aldrig, aldrig, aldrig för att köpa något från GM-produktion. Detta har redan hänt tidigare. Det andra fordonet var dyrare men definitivt inte GM. I allmänhet har jag de senaste åren gjort ett uttalande om vem som vill köpa de "stora murken" alls. Hummer elektrisk? Verkligen ett lysande beslut, även om delen har plats för ett kraftverk. Se ett kol- eller oljedrivet kraftverk som producerar el som passar resten av tekniken. Men är absolut nödvändigt för en resa i landet med obegränsade möjligheter. Eller från ett GM-perspektiv bör varje stad nu täckas med Hummer-e-mobiler.

  Svara
 • Sedan Opel kunde lämna GM har de varit i svart igen. Varför bara ?!

  12
  Svara
 • Som alltid insiktsfull och informativ. Tack Tom.

  Även om artikeln verkar balanserad för mig, är brådskan att konstruera en förståelig strategi för GM: er inte riktigt bra ...

  Jag tycker som mest lite förståelse och lite avkänning för den ena eller den andra reträtten i de bakre hörnen av min hjärnskränningar.

  Men hur som helst, det är lite tröst för mig. Om GM var på väg till framgång efter försäljningen av Saab, skulle det skada mycket mer. Att man ser en e-hummer som den sista livlinjen, att man tycker att en (förmodligen dålig) kopia av den (dumma) cyberbilen är en stor hit, är också en viss tillfredsställelse. Måtte GM-gruppen helt enkelt följa märken som har kastat dem i avgrunden och är bra ...

  15
  1
  Svara
 • ... och bra är ...
  Det finns inget att lägga till.

  Svara
 • Någon gång upphör lyckan för varje företag att existera trots sig själv.

  Svara
 • GM borde aldrig ha hanterat Saab. Kineserna visar imponerande potentialen hos svenska bilmärken på VOLVO. Priserna som VOLVO ringer är nu ett kind, men de gör det för att de kan göra det. Saab skulle också ha haft denna potential.

  Svara
 • Jag tror inte att kineserna klarar sig Volvo så bra och det kommer bara att vara en tidsfråga innan kineserna blir av med Volvo-frågan.
  När det gäller GM, ett företag som inte ville förstå Europa och aldrig förstått det.
  Bort ifrån mig med dig.
  Ja, även om Opel skulle välsigna timingen är det mer än bara jämfört med Saab-varumärket.

  2
  1
  Svara
 • Jag undrar hur snart GM blir ett enkelt samarbete för finansiella tjänster, det vill säga: "Vi lånar ut pengar", som ärligt talat, de har förrått själva kärnan i fordonstillverkning i denna värld ... ...

  Svara
 • Förstod amerikanerna européerna någon gång ???
  Jag saknar inga GM-fordon (nuförtiden).
  Så jag kan se drama ...

  Svara
 • Huruvida en stor elektrisk pickup är särskilt smart eller hållbar ses förmodligen annorlunda i Europa och Nordamerika.

  Faktum är att amerikanska tillverkare i Nordamerika dominerar marknaden för stora pickuper och troligen fortfarande kan tjäna pengar relativt lätt.
  Men japanerna engagerar sig också där och européer tittar redan på det. Och det finns också en trend mot elbilar, Tesla har introducerat sin cyberbil, Ford har meddelat en elektrisk F-150 och två startups, Rivian och Bollinger, är i startblocken.

  Det var inte att förvänta sig att GM frivilligt skulle lämna marknaden där de fortfarande är rimligt stora för konkurrensen. Det återstår att se om de kommer att ha den högra pilen i sin pekare med GMC Hummer EV.

  Och han kommer förmodligen inte att rädda GM varken, förr eller senare i USA, du måste acceptera att det finns mer än att bara konvertera bilarna till en annan form av energi.
  Vi får se om gruppen som tog turboladdaren till den massproducerade bilserien (kanske butiken kunde ha anslutit mer med Saab) kommer att ha en annan framtidsinriktad idé ...

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.