Besöker Saab-instansen i Kiel

Ensam med rubriken fångar jag förbittring från vissa delar av Saab-scenen igen. Men det är så. Jag är i Kiel för ett kontrollbesök, om du vill. Släpp till slut Markus Lafrentz igen. Som bloggare borde du vara mycket. Påverkan, som det säger på Neuland-tyska. Influencer, som jag inte gillar att höra. Observatören är mer lämplig eftersom jag har följt Saab-gemenskapen i flera år. Titta på vad som händer, hur workshops och märken utvecklas efter 2011.

Besöker Saab Lafrentz i Kiel
Besöker Saab Lafrentz i Kiel

Markus och jag - vi har känt varandra länge. Kontakten är kontinuerlig och jag känner knappast någon som har levt Saab lika konsekvent som han har gjort i flera år. Med varje nytt besök i Kiel noterar jag de små förändringarna, detaljerna. Till exempel finns det dessa ikoniska Saab-koppar vid kaffebänken, som var någonstans i poolen och nu har dykt upp igen. Populärt bland besökare, varför deras bestånd smälter på ett nästan obegripligt sätt som isen på sommaren. Ja, jag skulle också vilja ha en. Men inte så här.

Kieler Erde, ren Saab-känsla

Lafrentz-återförsäljaren är väldigt Saab, mycket ikonisk. Och det fortsätter att utvecklas på egen hand. Varumärket finns inte längre, och med dess bortgång finns det inga myndigheter som kunde ha föreskrivit vidareutveckling. Du använder friheterna. Saab-kolonnen i hörnet bär bokstäverna modernt svartvitt i NEVS-stil. Fantastiska klassiker som en 9000 CC Turbo, en Sonett och en av två Saab 9000 managementbilar i XXL-format parkeras i utställningen. Bilen, säger Markus till mig, skulle aldrig ha lämnat Sverige. Det är en del av Saabs historia, nära kopplad till Trollhättan.

Nu är den här, nu restaurerad, för museet i Trollhättan kunde inte hitta en plats för det. Det är inte till salu. Inte heller är 900 II i nybilskick. Första hand, otroligt vacker. Tyvärr, under tiden också otroligt sällsynt. Saab-samhället har inte varit bra med de nyare produkterna från Trollhättan de senaste åren.

Jag promenerar över gården. Saab 9-5 NG, en sportdräkt från pre-serien, kromglas, 9-4x. Markus bör göra dagsbesök på återförsäljare erbjuda som terapi för fans med moralisk saga. Inte enligt recept, utan för en fast ränta. Arbete i verkstaden ingår. Dessa få kvadratmeter Kieljord har gett ren Saab-känsla i åratal. Konsekvent, konsekvent. Markus - Saab-instansen.

Det är verkligen så! Saab-känslan släpper inte honom och hans besättning. Kunderna registrerar detta och är tacksamma för det. Kundkretsen kommer från hela Europa och planeringen fortsätter mot ännu mer Saab. Piloter ville 2020 är redan en klar affär. I något mindre skala, eftersom restaurangbranschen i Kiel inte lätt kan klara av så många fans och plusfordon. Ett något galet ombyggnadsprojekt av en 9-5 NG väntar; Jag skriver om det när det ska bli verklighet. Dessutom har Lafrenz bilhandlare varit den tyska representanten för en tid Maptun.

Saab-instansen är på kurs

Är han nöjd med det han gör? Han säger ja, jag tror på honom. Han kunde sälja ett annat bilmärke om han ville. Tillverkarna presenterar sig alltid, men Markus har ingen önskan om nya bilar och ett band med en grupp. Förlusten av frihet, som han noterar. Bestämmelser, från brickor i säljrummet till utomhusreklam och 1.000 9 andra saker. Inte för honom. Han skulle hellre stanna hos Saab. Verkstaden är alltid full, det saknas brist på projekt och restaureringar. Dessutom spelar försäljningen av välskötta fordon från tidigare äganderätt, dessutom måste han ta hand om 4-XNUMXx och idrottsdräkter för serien.

När det gäller 9-5 NG är han verkligen auktoriteten, även om han kanske inte gillar att höra det. Den sista instansen i frågorna 9-5. Hela Europa, för han tog hand om det tidigt. Ingen annan ville ha det då, säger han. Och hur som helst, han känner sig nöjd i nischen. Han tar inte bara 9-5 NG och 9-4x från USA. Andra exotiska arter hittar också vägen över Atlanten till Kiel. Han importerade en hel del Fiat 500s, den elektriska versionen. De är populära, hittar snabbt ett nytt hem och diversifierar sina aktiviteter lite.

Idag skulle vissa bilhandlare vara glada över att inte ha lossat Saab-skylten så snabbt. Krisen inom bilindustrin växer fram och blir påtaglig. Saab är den lilla, fasta, cykliska klippan i stormen. Jag behöver inte oroa mig. Kiel är på kurs för Saab och dess kunder. Jag ser fram emot nästa besök!

19 tankar om “Besöker Saab-instansen i Kiel"

 • blank

  Maptun & body shop

  Dessutom upplevelsen med individuell acceptans och godkännande. Låter som alla möjliga och omöjliga Saab kan förverkligas i Kiel ...

  @ Tom,
  Finns det andra ändringar förutom 9000 SC och det nuvarande NG-projektet i händerna på kunderna? Riktiga vargar i Saab-päls (sovande) eller till och med styrka idrottare i en muskeltröja?

