164 års tradition - GM begravs Holden

Ett stort varumärke, en lång tradition. Holden grundades i södra Australien 1856 som en tillverkare av häst sadlar. Bilar har byggts sedan 1908. Amerikanerna kom ombord 1931 och företaget tillhörde GM i 89 år. Det sista slutet är nu 2021. Inte överraskande var nedgången på väg. Produktionen i Australien stoppades 2017 då 2.900 XNUMX anställda förlorade sina jobb.

Holden Commodore - ett stort namn. Men bara en Opel Insignia
Holden Commodore - ett stort namn. Men bara en Opel Insignia. Bild: Holden

Sedan dess har Holden-fordon endast importerats och GM har konsekvent bedrivit märketeknik. En en gång stolt Holden Commodore är nu bara ett derivat baserat på Opel / Buick, egna utvecklingar hör till det förflutna. Varumärket har tappat massiva marknadsandelar sedan slutet av sin lokala produktion. Anledningen till slutet är ytterligare ett tillbakadragande från marknaderna för högerstyrda fordon. De kvantiteter som kan säljas där är hanterbara, men arbetet med att homologera nya fordon är högt på grund av inkonsekventa regler. Storbritannien har redan lämnat GM med försäljningen av Vauxhall till PSA Group, och Australien följs nu av andra regioner med Nya Zeeland och Thailand. Den thailändska GM-anläggningen kommer att säljas till den kinesiska tillverkaren Great Wall, som därmed kommer att kunna ytterligare befästa sin marknadsposition i Asien. Detroit planerar att samla de medel som frigörs i investeringar i framtida teknik.

Holden och Saab var hemma under GM-taket under många år. Det första samarbetet inleddes 1993. Australierna letade efter en resa till den nya Holden Commodore. De kom över turbodrivningarna från Södertälje, som representerade den modernaste motorkonstruktionen. Två testfordon byggdes, men motorerna gick aldrig i serieproduktion. Opel saboterade Holden - Saab-samarbetet, vi gjorde drama för ett år sedan Veröffentlicht.

Holden motorer för Saab

Användningen av Holden V6-motorn i Saab-världen var mer framgångsrik. Basmotorn från australiensisk produktion är i grunden en robust, ärlig körning. Saab var turbokompetenscenter i GM-gruppen på 2000-talet och optimerade basmotorn för användning i Saab 9-3 II och andra fordon. Först med 250, senare med 280 hk, var körningen ett törstigt sätt att köra en svensk bil med 6 cylindrar, men alltid med en del körkul i bakgrunden. I det trånga motorrummet på 9-3 representerade 280 hk från fabrik det högsta expansionssteget. Ytterligare effekt rekommenderades endast med en större intercooler med tanke på maskinens hälsa.

Förra gången australisk teknik användes i Saab var 2011 med den nya 9-5 och Saab 9-4x. 300 hk var det kraftigste expansionssteget i de reviderade motorerna. Endast Saab-tunern Hirsch hällde lite mer kraft.

Med Holden begraver amerikanerna ett annat traditionellt märke. Inte utan miljarder australiska skattedollar genom åren subventionen att ha fått. Parallellerna till Saab och Sverige, där staten investerade miljarder i infrastruktur för att säkra platsen, kan knappast förbises. Det finns fortfarande 185 byråer med Holden-logotypen på byggnaden, vars framtid nu är osäker. 600 av de återstående 800 Holden-anställda kommer också att förlora sina jobb. 200 återstående anställda tar hand om bearbetning och leverans av reservdelar. Den legendariska Lang Lang Proving Ground, som bara moderniserades för två år sedan med en tvåsiffrig miljonssumma, avgår och är till salu.

GM tar tillbaka Hummer 2021

GM verkar vara en industriell dinosaurie som konstruerar sin nedåtgående spiral. Kostnadsbesparingar följs alltid av förlust av marknadsandelar och följd av att hela regioner upphör. En sorglig situation för ett stolt, gammalt företag som en gång hade rätt till global närvaro.

Man verkar inte ha ett avgörande svar för framtiden. Eller kanske hon är, och hon är väldigt amerikansk. Efter avslutandet av Pontiac, Saab, Saturn, Oldsmobil och separationen av Opel och Vauxhall, tar Detroit tillbaka ett dött varumärke. Ironiskt nog ska Hummer-märket återupplivas enligt planerna i Detroit. Etiketten i gruppen, som förmodligen är den minst missade av fansen, bör ta hand om framtiden från 2021. Med en elektrisk lastbil mognar drömmar om levande hållbarhet och utsläppsfri rörlighet.

