Besöker Saab-instansen i Kiel

Ensam med rubriken fångar jag förbittring från vissa delar av Saab-scenen igen. Men det är så. Jag är i Kiel för ett kontrollbesök, om du vill. Släpp till slut Markus Lafrentz igen. Som bloggare borde du vara mycket. Påverkan, som det säger på Neuland-tyska. Influencer, som jag inte gillar att höra. Observatören är mer lämplig eftersom jag har följt Saab-gemenskapen i flera år. Titta på vad som händer, hur workshops och märken utvecklas efter 2011.

Besöker Saab Lafrentz i Kiel
Besöker Saab Lafrentz i Kiel

Markus och jag - vi har känt varandra länge. Kontakten är kontinuerlig och jag känner knappast någon som har levt Saab lika konsekvent i flera år som han. Med varje nytt besök i Kiel registrerar jag de små ändringarna, detaljerna. Till exempel finns det dessa ikoniska Saab-koppar på kaffebänken som fanns någonstans i fonden och som nu har dykt upp igen. Populärt bland besökare, varför deras inventering smälter på ett nästan oförklarligt sätt som isen på sommaren. Ja, jag skulle också vilja ha en. Men inte så.

Kieler Erde, ren Saab-känsla

Bilhandlaren Lafrentz är mycket Saab, väldigt ikonisk. Och det fortsätter att utvecklas på egen hand. Varumärket existerar inte längre och med dess bortgång finns det inga myndigheter som kunde ha föreskrivit ytterligare utveckling. Friheterna används. Saab-kolumnen i hörnet bär bokstäverna moderna svartvita i NEVS-stil. Fantastiska klassiker som 9000 CC Turbo, en sonett och en av två Saab 9000 verkställande bilar i XXL-format parkeras i utställningen. Bilen, säger Markus till mig, borde aldrig ha lämnat Sverige. Det är ett stycke Saab-historia, nära kopplat till Trollhättan.

Nu är den här, nu restaurerad, för museet i Trollhättan kunde inte hitta en plats för det. Det är inte till salu. Inte heller är 900 II i nybilskick. Första hand, otroligt vacker. Tyvärr, under tiden också otroligt sällsynt. Saab-samhället har inte varit bra med de nyare produkterna från Trollhättan de senaste åren.

Jag promenerar över gården. Saab 9-5 NG, en sportdräkt från pre-serien, kromglas, 9-4x. Markus bör göra dagsbesök på återförsäljare erbjuda som terapi för fans med moralisk saga. Inte enligt recept, utan för en fast ränta. Arbetet ingår i verkstaden. Dessa få kvadratmeter Kieljord har gett ren Saab-känsla i åratal. Konsekvent, konsekvent. Markus - Saab-instansen.

Det är verkligen! Saab-känslan släpper inte honom och hans besättning. Kunderna registrerar detta och är tacksamma för det. Kunderna kommer från hela Europa och planeringen fortsätter mot ännu mer Saab. Piloter ville 2020 är redan en klar affär. I något mindre skala, eftersom catering i Kiel med så många fläktar och plus fordon inte är så lätt att hantera. Ett lite galen konverteringsprojekt av en 9-5 NG väntar; Jag skriver om det om det skulle bli verklighet. Dessutom har bilhandlaren Lafrenz varit den tyska representanten för Maptun.

Saab-instansen är på kurs

Är han nöjd med det han gör? Han säger ja, jag tror på honom. Han kunde sälja ett annat bilmärke om han ville. Tillverkarna presenterar sig alltid, men Markus har ingen önskan om nya bilar och ett band med en grupp. Förlusten av frihet, som han noterar. Bestämmelser, från brickor i säljrummet till utomhusreklam och 1.000 9 andra saker. Inte för honom. Han skulle hellre stanna hos Saab. Verkstaden är alltid full, det saknas brist på projekt och restaureringar. Dessutom spelar försäljningen av välskötta fordon från tidigare äganderätt, dessutom måste han ta hand om 4-XNUMXx och idrottsdräkter för serien.

När det gäller 9-5 NG är det verkligen myndigheten, även om den kanske inte vill höra den. Sista instansen i frågorna 9-5. Europa hela eftersom han hade tagit hand om tidigt. Ingen ville då, säger han. Och hur som helst känner han sig nöjd i nischan. Han får inte bara 9-5 NG och 9-4x från USA. Andra exotiska arter finner också vägen över Atlanten till Kiel. Han importerade flera Fiat 500, den elektriska versionen. De är populära, hittar snabbt ett nytt hem och diversifierar sina aktiviteter lite.

Idag skulle vissa bilhandlare vara glada över att inte ha lossat Saab-skylten så snabbt. Krisen inom bilindustrin växer fram och blir påtaglig. Saab är den lilla, fasta, cykliska klippan i stormen. Jag behöver inte oroa mig. Kiel är på kurs för Saab och dess kunder. Jag ser fram emot nästa besök!

19 tankar om "Besöker Saab-instansen i Kiel"

 • Maptun & body shop

  Dessutom erfarenheten med individuella godkännanden och godkännande. Det låter som du kan inse alla möjliga och omöjliga Saab i Kiel ...