  Finns det också en liten inställningsscen inom den lilla tyska Saab-scenen eller finns det bara något sådant i Sverige? Jag tycker det är en spännande fråga ...

 • blank

  Det finns SAAB Schmitz i Emmerich vid Rhen! Mycket kompetent verkstad med trevliga människor!

 • blank

  Jag kommer snart för första gången.
  Min 93 borde få en klassisk bakspoiler.

 • blank

  Markus Lafrentz förkroppsligar Saab-idealen om självständighet, individualism, jordnära, nonchalance perfekt. Det är bra att det finns yrkesmän som honom och entusiastiskt håller Saab vid liv för oss. Saab - mer än en bil!

 • blank

  9-5NG behöver en reträtt, en torr docka och rätt plats för ett gropstopp. Här är det. Tack och lov!

 • blank

  Naturligtvis kom det först från Kina. Jag hade ett öga på de billiga reklammuggarna som kommer från Folkrepubliken och knappt uppfyller Saabs krav på 60- och 70-talet. Med detta sagt producerar Kina fortfarande porslin av hög kvalitet idag. För bara några veckor sedan (lång historia bortom Saab) fick jag en espressokopp från ett tyskt bilmärke i gåva. Tillverkad i Kina - och gjort riktigt bra och värdefull.

 • blank

  Jag har varit en entusiastisk kund i detta mycket speciella återförsäljare i många år, full av SAAB-passion och unik kundorientering.
  I likhet med SAABBLOG har AH Lafrentz för mig blivit THE identifiering med märket par excellence.
  I några år har jag tagit extremt långa resor från Stuttgart för att få min 9-5 NG service där och jag är glad nu - nu bosatt i Hamburg - att inte ha det så långt.
  Annars skulle jag definitivt inte vilja kunna flytta ett sådant exotiskt i vardagen.

  Jag skulle också vara väldigt intresserad av en ny utgåva av denna knäppa vackra SAAB-mugg !! Tyvärr har jag hittills inte kunnat få en av dem genom den charmiga offensiven eller de utopiska höga priserna.
  Under tiden är jag mer än nöjd med varje kopp kaffe jag erbjuder där!;)

 • blank

  Tyvärr är det också den långa vägen till Kiel för mig ... men M.Lafrentz har redan kunnat hjälpa mig några gånger utan personlig kontakt. Tyvärr blir Saabigen AH allt sällsynta, även i det saxiska området är det bara Zwickau som tänker mig.

  Med kopparna skulle jag vara där direkt (vi fick bara paraplyer med våra nya bilar :-). ) ... men varför skulle porslin i Kina vara billigt? Var kom de här grejerna ifrån? 😉

 • blank

  9-5 NG hatchback ???? Snälla snälla! 🙂 🙂 😉

 • blank

  Tack, det var också min tanke. Kahla har mycket trevliga mönster och är värdefull.

 • blank

  Idé, eller möjligen redan känd: Fa. Kahla / Thüringen. De tillverkar också enligt "reklamorder" 😉

 • blank

  En CC?

 • blank

  Fin, livlig rapport. Jag var en del av piloten som ville 2016 och var också imponerad över hur människor bor där i Kiel Saab!
  Jag skulle vilja komma in igen. Vad hindrar mig? 900 km, ett sätt, är redan ett mördareargument.
  Jag tittar hela tiden på Lafrenzs HP. Har alltid trevliga begagnade på nätet. Jag skulle vilja ha den röda 4-dörrars 900 Talladega. Men bara 900 km är mellan oss.
  Hälsningar till Kiel från södra republiken.

 • blank

  Jag skulle också vilja ha minst två ...

 • blank

  Tack för det här fantastiska betänkandet, jag måste någon gång slå upp till Kiel, bäst om jag får en 9-5NG i huset. I 9-5NG-projektet antar jag att Combi borde konverteras eller inte?
  9-4X och 9-5NG bör också ha ett tak över huvudet om det finns en hagelorm.
  Om jag frågade skulle jag också veta mycket engagerade Saab-företag som du kan skriva om ...

  • blank

   Ingen kombination ändring. En annan sofistikerad lösning som tyvärr inte var tillgänglig från fabriken.

 • blank

  ... Jag måste gå tillbaka snart för några "tvångsreparationer" (hoppas att delar kommer snart) ... Jag ska se upp för de "nya" kopparna! 🙂

 • blank

  Kopparna är ikoniska - kunde inte bilhandlaren övertalas att göra en sats för läsarna av SAAB-bloggen och sedan sälja dem (direkt eller via bloggen) ...?
  Jag har en nu nästan bleknad kopp från 1992 från Härtl-återförsäljaren i Miesbach i samband med leveransen av min andra Saab (2 - 900 i - 2,1V). Men det är inte alls lika vackert och SAAB-symbolen är nu nästan osynlig.

  20
  • blank

   Utmaningen blir att hitta koppstillverkaren. Eftersom Saab alltid har fokuserat på kvalitet, och på grund av sin ålder kan det inte vara en Kina-produkt, kommer ett av de berömda varumärkena att ligga bakom det. Det ifrågasätts också om denna klassiska design fortfarande är i produktion. Det är definitivt en trevlig idé, kanske kommer något att dyka upp.

   10

Kommentarer är stängda.