Värden som Hummer och de begränsade socialt kompatibla fordonen aldrig stod för. Något av de avvecklade GM-märkena, inklusive Saab, skulle ha varit bättre lämpade för en helt elektrisk återfödelse. Cirka 2,2 miljarder dollar kommer att gå till väckelsen. Köpare kommer att avgöra om pengarna ska investeras intelligent.

10 tankar om “164 års tradition - GM begravs Holden"

 • blank

  Huruvida en stor elektrisk pickup är särskilt smart eller hållbar ses förmodligen annorlunda i Europa och Nordamerika.

  Faktum är att amerikanska tillverkare i Nordamerika dominerar marknaden för stora pickuper och troligen fortfarande kan tjäna pengar relativt lätt.
  Men japanerna engagerar sig också där och européer tittar redan på det. Och det finns också en trend mot elbilar, Tesla har introducerat sin cyberbil, Ford har meddelat en elektrisk F-150 och två startups, Rivian och Bollinger, är i startblocken.

  Det var inte att förvänta sig att GM frivilligt skulle lämna marknaden där de fortfarande är rimligt stora för konkurrensen. Det återstår att se om de kommer att ha den högra pilen i sin pekare med GMC Hummer EV.

  Och han kommer förmodligen inte att rädda GM varken, förr eller senare i USA, du måste acceptera att det finns mer än att bara konvertera bilarna till en annan form av energi.
  Låt oss se om gruppen, som bland annat har fört turboladdaren till storskaliga personbilar (kanske den kunde ha kopplat butiken mer med Saab), kommer att ha en annan hållbar idé ...

 • blank

  Förstod amerikanerna européerna någon gång ???
  Jag saknar inga GM-fordon (nuförtiden).
  Så jag kan titta på dramat ...

 • blank

  Jag undrar hur snart GM blir en enkel finansiell tjänst, dvs: "Vi lånar ut pengar", som ärligt talat, de har förrått själva kärnan i fordonstillverkning i denna värld …… ..

 • blank

  Jag tror inte att kineserna klarar sig Volvo så bra och det kommer bara att vara en tidsfråga innan kineserna blir av med Volvo-frågan.
  När det gäller GM, ett företag som inte ville förstå Europa och aldrig förstått det.
  Bort ifrån mig med dig.
  Ja, även om Opel skulle välsigna timingen är det mer än bara jämfört med Saab-varumärket.

  2
  1
 • blank

  GM borde aldrig ha hanterat Saab. Kineserna visar imponerande potentialen hos svenska bilmärken på VOLVO. Priserna som VOLVO ringer är nu ett kind, men de gör det för att de kan göra det. Saab skulle också ha haft denna potential.

  10
 • blank

  Någon gång upphör lyckan för varje företag att existera trots sig själv.

 • blank

  ... och är bra ...
  Det finns inget att lägga till.

 • blank

  Som alltid insiktsfull och informativ. Tack Tom.

  Även om artikeln verkar balanserad för mig kanske jag inte riktigt lyckas med tricket att konstruera någon begriplig GM-strategi ...

  Jag tycker som mest lite förståelse och lite avkänning för den ena eller den andra reträtten i de bakre hörnen av min hjärnskränningar.

  Men hur som helst, det ger mig lite tröst. Om GM var på väg till framgång efter försäljningen av Saab, skulle det skada mig mycket mer. Att du nu ser en e-Hummer som den sista livlinan, att du anser att en (förmodligen dålig) kopia av den (dumma) Cybertruck är en stor framgång, det är en viss tillfredsställelse. Må GM-gruppen helt enkelt följa de varumärken som har drivit dem i avgrunden och är bra ...

  15
  1
 • blank

  Sedan Opel kunde lämna GM har de varit i svart igen. Varför bara ?!

  13
 • blank

  Ledsen, ledsen, men för mig ännu ett bevis på att aldrig, aldrig, aldrig köpa något från GM-produktion. Detta har redan hänt tidigare. Det andra fordonet var dyrare men definitivt inte bra.I allmänhet har jag under de senaste åren hört talas om vem som vill köpa den ”stora botten” alls. Elektrisk hummer? Verkligen ett lysande beslut, även om delen har plats för ett kraftverk. Om du ser ett kol- eller oljekraftverk som producerar el skulle det passa in i resten av tekniken. Men det är absolut nödvändigt för en resa över land i obegränsade möjligheter. Eller, från GM: s synvinkel, bör varje stad täckas med Hummer e-mobiler.

Kommentarer är stängda.