  @ Tom,
  Finns det andra ändringar förutom 9000 SC och det nuvarande NG-projektet i händerna på kunderna? Riktiga vargar i Saab-päls (sovande) eller till och med styrka idrottare i en muskeltröja?

  Finns det en liten inställningsscene inom den lilla tyska Saab-scenen eller finns det bara något i Sverige? Spännande fråga, tror jag ...

 • Det finns SAAB Schmitz i Emmerich vid Rhen! Mycket kompetent verkstad med trevliga människor!

 • Jag kommer snart för första gången.
  Min 93 borde få en klassisk bakspoiler.

 • Markus Lafrentz förkroppsligar Saab-idealen om självständighet, individualism, jordnära, nonchalance perfekt. Det är bra att det finns yrkesmän som honom och entusiastiskt håller Saab vid liv för oss. Saab - mer än en bil!

 • 9-5NG behöver en reträtt, en torr docka och rätt plats för ett gropstopp. Här är det. Tack och lov!

 • Naturligtvis kom porslinet dit först. Jag följde de billiga PR-kopparna som kommer från Folkrepubliken och uppfyllde knappt Saabs standarder på 60- och 70-talet. Bortsett från det producerar Kina fortfarande högkvalitativt porslin idag. Jag fick bara en espressokoppsats från ett tyskt bilmärke som gåva för några veckor sedan (lång historia bortom Saab). Tillverkad i Kina - och gjort riktigt bra och värdefull.

 • Jag har varit en entusiastisk kund i detta mycket speciella återförsäljare i många år, full av SAAB-passion och unik kundorientering.
  I likhet med SAABBLOG har AH Lafrentz för mig blivit THE identifiering med märket par excellence.
  Jag var tvungen att ta extremt långa resor från Stuttgart i några år för att ha min 9-5 NG väntar där och är nu glad att jag inte längre har det hittills - nu bor i Hamburg.
  Annars skulle jag definitivt inte vilja kunna flytta ett sådant exotiskt i vardagen.

  Jag skulle också vara väldigt intresserad av en ny utgåva av denna knäppa vackra SAAB-mugg !! Tyvärr har jag hittills inte kunnat få en av dem genom den charmiga offensiven eller de utopiska höga priserna.
  Under tiden är jag mer än nöjd med varje kopp kaffe jag erbjuder där!;)

 • Tyvärr är det också den långa vägen till Kiel för mig ... men M.Lafrentz har kunnat hjälpa mig några gånger även utan personlig kontakt. Tyvärr blir Saabigen AH mindre och mindre vanligt även i det saxiska området. Jag kan bara tänka på Zwickau.

  För kopparna skulle jag vara där omedelbart (vi fick bara paraplyer för våra nya bilar :-). ) ... Men varför ska porslin i Kina vara billigt? Var kommer sakerna ursprungligen ifrån? 😉

 • 9-5 NG hatchback ???? Snälla snälla! 🙂 🙂 😉

 • Tack, det var också min tanke. Kahla har mycket trevliga mönster och är värdefull.

 • Idé, eller kanske redan känd: Kahla / Thuringia. De tillverkar också efter ”reklamorder” 😉

 • En CC?

 • Utmaningen blir att hitta koppstillverkaren. Eftersom Saab alltid har fokuserat på kvalitet, och på grund av sin ålder kan det inte vara en Kina-produkt, kommer ett av de berömda varumärkena att ligga bakom det. Det ifrågasätts också om denna klassiska design fortfarande är i produktion. Det är definitivt en trevlig idé, kanske kommer något att dyka upp.

  10
 • Ingen kombination ändring. En annan sofistikerad lösning som tyvärr inte var tillgänglig från fabriken.

 • Fin, livlig rapport. Jag var en del av piloten som ville 2016 och var också imponerad över hur människor bor där i Kiel Saab!
  Jag skulle vilja komma in igen. Vad hindrar mig? 900 km, ett sätt, är redan ett mördareargument.
  Jag tittar hela tiden på Lafrenzs HP. Har alltid trevliga begagnade på nätet. Jag skulle vilja ha den röda 4-dörrars 900 Talladega. Men bara 900 km är mellan oss.
  Hälsningar till Kiel från södra republiken.

 • Jag skulle också vilja ha minst två ...

 • Tack för det här fantastiska betänkandet, jag måste någon gång slå upp till Kiel, bäst om jag får en 9-5NG i huset. I 9-5NG-projektet antar jag att Combi borde konverteras eller inte?
  9-4X och 9-5NG bör också ha ett tak över huvudet om det finns en hagelorm.
  På frågan skulle jag också veta mycket engagerade Saab-företag om vilka man kunde skriva ...

 • ... Jag kommer att behöva gå tillbaka för några "tvångsreparationer" snart (hoppas delar kommer att finnas där snart) ... Jag ska uppmärksamma de "nya" kopparna! 🙂

 • Kopparna är ikoniska - kan du inte övertyga bilhandlaren att göra ett spel för läsarna på SAAB-bloggen och sedan sälja dem (direkt eller via bloggen) ...?
  Jag har en nu bleknad kopp från 1992, presenterad av Autohaus Härtl i Miesbach i samband med leveransen av min 2: a Saab (900 - 2,1 i - 16V). men det är inte så trevligt på länge och SAAB-symbolen är nu nästan osynlig.

  20

Kommentarer är stängda.